CORSAIR DOMINATOR PLATINUM RGB

CORSAIR DOMINATOR PLATINUM RGB

Špičkové pamäte, ktoré nesklamú

Test

Corsair Dominator patrí medzi najznámejšie značky high-endových pamätí na trhu. Výrobca vydal už nespočetne veľa verzií tohto modelu, vrátane niekoľkých limitovaných verzií. Dnes na trh uvádza ďalšiu iteráciu s prívlastkom Platinum RGB. Ako už názov napovedá, hlavným zameraním bude RGB podsvietenie. Tu Corsair prináša inováciu v podobe Capellix RGB LED. Nezabúda však ani na rýchlosť samotných pamätí či nespočetné množstvo kombinácií rýchlostí a kapacity modulov.

Na test nám dorazil 32 GB kit s označením CMT32GX4M4K3600C16 pozostávajúci zo štvorice 8 GB modulov s rýchlosťou 3600 MHz a časovaním 16-18-18-36. Výrobca má v ponuke aj 3000, 3200, 3600, 4266 a 4800 MHz modely s kapacitami 16 až 128 GB. Pamäte majú doživotnú záruku.

Ikonický tvar pamätí ostal zachovaný. Aj keby ste dostali len obrys tvaru akýchkoľvek Dominator modulov, hneď by ste vedeli, čo sú zač. Corsairu sa podarilo vytvoriť ikonu, čo je na poli PC hardvéru nevídané. Vďačia tomu najmä za nestarnúci dizajn a status prémiovosti, čo Dominator znamenali aj naďalej znamenajú v podaní Platinum RGB.

Spracovanie pamätí je prvotriedne. Výrobca používa niekoľko druhov spracovania hliníka spolu zo zinkom na vytvorenie týchto modulov. Zmysel pre detail je pozoruhodný a kvalita spracovania je nevídaná. G.Skill Trident Z vyzerajú pri porovnaní s Dominator Platinum RGB ako hračka. Dominator sú pevné a prémiovosť z nich srší pri každom pohľade aj dotyku. Ešte som sa nestretol s takýmito kvalitne spracovanými pamäťami, klobúk dole Corsair.


Hlavnou novinkou, ktorú pamäte ponúkajú, sú Capellix RGB LED. Corsair tieto nové LED ukázal na CES v januári, kde sme sa dozvedeli, že majú len 0,2 mm kubického oproti 2,8 mm kubických pri bežných LED, sú až o 60 % jasnejšie, o 60 % účinnejšie, s až o 40 % nižšou spotrebou a o 35 % dlhšou životnosťou. Vzhľadom na jasné výhody týchto nových LED, je pochopiteľné, že výrobca ich plánuje postupne osadiť do všetkých produktov a práve Dominator Platinum RGB je debut na trhu. Na možnosti 12 individuálne nastaviteľných LED a synchronizáciu v aplikácií iCUE sa pozrieme hneď po teste výkonu.

Na porovnanie vzhľadu a výkonu sme použili ďalšie dva sety pamätí s rýchlosťou 3600 MHz, konkrétne Patriot Viper RGB a G.Skill Trident Z RGB. Dominator Platinum RGB majú miernu nevýhodu v podobe pomalšieho časovania 16-18-18-36, zatiaľ čo zvyšné dva kity majú 16-16-16-36. Vidíme tak drobný rozdiel v sub timingoch, čo sa môže premietnuť v podobe mierne nižších výsledkov v testoch. Aspoň taký je papierový predpoklad.

Pamäte sme vyskúšali v sérii testov. Testovanie prebehlo na nasledujúcej zostave:

Procesor: Intel Core i7-8700K
Základná doska: Asus ROG Maximus X Formula
Grafická karta: Asus ROG Strix GTX 1080 Ti O11G Gaming
Chladič procesora: Asus ROG Ryujin 360
Teplovodivá pasta: Noctua NT-H1
SSD: Samsung 960 Pro 2 TB
Napájací zdroj: Seasonic Prime Gold 1300 W (80Plus Gold)
Skrinka: NZXT H700i

Výsledky všetkých testov sú priemerom z troch meraní. Rozdiely medzi trojicou 3600 MHz kitov budú s najväčšou pravdepodobnosťou veľmi malé, preto bola snaha namerať čo najpresnejšie hodnoty. Treba však rátať s chybou merania a faktom, že každé jedno meranie znamená rozdielny výsledok a ani pri rovnakých podmienkach nie je možné namerať 3x tú istú hodnotu.

Corsair Dominator Platinum RGBCorsair Dominator Platinum RGBCorsair Dominator Platinum RGBCorsair Dominator Platinum RGBCorsair Dominator Platinum RGBCorsair Dominator Platinum RGBCorsair Dominator Platinum RGB

Prvým testom je AIDA64. Najskôr sa pozrieme na prenosové rýchlosti. Kit od Corsair mierne zaostáva pri kopírovaní oproti G.Skill aj Patriot. Potvrdzuje sa tak predpoklad, že pamäte budú máličko zaostávať. Pri teste latencie je Corsair na treťom mieste s 52,7 ns, prvenstvo získal kit G.Skill.

Rýchlosť pamätí sme vyskúšali aj v aplikácií SiSoftware Sandra, kde sme v teste pamätí porovnali Agregated výkon. Tu vidíme veľmi podobný scenár ako pri latencií v AIDA64. Corsair je tretí s 33,3 GB/s, na druhom mieste je Patriot s priemerom 33,7 GB/s a víťazom tohto testu je opäť G.Skill s 34,1 GB/s.

Pozreli sme sa tiež na to, ako jednotlivé pamäte ovplyvňujú výkon procesora. V CineBench R15 multicore teste dosiahla zostava najlepšie výsledky pri použití pamätí G.Skill, a to 1381 bodov. S Patriotmi bol priemer 1364 bodov a Corsair bol v tesnom závese so skóre „len” 1360 bodov.

Vo wPrime, kde sa počítajú korene funkcie rekurzívnou Newtonovou metódou, je cieľom dosiahnuť čo najkratší čas. V 32M teste sa to podarilo pri použití kitu G.Skill. Corsair zaostáva len o 0,08 sekundy. V dlhšom 1024M teste opäť vyhráva G.Skill s časom 126,58 sekundy. Druhý skončil Corsair so 126,68 s a tretí Patriot so 126,75 s.

Posledný je herný test a to konkrétne Far Cry 5 vo Full HD pri Ultra nastavení. Použili sme GTX 1080 Ti v podaní ROG Strix O11G Gaming od Asus, aby sme dosiahli čo najvyššie fps a videli vplyv pamätí v hernom prostredí. Rozdiely sú tu prekvapivo viditeľné viac než pri ostatných testoch. V premiere zaostáva Corsair za Patriot o 3 fps a za G.Skill o 5 fps. Treba však mať na pamäti, že herný test na rozdiel od predchádzajúcich, má výrazne viac premenných a za rozdiely v skóre tak nemôžu len pamäte, ale aj grafická karta či procesor a pod.

Aké sú výsledky testu? Keď to zoberieme čisto matematicky, tak najlepší je kit G.Skill Trident Z RGB, ktorá má 9 prvých a 2 druhé miesta. Druhý skončil Patriot Viper RGB s 2 prvými, 7 druhými a 2 tretími miestami. Corsair dosiahol 2 druhé a 8 tretích miest. Dominancia G.Skill v teste je zjavná, no pravdou tiež je, že rozdiely medzi jednotlivými výsledkami nie sú veľké a väčšina používateľov si ich v praxi ani nevšimne.


Čo si však používatelia rozhodne všimnú, je podsvietenie RAM a možnosti jeho prispôsobenia v aplikácií iCUE. Tá slúži na synchronizáciu všetkých Corsair produktov, no dnes sa zameriame len na testované pamäte. Po otvorení detailu pamätí ako prvé vidíte teplotu jednotlivých modulov a možnosť nastavenia profilov.

V DIMM setup si zvolíte rozloženie modulov na základnej doske, aby aplikácia zodpovedala vašej zostave. Na výber tak máte 1x2, 1x4, 2x2 alebo 2x4 DIMM a sprístupnené sú len tie, ktoré reálne zodpovedajú počtu nainštalovaných modulov.. Hlavné podsvietenie môžete upravovať v záložke Lighting Effects. Tu máte na výber z 15 preddefinovaných režimov, 2 individuálnych a 11 ak budete synchronizovať aj s inými výrobkami Corsair. Musím poznamenať, že takéto možnosti prispôsobenia sú unikátne a nikde inde som zatiaľ toľko režimov nevidel. Každý režim navyše ponúka možnosť upraviť rýchlosť alebo smer efektu. Medzi preddefinovanými nájdeme aj napríklad teplotu, pri ktorej sa mení farba podsvietenia v závislosti od teploty procesora či samotných pamätí. S efektmi sa viete vyhrať podľa vlastného vkusu. Vo videu nižšie môžete vidieť preddefinované efekty v akcii.

Ďalšie položky Timings, Graphing a Notifications v iCUE už majú skôr informatívny charakter a reálne v nich žiadne zmeny nespravíte.

Corsair Dominator Platinum RGB sú špičkové pamäte s prepracovaným podsvietením a nesmierne kvalitným spracovaním. Na výber máte z veľkého počtu rôznych kitov v závislosti od rýchlostí a kapacity. Cena štartuje na 179,99 € za dvojicu 8 GB modulov s rýchlosťou 3200 MHz a končí na 1634,99 € za 128 GB kit s rýchlosťou 3600 MHz. Testovaný 32 GB 3600 MHz kit stojí 569,99 €.


napísal Spartan_6917 21.2.2019
Páči sa mi!
CORSAIR DOMINATOR PLATINUM RGB


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19577)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk