THIS WAR OF MINE

THIS WAR OF MINE

Neistota v úkryte s vojnovými obeťami

Dojmy

Skúste si predstaviť vojnovú hru, v ktorej nehráte za heroických členov vyzbrojenej jednotky a v ktorej nemusí padnúť ani jeden výstrel. Konflikt sám osebe je len hrozivou kulisou toho, čo sa deje v úkryte, kde sa staráte o obete vojny - civilistov. Vediete vlastnú vojnu, proti agresorom, ako je hlad, depresia, nedostatok liekov, zranenia, ale figuruje aj priateľstvo a dôvera. Bojujete o svoj vlastný život, ale aj o životy ostatných..

This War of Mine sa na vojnu díva optikou civilistov uväznených vo fiktívnom meste. „Mohlo by to byť ktorékoľvek mesto v ktorejkoľvek krajine,“ povie mi scenárista Pawel Miechowski z 11bit Studios pri jednom z dvojice notebookov v stánku Alienware, kde bežala nová verzia depresívnej survival akcie.

„Pred rokom a pol prišiel môj brat s článkom o mužovi, ktorí prežil vojnu v Bosne,“ hovorí o hlavnom zdroji inšpirácie. „Písal o tom, čo robil, aby prežil, ako spálil všetko, aby sa aspoň trochu zahrial počas zimy, ako zháňal lieky, ako si postavil improvizovaný sporák na ohrev jedla.“ Seriózny tón témy This War of Mine znásobuje monochromatický vizuál s chvejúcimi sa stopami po ceruzke. Akoby preživší maľovali obraz svojho utrpenia.

This War of Mine

Dianie a dej máte kompletne v rukách vy. Ako hovorí Miechowski, vy ste rozprávačom a všetko závisí iba od vašich rozhodnutí, na ktorých je hra postavená. Cieľom je, samozrejme, prežiť, ale na rozdiel od iných, podobne koncipovaných hier, This War of Mine má koniec a tým koncom je zavŕšenie vojnového konfliktu. Vy však neviete, kedy to bude. Či o dva (herné dni) alebo o pol roka. Keď sa ho spýtam, koľko dní prežijem, ak začnem hrať hru prvýkrát, odpovie mi: „Maximálne šesť.“

"Predstav si,“ vysvetľuje Miechowski dôležitosť rozhodnutí v hre, „si uväznený v meste so svojimi priateľmi a najbližšími. Všetci ste chorí, ale máš dávku liekov iba pre jedného. Čo urobíš?“ Žiadna zo situácií v This War of Mine nie je veselá. Obete vojny v úkryte, na ktorý sa dívate ako v adventúrach zboku, môžu zomrieť; od hladu, v boji, na zranenia, počas prieskumu, potýčky. Úkryt môže byť prepadnutý, vykradnutý, ak ho nebudete v noci strážiť. Ľudia si pamätajú, čo ste urobili, koho ste okradli, koho zbili, koho ponechali vlastnému osudu. A ak majú na iných väzby, prepadajú depresiám, nechce sa im do práce, odmietajú jesť, spať.

Mikromanažment úkrytu prebieha počas dňa. Zoznamujete sa s postavami, pretože pred štartom neviete, o koľkých sa budete starať, ani aká je ich história, respektíve čo robili v civile. "Bez ohľadu na rozhodnutia, niekto bude trpieť," dodáva Miechowski.

Čas v This War of Mine je neúprosný - konštantne plynie. Prehľadáte všetky miestnosti v úkryte, zbierate veci na ďalšie použitie. Základné úlohy, ako vyrobenie postele, ak na ňu máte dosky a klince, vykonávate klikaním myši na hotspoty a prácou s inventárom. Nemôžete byť všade ani vyhovieť všetkým. Niekto stále niečo potrebuje a to sa nebavíme o banditoch prepadávajúcich úkryt v noci alebo chorobách.

Keď padne noc, je čas rozdať ďalšie príkazy. Niekto musí zostať strážiť a niekto musí vyraziť na prieskum okolia. Nech urobíte čokoľvek, dopredu neviete, aký bude výsledok. Nevie to ani Miechowski, ktorý pošle najsilnejšieho člena do neďalekého domu hľadať potrebné lieky a jedlo, kde narazí na starý pár. Okradne ich. Až potom sa dozvie, že sa starajú o malého vnuka ukrytého v pivnici. Po návrate do úkrytu sa s ním prestane baviť rozrušená žena a odmieta prijímať ukradnutú potravu.

"Skôr či neskôr sa im niečo prihodí. Zrania sa, budú hladní alebo na smrť unavení,“ tvrdí Miechowski. „Čas vylieči všetko, ale tým si nemôžete byť takisto istí. Niekedy pomôže alkohol.“ Ten však potrebujete vypáliť a na to potrebujete cukor aj chladiacu sústavu. Aj na obyčajnú lopatu na odhádzanie kopy brániacej vstupu do miestnosti úkrytu potrebujete násadu a kusy kovu.

This War of Mine

Prieskum okolia je nevyhnutný. Môžete prísť naspäť s cennými surovinami alebo s prázdnymi rukami. Môže dôjsť k roztržke zakončenej prestrelkou, môžete vymeniť vyrobené predmety s ostatnými obeťami vojny, môžete ich okradnúť, zbiť alebo pozabíjať. Takisto vás môžu zabiť alebo sa nestihnete vrátiť a musíte počkať do ďalšej noci, či váš prieskumník prežil.

Psychický aj fyzický stav sa postupne podpisuje pod výkony. Ľudia slabnú, sú pomalší, prepadajú hlbokým depresiám, do ničoho sa im nechce. V predvádzanej verzii This War of Mine začínate s tromi postavami, ale ich počet sa môže zmeniť, takisto neskôr sa k vám môže niekto pridať alebo jednoducho o niekoho prídete. Do vojny sa priamo nezapájate, no časom získavate informácie o vývoji konfliktu, podľa ktorých sa môžete zariadiť. Nie vždy sú však pravdivé.

This War of Mine je z veľkej časti postavená na náhodne generovaných udalostiach, dokonca nemusíte zostať v jednom úkryte, ale ho v nevyhnutnom prípade môžete aj opustiť. Žiadnym krokom si nemôžete byť istý a výsledok obyčajne nebýva ružový. A to je na This of War Mine desivo atraktívne.


napísal spacejunker 30.6.2014
Páči sa mi!
THIS WAR OF MINE


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18434)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk