SONY 65'' X95K - MINI LED TV

SONY 65'' X95K - MINI LED TV

9.0

High-endový MiniLED od Sony

Test

Sony je doma v hi-end ponuke TV a to ako s OLEDmi, tak najnovšie aj v mini LED ponukou. Medzi miniLED patrí aj X95K verzia TV, ktorá tento rok dostala novú verziu s lepším obrazom a novými funkciami. Nie je to síce OLED, ale Sony tu chce ponúknuť alternatívu, ak nechcete riskovať prípadne vypálenie obrazovky

Presnejšie Sony má teraz tri série TV a to X-sériu s LCD obrazovkami a či už štandardným podsvietením alebo miniLED, A-séria je s OLED obrazovkami a Z-séria prináša 8K rozlíšenie. Majú aj jeden W model s 32 palcovou obrazovkou pre tých, ktorí majú menej miesta. Najvyššie verzie sú s číselným označením 9 a 95, kde táto nami recenzovaná X95K verzia je najvyššia verzia s LCD obrazovkou. A95K je pre zmenu najvyššia z OLEDov a ponúka QD-OLED obrazovku. Ak budete vyberať, pozor si dávajte pri nižších verziách LCD, kde od X80K verzie nižšie už majú TV len 50Hz displeje.

Čo je teraz dôležité, pri tohtoročných verziách Sony televízorov sú už pridané nové herné funkcie a možnosti plnej podpory pre aktuálne herné konzoly. Teda hlavne HDMI 2.1 funkcie ako VRR a ALLM. Síce firma s nimi posledné roky zaostávala, ale teraz už pridala všetko potrebné.

Špecifikácie XR-X95K:

  • Veľkosť - 164 cm (65") 
  • Obrazovka: LCD, MiniLED podsvietenie
  • Pripojenia: Wi-fi, Ethernet, chromecast, airplay, Satelit, Bluetooth 4.2, HID
  • Vstupy: dva HDMI 2.0a dva HDMI  2.1 s 120/eARC/VRR/ALLM,  jeden HDMI má eARC
  • Procesor: Cognitive Processor XR
  • Funkcie: XR Contrast Booster 15, Cognitive Processor XR, XR Motion Clarity
  • HDR podpora: HDR10, HLG, DolbyVision
  • Stojan: Stojan s tromi výškovými pozíciami a dvomi rozloženiami nožičiek na šírku
  • Zvuk: 6x 10W - Dolby Audio, Dolby Atmos
  • Systém: Google TV / 16GB flash
  • Dva diaľkové ovládače

V zásade čakajte TV s plnou ponukou funkcií, vstupov, kvalitným obrazom a výkonným procesorom na upravovanie obrazu. Nezaostáva ani zvuková stránka.

Sony 65'' X95K - mini LED TV
Sony 65'' X95K - mini LED TV Sony XR-X65K s MiniLED podsvietením ponúkne kvalitný obraz
Sony XR-X65K s MiniLED podsvietením ponúkne kvalitný obraz


Sony 65'' X95K - mini LED TV Pridáva sa Google TV systém
Pridáva sa Google TV systém


Sony 65'' X95K - mini LED TV Menu s detailnými nastaveniami dopĺňa systém TV.
Menu s detailnými nastaveniami dopĺňa systém TV.





Dizajn

Samotný dizajn TV ide v modernom duchu a teda minimálne okraje okolo obrazovky, mierne väčší okraj je len zospodu, kde sú aj senzory pre ovládače a malá kovová lišta. Zozadu je TV rozšírený v dvoch úrovniach, vrch obrazovky má hrúbku len pár centimetrov, ale následne je zadná stena viac vypuklá, pod ňou sa skrýva elektronika, porty a reproduktory. 

Nechýba VESA úchyt na uchytenie na stenu a pridané sú aj domontovateľné nožičky. Sony vo vyšších verziách TV pridáva nožičky, ktoré môžete inštalovať do dvoch pozícií v TV a to na stred alebo na kraje a môžete upraviť aj výšku, čo je veľmi vhodné, ak napríklad pod TV plánujete dať soundbar.

Porty sú na ľavej strane zboku a zdola, kde zboku sú hlavne pohotovostné porty, kde zboku rýchlo pripojíte jedno HDMI, USB alebo CI kartu, zdola sú ďalšie tri HDMI porty, satelit, LAN, optický vstup. Teda štandardná ponuka, len rátajte s tým, že HDMI 3 a 4 porty sú s podporou HDMI 2.1. Teda konzoly zapájajte do nich, aj keď treba rátať s tým, že HDMI 3 je zároveň aj ARC, a teda výstup na soundbar, ak si zapojíte soundbar do neho, prídete o jeden HDMI 2.1 port. Je to škoda, ale zase dnešné soundbary viete pripojiť rôznymi pripojeniami a aj wireless.

Porty si môžete následne zakryť plastovými krytmi, ale rátajte s tým, že pri zamontovaní na stene k nim už bude horší prístup.

Ovládač

TV prichádza s dvomi ovládačmi. Jeden je štandardný s číslami a množstvom tlačidiel. Teda je to ovládač minulej generácie. Ale zároveň prichádza aj moderný jednoduchší ovládač, ktorého základom je D-Pad, tlačidlá na zvuk a pridané sú systémové tlačidlá ako prepínanie vstupov, nastavenia, návrat alebo domov. Plus sú tam aj štyri aplikačné tlačidlá a to Bravia menu, Netflix, Disney a Prime video. Je tu aj mikrofón na asistenta. Jednoducho moderné ovládanie, ako sa patrí.

Je to veľmi kvalitné ovládanie s krytom z brúseného kovu. Je veľmi príjemné na držanie. Síce nemá solár alebo nabíjanie cez USB-C ako Samsung, cítiť z neho kvalitu. K tomu zatiaľ čo staré ovládanie funguje čisto infra, nové už kombinuje infra a wireless prenos. Nemusíte teda stále mieriť na TV pri prepínaní alebo úprave zvuku alebo hocičoho. Jediná funkcia, ktorá nie je wireless, je zapínanie a vypínanie TV. Vtedy musíte namieriť.

Sony 65'' X95K - mini LED TV
Sony 65'' X95K - mini LED TV TV prichádza hneď s dvomi ovládaniami, jedným luxusným a druhým starším.
TV prichádza hneď s dvomi ovládaniami, jedným luxusným a druhým starším.


Sony 65'' X95K - mini LED TV Zo zadu nie je TV úplne plochý.
Zo zadu nie je TV úplne plochý.


Sony 65'' X95K - mini LED TV Ponuka portov je štandardná a dostatočne bohatá
Ponuka portov je štandardná a dostatočne bohatá





Obraz

Samotná obrazovka je LCD, ale dôležité je, že je MiniLED podsvietená. To znamená, že podsvietenie je veľmi úzko lokalizované a tmavé plochy obrazu sa nemusia osvetľovať, čo zaistí temnejšiu čiernu a vyššie kontrasty. Konkrétne pri tejto 65-palcovej verzii má TV 432 zón podsvietenia (na hi-end to nie je práve najviac), 75 palcová má 600 zón a 85 palcová 768 zón. Intenzita LED bude dostatočne vysoká a pri SDR zvládne jas do 1000 nitov a HDR dosahuje jas 1500 nitov.  

MiniLED je taký stred medzi bežnými LCD a OLED obrazovkami a možno aj dobrý kompromis, ak sa bojíte vypaľovania. Zároveň LCD majú vždy vyšší jas ako OLED a HDR tak môže byť intenzívnejšie. Aj keď nové OLED obrazovky sa postupne doťahujú, ale ešte nie sú tak ďaleko.

O kontrasty a farby sa pri TV dodatočne stará Cognitive Processor XR procesor a hneď so sériou funkcií, ktoré zaisťujú čo najprirodzenejší, najostrejší alebo čo najkrajší obraz. Sony sa veľmi zameriava na farby a skutočne má aj pri MiniLEDe veľmi živé a jasné farby, takmer vyzerajúce ako na OLEDe. Ak by vám príliš jasné farby vadili, sú tu aj režimy na filmy alebo štandardný jas, je tu aj režim pre fotografie a samozrejme herný mód. Čo sa týka samotného obrazu, nedá sa sťažovať ako pri streamovaní, tak aj pri klasickom TV s nízkym rozlíšením, ktorý dostatočne dobre vylepší. 

Dôležité pre hráčov je, že obraz ponúka 4K a 120Hz podporu, ktoré využijú nové konzoly. Zároveň nechýba HDR10 podpora a aj Dolby Vision. Napríklad pri Xboxe už v hrách rovno využijete aj Dolby Vision, teda kvalitnejšie HDR, ktoré tu má možnosť jasnejšieho a tmavšieho módu. Aj keď rátajte s tým, že Dolby Vision ide len v 60 fps.  Ak chcete ísť 120fps, prepnete na štandardné HDR a vtedy môžete využiť VRR, ktoré už okrem Xboxu podporuje aj PS5 a obraz vám tak ani pri nepravidelnom framerate nebude trhať. Všetko bude plynulé a viditeľne kvalitné. VRR je v tomto TV aktívne od 20 fps do 120 fps, teda prakticky vo všetkých hrách a všetkých situáciách. Teraz už Sony pridalo aj ALLM funkciu, ktorá zase zaistí, aby sa herný režim automaticky prepínal pri prechode medzi menu a samotnými hrami v konzole. Túto funkciu nazýva Sony aj Automatický režim obrazu podľa žánrov, ktorý má pre PS5 a zároveň PS5 má aj funkciu automatického mapovania odtieňov HDR, ktoré zoptimalizuje HDR.

Jediné, čo ešte nie je úplne ideálne, je input lag, ktorý je tu mierne vyšší ako pri konkurencii a to 17ms v 60Hz režime a okolo 10ms v 120Hz. Nie je to však až tak vysoké, aby ste si to výrazne všimli, ale čím nižšie, tým lepšie. Hlavne pri hrách, kde sú potrebné rýchle reakcie.

Neviem ako na PS5, ale na Xboxe mi nešlo ovládať konzolu cez TV ovládač, čo je škoda.

Systém

Čo sa týka systému, Sony vo svojich TV používa Android a teda Google TV systém. Ten sa spustí rovno pri zapnutí TV spustí a ponúkne výber aplikácií a aktuálnych filmov (viete si to prestaviť a nechať zobraziť HDMI). Nakoniec aplikácie sa už stávajú štandardom, kde napríklad v USA už aktuálne sledovanie filmov cez aplikácie prekonali sledovanie TV.

Google TV menu ponúka, samozrejme, výpis filmových aplikácií ako Netflix, Prime, Disney+ a k tomu výpis ich aktuálnych filmov alebo seriálov. Plus ako prvý riadok si môžete nastaviť najpoužívanejšie aplikácie a aj stiahnuť si ďalšie. Môžete si odkliknúť na Play Store a stiahnuť napríklad Kodi alebo Geforce Now. Prípadne si viete aplikácie aj nahrať z USB, napríklad Game Pass, ktorá oficiálne ešte nie je pre TV spustená. Zároveň sú v ponuke Store rôzne menšie hry, kde niektoré môžete ovládať ovládačom, na iné si musíte pripojiť Bluetooth gamepad. 

Malý problém TV s Androidom je trochu slabšie prepojenie Google systému a základného systému TV. Ten totiž potrebujete na výber vstupov a nastavenia. Natívne systémy, ktoré má Samsung alebo LG, to majú všetko prepojené a napríklad v hlavnom aplikačnom riadku máte aj výber vstupov. Tu je to oddelené. Aj keď Sony spravilo malý kompromis a ako medzi aplikácie, tak na ovládač pridalo TV tlačidlo. Viete si ho nadefinovať na niektoré HDMI a dostať sa tak rýchlo k TV obrazu. Možno škoda, že nedali aj tlačidlo na Game na rýchle prepnutie na konzolu.

Samotný výber vstupov sa pri potrebe zmeny vstupu zobrazí na TV v spodnej časti obrazovky. Zobrazia sa aktuálne zapojené HDMI porty aj s názvami zariadení (ak ich TV rozpozná, aj keď bez ikoniek). Pridaný je USB odklik, skratky na niekoľko používaných aplikácií a pridané sú aj dynamické dekorácie. Dynamické dekorácie sú tu niečo ako screensaver, ktorý si zapnete, ak nepozeráte TV. Môžete si na ňom nechať pustené rôzne animácie prírody alebo fotky  Rovnako, ak TV necháte nečinné niekde v menu alebo je obrazovka statická, TV si spustí screensaver v podobe fotiek.

Sony 65'' X95K - mini LED TV
Sony 65'' X95K - mini LED TV Hlavné Google TV menu dopĺňa spodné menu s výberom vstupov.
Hlavné Google TV menu dopĺňa spodné menu s výberom vstupov.


Sony 65'' X95K - mini LED TV Nechýbajú rýchle nastavenia obrazu a zvuku.
Nechýbajú rýchle nastavenia obrazu a zvuku.


Sony 65'' X95K - mini LED TV Hlbšie nastavenia umožňujú na dvoch portoch vybrať buď Dolby Vision alebo VRR
Hlbšie nastavenia umožňujú na dvoch portoch vybrať buď Dolby Vision alebo VRR





Nastavenia nechýbajú a majú dve úrovne menu. Zatiaľ čo prvé menu je rýchle a rovnako ako pri výbere vstupov je len pásik v spodnej časti obrazovky so základnými voľbami, druhá úroveň je už detailná s výpisom na celú obrazovku. V rýchlych voľbách máte hlavne možnosť nastavenia farebnosti obrazu, zvuk, jasu alebo aj Bluetooth pripojenia, sleep a energetické nastavenia. V hlbších nastaveniach už idete do detailov a viete podrobnejšie nastaviť obraz, ale aj HDMI porty. Práve tu budete nastavovať, aký typ výstupu pre konzolu chcete, či 4K s Dolby Vision alebo 4K s VRR. Rovnako tu nastavujete ako Google konto a spravujete aplikácie.

Zvuk

Zvuk je prekvapivo dobrý. Samozrejme, nie je to zvuk ako zo soundbaru, ktorý vie pridať skutočné basy, ale šesť reproduktorov tu robí veľmi dobrú prácu. Dva sú na výšku, dva na stredy a dva basové a spolu ponúknu čisté a plné ozvučenie. Pridáva sa aj podpora Dolby Atmos a podpora priestorového DTS zvuku. 

Nechýba nastavovanie zvuku v niekoľkých režimoch, od dialógov, cez filmy, hudba, šport alebo si necháte zapnuté Dolby Audio.

Spotreba

Čo sa týka spotreby, tá je prijateľná pre tento typ TV, ale samozrejme pri MiniLED záleží od aktuálneho podsvietenia. Môžete ísť spotrebou na 80W, ale aj na 280W, záleží od toho, aký jas aktuálne má obraz a ako využívate HDR. Pri bežnom sledovaní TV bez vysokej intenzity to ide okolo 100-150W, pri hraní s Dolby Vision aj tých 280W.

Sony 65'' X95K - mini LED TV
Sony 65'' X95K - mini LED TV Zachytenie štandardnej TV je dobré aj s decentným upscalingom.
Zachytenie štandardnej TV je dobré aj s decentným upscalingom.


Sony 65'' X95K - mini LED TV Zachytenie hier je parádne.
Zachytenie hier je parádne.


Sony 65'' X95K - mini LED TV Podpora herných funkcii je prakticky kompletná (až na to rozhodnutie medzi VRR a Dolby Vision)
Podpora herných funkcii je prakticky kompletná (až na to rozhodnutie medzi VRR a Dolby Vision)




Celkovo je X95K parádny TV s MiniLED podsvietením. Ponúka veľmi kvalitný obraz, intenzívne farby a, samozrejme, herné možnosti a k tomu aj Android so širokou ponukou aplikácií a dobre spracovaným menu. Vytknúť sa dajú len drobnosti a cena. Kde pri 65 palcoch je to 3500 eur, samozrejme, je to high-endová ponuka Sony a náležite si ju nacení, ale aj tak teraz napríklad má za ešte nižšiu cenu v akcii svoj QD OLED a tam je už na pováženie, či radšej neísť do neho. Samozrejme, vždy je rozhodovanie medzi MiniLED a OLED v tom, či chcete riskovať vypálenie, respektíve ako dlho denne sledujete TV alebo či chcete vyšší jas.


napísal saver 2.9.2022
Páči sa mi! (+2)
9.0
SONY 65'' X95K - MINI LED TV
+ Parádny obraz
+ MiniLED podsvietenie
+ Android systém
+ Kvalitný zvuk aj bez soundbaru
- vyššia cena


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk