PREVIEW: THE PUNISHER

PREVIEW: THE PUNISHER

článok



Film The Punisher (Kat) privádza na strieborné plátno jednu z komerčne najúspešnejších komiksových sérií a slávnu postavu, ktorej popularita sa vyrovná takým esám z liahne Marvel, akými sú X-Men, Spider-Man alebo Fantastic Four. Punisher kráča svetom, ktorý všetci poznáme - svetom, súženým vojnou, zločinom, krutosťou a bezprávím. Nemá nijaké nadprirodzené schopnosti, ktoré by mu boj proti zlu uľahčili - jedine svoj rozum, dlhoročný bojový výcvik a najmä železnú odhodlanosť pomstiť všetkých, čo sa stali obeťami zločinných praktík kriminálnych živlov.

O FILME

Nakladateľstvo Marvel Comics  postavu Franka Castlea, osamoteného strážcu zákona, známeho pod prezývkou Punisher, po prvý raz priviedlo k životu roku 1974, keď sa objavil ako vedľajšia postava v komiksovej sérii The Amazing Spider-Man. Táo postava uzrela svetlo sveta v období, keď boli číslom jedna samotárski antihrdinovia, bojujúci proti zločinu vlastným neľútostným spôsobom - na striebornom plátne sa najväčšmi preslávili Popeye Doyle v podaní Gene Hackmana (Francúzska spojka) a Harry Calahan, ktorého stvárnil Clint Eastwood (Dirty Harry, Magnum Forc). Päť mesiacov po Castleovom debute mal premiéru kontroverzný film - Želanie smrti s Charlesom Bronsonom v role newyorského architekta, ktorý sa stal osamelým pomstiteľom. "Takisto ako filmy sú aj komiksy odrazom doby, v ktorej vyšli. Punisher je vedľajším produktom znepokojenia nad vzrastajúcou mierou zločinu a strachu pred rozkladom spoločnosti, ktoré panovali v sedemdesiatych rokoch", vysvetľuje výkonný predseda nakladateľstva Marvel Studios a producent filmu AVI ARAD.

Preview: The Punisher Preview: The Punisher Preview: The Punisher

Frank Castle už od začiatku vybočoval z radu ako odlišný typ superhrdinu. Nemá nijaké nadprirodzené vlastnosti. Jeho majstrovstvo - umenie boja muža proti mužovi, ovládanie zbraní, bojová stratégia - bolo prísne ohraničené rámcom ľudských možností. Bol z mäsa a krvi, takisto ako čitatelia, ktorí hltali jeho príbehy. Získal si takú popularitu, že sa čoskoro objavil vo svojom vlastnom komiksovom seriáli a okolo roku 1990 vychádzali jeho nové príbehy až trikrát do mesiaca. V statných rokoch sa sága o tomto hrdinovi dočkala svojho vzkriesenia v podobe nových sérií z pera scenáristu Gartha Ennisa a ilustrátora Steva Dillona, medzi ktoré patrí aj rad Welcome Back Frank. V roku 2000 sa Punisher vrátil do pozície jedného z najpredávanejších komiksov nakladateľstva Marvel, ktorým je podnes.

"Z pohľadu filmového fanúšika je Kat presne taký film, aký by som chcela vidieť, a to ma k tomuto projektu od začiatku priťahovalo," hovorí producentka GALE ANNE HURD, ktorá pred nedávnom produkovala film Hulk. "Prečítala som si sériu Welcome Back Frank a veľmi sa mi páčilo, že ide o iný druh hrdinu. Frank Castle nemá nijaké nadprirodzené schopnosti. Majstrovsky však ovláda veci, ktoré si osvojil počas vojenského výcviku a vie ich patrične využiť."

Ľudia z Marvelu spolu s producentkou oslovili scenáristu a režiséra JONATHANA HENSLEIGHA, ktorý v minulosti napísal komerčné trháky ako Skala, Con Air, Armaggedon alebo Smrtonosná pasca 3. "Sme všetci fanúšikmi Jonathanových projektov," hovorí producent KEVIN FEIGE z nakladateľstva Marvel. "Chceli sme, aby pre nás niečo natočil a niekoľkokrát sme mu ponúkali spoluprácu, ale nikdy to neklaplo. Jonathan je veľmi otvorený a priamočiary človek - ako Frank Castle. A takým spôsobom aj rozpráva svoje príbehy, preto sme predpokladali, že bude pre tento film ideálnou voľbou."

HENSLEIGHA zaujala téma aj atmosféra príbehu. "Mám rád príbehy o pomste," poznamenáva scenárista a režisér. "Malý problém je v tom, že sú v podstate základom americkej kinematografie a v dôsledku toho je tento žáner už pomerne opotrebovaný. No tento konkrétny príbeh upútal moju pozornosť, lebo prináša vítané osvieženie. Je v ňom zúfalstvo a skepsa, ale aj ľudskosť a city, ktoré do príbehu prinášajú Frankovi susedia. Ich rola v novom rade Welcome Back Frank bola veľmi dôležitá. Myslím, že boli jednou z vecí, ktoré  ma k tomuto príbehu prilákali - vďaka nim nie je celý iba o nihilizme."

V priebehu písania scenára HENSLEIGH rozšíril základný motív pomsty a vytvoril nové postavy a príbeh, čo umožnilo nahliadnuť na hlavnú tematiku z niekoľkých rôznych perspektív. V pôvodnom komikse sa stane Frank Castle civilným strážcom zákona potom, ako jeho rodinu zabijú počas náhodnej prestrelky v Central Parku HENSLEIGH dal príbehu temnejšiu podobu a postavil Castleovu rodinu do roly obetí krvnej pomsty, ktorej korene siahajú do Castleovej práce pre FBI. Castleovu zúrivosť preto sprevádza pocit viny a vedomie, že vládne mechanizmy na obranu jeho rodiny, ktorým až dovtedy dôveroval, úplne zlyhali.  "Frank Castle vždy veril, že existuje pádny dôvod poslúchať rozkazy. Veril, že pri presadzovaní hodnôt, ktoré mu vštepili počas vojenského výcviku, možno v niektorých prípadoch ospravedlniť násilie. Táto filozofia sa mu však vypomstí v okamihu, keď vyvraždia celú jeho rodinu. Keď si uvedomí, že páchateľa tohto zločinu nečaká spravodlivý trest, ocitne sa sám v role osamoteného pomstiteľa a strážcu zákona."

Preview: The Punisher Preview: The Punisher Preview: The Punisher

Hensleigh spomína, že už od svojho prvého stretnutia zdieľal s hercom TOMOM JANE rovnakú predstavu o postave Punishera. "Rozhodli sme sa, že ho necháme vyjadrovať  prevažnú časť emócií bez slov, alebo len s minimom dialógov. Množstvo filmov, ktoré sme za mladi milovali, boli snímky s anti- hrdinami ako Clint Eastwood,  Steve McQuen  alebo Charles Bronson. V týchto filmoch toho hlavní hrdinovia veľa nenahovorili. Väčšinou išlo o mužov, ktorí boli psychicky natoľko zničení, že svoju vnútornú bolesť nedokázali vyjadriť slovami," hovorí HENSLEIGH.

Saint je moderný zločinec, ktorý používa svoj nezákonne nadobudnutý majetok na to, aby získal  vyššie postavenie v spoločnosti. Medzitým čo perie špinavé peniaze z obchodov s drogami a prostitútkami, zakladá aj rozličné legálne podniky, medzi ktoré patrí obchodné zastúpenie veľkej automobilky alebo pánsky klub Saints and Sinners. V niektorých ohľadoch je takmer ako Frankov dvojník: je to ťažko pracujúci, veľmi inteligentný muž, ktorý patrí vo svojom odbore k špičke a je oddaný svojej rodine. Keď pri nezákonnom obchodovaní so zbraňami príde o život jeho syn Bobby, Saint je ochotný obetovať všetko, aby jeho smrť pomstil.

Počas práce na postave Sainta sa HENSLEIGH zaoberal štúdiom zločineckého správania a psychológie. "Hovard Saint verí tomu, že jeho pomsta je spravodlivá," hovorí režisér a scenárista. "Rovnako ako množstvo jeho kolegov, úplne postráda zmysel pre morálku a je v celkom inom svete než ostatní ľudia. Verí tomu, že on sám stojí vyššie ako zákon a ignoruje fakt, že jeho syna zabili strážcovia zákona pri ilegálnych aktivitách." Nepripúšťa si ani to, že jeho vlastné kriminálne sklony zviedli na dráhu zločinu aj jeho syna.

Po obsadení roly Punishera potrebovali filmári rovnako výrazného herca aj na úlohu jeho úhlavného nepriateľa. Oslovili hereckú superstar JOHNA TRAVOLTU a boli veľmi radi, keď ponúknutú rolu prijal. "JOHN TRAVOLTA dokáže vyjadriť moc a postavenie svojej postavy  jediným pohľadom, gestom a niekoľkými slovami. Myslím, že spolu s TOMOM JANE tvoria skvelú kombináciu podliaka a hrdinu," hovorí producentka GALE ANNE HURD.

HENSLEIGH v scenári rozvinul roly Castleových susedov - Joan, Spackera Davea a Mr. Bumpa, ktorí sa objavili v rade Welcome Back Frank. Trio priateľov je Frankovým jediným spojivom s ľudskou spoločnosťou - humor a emócie, ktoré pociťuje v ich prítomnosti, mu dávajú šancu aspoň na chvíľu uniknúť svojej vnútornej bolesti.

Pri hľadaní vhodných predstaviteľov na roly nových susedov uzavretého Franka sa HENSLEIGH zameral na hercov, ktorí by boli schopní zachytiť nezvyčajné priateľstvo medzi tromi ľuďmi, na ktorých ľudská spoločnosť dávno zabudla. Úlohu Joan stvárnila REBECCA ROMIJN-STAMOS, ktorá si nedávno zahrala v dvoch pokračovaniach filmu X-Men a v kriminálnom thrilleri Briana De Palma Femme Fatale, Mr. Bumpa stvárnil komediálny herec JOHN PINETTE a v role Davea sa predstaví BEN FOSTER.

Preview: The Punisher Preview: The Punisher Preview: The Punisher

Z hľadiska celkového pojatia a atmosféry pripomína Kat štýl rozprávania, ktorý sa tešil najväčšej obľube v 60. A 70. Rokoch. "Som veľkým obdivovateľom tradičného pojatia akčného žánru, pri zrode ktorého stáli Sergio Leone, Clint Eastwood, Sam Peckinpah a hlavne Don Siegel. Milujem strohý štýl, ktorým sa tieto snímky vyznačovali. Mám veľmi rád klasickú prácu s kamerou a páči sa mi, že sú tieto filmy založené čisto na rozprávaní príbehu," hovorí HENSLEIGH.

"JONATHAN chcel nakrútiť film v klasickom vizuálnom pojatí - s nenápadným štýlom kamery a dramatickým osvetlením, ktoré by v jednotlivých scénach stupňovalo napätie. To sa mi zdalo zaujímavé, pretože v dnešnej dobe veľmi ľahko podľahnete nutkaniu ísť s módnymi trendmi alebo sa ich usilovať predstihnúť," vysvetľuje kameraman CONRAD W. HALL, ktorý má na konte film Davida Finchera - Úkryt.

Realistické pojatie filmu sprevádza humorný podtón. Frank Castle nie je mnohovravný, ale vo svojom striedmom prejave má vždy naporúdzi ironickú poznámku. "V jadre ide o veľmi emocionálny príbeh o veľkej strate," hovorí JANE. "Museli sme sa snažiť držať celkovú náladu filmu na takej úrovni, aby sme tento dojem nenarušili, no zároveň sme chceli zo situácií vyťažiť istý humor. Bolo dôležité citlivo skombinovať vtip a hrôzu. Film musí diváka pobaviť. Musia v ňom byť chvíľky, pi ktorých má možnosť zasmiať sa. Všetci chvíľami potrebujeme podobné citové uvoľnenie."

HENSLEIGH počítal od začiatku s tým, že akčné sekvencie rozhodne nebudú založené na nereálnych filmových efektoch, ale na skutočných fyzických  výkonoch hercov a kaskadérov. Nijaký súboj, naháňačka alebo prestrelka nesmeli prekračovať hranice ľudských možností. "Mám rád skutočné akčné scény, ktoré môžu zahrať kaskadéri aj bez pomoci digitálnych efektov," hovorí scenárista a režisér. "Strávil som množstvo času tým, že som si prezeral svoje staré poznámky o tom, aké akčné sekvencie som chcel natočiť. Nechcel som vymýšľať nijaké veľkolepé kaskadérske scény, ktoré by odporovali fyzikálnym zákonom."

"Táto postava nemá nijaké nadprirodzené schopnosti, preto musí v boji so svojimi nepriateľmi používať konvenčné metódy," vysvetľuje producentka HURDOVÁ. "Podobnú filozofiu sme uplatnili aj ako filmári - chceli sme používať konvenčnú techniku. Vo filme nie je nijaký okamih, v ktorom by ste si povedali ,Tak to je teda digitálny efekt. Wow, ten vyzerá celkom dobre.´ Naopak - všetko, čo na plátne uvidíte, vám bude vypadať celkom vierohodné."

A tomu, čo na plátne uvidíte, nemáte najmenší dôvod neveriť - deväťdesiat percent kaskadérskych kúskov si vo filme zahral sám TOM JANE. "TOM sa chcel svojej roly zhostiť naozaj o dôsledkov a k tomu patrili aj kaskadérske scény. Z pohľadu producenta je to ozaj to posledné, čo by chcel človek počuť,"  hovorí  HURDOVÁ. "Z pohľadu diváka to však prepožičiava filmu úžasnú mieru autenticity, pretože aj v kaskadérskych scénach vidíte stále toho istého Franka Castlea."

 


autor press kit 14.5.2004
  • Chýba umeleckému svetu aj príbuzným na Slovensku. Do kín prichádza katarzný portrét Jána Mančušku – Chýbanie (10.04.2024 11:56:45)
  • Čo je na Chudiatku natoľko výnimočné, že si zaslúži byť nominované v 11 oscarových kategóriách? (03.03.2024 23:46:33)
  • HBO predstavuje nový trailer k seriálu Režim / The Regime s Kate Winslet v hlavnej úlohe (09.02.2024 11:10:28)
  • Novou prezidentkou Slovenskej filmovej a televíznej akadémie sa stala Katarína Krnáčová (25.01.2024 17:37:42)
  • Poznáme víťazov Zlatých glóbusov 2024 (seriálové kategórie) (08.01.2024 14:22:46)
  • Poznáme víťazov Zlatých glóbusov 2024 (Filmové kategórie) (08.01.2024 10:15:12)
  • The Regime / Režim. Pohľad zvnútra autoritárskeho režimu s Kate Winslet v hlavnej úlohe (26.12.2023 23:43:59)
  • IGRIC 2023 ocenil tvorcov filmov - Tieňohra, Katedrála, Tvojazem, Jozef Mak, Čierne na bielom koni ... (27.09.2023 17:21:12)
  • HBO Max chystá ďalšiu minisériu s Kate Winslett - The Regime (18.04.2023 23:58:34)
  • RTVS ako filmový koproducent získala ocenenia v každej kategórii cien Slnko v sieti za rok 2022 (16.04.2023 12:02:24)
  • Meno:
    ODOSLAŤ
    :)

    Žáner: Akcia/Triler
    Minutáż˝: 124 min
    Krajina: USA Nemecko
    Rok výroby: 2004
    Homepage www

    Premiéra:
    Premiéra SK:
    0 z 10
    0 z 10
    FILMOVÉ PREMIÉRY
    4.4 |
    hodnotenie 8/10
    4.4 |
    hodnotenie 5/10
    4.4 |
    hodnotenie 7/10
    4.4 |
    hodnotenie 8/10
    11.4 |
    11.4 |
    hodnotenie 5/10
    11.4 |
    hodnotenie 7/10
    11.4 |
    hodnotenie 7/10
    18.4 |
    NAJČÍTANEŠIE
    |SMRŠŤ
    0
    hodnotenie 5/10
    |GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
    1
    hodnotenie 5/10
    |ZÓNA ZÁUJMU
    0
    hodnotenie 8/10
    |IRON CLAW
    0
    hodnotenie 7/10
    |PRIŠLA V NOCI
    0
    hodnotenie 7/10
    |OPIČÍ ČLOVEK
    0
    hodnotenie 7/10
    |ROZTÁPANIE
    0
    hodnotenie 8/10
    |VYSVETLENIE NA VŠETKO
    1
    hodnotenie 7/10
    |KUNG FU PANDA 4
    1
    hodnotenie 6/10
    FILMOVÉ NOVINKY
    REBRÍČEK SK
    01 |
    návšt. 6379
    02 |
    návšt. 3868
    03 |
    návšt. 3865
    04 |
    návšt. 3518
    05 |
    návšt. 2098
    06 |
    návšt. 1798
    07 |
    návšt. 2057
    08 |
    návšt. 1557
    09 |
    návšt. 764
    10 |
    návšt. 551
    REBRÍČEK US
    01 |
    $80,0 mil.
    02 |
    $16,0 mil.
    03 |
    $11,0 mil.
    04 |
    $10,0 mil.
    05 |
    $3,3 mil.
    06 |
    $2,4 mil.
    07 |
    $2,2 mil.
    08 |
    $1,9 mil.
    09 |
    $1,5 mil.
    10 |
    $1,4 mil.
    SOCIÁLNE SIETE
    KOMENTÁRE
    Kinema.sk - filmy, seriály

    sector logo
    network
    ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.