SENNHEISER GSP 300 & GSP 500

SENNHEISER GSP 300 & GSP 500

Dvojica headsetov od známeho nemeckého výrobcu

Na trhu s hernými perifériami je neustále pretlak. Môžete si vyberať z obrovského množstva zariadení od rôznych výrobcov a v širokom cenovom spektre, kedy si prakticky čokoľvek dokážete kúpiť v najbližšom supermarkete za pár eur, no ceny sa dokážu vyšplhať aj k niekoľkým stovkám, ak si chcete priplatiť. Sú tu zabehnuté značky, od ktorých presne viete, čo môžete očakávať. A raz za čas do tejto oblasti preniknú aj značky, ktoré majú zákazníci skôr späté s inou oblasťou. Ako napríklad teraz Sennheiser. Herné sféra tejto firme nie je úplne cudzia, no zameriava sa na inú oblasť , kde chce osloviť najmä fanúšikov kvalitného zvuku, či už sú to vynikajúce mikrofóny, alebo kvalitné slúchadlá. Dnes tu od nej ale máme dvojicu herných stereo headsetov v rôznych cenových kategóriách.

Sennheiser GSP 300

Začnime tým lacnejším z dvojice headsetov, ktorým je model Sennheiser GSP 300 a úprimne vám hneď na začiatok musím povedať, aby ste nedávali na prvý dojem. Po mojom prvotnom vybalení totiž práve prvý dojem nebol najlepší. Headset nie je vôbec drahý, ceny sa pohybujú od 80 do 100 eur v závislosti od obchodu, čo je veľmi slušné, no nižšia cena si na niečom musela vybrať daň a je to práve dizajn, ktorý je veľmi fádny a naozaj by ste na prvý pohľad nečakali, že sa pod to podpíše Sennheiser. Výzorom headset pôsobí lacnejšie, je to matný čierny plast a koženka na náušníkoch. Jednoducho žiadne terno na pohľad, čo asi vidíte aj na fotkách. Našťastie v tom dôležitom headset boduje, ale k tomu neskôr.

V balení okrem samotného headsetu nájdete len obligátnu dokumentáciu a PCV 05 Combo Audio Adapter, ktorý vám oddelené jacky pre slúchadlá a mikrofón spojí do jedného a zároveň celú kabeláž ešte o niečo predĺži. Kým dizajnovo nie je GSP 300 žiadny zázrak, kvalita vyhotovenia je už na inej úrovni. Headset je naozaj pevný a pôsobí robustne. Mám ho už doma dlhšie, než by som mal mať a spolu s druhým testovaným headsetom je používaný každý deň a neobjavili sa žiadne chyby a ani nič nenasvedčuje tomu, že by mal nastať nejaký problém. Pritom sa zároveň musím priznať, že som s ním nezaobchádzal práve v rukavičkách, no všetko pevne drží aj po drsnejšom zaobchádzaní.


Aj v oblasti pohodlia je na tom GSP 300 veľmi dobre. Náušníky aj hlavový most sú vybavené pamäťovou penou, celý headset váži len 290 gramov a na hlave naozaj pohodlne sedí. A to aj po niekoľkých hodinách nonstop používania. Výhodou je, že ak si náušníky zašpiníte, či ich napríklad zapotíte, dajú sa jednoducho zložiť a vyčistiť. Nie je problém ich potom jednoducho nasadiť naspäť. Vytknúť však musím niektoré veci ohľadne kábla. Dvojmetrová dĺžka je super, ale rozhodne by som už očakával opletaný kábel. Rovnako som už aj v tejto cenovej kategórii zvyknutý na to, že sa dá kábel vybrať z mušle a tu to, bohužiaľ, nejde a je v headsete napevno. Nenájdete na ňom žiadne ovládacie prvky, všetky sú na mušliach. Na pravej je koliesko na ovládanie hlasitosti, na ľavej zas mikrofón, ktorý je riešený zaujímavo. Je sklopný a jeho polohu môžete trochu tvarovať. Práve sklopením ho zapínate. Cítite a aj počujete jemné cvaknutie v bode, kedy sa mikrofón zapne. Ak ho chcete vypnúť, nemusíte hľadať žiadne Mute tlačidlo, jednoducho ho posuniete smerom hore a je to. To jemné cvaknutie počujete aj so slúchadlami na ušiach, no nie je nijako rušivé. Mikrofón navyše nezasahuje úplne pred ústa, skôr je po strane vašich úst.

GSP 300 je headsetom s uzavretou konštrukciou a slušne izoluje okolité ruchy. To isté ale platí aj pre mikrofón. Aj napriek tomu, že ho nemáte pred ústami, zvuk je čistý, bez nepríjemného skreslenia a naozaj bez ruchov. V reči čísel je citlivosť mikrofónu - 41 dBV/PA a jeho frekvenčný rozsah 10 - 15,000 Hz. Čo sa samotných slúchadiel týka, tam je impedancia 19 Ohmov, rozsah 15 - 26,000 Hz a SPL 113 dB. Dôležitý je ale finálny dojem, ktoré je v rámci tejto cenovej hladiny až prekvapivo dobrý, a to nielen v hrách. Tam je to klasika s dobre podaným herným prostredím, efektmi a aj hudbou, no headset dokáže vyniknúť aj pri počúvaní hudby.

Basy nie sú až také výrazné (zvlášť, keď práve herné headsety bývajú väčšinou prebasované) a niektoré vysoké tóny až také presné, ale hrajú určite lepšie ako mnohé iné herné headsety v tejto cenovej kategórii. Bez ohľadu na žáner a to platí ako pri hudbe, tak aj pri hrách, kde si užijete vojnovú vravu Battlefieldu, ale aj ambientné zvuky v temnej singleplayerovej akcii doplnené o hudbu v pozadí. Takže ak chcete niečo univerzálne na hry, hudbu a filmy do stovky, toto je spolu s Cloud Alpha jeden z top adeptov. Len sa určite nenechajte oklamať vzhľadom – hrá oveľa lepšie, ako vyzerá.

Sennheiser GSP 500

Headset Sennheiser GSP 500 s otvorenou konštrukciou je už iná káva a odráža sa to aj na cene, ktorá začína niekde okolo 220 eur, takže ako som už spomínal, naozaj je to úplne iný model z cenového hľadiska. Je to však badať prakticky v každej jednej oblasti, a to už aj v dizajne, ktorý jasne kričí, že toto je naozaj headset vysokej kvality. Vyhotoveniu stále dominujú plasty, no s lepším spracovaním, takže budia lepší dojem. Do farebnej schémy výraznejšie preniká červená a aj strieborná na pántoch, ktoré umožňujú ešte lepšie a detailnejšie polohovanie mušlí na hlave. Konštrukcia je opäť robustná a pevná. Rovnako ako tristovku, aj tento headset som mal na hlavé posledné týždne denne a bez jedinej známky nejakého poškodenia. Náušníky sú mäkké a priedušné, pričom obklopujú celé ucho. Taktiež sa dajú jednoducho vybrať a oprať, ak ich prepotíte, či zašpiníte. Každopádne, už dizajnom a aj konštrukciou je vidno, že GSP 500 patrí do inej ligy, kde sa rozhodne nestratí.

Výbava v krabici je však rovnako skromná ako v prípade vyššie spomínanej GSP 300 a v balení teda nájdete headset, dokumentáciu, no nájdete tu aj rovno dva káble. Ten kratší (1,5m) je zakončený jedným jackom, a teda spája mikrofón aj slúchadlá. Vhodný je napríklad pre pripojenie ku konzolám, počúvanie hudby a podobne. Dlhší kábel (2,5m) už jacky delí na mikrofón a slúchadlá, takže je ideálny k PC. Káble sa tak už dajú odpojiť a navyše sú opletané, čo rozhodne pôsobí oveľa lepšie. Pohodlím a ergonómiou je na tom tento headset výborne. Váži niečo cez 350 gramov, no na hlave taktiež sedí veľmi dobre, opäť aj po niekoľkých hodinách nonstop používania. Hlavový most je rovnako mäkký a priedušný ako náušníky s povrchom z rovnakej tkaniny a s pamäťovou penou. Okrem nastavovania veľkosti tu však nájdete aj posuvníky na nastavenie tlaku na hlavovom moste, čo ešte viac prispieva pohodliu a umožňuje si ešte detailnejšie nastaviť headset na vašu hlavu.


Opäť nenájdete ovládacie prvky na kábli, ale sú na mušliach. Na pravej je koliesko na ovládanie hlasitosti a na ľavej zas mikrofón, ktorý môžete sklopiť presne ako na GSP 300. Teda sklopením ho zapínate, zdvihnutím zas vypínate. Počuť a cítiť jemné cvaknutie. Mikrofón je opäť zboku vašich úst a nie pred nimi a ak by som mal niečo vytknúť, tak rovnako ako na 300, aj tu sa jeho poloha mení len ťažšie. Nič to ale nemení na tom, že kvalita zvuku je cez mikrofón vynikajúca, aj keď ho nemáte priamo pred ústami. Pekne vie potlačiť všetok šum, aj keď možno hlasnejšie switche mechanickej klávesnice už občas môže byť počuť. Hlas je počuť čisto bez ruchov a skreslenia, pričom kvalitu zvuku posúva ešte ďalej oproti tomu v GSP 300. Výrobca udáva citlivosť mikrofónu -47  dBV/PA a frekvenčný rozsah 10–18,000 Hz, takže sa cenový rozdiel prejavil aj vo finálnych číslach.

Nie je veľmi veľa otvorených herných headsetov a dôvod je jasný – konštrukcia je otvorená a nevie dobre tlmiť okolité zvuky, takže musíte hrať v tichšom prostredí, aby vás nič nerušilo. Prináša to však so sebou aj výhody a tou hlavnou je celkové podanie zvuku aj z hľadiska priestoru. Trvá to len moment, naozaj prvé sekundy s GSP 500 na hlave, aby ste zistili, že soundstage je v tomto prípade jednoducho perfektný. Získavate skvelý prehľad o detailoch, pozícii, hĺbke. Na herný headset takmer až nevídané a dokonca by som povedal, že tu Sennheiser pokojne konkuruje aj svojim audiofilským slúchadlám. Basy sú presné, ani silné, ani slabé, ale správne výrazné. Stredné tóny zase ponúkajú silné detaily a vynikajú ako vokály, tak aj inštrumentálne pasáže. Vo výškach sú opäť isté rezervy, no aj tak je ich celkové podanie na veľmi vysokej úrovni a nikdy nie sú rušivé. Opäť sa tu headset dokáže porovnávať aj s drahšou konkurenciou a pokojne ju aj prekoná. Reč čísiel je jasná: Impedancia 28 Ohmov, rozsah 10–30,000 Hz a SPL 107 dB.

Aj keď je GSP 500 herný headset, priznám sa, že som oveľa viac času s ním strávil počúvaním hudby. V hrách poslúži výborne, ale je naozaj skvelým prekvapením, že Sennheiser do hernej sféry priniesli model, ktorý dokážu oceniť aj nároční poslucháči kvalitných nahrávok. Nehovorím, že dorovnáva slúchadlá za tisícku, ale čo sa týka kvality zvuku, triasť sa pred ním môže aj konkurencia s cenovkami okolo 300 eur.


napísal matus_ace 26.7.2018
Páči sa mi! (+4)
SENNHEISER GSP 300 & GSP 500


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18409)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk