Kúpte si konzolu šiestej generácie...

...alebo si aspoň pozrite bláznivé aj seriózne TV reklamy na legendárne herné systémy vyrobené medzi rokmi 1998 a 2001.

pridal roberto 11.5.2014 o 10:18 pod hry
Kúpte si konzolu šiestej generácie...

HRY > NOVINKY >

Šiesta generácia konzol odštartovala v Japonsku na konci roka 1998, keď Sega predala prvé kusy Dreamcastu. Táto generácia bola prvou, ktorá pred zamestnancov marketingových oddelení postavila novú úlohu - opísať silu konzoly bez zmienky o bitoch. Predchádzajúce generácie boli totiž popisované ako 8, 16 a 32/64 megabitové generácie a to hráčom stačilo, aby pochopili že nové = lepšie. Ale hoci pri launchy konzol od Segy a Sony padli aj zmienky o "128 bitovej sile", do popredia sa už museli dostať údaje o rýchlosti CPU a GPU, veľkosti pamätí i optických nosičov a tiež o možnostiach on-line hrania.

Herný biznis neustále rástol, ale technológie sa stali drahšími a náročnejšími a do tejto generácie sa zapojili už len štyria veľkí hráči - tradiční výrobcovia Sega, Sony a Nintendo a prvýkrát aj Microsoft.

Sega Dreamcast sa krátko po štarte predajov tešila veľkej popularite a vyzeralo to na návrat Segy na výslnie. Bohužiaľ (pre Segu), Sony čoskoro ohlásilo príchod PS2 a predaje sa rýchlo priblížili bodu mrazu. Dreamcast nakoniec predal iba 10.6 milióna kusov a Sega sa pridala na zoznam spoločností, ktoré museli ukončiť výrobu vlastných herných konzol. Najväčší úspech dosiahol launch titul Sonic Adventure.

Notoricky známu Sony PlayStation 2 netreba nikomu predstavovať. Konzola stavala na úspechoch PS1 a predala vyše 155 miliónov kusov, čo ju stavia do pozície rekordérky. Na PS2 vyšlo okolo 3870 titulov, z ktorých sa dokopy predalo viac než 1.5 miliardy kópií. Najpredávanejším titulom bol titul Grand Theft Auto: San Andreas, ktorý na PS2 predal takmer 21 miliónov kópií.

V tieni megaúspešnej PS2 vydalo svoju konzolu šiestej generácie aj Nintendo. GameCube bola dvakrát úspešnejšia než Dreamcast, predala 22 miliónov kusov a ako nástupca N64 zdedila množstvo skvelých herných značiek, ktoré ďalej rozvíjala. Obrovského úspechu sa dočkal titul Super Smash Bros. Melee, keď na nie až tak rozšírenej platforme dokázala predať 7 miliónov kusov.

Takmer zároveň s GameCube vyšiel aj prvý Xbox a jeho predaje boli tiež podobné – 24 mil. ks. Microsoft si už v roku 1998 všimol odliv hráčov i vývojárov z PC scény, spôsobený masívnym úspechom PS1. Pripravovanej PS2 chcel konkurovať vlastnou hernou konzolou s operačným systémom Windows, založenou na využívaní technológie DirectX. Od toho sa odvodilo aj pôvodné meno – DirectX Box. Najväčší úspech malo na tejto konzole legendárne Halo 2 s 8.5 miliónom predaných kusov (na Xboxe) a veľkou výhodou tejto konzoly boli on-line služby pomenované Xbox Live.





Páči sa mi!






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk