STEELSERIES APEX 5

STEELSERIES APEX 5

8.0

RGB klávesnica, ktorá ponúka OLED displej

Steelseries expanduje so svojou ponukou herného hardvéru a práve priniesol novú Rival 3 myš a nové Apex 3 a Apex 5 klávesnice. Teraz sa pozrieme na Apex 5, zaujímavú klávesnicu, ktorá kombinuje kvalitné vyhotovenie, pridáva displej a dopĺňa to  obľúbenejšími hybridnými switchmi.

Hybridné switch ponúkajú zaujímavý kompromis medzi  plynulými membránovými switchmi a uspokojujúcim klikaním modrých mechanických switchov. Vďaka spojeniu oboch svetov vydržia 20 miliónov stlačení. Nemusíte sa báť, že by vám rýchlo odišli, ako je to pri klasických membránach a zároveň sú lacnejšie. Steelseries tu spravil mechanický systém s pružinou a zmení len systém samotného kontaktu na membárnu.

Konkrétne Apex 5 ponúka:

- hybridné modré mechanické switche (Steelseries)
- 24 kláves rollover
- OLED displej
- hliníkové telo
- plné RGB podsvietenie
- magnetická podložka pod zápästia
- USB pripojenie

Dostanete tak pevnú, kvalitne postavenú klávesnicu s hliníkovým telom, vysokými klávesmi a pohodlnou podložkou pod zápästia. Dopĺňa ju štandardný gumený USB kábel.

Steelseries Apex 5
Steelseries Apex 5 Apex 5 ponúkne hybridné switche, plné RGB podsvietenie a OLED displej.
Apex 5 ponúkne hybridné switche, plné RGB podsvietenie a OLED displej.


Steelseries Apex 5 Ponúka moderné spracovanie s kovovým telom.
Ponúka moderné spracovanie s kovovým telom.


Steelseries Apex 5 Klávesy sú vysoké, s hĺbkou stlačenia 4 mm.
Klávesy sú vysoké, s hĺbkou stlačenia 4 mm.





Klavesnica ponúka základnú ponuku klávesov aj s numpadom a bez dodatočných makro klávesov, a teda klávesnica je v malom formáte s moderným dizajnom. Netradičným doplnkom je OLED displej, vedľa ktorého nájdete rolovateľný valček na hlasitosť a tlačidlo na menu. Pritom ak by ste chceli namapovať makrá, môžete ich pridať šesť, a to na klávesy nad šípkami Ins, Home, End, Del, PG UP a PG DN, ktoré majú sekundárne makro funkcie. Samozrejme, predefinovať viete každý kláves, Steelseries Engine aplikácia má veľa možnosti v tejto oblasti.

Ak by vám to bolo málo, samotný OLED displej slúži aj ako menu klávesnice a sú tam detailné výbery všetkých možnosti podsvietení, makier a nastavení. Editovať tam môžete všetky dáta uložené v pamäti klávesnice. Ak to však chcete jednoduchšie, viete ísť cez aplikáciu, kde sa dá jednoducho nadefinovať všetko, od makier, cez podsvietenia jednotlivých klávesov, až po podporu hrami.  Hry a aplikácie totiž vedia využívať podsvietenie aj OLED displej, na ktorom sa napríklad zobrazia informácie z Discordu, aktuálne bežiacu skladbu v Tidal alebo iné informácie.  Z hier je podpora pre CS:GO, Dota 2, Mortal Kombat 11 a Minecraft.

Ak by vám to nestačilo viete si tam dať aj vlastný obrázok alebo aj animovaný gif. Je to však len dvojfarebný OLED a relatívne nízkym rozlíšením, a teda nečakajte výrazne vysokú vizuálnu kvalitu. Ideálne je to na logo alebo niečo zaujímavé.

Pôvodne túto OLED funkciu Steelseries využívalo na displeji na Rival 710 myšiach, kde však displej nebol veľmi viditeľný. Teraz bude mať lepšie využitie. Možno je však škoda, že displej neumiestnil do stredu klávesnice ako to mával Logitech. Ten sa už pred desiatimi rokmi snažil o niečo podobné a tlačil na spopularizovanie, ale nikdy sa to poriadne nechuytilo. Na druhej strane vznikli tam pekné aplikácie na monitorovanie systému, mailov alebo iných správ.  Uvidíme, ako sa to chytí tu a či budú podporu dostávať ďalšie hry a aplikácie.

Steelseries Apex 5
Steelseries Apex 5 OLED displej ponúka možnosti nastavenia klávesnice a aj komunikáciu s hrami alebo Discordom.
OLED displej ponúka možnosti nastavenia klávesnice a aj komunikáciu s hrami alebo Discordom.


Steelseries Apex 5 Samostatné makro klávesy tu nie sú, ale môžete využiť šesť klávesov nad šípkami.
Samostatné makro klávesy tu nie sú, ale môžete využiť šesť klávesov nad šípkami.


Steelseries Apex 5 Klávesnica prichádza s pribalenou príjemnou podložkou na zápästia.
Klávesnica prichádza s pribalenou príjemnou podložkou na zápästia.





Klávesy sú podobné ako mechanické blue switche, sú vysoké, majú 2 mm zopínacú zónu a 4 mm celú dĺžku cesty. Sila stlačenia je 50 cn, o 10 cn menej ako pri Cherry MX blue switchoch. Na dotyk síce rozdiel v switchoch rozpoznáte, ale nedá sa povedať, že by boli výrazne odlišné alebo horšie. Jediná otázka je, ako dlho hybridné switche vydržia a či sa vyrovnajú mechanickým.

Hlasitosť je pre tieto blue hybridy podobná ako blue Cherry MX, a teda počuť ťuknutie. Nie je to práve najideálnejšie, ak máte radi tiché klávesnice. Výrazne nehučia, ale môžu rušiť niekoho iného, ak s ním pracujete alebo hráte v miestnosti. Na druhej strane, ak hrávate s headsetom, jemné ťuknutie budete počuť a potvrdí vám stlačenie klávesu.

K tomu Steelseries tu má MX kompatibilné keycaps, a teda ich môžete vymeniť, ak vám nebudú vyhovovať, alebo sa vám postupne zošúchajú. Tie základné sú relatívne príjemné, na písmenách presvietené, pričom svetlo ide aj okolo nich naspodku. Svetlo ide rovnako ako pri Cherry MX switchoch, a teda je vpredu pred uchytením klávesu. Znamená to pekné presvietenie písmena na klávese, ale zároveň ak sú dve písmená alebo znaky, spodný nie je podsvietený alebo je, ale výrazne menej. Toto má napríklad dobre vyriešený Logitech, ktorý má podsvietenie presne v strede a uchytenie na bokoch. 

Samotné klávesy sú vyššie a je vhodné pri písaní používať pohodlnú podložku pod zápästia. Tá je pridaná rovno v balení, je pogumovaná a magnetická. Stačí ju ku klávesnici priložiť a pevne sa chytí. Nemusíte sa báť, že by ste ju zápästím odtláčali. Pogumovanie je príjemné a netlačí. Nie je to síce ako koža s vypchávkou, ktorú majú niektoré drahšie klávesnice, ale vďaka gume sa vám nepotia ruky.

Steelseries Apex 5
Steelseries Apex 5 Treba vyzdvihnúť kvalitné nožičky, ako aj celý spodok klávesnice, kde si môžete ešte presmerovať kábel.
Treba vyzdvihnúť kvalitné nožičky, ako aj celý spodok klávesnice, kde si môžete ešte presmerovať kábel.


Steelseries Apex 5 Samotné switche sú hybridné, ale rozdiel oproti mechanickým switchom spoznáte len ťažko.
Samotné switche sú hybridné, ale rozdiel oproti mechanickým switchom spoznáte len ťažko.


Steelseries Apex 5 Klávesy viete vyberať a pre kompatibillné MX uchytenie ich môžete aj ľubovolne vymeniť za iné.
Klávesy viete vyberať a pre kompatibillné MX uchytenie ich môžete aj ľubovolne vymeniť za iné.





Steelseries Apex 5 je zaujímavá klávesnica, ktorá vás môže osloviť, ak hľadáte pevnú kvalitnú klávesnicu a chcete aj niečo naviac - tu je konkrétne OLED displej. Ten môže ponúknuť niekoľko zaujímavých zlepšení interakcie a informácii, ak teda hrávate podporované hry alebo komunikujete aj cez Discord. Plné RGB podsvietenie je plusom a samotné hybridné switche vyzerajú bezproblémovo. Sú kompromisom, ale ťažko spoznáte rozdiel.  Otázna je len životnosť. Steelseries sľubuje 20 miliónov stlačení, ale dôležité je, čo ukáže prax.

Cenovka je 125 eur, teda približne na úrovni mechanických klávesníc. Cenu síce hybridné switche stiahli nižšie, ale OLED displej a celé vyhotovenie to posunulo späť hore. Ostáva tak medzi silnou mechanickou konkurenciou.


napísal saver 9.4.2020
Páči sa mi!
8.0
STEELSERIES APEX 5
+ kvalitné hliníkové vyhotovenie
+ OLED displej
+ plné RGB podsvietenie
- OLED displej zatiaľ nemá masívne využitie
- hlasnejšie switche



Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19886)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk