THE ELDER SCROLLS ONLINE

THE ELDER SCROLLS ONLINE

Prvé online zážitky z Tamrielu

Svet The Elder Scrolls sme doteraz spoznávali len prostredníctvom tradičných RPG pre jednotlivca, ale to sa v dohľadnej dobe zmení. Niekoľko týždňov pred premiérou sme navštívili online univerzum, aby sme sa osobne zoznámili s očakávanou MMORPG. Prvé testovacie dni boli zamerané na PvE režim a venované hlavne príbehu, plneniu úloh a komunikácii s NPC postavami.

Hráč si najskôr vytvorí hrdinu alebo hrdinku, vyberie jednu z troch frakcií a deviatich rás. V ponuke sú rôzne druhy elfov, ork, breton, redguard či nord. Štyri povolania znejú exoticky, dragonknight, sorcerer, nightblade a templar sú však zamaskované tradičné archetypy, čiže bojovník, mág, zlodej a liečiteľ. Potom sa dá vyblázniť pri formovaní postavy, tváre, nosa, lícnych kostí, výbere účesu (hrdina môže mať aj plešinu) a doplnkov.

Po trochu vlažnom úvode a úteku z väzenia v spirituálnom svete, sa hrdina ocitne na pevnej zemi a je pripravený zbierať prvé skúsenosti a levely. Jednotlivé zóny hry sa odomykajú postupne, na základe nosného príbehu, ktorý je zviazaný s postavou proroka. Aby ste sa dostali do ďalšieho regiónu, musíte splniť hlavné úlohy. Popri tom, bez nátlaku, môžete spoznávať oblasť a venovať sa ľubovoľným aktivitám. Povinné úlohy spočiatku súvisia s hľadaním členov posádky lode, ktorých si treba získať a priviesť ku kapitánke. Loď vás potom prepraví na ostrov orkov a čoskoro vstúpite aj do známeho kráľovstva a mesta Daggerfall. Putovať budete pešo a neskôr na koni, za peniaze sa teleportujete k svätyniam roztrúseným v oblasti.


Primárne questy sú dostatočne nápadité a popri nich vás samozrejme čaká kopa nepovinných úloh. Zadania sa ukazujú na praktickej mape a značky vidíte aj na kompase v hornej časti obrazovky. Vďaka tomu veľmi ľahko nájdete cieľovú postavu alebo oblasť, kde sa odohráva vaše poslanie. Zadania sú málokedy zamerané na prostoduché zabíjanie monštier, aj keď, samozrejme, úspech zriedka dosiahnete bez boja. Budete oslobodzovať väzňov, sledovať spirituálne bytosti a odhaľovať podstatu rituálov, ale aj hasiť a zachraňovať obyvateľov z horiacich obydlí. Pokúsite sa zrušiť kliatbu vlkolaka, v prevleku sa infiltrujete do budovy, budete spovedať ľudí, aby ste vypátrali zabijaka a zabránili kráľovražde. To všetko už v prvých hodinách hry. Pri postupe môžete využiť aj zakrádanie a občas narazíte na zámky, ktoré treba otvoriť pakľúčom.

Predovšetkým úlohy viazané s nosným príbehom sú dosť komplexné a inklinujú k forme tradičnej RPG pre jednotlivca - len škoda, že v nich chýbajú puzzle elementy. Tomu nahrávajú aj ďalšie súčasti, ako napríklad cechy mágov, bojovníkov a zlodejov. Keď sa stanete ich členom, sprístupní sa vám nie len nová sada úloh, ale aj schopností, ku ktorým sa inak nedostanete.

Systém boja je jednoduchý, ale praktický a dynamický. Ľavým tlačidlom myši vediete základný útok používanou zbraňou, ktorý je pri podržaní ničivejší. Pravé tlačidlo slúži na obranu. Pokročilé schopnosti a kúzla vyvoláte ikonami na lište, ktorá sa, spolu s ukazovateľmi života a energií, zobrazuje len keď dôjde k boju. Keď nie ste v ohrození, na obrazovke vidíte len kompas. Po boji, v pokojovom stave, sa rýchlo obnoví život, magicka aj stamina, využívaná v bitke, ale aj počas behu. V ohrození však môžete vypiť podporné odvary, ktoré sa vkladajú do kruhového menu a to sa dá kedykoľvek vyvolať. V prípade úmrtia sa postave poškodí výstroj, ktorú vám opravia obchodníci. Ak máte kamene duše, oživiť sa môžete na mieste skonania a niekoľko sekúnd ste v bezpečnej forme ducha. Inak precitnete až pri najbližšej svätyni.

Skutočne pozoruhodný je systém nadobúdania schopností a ich zlepšovanie. Za boj, plnenie úloh a objavenie nových teritórií dostanete skúsenosti a levely. Každý level prinesie bod na vylepšenie života, magicky alebo staminy. Ďalší bod je určený na odomknutie schopností a tých je, na rozdiel od atribútov, skutočne veľa. Sú delené do niekoľkých skupín a podskupín. Class obsahuje kategórie, ktoré súvisia s povolaním hrdinu. Ďalšie skupiny rozvíjajú schopnosti, ktoré sa týkajú konkrétnych zbraní, brnení, rasy a remeselnej výroby. Po vstúpení do cechov pribudnú ešte cechové schopnosti.

Class skupina, pri hre za čarodejníka, obsahuje podskupiny temná mágia, vyvolávanie bytostí a privolanie búrky. Pod každou z týchto položiek sa ukrýva individuálny set aktívnych schopností, pasívne znalosti a ultimátna schopnosť. Na sprístupnenie každej z nich potrebujete skill point. Medzi prvé schopnosti vyvolávania patrí bojujúci škriatok a prekliatie, ktoré môžete po odomknutí okamžite používať. Takto rozvetvené sú všetky skupiny.

Plnením úloh a častým používaním sa automaticky zvyšuje úroveň kategórií, aj jednotlivých schopností, či už sa týkajú mágie, zbraní alebo brnení. To umožňuje použiť nové skill pointy na odomknutie pokročilých prvkov. Za zmienku stojí morfovanie odomknutých schopností, ktoré dosiahli vyššiu úroveň. Znamená to, že môžete ďalší skill point použiť na jednu z dvoch mutácií. Napríklad kúzelníkov pomocník môže mať viac života, alebo pri úmrtí vybuchne, blesk spôsobí vyššie poškodenie, alebo pribudne postranný efekt. Skúsenostné body sú skutočne vzácne a tak určite uvítate extra bodík za každé tri nájdené úlomky skyshards, na ktoré však narazíte len zriedka.


Výstroj postavy sa hromadí v inventári s obmedzenou kapacitou, kde je všetko pekne roztriedené. Použiť môžete prakticky čokoľvek, bez ohľadu na zvolené povolanie. Čarodejník nemusí používať len dva druhy palíc (regeneračná a deštruktívna), ale pokojne aj luk alebo dve sekery. Je však vo vašom vlastnom záujme, aby ste sa sústredili na predmety, ktoré najviac pasujú k vašej postave. Výstroj sa dá vylepšovať vkladaním kameňov a rytín a prebytky samozrejme predať obchodníkom. Ďalšiu výbavu si môžete vyrobiť v dielňach, pri pracovných stoloch. Okrem toho, pri ohni uvaríte jedlo a s návnadou ulovíte ryby.

Grafika hry je veľmi dobrá, so zmyslom pre detail a vydarenými efektmi. Pohyby postáv sú plynulé a väčšinou prirodzené, okolie môžete vnímať z pohľadu prvej aj tretej osoby. Všetky dialógy sú nahovorené a dabing je na vysokej úrovni. Napriek výbornému vzhľadu sú hardvérové nároky veľmi nízke. Aj s dvojjadrovým procesorom a priemernou zostavou hra plynule beží na ultra nastaveniach! Znamená to, že kvôli hre nemusíte upgradovať počítač a napriek tomu si ju užijete.

The Elder Scrolls Online na prvý pohľad nevyzerá nijako zvláštne, ale po niekoľkých hodinách vás pohltí. Originálnych prvkov v hre veľa nenájdete, ale získa si vás svojou hĺbkou, dynamikou, dobre stavanými úlohami a skvelým rozvojom schopností, ktoré pravdepodobne nikdy neodomknete všetky. Získavanie nových útokov a kúziel tak bude permanentnou motiváciou. Ďalším lákadlom môže byť PvP režim, ktorý je predmetom nasledujúceho beta testu. Niet pochýb, že sa tento titul zaradí medzi najlepšie MMORPG na trhu. Otázne je len to, či v dobe, keď aj špičkové online svety prechádzajú na neplatený režim, budú hráči ochotní platiť za TES mesačné poplatky.


napísal uni 7.2.2014
Páči sa mi!
THE ELDER SCROLLS ONLINE


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18432)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk