GTA V (PC)

GTA V (PC)

10

GTA V prišlo na PC v definitívnej edícii

Recenzia na PC verziu

Rockstar, tvorca jedinečnej a veľmi obľúbenej Grand Theft Auto série, práve ukončil trojročný cyklus vydávania piatej časti, a to PC verziou. GTA V začal vydávať v roku 2013, a to na Xbox 360 a PS3 a hru o mesiac neskôr doplnil zo začiatku problematický, ale po ročných updatoch už ako-tak fungujúci GTA Online režim. O rok neskôr tvorcovia hru priniesli vo vizuálne vylepšenej verzii a s FPS módom na Xbox One a PS4, aby teraz v roku 2015 vypustili definitívnu verziu titulu na PC platforme s ďalšími vylepšeniami.

PC verzia zahŕňa všetko, čo za uplynulý čas tvorcovia ponúkli a vylepšili v konzolových verziách, a teda dotiahnutý príbehový mód a fungujúci GTA Online režim so všetkými doplnkami. Pridané sú aj aktuálne vydané kooperačné Heisty a aj špecifické novinky čisto pre PC verziu, a to video editor a Director mód. Tie spolu s možnosťou modovania prinášajú ešte viac zábavy. Je to jedna z najväčších hier vôbec a bez problémov v nej môžete stráviť stovky hodín.

Hru sme už rozoberali v dvoch recenziách. Ohodnotili sme prvú verziu pre staré konzoly a aj druhú verziu pre nové konzoly, obe kvalitné a s desiatkovým hodnotením. A pozrime sa teraz špeciálne na kompletnú edíciu na PC a znovu si prejdime ako už známe, tak aj ešte nespomínané nové časti hry a aj jej špecifické vylepšenia.

GTA V (PC)
GTA V (PC) Späť v akcii. Bývalý kriminálnik Michael sa vracia späť k svojmu živobytiu. Nájde si aj priateľov.
Späť v akcii. Bývalý kriminálnik Michael sa vracia späť k svojmu živobytiu. Nájde si aj priateľov.


GTA V (PC) Veľké mesto a jeho rozsiahle okolie už na vás čakajú.
Veľké mesto a jeho rozsiahle okolie už na vás čakajú.


GTA V (PC) Ako v pravom GTA, ani tentoraz nechýbajú naháňačky s políciou.
Ako v pravom GTA, ani tentoraz nechýbajú naháňačky s políciou.





Príbehový mód

Kampaň v GTA V ponúka niečo nové oproti predošlým trom hrám, a to tri postavy, s ktorými striedavo hráte, môžete sa medzi nimi prepínať a spoznávať rozsiahle územie San Andreas a mesta Los Santos zo svojho pohľadu. Je tu bývalý zlodej Michael, ktorý sa musí vrátiť späť do biznisu a zoberie zo sebou aj mladého čierneho zlodeja áut Franklina, aby sa nakoniec spojili aj s Trevorom, sedliakom z vidlákova bývajúcim uprostred púšte. Každý má svoj špecifický charakter, od ktorého sa odvíja jeho prístup k životu a aj misiám, každý má svoj domov, svoje prostredie a aj vlastné misie, ktoré sa miešajú so spoločnými úlohami umožňujúcimi vyberať si postavu.

Misie sú rozmanité, veľmi dobre navrhnuté, prevedú vás celým prostredím hry, na ktorom budete bojovať proti gangom, polícii, plánovať záťahy, vykrádačky, a to či už na autách, motorkách, helikoptérach, lietadlách alebo tentoraz dokonca aj s ponorkou. Zajazdíte si aj na vlaku alebo zaskáčete s padákom. Postupne budete sledovať, ako sa postavy posúvajú vo svojom živote, sťahujú do nových domovov, môžete im rozširovať šatník, autá v garáži, kupovať lietadlá, investovať na burze a veľa ďalšieho. Je to GTA a možnosti sú široké, a to ako v misiách, tak aj mimo nich.

Mimo misii sa môžete venovať športom alebo iným voľnočasovým aktivitám. Teraz tu máte napríklad golfové ihrisko, leteckú školu, potápanie sa, výlety do hôr. Mimo toho je tu z aktivít aj prechádzka so psom, potápanie sa, hľadanie kaskadérskych skokov, upgradovanie zbraní a vozidiel. Dopĺňajú to vedľajšie misie, ktoré umožnia pomáhať ľuďom v meste a nechýbajú ani náhodné veci, do ktorých sa môžete zapojiť. Celé prostredie hry skrýva aj veľa záhad, ktoré môžete objavovať, či už je to duch v prístave, UFO v kopcoch alebo veľká záhada kamennej rytiny, ktorú zrejme ešte nikto nerozlúštil. Spolu vám 70 misii príbehu potrvá 30 hodín a ďalšie desiatky hodín môžete stráviť pri iných činnostiach a výletoch po svete. Jednoducho je to GTA ako má byť. Ak by vám to však bolo málo, nechýba ani multiplayer.

Videorecenzia

 

GTA Online

Rockstar v GTA V rozšíril aj multiplayer, a to rovno vo veľkom štýle - hru preniesol prakticky do MMO podoby. Pôrod bol síce ťažký a minimálne polroka po vydaní nefungoval poriadne, uplynulý rok ale začalo všetko pekne rásť a vytvoril sa samostatný San Andreas svet naplnený možnosťami a nezávislý od príbehovej časti hry. Tu si môžete postaviť vlastnú postavu, s ktorou budete zarábať rôznymi činnosťami, levelovať sa, kupovať si domy, garáže, autá, lietadlá a prakticky žiť vlastný život vo svete. Je to rozdielne oproti príbehu. Tu si musíte svoje peniaze vážiť, najlepšie ukladať do banky, keďže vás hocikto z ďalších 29 hráčov môže zabiť a obrať o hotovosť, ktorú máte pri sebe. Ak nehráte s kamarátmi, hra sa môže kedykoľvek zmeniť na boj o prežitie.

Mimo voľného módu v prostredí, kde sa len premávate a zabávate s priateľmi, sa môžete zúčastniť pretekov na rôznych vozidlách, vstúpiť do rôznych prestreliek v deathmatchoch alebo iných multiplayerových módoch, môžete si dokonca spraviť vlastné mapy a trate, s priateľmi ísť športovať, ale hlavne sa môžete zúčastniť nových kooperačných Heist úloh.

Heisty, teda prepady, sú kooperačným prepracovaním prepadov zo singleplayerovej časti hry. Sú rozsiahle, rozdelené na niekoľko častí a aj keď majú bonusy za prekonanie pod 10 minút, môžu vám trvať aj hodinu. Záleží hlavne na tom, ako ste s tímom skoordinovaní a či každý vie, čo má robiť. Úlohy a postup sa dozviete v úvodnom brífingu, následne začínate s obhliadkou miesta alebo zháňaním vozidla na misiu, nasleduje vykrádanie, lúpež, zničenie niečoho a nakoniec aj útek. Kooperácia je pre dvoch až štyroch hráčov, väčšinou rozdelených na dva tímy, kde napríklad jeden tím uteká, druhý poskytuje kryciu paľbu z helikoptéry alebo jeden tím ide na výsadok, zatiaľ čo pilot lietadla odlákava pozornosť. Podobne aj v samotných tímoch jeden šoféruje, druhý zatiaľ dostane hackovaciu úlohu. Heisty zatiaľ ponúkajú päť misii, pri ktorých môžete stráviť hodiny a dokážete sa pri nich zabaviť, ale aj zarobiť.

Čo je veľmi pozitívne, GTA Online na PC funguje hneď od začiatku, funguje stabilne a s hráčmi sa spája dostatočne rýchlo. Rockstar od vydania online režimu viditeľne poodstraňoval problémy - vtedy sa nedalo pripojiť takmer vôbec. Možno by teraz autori mohli začať pridávať viac bonusového obsahu a možností do online sveta.

GTA V (PC)
GTA V (PC) Prestrihové animácie dodavajú príbehu život, nechýba im rozmanitosť, zábava a aj dráma.
Prestrihové animácie dodavajú príbehu život, nechýba im rozmanitosť, zábava a aj dráma.


GTA V (PC) Novým doplnkom do hry nie sú len tri postavy, ale aj pes.
Novým doplnkom do hry nie sú len tri postavy, ale aj pes.


GTA V (PC) Misie budú rozmanité, od akčných po stealth, a to s bohatou ponukou vozidiel. Chýbať nebudú ani lietadlá a ponorky.
Misie budú rozmanité, od akčných po stealth, a to s bohatou ponukou vozidiel. Chýbať nebudú ani lietadlá a ponorky.





Video editor a Director mód

Čo je pozitívne, PC verzia dostala aj video editor a Director mód, ktorý ako v príbehovej časti, tak aj v online móde môžete použiť a zachytávať si ako hrateľnosť, tak aj vytvárať vlastné scény. Hra vám totiž umožní automaticky nahrávať replay záznamy, ktoré si môžete uložiť, keď sa vám niečo podarí alebo si zapnete nahávanie kedy potrebujete a vykonáte potrebnú scénu. Či už hráte priamo v hre alebo si spustíte Director mód, ktorý umožní vybrať vám ľubovoľnú postavu alebo zviera z hry (postupne sa odomkýnajú ako prechádzate kampaň) a zahrať si s ňou a uložiť svoje vyvádzanie. K tomu má Director mód priamo sprístupnené cheaty a napríklad si zapnete super silu, super skoky, nižšiu gravitáciu. Rovnako sa môžete premiestniť na rôzne miesta sveta bez toho, aby ste tam museli chodiť, viete upraviť počasie, obdobie dňa, wanted level a veľa ďalšieho.  Môžete tak spraviť hoci aj  mimozemšťana ničiaceho mesto.

Pekne spracované je aj samotné editovanie, v ktorom si uložené videá môžete kombinovať, upravovať, spájať, pridávať im hudbu, texty a efekty a nakoniec exportovať na YouTube. S čím sa však môžete pohrať je kamera, ktorá je v každej uloženej scéne voľná. Môžete si ju vo výslednom videu upraviť, ako sa vám páči, napríklad ju presunúť do iného pohľadu, vytvoriť trasúcu sa kameru atď. Celé video sa k tomu ešte vyrenderuje v najvyššej kvalite a s plynulým framerate, čiže výkonom PC sa nemusíte zaoberať. Je to pekný prídavok, a to ako pre kreatívnych hráčov, ktorí chcú zachytiť svoj príbeh v hre, tak aj pre tých, ktorí chcú voľnosť a čistú zábavu. Stačí napríklad zapnúť nesmrteľnosť, zapnúť vybuchujúce strely a o zábavu je postarané. Nemusíte používať ani cheaty, trainery a módy, ktoré už začínajú vychádzať.

Technologicky je GTA V spracované výborne a nemá problémy ani so 6 či 7-ročnými PC konfiguráciami. Je to priam opak vo svojej dobe veľmi náročného GTA IV. Nakoniec nová hra ma rovnaký engine a pre množstvo nastavení môžete vizuál stiahnuť až na úroveň hardvéru potrebného pre GTA IV. Je to však aj tým, že GTA V bola pôvodne vyvíjaná pre starú generáciu, čo z nej robí len oldgen port. Má to teda dopad na kvalitu vizuálu na nových platformách. Pri nových konzolách sme to videli minulý rok, kde kvalita grafiky síce stúpla, ale len minimálne, a to kvalitou textúr a niektorými vylepšenými efektmi. Svet zostal nezmenený, nepribudlo viac detailov a dokonca aj ulice zostali veľmi ľudoprázdne. PC to síce posúva znovu o krok vpred a má znovu krajšie textúry, lepšie svetlo a napríklad aj hustejšiu premávku, ale počet ľudí v meste je stále nízky aj na najvyššom nastavení a rovnako aj lesy sú veľmi riedke. Nehovoriac o tvárach postáv, ktoré majú stále umelý alebo plastelínový vzhľad. Zrejme tu bude potrebné počkať na módy, ktoré sa budú venovať jednotlivým častiam vizuálu a zaplnenosti mesta. Celkovo je však vizuál hry príjemný a aj keď nedosahuje kvalitu nextgen titulov, ako Watch Dogs alebo Assasisns Creed Unity, vynahradzuje to dobrou optimalizáciou, rozsiahlosťou a bohatými možnosťami. Tie konkurenčným hrám chýbajú.

Na dosiahnutie slušného výkonu je síce ideálne mať rýchlu kartu s 2-3 GB pamäťou pre najvyššie nastavenia, ale ani na slabších kartách s nižšou pamäťou sa nemusíte báť. Hra mi bez problémov šla na GTX570 s 1.25 GB pamäťou na very high textúrach s pozapínanými efektmi (len nižšie rozlíšenie tieňov) a väčšinou okolo 40-50 fps.

Rovnako ako s optimalizáciou sa Rockstar pekne pohral s ovládaním. Hre priam sadne myš a klávesnica, a to ako v pohybe z pohľadu tretej a prvej osoby, tak aj pri šoférovaní vozidiel. Ovládanie je hlavne rýchle a responzívne, čo hlavne oceníte pri hre nad 30 fps. Osobne som hral obe GTA na starých konzolách, ale ovládanie klávesnicou a myšou mi sadlo najviac a reagovalo najlepšie. Hlavne strieľanie je presné a rýchle, čo zlepšuje hrateľnosť v bojoch a neprehľadných prestrelkách. FPS mód na PC nie je zlý a v hre ponúkne lepšie ponorenie do akcie, špeciálne pri prestrelkách. V aute už tak veľmi nesadne, keďže sa jazda stáva neprehľadnou, ale ak si chcete spraviť hru náročnejšou, môžete.

Paradoxne zatiaľ čo hra je vyladená veľmi dobre, Rockstar nezvládol odbugovanie hry, špeciálne jej inštalácie a Social Club. Veľa užívateľov sa sťažovalo na padanie, pomalosť sťahovania updatu a aj my sme museli spísať rôzne chyby, ktoré vás môžu postretnúť. Zatiaľ sa k nim Rockstar nevyjadril.

Bonusom PC verzie je ešte aj vylepšená zvuková stránka. K širokej ponuke rádií pribudlo ďalšie a hlavne je tu aj možnosť vytvoriť si vlastné rádio zo skladieb, ktoré máte na disku. Túto ponuku pekne dopĺňajú ingame skladby počas scén a veľmi kvalitne nahovorené postavy. Ak neviete po anglicky, možno vám však budú chýbať aspoň české titulky. Tie do hry zrejme prídu až ako dodatočný mód od fanúšikov.

GTA V (PC)
GTA V (PC) Špeciálne prídavky pre PC verziu Director mód a video editor umožnia vytvárať vlastné scény a videá.
Špeciálne prídavky pre PC verziu Director mód a video editor umožnia vytvárať vlastné scény a videá.


GTA V (PC) FPS pohľad je dobre zapracovaný, špeciálne multiplayer je s ním veľmi dobrý.
FPS pohľad je dobre zapracovaný, špeciálne multiplayer je s ním veľmi dobrý.


GTA V (PC) Oproti FPS akcii je ovládanie auta z pohľadu prvej osoby naopak náročnejšie.
Oproti FPS akcii je ovládanie auta z pohľadu prvej osoby naopak náročnejšie.




 

Celkovo je GTA V veľmi kvalitný produkt a dokazuje to aj v novej verzii. Ako hrateľnosťou, tak aj technologicky exceluje a keby neboli problémy s inštaláciou, Rockstar by mal vydanie hry na jednotku. Tak či tak, PC verzia ponúka definitívnu verziu hry so všetkým, čo k nej patrí. A teda s masívnou kampaňou, ktorá vám potrvá aj 30 hodín, ďalšie desiatky hodín vo vedľajších úlohách, rozsiahly GTA Online mód, s množstvom možností a aj Heist s kooperačnými úlohami. Nakoniec je tu aj novinka pre kreatívnych hráčov, a to video editor, kde si môžete vytvoriť vlastné videá. Jediné, čo už teraz hre ešte chýba, sú módy, ktoré budú postupne vychádzať a vyzerá to tak, že už aj Rockstar sa konečne chystá k vydaniu príbehových rozšírení hry. Zatiaľ nebolo nič ohlásené, ale čakáme príchod zombíkov, kasína, assassin misie a mali by pribudnúť aj nové typy psov.

 

Ďalšie informácie k GTA V:

Benchmarky hry
Ako si vytvoriť vlastné rádio
GTA Trainer je už dostupný
Cheaty na PC verziu GTA V do mobilu a textové cheaty 
GTA V wallpapery

Mapa prostredia:


napísal saver 16.4.2015
Páči sa mi! (+5)
VIDEÁ Z HRY
10
Vo svete
7.9
Ohodnotiť
GTA V (PC)
+ kompletná ponuka GTA V, kampaň, online, FPS mód a teraz aj s video editor a Director mód
+ dobrá optimalizácia aj na starších kartách
+ veľmi dobré ovládanie myšou a klávesnicou
+ množstvo možností v hre
- môžete naraziť problémy pri inštalácii alebo spustení hry (kým Rockstar neprinesie patch)
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: Core 2 Quad 2,4 GHz, 4 GB RAM, NVIDIA 9800 GT 1 GB, OS Win Vista 64-bit + SP2
Doporučená konfigurácia: Intel Core i5 3470 3.2GHZ / AMD X8 FX-8350, 8GB RAM, GTX 660 2GB / HD7870 2GB


RECENZIE HRÁČOV
GTA V (PC)
10
LUK    11.5.2015
Píše sa rok 1998. Svetlo sveta uzrela hra Grand Theft Auto. Návyková, zábavná a na svoju dobu pre...prečítať celé
GTA V (PC)
6.0
ENERGETICEDDY    1.5.2015
Tak, po 2 rokocch sme sa konečne dočkali! Legendárna hra s názvom GTA V konečne dorazila na pc. C...prečítať celé
GTA V (PC)
9.5
ROMAN2910    7.4.2014
GTA V   Po prelomovej štvor...prečítať celé
GTA V (PC)
6.5
WELLBI    16.12.2013
Ked hrate každé Grand Theft Auto hneď po svojom launchu už takmer 10 rokov zistíte že GTA môže aj...prečítať celé
GTA V (PC)
9.5
URBANY    29.11.2013
Zdravím, ako prvé by som povedal, že Rockstar Games vytvorilo dielo, ktoré zostane v našich mysli...prečítať celé
GTA V (PC)
10
WARE    1.11.2013
17. september 2013. Tento pre celú hráčsku komunitu pamätný deň sa po piatich rokoch vrátila na d...prečítať celé
GTA V (PC)
10
GABK0    11.10.2013
Ak ste si nikdy nevedeli predstaviť dokonalos...prečítať celé
GTA V (PC)
10
CAPPKO    9.10.2013
Ohlásenie GTA V 25.teho Októbra léta páně 2011 a vypustenie prvého traileru o týždeň neskôr spôso...prečítať celé
GTA V (PC)
10
PATRIKGP1111    9.10.2013
2 roky čakania. Dlhé 2 roky, ktoré som strávil pozorovaním každej jednej novinky na Sector-e  od ...prečítať celé
GTA V (PC)
9.5
KOVBOJ111    3.10.2013
 Ak niekto číta užívaťeľské recenzie pravdepo...prečítať celé
PC
PS3
PS4
Xbox 360
Xbox One
PS5
PS5

Vývoj: Take 2 / Rockstar North
Štýl: Akčná Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 17. september 2013
 18.11. 2014 (Xbox One, PS4)
 14.4. 2015 (PC)
 15.3. 2022 (Xbox Series X|S,PS5)
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18432)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk