GHOST RECON: FUTURE SOLDIER

GHOST RECON: FUTURE SOLDIER

Kráčajú Duchovia správnym smerom?

Vidieť nepriateľa cez stenu nie je normálne. Zabiť ho skôr než zaujme pozíciu strelca a vystrčí hlaveň, je podvod. Označiť jeho kolegov pomocou senzoru a už z diaľky vidieť, aké majú zbrane, musí by cheat. Kedy ale prestáva byť podvod podvodom a kedy sa mení na trik? Keď je na ňom postavená tímová spolupráca špeciálnej jednotky Duchov. Toto je príbeh, ako sa Ubisoft chce dostať do žánru, kde sa tasia veľké zbrane a o víťazovi sa rozhoduje na bojiskám absurdnou story či počtom zabitých teroristov.

V Ghost Recon: Future Soldier budete cheatovať, či sa vám to páči, alebo nie. Štvorčlenný tím nasadzovaný do každého kúta sveta, kde treba zneškodniť zásielku zbraní, eliminovať názory vedúce k novému svetovému poriadku či destabilizovať skupinu bojovníkov za slobodu v srdci Afriky, má po ruke len tú najmodernejšiu techniku a v mnohom pripomína vybavenie špeciálnych agentov. Identifikácia pozícií nepriateľa, ich označenie a vydanie rozkazu pre elimináciu sa zaobíde aj bez toho, aby ste tasili zbraň. Stačí vypustiť kvadrokoptéru (malú dronu so štyrmi vrtuľami) alebo zapnúť magnetické okuliare a vidíte, čo vidieť potrebujete.

Ako máloktorá hra vám Future Soldier dáva do rúk tak mocné zbrane, že sa budete cítiť neohrození, ale jedna guľka, jedno nájdené telo, jeden chybný krok môže snahu o tichú infiltráciu spláchnuť do kanála. V kooperácii troch autorských štúdií sa zrkadlia veľké série, počnúc Rainbow Six a končiac Assassin's Creed. Vo vzduchu visiace názvy miest, neidentifikovateľná zmes blikajúcich útržkov údajov či technika zabíjania „jedna rana, jedno telo“ vám konštantne pripomínajú, že sa Future Soldier narodila v početnej rodine štúdií.


Ubisoft do nového Ghost Recon vkladá veľké ambície, jeho cieľovou destináciou je trh s modernými akciami, kde kraľuje jedna FPS, o ktorej sa každý bojí hovoriť. Pôvodne taktická tímová akcia mení svoje postavenie, prispôsobuje sa potrebám rýchlej hry a do komory vkladá náboj s nápisom globálny terorizmus. Nepopierateľný vplyv Call of Duty a Gears of War 3, súčasnej špičky medzi 3rd person hrami, je cítiť naprieč celou hrou a to aj napriek odohraniu iba časti z kampane. Od ponuky multiplayeru s obligátnou tímovou variáciou Hordy (tu nazvanú Guerilla), cez mobilnú aplikáciu, kde môžete meniť a upravovať svoj zbraňový arzenál, až po štruktúru kampane určenú pre štyroch hráčov online a dvoch offline.

Vďaka preview verzii sme splnili šesticu misií vytvorených podľa učebnice. Vsadilo sa na momenty plné výbuchov, padajúce lietadlá, spomalovačky a skúšajú to aj hrou na citlivú strunu telefonátom synovi v deň jeho narodenín. Misie na seba príliš nenadväzujú a odohraná polovica kampane zdieľa identický scenár - identifikovať, zlikvidovať a ujsť. Či už je to extrakcia dôležitého cieľa, ničenie zásob zbraní alebo hľadanie čiernej skrinky, odohráva sa v troch aktoch. Vo Future Soldier sa skrýva každé jedno klišé veľkých vojenských akcií, ale stačí zmeniť pohľad z FPS na 3rd person a perspektíva (aj názor) sa zmení. A keď do hry vložíte futuristické prvky, vytvára si vlastný podžáner, ktorý akčným hráčom ponúkne familiaritu a komfort bez obetovania dynamiky, rýchlosti a prehľadu na bojisku.

Ovládanie jedným prstom vás dostane cez prekážky, čupnete si za kryt a keď ho chcete zmeniť, kurzor namierite za najbližšiu prekážku a držaním tlačítka A tam štýlovo presuniete svojho vojaka sledovaného filmovou kamerou. Zachytenie boja z tretej osoby je jednou z predností Future Soldier. Vojaci sa hýbu realisticky, plynule prechádzajú z poklusu do opatrnej chôdze. V pohybe cítite váhu, rýchlosť aj to, či sa ku krytu postava prisunie, dobehne alebo sa šmykne. Aj situácia, keď sa ocitnete v krížovej paľbe, je verne spracovaná. Ovládaný Duch vám nedovolí vykloniť sa ani vystrčiť zbraň. Streľba ho paralyzuje a na malý moment kladie odpor, akoby vám naznačoval, že sa nenechá zabiť.

Future Soldier je postavená pre efekt a akciu, preto v kampani padne nejedno lietadlo, preto vybuchujú steny, múriky sú ohlodané guľkami, krytie sa rozpadá, preto je možné zabiť cez tenké prekážky, preto po vás strieľa vrtuľník, preto kosíte nepriateľov z korby džípu, preto je HUD umiestnený v blízkosti postavy a preto je každá misia iná. Raz ste sniperom, potom v noci prekračujete runway, kam pristávajú lietadlá a preto máte po ruke všetky tie vychytávky ako neviditeľnosť, dronu, senzory či magnetické videnie. Misie, ktoré sme mali možnosť odohrať, kládli dôraz vždy na jednu z týchto hračiek.

Duchovia sa dokážu nepozorovane pohybovať a vďaka aktívnej kamulfláži, ktorá je stále aktivovaná, sa nemusíte vôbec zaoberať takými vecami ako kam sa dívajú stráže alebo ako rýchlo sa pohybujete, či kde je minimapa. Prejdete patrolujúcim nepriateľom poza chrbát. A ak fandíte tichému postupu a nevyhnutnej eliminácie iba vybraných cieľov, tak sa pripravte na situácie, kde musíte tasiť zbraň bez tlmičov. Lineárna štruktúra sleduje predpripravený scenár a kde sa má strieľať, tam sa strieľať bude. Aj v Moskve medzi dvomi výškovými budovami, pod ktorými prebieha demonštrácia s tisíckami ľudí.

Ak ste videli niektoré z videí Future Soldier (máme ich celkom 28), určite ste zazreli v zábere identifikáciu cieľov a prieskum terénu, na ktorý si hra potrpí. Pri infiltrácii sa tak opakuje dokola jedna a tá istá technika s označením a synchronizovanou elimináciou. Či už je to pomocou lietajúcej drony alebo cez ďalekohľad zbrane. Označením vlastne vyberáte ciele Duchom, ktorí okamžite zaujmú pozície a čakajú na signál. Buď dáte povel k útoku bez vaše účasti alebo sa pridáte a zlikvidujete štvrtý cieľ. Tam, kde je vojakov viac, očakávajte odpor.

Hranie tak v mnohom pripomína Splinter Cell, len namiesto toho, aby ste si museli špeciálnu schopnosť cvičeného agenta zaslúžiť, vo Future Solider stačí ukázať a vojak zomiera. Future Soldier celý priebeh uľahčuje predpripravenými situáciami, nedovolí vám odkloniť sa, ale cesta vedie iba vpred. Členovia tímu neustále udržujú rádiový kontakt a informujú o pozíciách nepriateľa a keď to nie sú oni, hra vám sucho oznámi, že je vzduch čistý a môžete bežať k ďalšiemu checkpointu. Takto si hra udržuje pomerne vysoké tempo a to aj v situáciách, kde nie je dovolené, aby vás niekto zahliadol.


Ďalšou barličkou pomáhajúcou v napredovaní je korekcia mierenia pri pohľade cez mieridlá (Xbox verzia) a keď si k tomu pripočítate konštantnú neviditeľnosť (stačí byť v podrepe) a priesvitné steny, máte pred sebou pomerne rýchlu a jasne označenú cestičku vydláždenú skriptovanými scénami. Misie nebudú mať žiadne sekundárne ciele, len zopár miniúloh previazaných na počet zabití s vybranými zbraňami, ktorých vďaka módu Gunsmith očakávajte milióny. Zbrane sa dajú rozoberať, upravovať, meniť jednotlivé časti a skladať preferované modely. V plnej verzii ich bude možné zdieľať a porovnávať s ostatnými a to aj pomocou mobilnej aplikácie pre iOS a Android.

Pre Ubisoft je Ghost Recon: Future Soldier vstupenkou na moderné bojisko, v ktorom sa spolieha na futuristickú výbavu vrátane obrneného štvornohého robota s brutálnou palebnou silou. Vo vybavení má zatiaľ všetko, čo potrebuje, a čo nemá, to si úspešne požičiava od iných. Ako to nakoniec dopadne, uvidíme už o pár dní.

Ghost Recon: Future Soldier vychádza 25. mája vo verzii pre PS3 a Xbox360. PC verzia vyjde o pár dní neskôr, 15. júna.


napísal spacejunker 3.5.2012
Páči sa mi!
GHOST RECON: FUTURE SOLDIER


PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: Ubisoft / Conquest / Ubisoft
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 25. máj 2012
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18424)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk