DEAD SPACE 2

DEAD SPACE 2

Isaac Clarke vs temnota

Dead Space 2 hrá v plánoch EA dôležitú úlohu. Prvá časť bola úspešná, od dvojky sa očakáva rovnaký osud, prípadne ešte lepšie hodnotenia a, samozrejme, predaje.  V stánku EA na E3 mu preto bola venovaná náležitá pozornosť, ak som pred časom označil miestnosť Xcom za najštýlovejšiu, prezentácia Dead Space 2 by určite vyhrala v kategórii atmosféra.

Po vchode do miestnosti si chvíľu bolo treba zvykať na slabo osvetlené priestory, k čomu sa pridal nepríjemný pocit z príliš vypeckovanej klímy (mimochodom nechutný zvyk všade v Amerike). Po chvíľke tmavé steny a zima dostali svoje logické vysvetlenie. Miestnosť totiž vyzerala ako malý kostol, sedelo sa na holých drevených laviciach, steny boli vyzdobené náboženskými reliéfmi, pred nami boli pozastrkované v miestach pre biblie rôzne letáky a vizitky na vývojárov, no a všetkému vládla obrovská obrazovka stojaca na malom pódiu.

Isaac Clarke je späť. To muselo byť jasné každému, odkedy EA začala teasovať jeho helmu s modrým podsvieteným. Mechanický inžinier, ktorý vďaka svojim schopnostiam prežil prvé stretnutie s rasou Nekromorfov na kozmickej lodi Ishimura sa opäť dostal do problémov. Dôvody, ktoré Isaaca doviedli na planétu/mesto Sprawl a aké bude dejové pozadie hry, zatiaľ nevieme, no zmena lokality z vesmírneho plavidla do „klasických“ priestorov dáva autorom oveľa viac kreatívnej slobody. Levely budú väčšie, priestornejšie a variabilnejšie. To, čo sa z logických dôvodov nemohlo nachádzať na Ishimure, už sa do Sprawlu zmestí, môžeme preto tipovať rôzne obchodné centrá, urbanistické štvrte, kancelárie a podobne. Určite v hre nájdeme aj kostol, pretože práve v ňom sa odohrávala ukážka a práve preto bolo zariadenie miestnosti tak atmosférické. 


Mnohých fanúšikov poteší, že šikovný inžinier prestane byť „nehmotnou“ postavou bez vlastnej osobnosti. Isaac dostane nie len svoju tvár, ale dokonca aj prehovorí. Hlas i svoj šarm využije pri komunikácii s NPC postavami žijúcimi v Sprawle. Nie všetci sú premenení a ozbrojený odboj ešte ako tak funguje. Miera interaktivity, komunikácie a možno aj drobného questovania by mala byť o dosť vyššia ako v jednotke.

Grafika prvého dielu DS série rozhodne nepatrila k tým podpriemerným či priemerným. Práve naopak, pod výbornú atmosféru survival akčného hororu sa vo veľkej miere podpísalo technické spracovanie vrátane hudby a ozvučenia. Sprawl prináša viditeľný upgrade grafiky vo všetkých smeroch, od bohatosti modelov, detailnosti textúr, až po kvalitu efektov. Zimomriavková hudba a ostré, pílivé zvuky už len prispievajú k príjemne zovretému žalúdku.

Ale dosť všeobecných popisov, prejdime priamo k hernej ukážke. Isaac práve na Sprawle prechádza chrámovým komplexom, predvádzajúci ukazuje nové možnosti a zbrane. Všetkých šetrných strelcov, ktorí si zásoby munície vždy nechávajú pre prípad „keby niečo“, poteší, že vďaka vylepšenej práci s gravitáciou bude možné v boji používať časti tiel nepriateľov. Hodíte si stázový granát, jednou presnou guľkou odstrelíte ostrý pahýľ Nekromorfa a ním ho dobodáte na smrť.

Hrátky s gravitáciou boli bežné už aj na palube Ishimury, DS2 prichádza aj v tomto smere s ďalšími novinkami. Kombinácia nulového gravitačného poľa a jetpacku na inžinierovom chrbte pridá jeden stupeň voľnosti navyše. Konkrétna situácia v deme predstavila zmeny v gravitácii spolu s logickým puzzle. Aby sme boli presní, poradie bolo opačné. Isaac najprv musel odstaviť generátor gravitácie, čo bolo sprevádzané veľmi peknými grafickými efektmi (všetky neukotvené predmety v miestnosti začali poletovať), aby sa následne pomocou stázového poľa preletel (lietať sa dá v plnom rozsahu, t.j. 360°) cez vrtule obrovských ventilátorov.

Dead Space 2

Nie len gravitácia, ale aj vákuum, resp. podtlak bude významnou mierou vplývať na niektoré pasáže. Každému sa teraz určite vynorila v hlave spomienka na Ripleyovú vystreľujúcu Votrelca do vesmíru. Rovnaké srandičky s Nekromorfami sú v Dead Space 2 na dennom poriadku. Tichá ponurá chodba zamorená mutantami sa po jednom dobre mierenom výstrele do sklenenej výplne zmení na veselú (ale prázdnu) miestnosť vyzdobenú zavýjajúcimi sirénami a hláseniami o unikajúcom vzduchu. 
Lietanie, gravitácia, logické hádanky, nadabovanie – to všetko je pekné, ale vás iste zaujíma jadro Dead Space. Strach a akcia. Čo sa týka prvého atribútu, netreba sa báť. Teda báť sa budete, ale netreba sa báť, že sa nebude čoho báť. Atmosféra sa opäť bude dať krájať nožom, prípadne pahýľom Nekromorfa, stačí pár minútová prechádzka po Sprawl a bojazlivý jedinci (ako napríklad ja) sa už pýtajú domov k mame.

No a potom tu máme vybavenie, zbrane a nepriateľov. Nie je možné urobiť pokračovanie bez toho, aby vybavenie bolo coolovejšie, zbrane drsnejšie a nepriatelia strašidelnejší. Vo Visceral Games, ktoré pre EA Dead Space 2 vyrába, si to uvedomujú viac ako dobre. Javelin Gun bude istote patriť k najobľúbenejším prírastkom vo výbave. Princíp zbrane je v zásade veľmi jednoduchý, ba až primitívny. Puška vystreľuje dlhé, asi polmetrové drevené kolíky, ktoré nie len že nepriateľa prešpikujú skrz-naskrz, ale ho odhodia a prišpendlia o prekážku za ním.

Demonštrácia Javelin Gunu si medzi prítomnými novinármi zaslúžila niekoľko oslavných „wooow“ a „ueeeej“ výkrikov. Treba povedať, že zaslúžene. Prišpendlíkovať slizkú obludu poriadnym klátom dreva o múr kostola vzdialeného 10 metrov má niečo do seba. Z nových príšer si extra živo spomínam na potvorku, resp. potvorky nazývané The Pack. Ide o malé zmutované detičky, zato však s veľkou chuťou na Isaacove mäsko a ešte väčšími pazúrikmi. Všeobecne sú detské postavy v hororoch úspešným aktivátorom strachu, DS2 nebude výnimkou. Stretnutia s The Pack sú zároveň strašidelné a odpudivé, deti navyše zvyknú hlavnú postavu obkľúčiť a šplhajú sa mu smerom k hlave. Vtedy musí inžinier zabudnúť na dobré vychovanie, schmatnúť dieťa do rúk a názorne mu vysvetliť zásady správania k starším osobám.


Vylepšené prvky predchodcu, dopracované nové funkcie, zachovanie alebo dokonca zvýšenie pôvodných kvalít, tak má vyzerať každé správne pokračovanie a Dead Space 2 správnym pokračovaním rozhodne bude. 25. januára 2011 sa všetci stretneme na Sprawle. 


napísal je2ry 2.7.2010
Páči sa mi!
DEAD SPACE 2


PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: EA / EA Czech / Visceral Games
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 28. január 2011
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19598)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk