BEZDRÔTOVÝ SINGSTAR

BEZDRÔTOVÝ SINGSTAR

Séria SingStar napreduje, na trh sa dostávajú bezdrôtové mikrofóny a čaká sa na hlasové ovládanie zvyšujúce komfort.

Článok

Ničím nerušenú zábavu párty ovplyvňuje okrem preplnenej miestnosti ľudí a obsahu v skle, aj komfort a pohodlie. Doteraz platilo, že každá hra s perifériou sa dala ovládať s dodávaným hudobným nástrojom, rybárskym prútom, volantom alebo ovládačom v tvare bzučiaka. Okrem mikrofónov, tie nikdy na sebe nemali ovládací kríž a tlačítka na potvrdenie výberu, nikdy ste sa pomocou nich nemohli pohybovať v menu ani sa prehrabávať knižnicou songov. Doteraz vždy jeden z účastníkov musel obsluhovať pomocou gamepadu požiadavky blačiacich spevákov, my chceme Coldplay, ja chcem Scissor Sisters. Ale odteraz sa to mení!

Gamepad v jednej a mikrofón v druhej ruke, je nočnou morou bežného konzumenta SingStaru. On chce spievať a nie učiť sa spoznávať taje zvláštneho joysticku. Ako z toho von? Riešením je hlasové ovládanie! Chcete Killers alebo Queen? Povedzte to mikrofónu a kolotoč songov sa zastaví na požadovanej kapele. Voice Control netreba učiť, stačí ak sa budete držať príkazov, ktoré rozpoznáva, a bude vás poslúchať na slovo.

Počúvaj, čo hovorím

Hlasom sa dá ovládať celý SingStar od momentu, keď sa dostanete do menu s výberom skladieb, čo je aj východisková pozícia pre každú spevácku súťaž. Povelmi sa dá celá knižnica sortovať podľa žánru, interpréta alebo songov od vybranej skupiny. Skladby si môžete nechať browsovať doprava a doľava, pričom hra sa u každej zastaví a prehrá niekoľko sekundovú ukážku a povelom Select ju okamžite zvolíte. Dokonca počas rolovania od jedného songu k druhému, ak neskoro zarevete Stop, sa hra vráti o jednu skladbu späť. Ďalej je tu hlasový povel pre náhodný výber (Shuffle) a v celej knižnici sa dá prehrabávať pekne po jednom songu.


Ovládanie hlasom sa dá pred spustením SingStaru zapnúť/vypnúť. Akonáhle si zvyknete na to, že stačí povedať Robbie Williams, Select, Select a už spievate Angels, do rúk už ovládač nezoberiete. Áno, musíte medzi príkazmi čakať na VU Meter a potvrdenie príkazu (ak nerozozná, čo vravíte, zasvieti na červeno), no nejde o nič strašné. S ovládačom vždy rýchlejšie nájdete požadovaný song a môžete si ich zoradiť podľa abecedy, ale nie partia spevuchtivých, ktorí v živote ovládač nedržali v rukách. Ovládanie hlasom funguje na jednotku aj v prípade, že do PS3 vložíte akýkoľvek PS2 SingStar, no na konzole PS2 komandovanie hlasom nefunguje.

Ako každá nová technológia, má aj Voice Control svoje slabé stránky, nefunguje pochopiteľne počas prehrávanej skladby, takže ak vás vyruší zvonček pri dverách, alebo chcete vymeniť song, musíte siahnuť po ovládači. Občas správne nezaregistruje povel Select, ale vo všeobecnosti môžete hovoriť rôznymi intonáciami a výškou hlasom. Iba tvrdý prízvuk SingStar absolútne ignoruje. Ešte pred odpálením SingStar párty odporúčam pripojiť SIXAXIS/DualShock 3 k PS3 USB káblom, aby sa nestalo, že vďaka nečinnosti ovládačov sa odpojí, čím sa preruší hra a konzola si vyžiada, aby bol znovu pripojený. SingStar sa hlasovým ovládaním posúva do komfortnej zóny a rúca zaužívaný trend ovládania párty hier výhradne gamepadom.

Konečne bez káblov

A keď už hovoríme o komforte, tak v prípade káblových mikrofónov by šlo o rúhanie. Bezkáblová technológia sa stala synonymom novej generácie konzol, Sony a londýnskemu štúdiu trvalo takmer dva roky, kým uvedú na trh bezdrôtové mikrofóny. Pripájajú sa k PS3 cez dodávaný, prekvapivo rozmerný, receiver, ktorý tvarom pripomína Play TV. V tomto prípade sa určite inžinieri mohli posnažiť, aby bol o veľkosti USB kľúča, keď je už taký dodávaný k Buzz TV, ale budiž. Po zapnutí sa rozsvieti pod nápisom SingStar zelená LED dióda.


Mikrofóny sú spracované profesionálne, vďaka postupne sa zmenšujúceho priemeru tela perfektne padnú do ruky. Tvarom pripomínajú profi nástroj s malou anténkou na jeho konci. Na dotyk je cítiť, že mikrofón je vyrobený plastu a dokonca aj po vložení dvojice štandardných tužkových (AA) batérií je ľahší ako káblový kolega. Použité materiály sú kvalitné a vďaka matnej povrchovej úprave sa nešmýka v spotených dlaniach. Na tele mikrofónu sa nachádza LED dióda singalizujúca prevádzku a slider na zapnutie a uzamknutie celého zariadenia, aby nedošlo k jeho náhodnému vypnutiu.

Absencia káblov teraz priamo nabáda spevákov, aby svoje vystúpenie okorenili nejakou tou choreografiou. Na párty oceníte, že nemusíte dávať pozor na vytrhnutie káblu z konzoly, mikrofón môžete posúvať ďalej, hádzať. Z praktického hľadiska a neštrného zaobchádzania ide rozhodne o veľké plus. Osobne mi však kábel bude chýbať, na každej ďalšej párty, nebudem môcť točiť mikrofónom, vyhadzovať ho do vzduchu a do ruky si ho priťahovať ťahaním za kábel.

Jednotlivé modely mikrofónov SingStar nemožno medzi sebou kombinovať, čiže ak sa vám jeden bezdrôtový niekam zakotúľal, tak sa nedá doplniť káblovým a naopak. Nový model si rozumie bez potrebného updatu dokonca aj so sériou Guitar Hero.

Čo ďalej?

Bezdrôtové mikrofóny sa začnú predávať 18. apríla, koncom mesiaca bude dostupný aj update prinášajúci hlasové ovládanie, natívne podporované pripravovanou edíciou SingStar: Pop Edition. Hovorí sa aj o trofejách, ktoré sú šité na mieru začiatočníkom, ako aj párty maniakom a majú pokrývať prakticky každý aspekt hry, od nahrabania určitého počtu bodov, až po socializáciu a uploadovanie videí. Týmito novinkami však Sony nekončí v rozširovaní série. V príprave je nadstavba obchodu SingStore s názvom SingStar Extra, kde sa bude nachádzať iný obsah ako skladby.


Pôjde o nové herné režimy, vybrané budú zdarma, iné budú spoplatnené. Spoločným menovateľom je oceňovanie skutočných spevákov väčším počtom bodov a diferenciácia hráčov, ktorí to naozaj myslia so spevom vážne a tých, ktorí si len hundrú pod nos.

Séria, ktorá má na konte 17 miliónov predaných kópií, 650 dodatočných songov na SingStore, ktoré boli stiahnuté viac ako 4 milióny krát, a približne 100 000 uploadnutých videí, má zaistenú budúcnosť. Akoby aj nie, pre Sony je SingStar cenným drahokamom v pokladnici a spievať chce predsa každý. Keď nie v sprche, tak aspoň po pár pohárikoch s kamarátmi.

Na fotkách je špeciálne (nepredajné) balenie určené pre novinárov.


napísal spacejunker 8.4.2009
Páči sa mi!
BEZDRÔTOVÝ SINGSTAR


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19797)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk