CORSAIR HS65 SURROUND

CORSAIR HS65 SURROUND

Parádny zvuk za rozumné peniaze

Ako vylepšiť oblasť, kde sa zdá, že je už všetko dávno vymyslené? Rád recenzujem herné headsety, rukami (a ušami) mi ich prejdú desiatky a keď prichádzajú aj s nejakou špecialitou, rád si ich nechám, aby sa potom dali porovnávať s novými modelmi. Pravdou ale je, že veľká časť headsetov robí len to isté a často aj tak isto. Kvalita reprodukcie zvuku, pohodlie a dizajn sa samozrejme líšia, ale akoby už skoro nikto neskúšal priniesť niečo nové. Mali sme tu pokus o taktilný headset v podobe Drownu, čo nedopadlo vôbec zle, ale veľmi sa to neuchytilo. Viac sa uchytí pridanie RGB a podobné veci. Teraz ale niečo zaujímavé skúša Corsair a navyše v sympatickej cenovej hladine.

Novinka Corsair HS65 Surround stojí len 89,99€ a ponúka podporu priestorového zvuku cez Windows Sonic, podporu funkcie SoundID a okrem toho aj opravuje niektoré nedostatky (hlavne estetické a dizajnové), ktorými trpel jeho predchodca Corsair HS60. Headset je pritom určený síce primárne pre PC, ale vďaka jacku dokáže fungovať prakticky všade, takže ho pohodlne zapojíte do mobilov a aj do konzol, pričom na PS5 si užijete aj podporu Tempest 3D AudioTech pre priestorový zvuk. K tomu výrobca pridáva kvalitné vyhotovenie, pohodlie pri používaní a naozaj sa z toho stáva lákavá ponuka, ktorou vás chce Corsair namotať bez ohľadu na to, na akej platforme hrávate.

Balenie je typické pre Corsair a možno až trochu príliš, lebo nijako nevyniká, že ide o nový model, ale pôsobí ako všetky ostatné headsety. Pochváliť opäť musím fakt, že sa výrobca v rámci balenia vyhol plastom a všetko je z papiera. Okrem pohodlne usadeného headsetu v balení nájdete ešte dokumentáciu a USB adaptér. Síce totiž headset pripájate jackom, ale ten môžete zapojiť tiež do tohto adaptéra a potom k PC pripojiť headset cez tento USB adaptér, vďaka čomu získate podporu 7.1 virtuálneho priestorového zvuku s podporou Windows Sonic, ako som už uviedol na začiatku. Takže si aj takto vyberiete, k čomu headset pripojíte a aký zvuk vo výsledku dostanete.


Avšak aby ste na PC z headsetu dostali čo najviac, potrebujete využiť softvér Corsair iCUE, ktorý slúži na ovládanie periférií tohto výrobcu. Tu vám dá prístup k detailnejším nastaveniam headsetu vrátane mikrofónu, k ekvalizéru, sprístupní vám podporu 7.1 zvuku a hlavne vám odomkne možnosti SoundID technológie, ktorá predstavuje personalizovaný zvukový profil, takže si zvukový prejav vyladíte podľa seba. Pritom si profil vylaďujete hlavne pre hudbu, takže podľa preferovaných žánrov. Pri prvom spustení aplikácie s headsetom sa vám otvorí zvukový test. V ňom si vyberiete hudobnú ukážku, ktorá vám pôjde stále v slučke, pričom sú tu ukážky rôznych žánrov od metalu po R&B.

Aplikácia vám postupne bude slučku prehrávať a vo viacerých krokoch vám ponúkne možnosť mierne ovplyvniť hudobný prejav. Vy si máte vybrať, ktorý z dvoch možností v danom kroku je vám príjemnejšia. Niekedy sú rozdiely naozaj malé, takže si môžete vybrať, že nepočujete rozdiel. Tých krokov je relatívne veľa, ale naozaj si počúvanie hudby vyladíte podľa svojho gusta. Môžete si do popredia posunúť vokály, môžete si vytiahnuť basy, môžete „zviditeľniť“ niektoré nástroje a podobne. Alebo si zachováte neutrálny zvuk, ak nechcete meniť zvukový profil a vyhovuje vám ten predvolený. Výhodou je, že si svoj SoundID môžete nastaviť pre hudbu a potom ho vypnúť, keď idete napríklad hrať.

Aj z tohto pohľadu je trochu zložitejšie hodnotiť zvuk ako taký, keďže si ho môžete prispôsobiť. Základný profil nie je prebassovaný, ako tradične herné headsety bývajú. Skôr je veľmi pekne vyvážený, jednotlivé nástroje a hlasy v ňom nezanikajú pri počúvaní hudby a pri hrách či filmoch si zase užijete úderné efekty. Ale naozaj je to veľmi subjektívne a záleží na tom, ako si headset nastavíte. Aj bez toho by som ale povedal, že je to pravdepodobne najlepšie znejúci herný headset v tejto cenovej kategórii, aký som doteraz mal. A potom je tu ešte ten virtuálny priestorový zvuk, ktorý tiež neznie najhoršie. Pekne viete určiť pri hraní smer krokov, útoku či aj požiaru. Nie je to to najpresnejšie a najdetailnejšie, ale pri hraní poslúži dobre a výhodou je, že neskresľuje zvuk.

Mikrofón je tu všesmerový a je umiestnený na vyklápacom ramene na ľavom slúchadle. Rameno sa veľmi dobre ohýba a tvaruje, čo je výhoda a tiež vám to odporúčam, keďže základný tvar je trochu nešťastný, ale nie je to veľký chyba, len si ho inak ohnete. Ak chcete mikrofón vypnúť, jednoducho ho vyklopíte smerom hore. Zvuk z neho je čistý a na komunikáciu veľmi dobrý, ale zase podcast by som s ním nenahrával. Hlas však neskresľuje a relatívne slušne vie odfiltrovať okolité šumy, aj keď do komunikácie, samozrejme, nejaké dokážu preniknúť.

Dlhujem vám ešte špecifikácie headsetu. Corsair tu využíva vlastne 50mm meniče, podporuje frekvenčný rozsah 20Hz - 20 kHz, má citlivosť 111dB (+/-3dB) a impedanciu 32 Ohms @ 1 kHz. Nie sú to čísla, ktoré by boli niečím výnimočné, taká klasika v oblasti herných headsetov a to aj tých lacnejších, ale o tie ani tak nejde. Mikrofón má frekvenčný rozsah 100Hz - 10kHz, citlivosť -40dB (+/-3dB) a impedanciu 2.2k Ohms.

No a na záver to, s čím nie som úplne stotožnený – dizajn. Fakt si nie som istý, komu sa môže páčiť dizajn samotných slúchadiel a to hlavne kvôli mrežovaniu po stranách, ktoré je jednoducho malé a opticky tak aj slúchadlá pôsobia obrovsky. Jednoducho to nevyzerá dobre. Našťastie sa to aspoň dobre používa. S hmotnosťou 282 gramov je headset pomerne ľahký, hlavový most je príjemný a to isté platí aj pre nášuníky. Headset vám príjemne sedí na hlave po celé hodiny. Akurát materiály tu odkazujú na nižšiu cenovku – matný čierny plast, náušníky dokonca prechádzajú z imitácie kože do niečoho iného, takže nie sú celé z jedného materiálu. Je to škoda, ale zároveň je to daň za nižšiu cenu.

Corsair HS65 Surround

A kým materiály minimálne na pohľad nepôsobia práve najlepšie a najluxusnejšie, oceniť musíte aspoň fakt, že sú odolné. Headset môžete naťahovať, krútiť, stláčať a v pohode to prežije. Samozrejme v rozumnej miere, ale stále je to viac, ako sa stáva pri bežnom používaní. Nejaké tie pády a podobné nehody pri každodennom nosení tak s headsetom môžete prežiť úplne bez obáv. Možno akurát to rameno s mikrofónom pôsobí trochu krehko, ale nemusíte sa báť.  Kábel je dostatočne dlhý (1,5m), avšak ocenil by som, ak by bol opletaný, aj keď viem, že v tejto cenovej hladine je to ojedinelé.

Corsair HS65 Surround je až prekvapivo kvalitný headset, ktorý v rámci svojej ceny ponúkne vynikajúci zvuk. Jeho systém personalizácie zvukového prejavu funguje veľmi slušne, navyše je headset pohodlný a ponúka aj slušný mikrofón. Dokážete ho používať na PC, konzolách a aj mobiloch, pričom na PC si užijete aj priestorový 7.1 zvuk. Na výber máte čiernu a bielu verziu, takže môžete siahnuť po tej, ktorá vám viac vyhovuje. Akurát s dizajnom to u mňa nevyhral. Ovládanie je až príliš jednoduché a nájdete tu prakticky len koliesko na ovládanie hlasitosti. Chceli by to možno aj nejaké tlačidlá na hardvérové vypnutie/zapnutie surroundu a možno aj SoundID. Menšou nevýhodou môže byť fakt, že pri zapojení cez USB adaptér headset obchádza vašu zvukovku, takže nevyužívate jej natívne schopnosti. Taktiež je tu nutnosť používať iCUE, ak si chcete užiť všetky možnosti headsetu.


napísal matus_ace 18.5.2022
Páči sa mi! (+1)
CORSAIR HS65 SURROUND


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19585)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk