CORSAIR GLAIVE RGB PRO & IRONCLAW RGB WIRELESS

CORSAIR GLAIVE RGB PRO & IRONCLAW RGB WIRELESS

Smrtiace vybavenie pre hráčov

Test

Aj vám sa zdá, že je trh s hernými perifériami čoraz preplnenejší? Prichádzajú nové značky, tie staré zas chrlia jeden model za druhým a už aj ľudia, ktorí sa týmito vecami zaoberajú môžu mať občas problém sa v tom orientovať. O to viac, ak sa jeden model dočká viacerých verzií – najskôr základný, potom pribudne podsvietenie, potom RGB, potom odbudne kábel a podobne. A aby ste mali rozhodovanie o kúpe ešte náročnejšie, na trh nedávno pribudli novinky od Corsairu, ktoré sa svojimi kvalitami chcú postarať o to, aby ste ich aspoň zvážili. Na ne sa dnes pozrieme – sú to dve herné myšky a k nim tu máme aj novú hernú podložku.

Corsair Glaive RGB Pro

Začnem tou lacnejšou z dvojice herných myšiek a zároveň príkladom toho, čo som už spomínal. Glaive vám možno znie povedome a niet sa čo diviť, keďže myš s týmto názvom sme tu mali už minulý rok. Tohtoročný model však pridáva nejaké tie vylepšenia a predáva sa papierovo za zhruba 70 eur, aj keď opäť závisí od obchodu. Nie je tak lacná, a ak chcete, určite na trhu dokážete nájsť aj lacnejšie modely, aj tak si ale myslím, že si rozhodne zaslúži vašu pozornosť, ak chcete ísť do naozaj kvalitnej hernej myšky. Navyše aj keď sa snaží, nebude vyhovovať úplne každému.

Glaive je káblová hi-end myš a mnoho vecí tomu zodpovedá, čo však nie je nič, čo by často nerobila aj konkurencia. Hneď v úvode tak prezradím, čo ju od mnohých konkurentov odlišuje. Okrem myšky a obligátnej dokumentácie totiž v balení nájdete hneď dvojicu ďalších alternatívnych gripov na jej ľavú stranu, teda pod palec (alebo vedľa palca). Jeden už je na myške a tým pádom je tu trojica, ktorými si môžete upraviť komfort a čiastočne aj veľkosť myšky tak, aby vám vyhovovala čo najviac. Sú od najmenšieho po najväčší a práve ten mne osobne asi najviac vyhovoval. Ak máte väčšie ruky, máte pod palcom slušnú oporu a miesto, kam si ho „odložiť“. Dosť mi to pripomína Logitech G700s alebo MX Master, čo sú dve z mojich najobľúbenejších myší vôbec. Ak vám to ale nevyhovuje, len si tento grip vymeníte za iný.


K pohodliu napomáha aj to, že tieto gripy držia na magnetoch, takže ich naozaj jednoducho vymeníte, no držia pevne. Myš samotná je väčšia a aj trochu ťažšia (so 115g je však stále o 10% ľahšia ako predchodca), takže sadne naozaj skôr do väčších rúk a nebude tiež vyhovovať rôznym druhom úchopu vďaka svojim rozmerom. Mne sa s ňou však pracovalo naozaj veľmi dobre a oceňuje, že dizajnovo neponúka žiadne výstrelky, ktoré by možno vyzerali dobre, no kazili by ergonómiu. V tomto ohľade je naozaj relatívne jednoduchá.

Myš však boduje aj vďaka tomu, čo sa skrýva „pod kapotou“. Používa Omron switche, ktoré sľubujú kvalitný zážitok a dlhú životnosť, pričom tieto veci mame overené aj z mnohých iných myšiek. Ďalej tu nájdete senzor Pixart PMW3391 s rozlíšením až 18000DPI (od 100DPI), čo je viac ako snáď ktokoľvek môže potrebovať. Rozlíšenie si môžete meniť za behu v prednastavených krokoch, prípadne si jeho profily nastavíte sami, či ich chcete viac (dokonca sa dajú krokovať po 1DPI), alebo si nastavíte len dva – jeden na štandardné hranie, druhý na chvíle, keď v akcii tasíte sniperku. Maximálne zrýchlenie senzora je 50G, maximálna rýchlosť je 400IPS a report rate myšky je 1000Hz. Myška má taktiež 3 RGB zóny - logo Corsair na chrbte, tenké pásiky po krajoch a dve predné svetlá pod pravým a ľavým tlačidlom myši.

Všetko z tohto si dokážete programovať a upravovať v aplikácii iCUE. Myš sa dá síce používať aj bez nej, no len so základnými možnosťami. Takto sa vám otvoria nové, či je to programovanie makier (dokonca aj to, koľkokrát sa má makro aktivovať na jedno stlačenie). Programovateľných je tiež všetkých  7 tlačidiel a všetky 3 RGB zóny, takže si myš viete naozaj veľmi slušne prispôsobiť svojim potrebám. Navyše môžete senzor kalibrovať na rôzne povrchy, pričom softvér už obsahuje profily pre povrchy niekoľkých Corsair podložiek. To všetko si uložíte na tri profily, medzi ktorými sa môžete prepínať. Aj keď je Glaive RGB Pro drahšou myškou a veľkosťou, prípadne úchopom nesadne úplne každému, toto sú naozaj výrazné plusy, ktorými si hráčov vie získať.

Corsair Ironclaw RGB Wireless

Ani nová Ironclaw myš nie je úplným nováčikom a opäť ide o evolúciu predchádzajúceho modelu, aj keď rozdielov je tentoraz viac a nie je to len o odstrihnutí kábla. Trošku sa zmenil dizajn a povrch, no hlavne pribudla dvojica tlačidiel. Navyše, ako som už naznačil, táto myška je drahšia a oproti Glaive si priplatíte zhruba 10 eur, no opäť závisí od obchodov. V balení okrem myšky a papierov nájdete aj kábel (na pripojenie a nabíjanie), bezdrôtový prijímač a adaptér. Myšku môžete používať buď klasicky káblovo, prostredníctvom Bluetooth pripojenia (nepotrebujete receiver) a cez Slipstream technológiu s receiverom s odozvou 1ms.

Aj nový Ironclaw je väčšou myškou. Zhruba s rozmermi Glaive, v rámci konkurencie sa dá porovnať napríklad s ROG Gladius II, aj keď tvarovo je samozrejme iná. Je to teda myš pre väčšie ruky a s úchopom celou dlaňou, ktorý je pohodlný aj po hodinách hrania či práve. Ako pravákovi mi veľmi vyhovovala tvarom a aj veľkosťou a fakt parádne sadla do ruky, no vďaka vymeniteľným gripom je v tejto oblasti z týchto dvoch mojim favoritom Glaive. Ak máte menšie ruky, pre pohodlné používanie budete musieť myš uchopiť pravdepodobne inak. Problémom už pre niektorých môže byť vyššia hmotnosť, ktorá je 133 gramov. Osobne som si na to zvykol rýchlo, no pri striedavom používaní týchto dvoch Corsair myší bolo vyššiu hmotnosť jasne badať.


Používanie myšky je pohodlné aj vďaka vyhotoveniu. Nájdete tu pogumované časti na ľavej aj pravej strane pre dobré uchopenie. Dizajn je aj vďaka viacerým tlačidlám o niečo agresívnejší ako v prípade Glaive (vďaka viacerým tlačidlám), no prednú časť pod tlačidlami majú podobnú. Ironclawn však má inak rozdelené RGB zóny. Jedna je v logu, druhá vpredu, tretia pod kolieskom. Tlačidlo na prepínanie pripojenia je dole a trošku ma mrzí, že tu v Corsaire neuvažovali nad možnosťou niekde skryť receiver. Rolovacie koliesko je hliníkové, no na môj vkus príliš tuhé. Taktiež tu nie je možnosť prepnúť si spôsob rolovania medzi plynulým a krokovacím. Celkovo sa však v oblasti vyhotovenia dajú vyčítať len menšie veci.

To najdôležitejšie sa opäť skrýva vo vnútri myšky a je tu toho veľa podobného. Rýchla bezdrôtová technológia je základom, no oceníte aj už spomínaný kvalitný senzor Pixart PMW3391 s rovnakými vlastnosťami – rozlíšenie až do 18000DPI, možnosti pokročilého nastavenia aj po 1DPI. Je teda rýchly, presný a v akcii smrtiaci. Nechýbajú tu už taktiež spomínané Omron switche. Programovateľných tlačidiel je tentoraz 10, takže niečo aj pre MOBA hráčov, pričom ich ovládanie je pohodlné. V prípade tejto myšky má uvedenú vyššiu váhu na svedomí batéria, ktorej výdrž síce zodpovedá možnostiam myšky, no radi by ste videli viac – 16 hodín so Slipstream a RGB, 24 hodín bez RGB. Cez Bluetooth sa už dostávame na zaujímavejšie čísla, kde myš s podsvietením vydrží 30 hodín a bez neho až 50. To je o niečo menej ako nedávno recenzovaná Harpoon RGB Wireless s podobnými technológiami.

V rámci možností softvérových úprav a prispôsobenia myšky sú nové Glaive a Ironclaw totožné. Môžete sa dlho hrabať v iCUE, hľadať si ideálne nastavenia ako pre makrá, tak aj pre senzitivitu, kalibráciu senzora na povrch, nastavenie DPI aj v osiach X a Y a podobne. Nechýba samozrejme nastavenie podsvietenia a ukladanie do onboard profilov. Čo sa týka celkového používania, to je až menšie neduhy veľmi dobré. Všetky som uviedol vyššie a je len na vás, či to vnímate ako chyby, alebo vám tieto veci neprekážajú. Možno ste však čítali o tom, že má myš nie úplne stabilnú odozvu. Síce stále nízku okolo 1ms, ale nie stabilnú s chybami. To bola možno len chyba prvých kusov, či staršieho firmvéru, teraz sa už niečo také neobjavilo.

Corsair MM350 Champion series

Okrem myšiek sa nám do rúk dostala aj nová podložka od Corsairu, no aj tu sa opakuje scenár ako pri myškách a ani podložka nie je úplne nová MM350 Champion series je takmer totožná s MM350 Premium, na ktorú sme sa už pozreli minule. Je to teda rovnako kvalitná podložka za zhruba tých 25 eur s veľmi dobrým povrchom, po ktorom myš pohodlne kĺže. Povrch je látkový, kraje sú obšité (proti strapkaniu) a spodná strana je gumená, aby podložka držala pevne na stole. Dizajn je však jednoduchší a aj na logo v pravom dolnom rohu je celá čierna, aby vás nevyrušovala. Opäť sa však musím posťažovať na rozmer 450x400mm, ktorý je pre mňa osobne ani ryba, ani rak. Len pre myš je priveľká, ale ak si na ňu položím už aj klávesnicu, s hrúbkou 5mm už vytvorí veľký skok.

 

Čo sa týka aktuálnych cien:

Myš Corsair Glaive RGP PRo  kúpite od € 
Myš Corsair Ironclaw RGB Wireless dostanete od: 83€

napísal matus_ace 24.5.2019
Páči sa mi! (+1)
CORSAIR GLAIVE RGB PRO & IRONCLAW RGB WIRELESS


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18444)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk