BE QUIET! PURE BASE 500 FX S VODNÝM A VZDUŠNÝM CHLADENÍM

BE QUIET! PURE BASE 500 FX S VODNÝM A VZDUŠNÝM CHLADENÍM

Kvalita za patričnú cenu

Test

Be quiet! sa dvadsiate výročie svojej značky rozhodla osláviť vo veľkom štýle a na trh prichádza s novými produktmi FX série. Otestovali sme nielen novú skrinku Pure Base 500 FX, ale aj chladiče Pure Loop 2 FX a Pure Rock 2 FX. Do testov sme teda šli aj so zaujímavou premisou, a to či je cenový rozdiel medzi klasickým a vodným chladením opodstatnený.

Samotná skrinka Pure Base 500 FX pôsobí už hneď po rozbalení kvalitným a pevným dojmom. Nemusíte sa teda obávať tenkých plechov, prípadne nepríjemných rezonancií. Samozrejme, nesmie chýbať priehľadná bočnica z temperovaného skla, dobrý cable management a taktiež na dnešnú dobu všadeprítomné RGB podsvietenie. Be quiet! dodáva skrinku spolu so 4 tichými RGB chladičmi, jedným 140mm a tromi 120mm. Poteší aj prítomnosť rozbočovača pre šesť ARGB zariadení a šesť PWM ventilátorov. Pochváliť treba intuitívnosť jednotlivých modulárnych blokov (napr. pre držiaky HDD a SSD), ľahký prístup k prachovým filtrom alebo možnosť úplne odpojiť predný panel pre lepší prístup ku chladičom.

Vďaka sieťovanej prednej časti skrinky a priepustnej vrchnej časti dlhej takmer 32cm disponuje Pure Base 500 FX aj napriek svojej kompaktnej veľkosti veľmi dobrým Air flowom. Kompaktnosť môže byť zároveň aj jej mínusom. Je potrebné myslieť na maximálnu dĺžku grafickej karty (369mm), prípadne maximálnu výšku chladiča na procesor (190mm). Ak ale plánujete používať vodné chladenie, musíte v dĺžke grafickej karty zohľadniť aj radiátor chladiča.  Jediný výraznejší mínus sme spozorovali pri prístupe ku konektorom v hornej časti základnej dosky. Vďaka plne „uzavretej” hornej časti bolo relatívne náročné pripojiť napájacie káble pre CPU. Pre niekoho môže byť mínusom aj menšia konektivita na prednom paneli, kde sa nachádza vstup pre slúchadlá a mikrofón, USB 3.2 Gen 1 a USB type C. Osobne by som privítal aspoň dva USB 3.2 a nie len jeden. 

Be quiet! Pure Base 500 FX s vodným a vzdušným chladením
Be quiet! Pure Base 500 FX s vodným a vzdušným chladením Skrinka pôsobí kvalitným a štýlovým dojmom.
Skrinka pôsobí kvalitným a štýlovým dojmom.


Be quiet! Pure Base 500 FX s vodným a vzdušným chladením Bočnicu tvorí číre temperované sklo.
Bočnicu tvorí číre temperované sklo.


Be quiet! Pure Base 500 FX s vodným a vzdušným chladením Okrem tlačidla na zapnutie a osvetlenie nájdete na prednom paneli aj USB porty a jack pre slúchadlá a mikrofón.
Okrem tlačidla na zapnutie a osvetlenie nájdete na prednom paneli aj USB porty a jack pre slúchadlá a mikrofón.





Ako prvý z chladičov sme sa rozhodli otestovať vzduchový chladič Pure Rock 2. V balení nájdete všetko potrebné pre uchytenie, či už na AMD alebo Intel sockety, chladič s už nanesenou teplovodivou pastou a jeden 120mm RGB ventilátor, ktorý pekne zapadá do dizajnu Pure Base 500 FX. Chladič tvoria 4 heatpipe, ktoré sa starajú o odvod tepla, pričom 120mm ventilátor dokáže dosiahnuť až 2000 RPM, takže si dokáže pekne poradiť aj s procesormi so 150W spotrebou. Pochváliť musíme jednoduchú a intuitívnu montáž, ktorú by mali bez problémov zvládnuť všetci.

Každý chladič sme podrobili testovaniu v Pure Base 500 FX skrinke a sledovali sme vývoj teplôt pri nečinnosti (idle), bežnom používaní (web, Youtube atď.), hraní a pri záťažovom teste v Cinebench R23. 

Testovacia konfigurácia:

  • Procesor: AMD Ryzen 7 5800X
  • Grafická karta: Sapphire Nitro+ AMD Radeon RX 6700XT
  • RAM: 32GB DDR4 3200 MHz
  • Základná doska: MSI X570-A Pro

Idle aj bežné používanie zvládal chladič prekvapivo dobre. Teploty sa mu darilo držať na úrovni 30-33 stupňov v idle a okolo 35 stupňov pri bežnom používaní. Samozrejme, chladenie bolo dostatočne tiché, dokonca aj počas hrania, kedy už teplota procesora dosahovala 60-68 stupňov (podľa náročnosti hry). Výraznejší nárast hluku a teplôt ale nastal pri testoch v Cinebench. Počas 10-minútového Multi core testu sa teplota vyšplhala z 84 až na 89 stupňov, pričom procesor mal problém dosiahnuť a stabilne udržať svoju maximálnu frekvenciu 4,7GHz. Udržal ale po celú dobu úctyhodných 4,6GHz a vďaka dobrému air flowu vôbec nestúpla teplota grafickej karty, aj napriek generovanému teplu. V Single core teste sa teploty skoro po celý čas držali na úrovni 55 stupňov, pričom len na pár sekúnd sa dostali k úrovni 64 stupňov a následne poklesli naspäť k 55. V testoch teda chladič obstál a dokázal si poradiť s extrémnejšími podmienkami. Nevýhoda vzduchového chladenia sa ale prejavila naplno počas hrania, kedy teploty grafickej karty presiahli hranicu 70 stupňov. Na prvý pohľad sa zdajú byť teploty aj hluk v norme. Ako na tom ale budú v porovnaní s vodným chladením?

Be quiet! Pure Base 500 FX s vodným a vzdušným chladením
Be quiet! Pure Base 500 FX s vodným a vzdušným chladením Dizajnovo vydarené balenie chladiča.
Dizajnovo vydarené balenie chladiča.


Be quiet! Pure Base 500 FX s vodným a vzdušným chladením Obsah balenia. Samozrejmosťou sú komponenty na montáž.
Obsah balenia. Samozrejmosťou sú komponenty na montáž.


Be quiet! Pure Base 500 FX s vodným a vzdušným chladením Chladič v plnej kráse.
Chladič v plnej kráse.





Be quiet! Pure Loop 2 FX vo svojej 360mm verzii disponuje 360mm radiátorom a tromi 120mm RGB chladičmi. Nechýba, samozrejme, príslušenstvo k montáži, či už pre AMD alebo Intel, náhradná chladiaca kvapalina, ktorá je pri tomto modeli doplniteľná, resp. vymeniteľná, a súčasťou balenia je aj rozbočovač pre pripojenie ventilátorov a napájanie RGB podsvietenia. Samozrejmosťou je podsvietený blok na procesor. Zaujímavo je riešená aj vodná pumpa, ktorá sa nenachádza na bloku alebo radiátore, ale priamo na hadiciach pri hornej časti. Vďaka tomu nepočujete vibrácie a zvuky ktoré by sa mohli kvôli kovovým plochám intenzívnejšie šíriť. Pumpa aj chladiče sú tiché a vďaka obrovským rozmerom dokážu ísť ventilátory dlhšie na nižšie otáčky. Montáž je oproti vzduchovému chladeniu komplikovanejšia (aj kvôli väčšiemu množstvu komponentov) a musíte si dobre premyslieť kam a ako uchytíte obrovský 360mm chladič. V našom prípade bolo kvôli montáži nutné odstrániť držiaky pre 3,5 HDD, takže pri kúpe je potrebné myslieť aj na podobné detaily. Testovanie prebiehalo rovnako ako testovanie Pure Rock 2 FX.

Idle aj bežné používanie zvládal chladič podobne ako vzduchové chladenie na úrovni 30-32 stupňov. Procesor teda dokáže držať o cca 2 stupne chladnejší, ale rozdiel v hluku je už oveľa lepší na strane vodného chladenia. Počas hrania bolo chladenie rovnako tichšie, ale aj efektívnejšie, nakoľko teploty procesora sa pohybovali v priemere okolo 45-55 stupňov (podľa náročnosti hry). Výrazné bolo ale zlepšenie teplôt grafickej karty, ktoré poklesli zo 70 na 55-65 stupňov, čím sa znížil aj hluk od chladičov grafickej karty. Výrazne ale narástol hluk aj teploty opäť pri Cinebench Multi core teste.

Počas 10 minút sa teplota držala stabilne na rozmedzí 81-82,5 stupňa, ale s tým rozdielom, že počas celej doby testu držal procesor stabilne maximálnu frekvenciu 4,7GHz, čo sa vzduchovému chladiču podarilo len na pár sekúnd.  Vďaka tomu sme evidovali výkonnostný nárast v teste o 209 bodov (15 378 vs 15 587). Pri Single core teste bolo chladenie opäť tiché ako pri bežnom používaní a teploty stabilne na úrovni 51,5 stupňa.

Be quiet! Pure Base 500 FX s vodným a vzdušným chladením
Be quiet! Pure Base 500 FX s vodným a vzdušným chladením Balenie obrovského 360mm chladiča.
Balenie obrovského 360mm chladiča.


Be quiet! Pure Base 500 FX s vodným a vzdušným chladením Súčasťou balenia je aj náhradná chladiaca kvapalina.
Súčasťou balenia je aj náhradná chladiaca kvapalina.


Be quiet! Pure Base 500 FX s vodným a vzdušným chladením V porovnaní so vzduchovým chladením sa zlepšil prístup ku komponentom.
V porovnaní so vzduchovým chladením sa zlepšil prístup ku komponentom.





Z testov teda môžeme vidieť, že investícia do vodného chladenia svoj zmysel rozhodne má. Aj keď teploty v plnej záťaži klesajú „len” o cca 7 stupňov (čo rozhodne nie je málo), dokážeme stabilne držať plný výkon, zostava je celkovo tichšia a aj zvyšné komponenty sú menej ovplyvňované produkovaným teplom. Celé testy ale bežali s ohľadom aj na maximálnu možnú tichosť zostavy, takže v prípade potreby viete siahnuť po agresívnejšom nastavení chladenia a teploty môžu ešte výraznejšie klesnúť. Samozrejme, za cenu hluku.

Ak plánujete stavbu novej zostavy a neplánujete kupovať top end procesory, v pokoji si vystačíte so vzduchovým chladičom. Ak ale plánujete kúpu výkonných procesorov s vysokým TDP, odporúčame sa zamyslieť aj nad vodným chladením, či už vo svojej 240, 280 alebo 360mm verzii. Osobne kvôli rozmerom odporúčam skôr 240mm alebo 280mm verziu ako 360mm verziu pre osadenie do skrinky Pure Base 500 FX. Nepripravíte sa v tom prípade o možnosť osadenia klasických HDD.

Keď zhrnieme parametre chladenia, vodné chladenie v porovnaní so vzdušným:

            + zaistí nižšie teploty a hluk
            + umožní lepší prístup ku komponentom na základnej doske
            + stabilnejšie držanie maximálneho výkonu
            - vyššia cena
            - nutnosť vlastniť vhodnú skrinku

Be quiet! Pure Base 500 FX s vodným a vzdušným chladením
Be quiet! Pure Base 500 FX s vodným a vzdušným chladením Vizuálne vyzerá vodné chladenie tiež lepšie.
Vizuálne vyzerá vodné chladenie tiež lepšie.


Be quiet! Pure Base 500 FX s vodným a vzdušným chladením Keď už máte všetko vysvietené, ideálne to celé nakombinovať do jednej farby.
Keď už máte všetko vysvietené, ideálne to celé nakombinovať do jednej farby.


Be quiet! Pure Base 500 FX s vodným a vzdušným chladením Testovanie záťaže CPU prebiehalo v programe Cinebench R23.
Testovanie záťaže CPU prebiehalo v programe Cinebench R23.




Celkovo ide o kvalitné produkty s moderným dizajnom, ktoré síce majú vyššiu cenu, no plne si ju svojim výkonom a kvalitami dokážu obhájiť. Ako skrinka (veľa mínusov je individuálnych na základe preferencií používateľa), tak aj vodný chladič si zaslúžia solídnych 9/10. Vzduchový chladič hodnotíme na 8/10, ide o solídny chladič, ktorý sa drží štandardov v danej triede, len jeho cena je v porovnaní s podobne dobrou konkurenciou vyššia.


napísal tomass 15.8.2022
Páči sa mi! (+2)
BE QUIET! PURE BASE 500 FX S VODNÝM A VZDUŠNÝM CHLADENÍM


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19862)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk