WILDSTAR

WILDSTAR

Neľútostný boj o cukríkovú planétu

Dojmy

V dohľadnej dobe sa očakáva príchod dvoch významnejších MMORPG. Nedávno sme vám priniesli prvé zážitky z The Elder Scrolls Online a tentoraz vás čaká krátka exkurzia po svete WildStar. Možno práve táto online hra vám sadne a budete sa k nej radi vracať po nové zážitky a levely.

Wildstar patrí medzi sci-fi online svety, ktorých je predsa len menej ako fantasy MMO. V úvodnom menu si vygenerujete postavu, ktorá môže patriť k Domíniu, čo ovláda  vojenskou silou galaxiu a disponuje modernými techológiami.  Druhou voľbou sú vydedenci, ktorí sa chcú usadiť na planéte Nexus a nemienia sa jej vzdať, aj keď proti nim stojí diktátorské impérium.

Každá strana má v ponuke štyri rasy a od nich závisí aj dostupnosť šiestich ponúkaných povolaní. Niektoré postavy sa orientujú na boj zblízka, iné preferujú útoky z diaľky. Môžete staviť na technologické vymoženosti, napríklad v pozícii medika a inžiniera, ktorého sprevádzajú dobre vyzbrojení boti. Na výber sú však aj povolania, ktoré pripomínajú zmodernizované postavy z fantasy svetov. Napríklad warrior sa oháňa futuristickým mečom a esper používa psionické sily na zosielanie šokových vĺn a telekinetické údery.  


Okrem neprekvapivých povolaní si ešte vyberiete doplnkové zameranie, ktoré určuje smerovanie vašej kariéry. Ak je pre vás prioritou zabíjanie, ideálne je, stať sa vojakom. V prípade, že máte záujem odkrývať nové lokality, pasuje k vám explorer. Objavovanie nových technológií je dominantou vedca a  výstavba každodenným chlebíkom osadníka. V každom prípade vás čaká tradičné putovanie svetom, likvidovanie nepriateľov a plnenie questov, lenže aj niečo navyše.

Jednotlivé zamerania majú prístup k špecifickým individuálnym úlohám s rozdielnou náplňou. K tým zaujímavejším patrí kariéra osadníka, ktorý priebežne zbiera suroviny a môže vyrobiť vylepšenia na vytýčených stanoviskách. Vďaka tomu sa zvýši bezpečnosť týchto postov a pribudnú bonusy, ktoré využijú okoloidúci hráči. Skupina osadníkov môže navyše pracovať na projekte a postaviť v sídlach permanentný market, alebo iné užitočné budovy.

Úlohy vyžadujú zabíjanie určitých kreatúr, zbieranie predmetov, oslobodzovanie zajatcov, odpaľovanie svetlíc a získanie artefaktov. Budete aj sabotovať nepriateľské delá, opravovať zariadenia a vypaľovať domorodcov. Na rad prídu aj súboje s bossmi, z ktorých profitujú všetci hráči, ktorí sa pridajú. Zadania obdržíte tradične od NPC postáv, ku ktorým sa treba po dokončení vrátiť, ale niekedy sa dá úloha zavŕšiť aj na diaľku cez komunikátor. Stav úloh je vyjadrený v percentách a za splnené sa považujú samozrejme vtedy, keď je zhodnotenie 100%.

Veľmi prakticky je riešená navigácia v teréne. Okrem mapy a minimapy vás k cieľu nasmeruje šípka, ktorá sa nakrátko objaví vždy, keď kliknete na popis questu na obrazovke. Spestrením postupu sú časovo limitované výzvy, ktoré sa aktivujú pri vykonaní určitej činnosti. Napríklad zabijete nového nepriateľa a potom máte 60 sekúnd na to, aby ste spacifikovali ešte desať jeho súkmeňovcov. Alebo nájdete jednu plechovku a musíte pozbierať ďalšie. Za splnené výzvy dostanete extra odmenu, napríklad suroviny a  ak ich nestihnete do vypršania časového limitu, môžete si dať repete.


V boji sa tradične získavajú levely a nové schopnosti, ktoré neskôr treba prikupovať v tréningových kioskoch. Každé povolanie využíva vlastný zdroj energie, či už je to kinetika, sústredenie alebo silové jadrá. Spôsob dobíjania a aplikovania sa líši. Napríklad inžinierova výbušnosť sa generuje v boji, ale ak ju rýchlo nepoužijete na vybraný útok, čoskoro  klesne na nulu. Schopnosti sa aplikujú kliknutím na príšlušnú ikonu a potrebujú krátky čas na regeneráciu. Postavy majú aj špeciality, ktoré sa dajú priebežne aktivovať, napríklad dočasné extra brnenie.

Za zmienku stojí zobrazovanie plochy, ktorá vyjadruje dosah vášho útoku. Mnohé schopnosti zasiahnu viacero cieľov naraz, ktoré sú v ich zornom poli. Ak sa pri boji otáčate, môžete ublížiť cieľom na rôznych miestach vo vašej blízkosti. Rovnako vidíte aj pole pôsobnosti začatých nepriateľských útokov, ktorým sa vďaka tomu neraz dokážete vyhnúť. Pre lepšie rozlíšenie sa využíva modrá plocha pri vašich a červená pri nepriateľských útokoch. Veľmi dobre sa počúva zvolanie double kill alebo triple kill, typické skôr pre akčné hry, keď sa vám vydarí zásah a skolíte niekoľko protivníkov súčasne.

Nepriateľské výpady vám prirodzene uberajú život, ale najskôr znižujú úroveň ochranného štítu. Po boji sa obidve položky automaticky zregenerujú. Pri úmrtí sa oživíte pri najbližšom styčnom bode, ale za poplatok môžete povstať aj priamo na mieste skonania. Boje proti AI dopĺňajú PvP bitky a vzájomné duely hráčov.

Štvorčekovaný inventár sa dá naplniť rôznymi vecami a surovinami a rozšíriť taškami. Tie pri použití zmiznú a pridajú dve alebo viac úložných políčok. Postave môžete priradiť zbrane, rôznu výzbroj a implantáty, pri výmene vidíte porovnanie kvality predmetov. Prebytky radi odkúpia obchodníci, ktorí mávajú ponúkané predmety prehľadne roztriedené. Na potulkách narazíte aj na dátové kocky, ktoré prinášajú informácie o krajine a dôležitých udalostiach.


Postavu vnímate z pohľadu tretej osoby, ale kamera sa dá vzdialiť a priblížiť, čím zmeníte aj náhľad na seba.  Jednoduché ovládanie zahrňuje tiež beh, skákanie a úhybné kotrmelce, ktoré sa dajú aj vypnúť. Tvorcovia ponúkajú rôzne nastavenia užívateľského rozhrania, predovšetkým chatu a doplnkov, takže sa dá  Wildstar do značnej miery prispôsobiť vášmu komfortu.

Komiksovo ladená grafika blízka WOW mne osobne vôbec nesadla, čo ale neznamená, že hra vyzerá zle.  Exteriéry sú celkom pekné a nápadité, hoci nikdy nepôsobia drsne, ale vždy len curíkovo a rozprávkovo. Naproti tomu interiéry s teleportmi vyzerajú tuctovo, sú preplnené objektmi a neraz je to taký pestrofarebný guláš. Flóra a fauna je bohatá a niektoré druhy zvierat a kreatúr sa neznášajú a bojujú aj navzájom proti sebe. Vzhľadom na  jednoduchý štýl grafiky sú hardvérové nároky pomerne vysoké. V menších zónach hru ľahko zvládnu aj staršie zostavy, v rozľahlejších preplnených zónach je záťaž na PC podstatne väčšia.

Záujemcovia o Wildstar si budú musieť kúpiť hru s tridsaťdňovým kupónom. Ďalšie poplatky nebudú nevyhnutné, ak si hráči dokážu nahrabať dosť hernej meny, za ktorú si kúpia C.R.E.D.D. s predplateným časom na ďalší mesiac. Na podobnom princípe funguje napríklad Eve Online.

Wildstar je dobrá MMORPG, z ktorej ale nepadnete na zadok. Základný postup je presne taký, ako v mnohých ďalších online svetoch. Čo môže hru odlíšiť od konkurentov, sú rôzne kariéry postáv v službe pre zvolenú frakciu, ktoré dajú ich počínaniu hlbší zmysel. Spestrením môže byť aj budovanie vlastných príbytkov a upravovanie okolia. Bude to ale stačiť na to, aby hráči pri hre vydržali mesiace alebo roky?


napísal uni 25.2.2014
Páči sa mi!
WILDSTAR


PC

Vývoj: NCSoft / NCSoft
Štýl: RPG / MMO
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  jún 2014
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19598)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk