ATLANTÍDA - AKO DISNEY STRETOL MANGU...

ATLANTÍDA - AKO DISNEY STRETOL MANGU...

6.0

článok



Od roku 1991, keď sa začalo razantne otvárať vrece s majstrovskými animovanými kúskami od novodobého Disneyho, sme boli svedkami mnohých dobrodružstiev. Kráska a zviera, Aladin a Leví kráľ patrili k top filmom uplynulého desaťročia. Pocahontas a Zvonár u matky božej boli skôr time-outom pre divákom, ale Hercules už znovu predviedol akciu a animáciu v razantnom štýle. Mulan patrí k ďalšej stopercentnej sérii snímok a Disney tu predviedol niekoľko zaujímavých akčných scén. Tarzan pokračoval v tejto línii a ukázal, že behanie po lianách môže byť náramne dramatické a dynamické. Dinosaur spôsobil časový i tematický prechod v Disneyho filmoch a nemal byť uvedený v danom termíne (no vymenil sa s Vládarovou novou tvárou, nakoľko tá nebola hotová načas a Disney potreboval štandardne jeden film ročne). Potom prišiel výlet do Atlantídy a tento rok zábavný Lilo a Stitch.

Atlantída - ako Disney stretol mangu... Atlantída - ako Disney stretol mangu... Atlantída - ako Disney stretol mangu...

 

Posledné dva kúsky od majstra animácia predvádzajú nielen skvelú zábavu pre deti. Taký Lilo a Stitch sa nepohráva len s rodinnými a detskými námetmi a Atlantída pristúpila tiež k zaujímavému štýlu. Režiséri Zvonára u matky božej sa totiž rozhodli inšpirovať dobrodružnými filmami z 50. a 60. rokov, pridali trochu fantázie z kníh Julesa Verna a zaobstarali filmu atypický širokoúhly formát. Iste, film nemohol byť úplne dospelý, ale keď sa odohráva v roku 1914 (a len letmý prelet históriou vám stačí na zistenie udalostí v tomto roku), nejeden divák zbystrí pozornosť. Ten základ scenára, keď sa kotolník Milo Thatch, ináč náramný milovník cestovania a vedy, dostal k denníku s kľúčom k nájdeniu Atlantídy a logicky nasledovala jeho participácia v obrovskej výprave za hľadaním strateného kontinentu, je asi až príliš bežný. Nechýba ani nejaký ten Disneyho slapstickový až pitoreskný prejav chovania niektorých postavičiek. Ale s postupom času, príchodom Leviathana, ktorý ponorku zneškodní a hrdinov postaví do patovej situácie, končí všetka zábava (pre hrdinov, nie pre vás). Našťastie však leží Atlantída blízko, no spolu s ňou riziko zneužitia jej technológie v prichádzajúcej vojne...

Širokoúhly animovaný blockbuster vám naservírujú asi len Japonci. Ale Disney sa pokúsil o menšiu zmenu a namiesto jednoduchého detského príbehu skutočne prináša plnohodnotný príbeh v 2,35:1 formáte, ktorý akoby vypadol z oka niektorým japonským anime (ozn. animovanej mangy) projektom a zaujme skôr starších divákov, ako tých mladších. Len kto to Disneymu uverí, že áno? A pritom ide o veľmi zaujímavé dielo, ktoré je solídne po scenáristickej i režisérskej stránke, animátori tiež nelenili a skombinovali všetky možné technológie, aby nám priniesli atypickú, no veľmi dobrú rozprávku. Manga prvkov nájdete vo filme mnoho, či už ide o chovanie sa niektorých postavičiek, ich chôdzu či celkové fyzické počínanie. A to nehovorím o veľkej miere akcie, ktorá filmu dominuje a nie je len takou jednoduchou prechádzkou ako iné Disneyho filmy. Záporom filmu by mohla by byť jeho prílišná krátkosť, pretože ani sa nespamätáte a už ste z kotolne v ponorke, z ponorky na Atlantíde, film beží ako šprintér na dlhú trať a vy by ste strašne chceli, aby bol aspoň o polovicu dlhší.

Hm, súhlasím s vami, len to by nemohol byť zase na druhej strane barikády patrón animákov Walt Disney so svojimi svojskými opatreniami pre dĺžku filmu...

DVD: ...začína veľmi sľubne. Logo Disney Entertainment a už plyniete oceánom, nad vami sa preháňajú mračná a pomaly prichádzate k miestu, kde z mora vystupuje obrovský monolit s literou A. Šuter je už skutočne obrovský, zrazu sa sponad neho prirúti letka domorodcov na vyspelých mašinériách a vy s nimi zletíte do hĺbky slanej vody. Čaká vás tu Atlantída a celé DVD na objav svojich tajomstiev. Animované menu je krásne, a tak si pozrime čo všetko disk skrýva.

Atlantída - ako Disney stretol mangu... Atlantída - ako Disney stretol mangu... Atlantída - ako Disney stretol mangu...

 

V prvom rade tu máme veľmi zaujímavý audiokomentár producenta Dona Hahna a režisérov Gary Trousdala a Kirka Wisea. Títo páni nemajú skutočne zábrany hovoriť o výrobe filme, o tom ako prišli na nápad v mexickej reštaurácii krátko po tom, ako dotočili Zvonára u matky božej a podobne. Ešte lepšou voľbou je však videokomentár týchto troch pánov, ktorý v podstate ponúka film s ich audiokomentárom, ale jedenásťkrát sa film zastaví a vy máte možnosť vidieť videovložku, určitú scénu navyše (celkovo zaberajú tieto scény asi 25 minút), pričom sú tu jednak nejaké výlety a inšpirácie tvorcov a jednak šesť minút vystrihnutých scén. Zaujímavá je aj tzv. DisneyPedia, ktorú Disney narve snáď na každé DVD, tentokrát sa formou exploratívneho edukatívneho dokumentu pozrieme na zúbok klasickému problému Atlantída - Skutočnosť alebo fikcia. Dokument má cca 7 minút a je určený skôr menším divákom. Nasledujú štandardné dokumentárne príspevky ako napr. The Journey Begins (má deväť minút a autori vám porozprávajú o svojej inšpirácii a klasickými animovanými filmami, ale najmä širokouhlými dobrodružstvami starými 50 rokov). Padajú tu i zaujímavé vyjadrenia typu „big action, adventure, explosion = great movie (v preklade veľká akcia, dobrodružstvo, explózia = skvelý film)", ktoré sú v podstate oprávnené a ak sympatizujete s týmito názormi, pri bonuse sa určite pobavíte. Krátky film Creating Mythology vám pre zmenu predvedie snahu autorov vytvoriť možné nemožné, t.j. mýtus Atlantídy, ktorý sa skutočne kedysi mohol stať. Materiál zvaný Digital Production sa zaoberá štyrmi témami resp. osobami filmu - žienka Kida, ponorka Ulysseus, armádou Atlantíďanov a Leviathanom. Je tu cca 10 minút filmov a doslova desiatky obrázkov - či už storyboardov, nákresov alebo finálnych interpretácií. Na záver prichádza zaujímavá dvojminútová vystrihnutá scéna Viking Prologue, ktorá je tiež celkom zaujímavá a aj námet Vikingov je sľubný, ale v konečnom dôsledku je lepšie sa stretnúť s ňou len na DVD.

A čo kvalita samotného filmu? Či ste už čítali aj Peťovu recenziu na Atlantídu alebo nie, to je v podstate jedno. Určite vám však neuniklo, že Atlantída bola natočená na 70 mm film, t.j. v najširšom formáte 2,35:1. A ak ste sa náramne tešili, že film si užijete v plnom širokouhlom formáte, musím vás kruto sklamať. Disney totiž potlačil všetky pravidlá slušnosti a priniesol film na DVD len vo verzii 4:3!!! To je neuveriteľné! Sklamanie sa rovná pocitu pozerania Matrixu na Markíze (rovnaký problém 4:3) resp. Pána prsteňov na VHS. V tomto formáte vám jasne chýba takmer pol filmu a vidíte zbytočný detail na niektoré osoby či udalosti. Ak má DVD priniesť kvalitu kina a vyhnúť sa mizernému videokazetovému spracovaniu, zlyháva v tomto smere Disney na plnej čiare. Čo už pomôže, že na disku nájdete skvelý anglický Dolby Digital 5.1, slušný Dolby Digital 5.1 v češtine a jeden z lepších slovenských, i keď stále len Dolby Digital 2.0 dabing v slovenčine. (Okrem toho je tu maďarský DD 5.1 a ruský DD 2.0, dodávame pre úplnosť). Verte alebo nie, tento krok ma veru veľmi znechutil a strháva hodnotenie prudko nadol!

Druhý pohľad na film

V čase otváracieho víkendu ležala Severná Amerika v objatí obra menom Shrek, a tak otvárací víkend vo veľkosti 20,3 miliónov $ bol celkom slušný. Už od počiatku sa triasli špecialisti na tržby, že do akej miery uchváti absencia hudobných čísel a dospelejšie zameranie samotný priebeh v ekonomickom rebríčku. Druhý resp. tretí víkend priniesli 34%-né poklesy, ktoré boli väčšie ako v prípade iných Disneyoviek a takému Shrekovi, ktorý v druhom víkende nestratil ani cent, naopak, bol ešte úspešnejší, sa nemohol vyrovnať. Nakoniec zarobila Atlantída v USA 83,98 mil. $ a na celom svete 186,1 mil. $.





autor Michal Korec 13.11.2002
Kinema
6.0
Diváci
6.3
Ohodnotiť

Žner: Animovaný/Sci-fi
Minutáž˝: 95 min
Krajina: USA
Rok výroby: 2001
Homepage www

Premiéra:
Premiéra SK:
Meno:
ODOSLAŤ
:)
Diváci
6.3
Ohodnotiť

Žáner: Animovaný/Sci-fi
Minutáż˝: 95 min
Krajina: USA
Rok výroby: 2001
Homepage www

Premiéra:
Premiéra SK:
0 z 10
0 z 10
FILMOVÉ PREMIÉRY
NAJČÍTANEŠIE
|SMRŠŤ
0
hodnotenie 5/10
|GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
1
hodnotenie 5/10
|ZÓNA ZÁUJMU
0
hodnotenie 8/10
|OPIČÍ ČLOVEK
0
hodnotenie 7/10
|PRIŠLA V NOCI
0
hodnotenie 7/10
|ROZTÁPANIE
0
hodnotenie 8/10
|VYSVETLENIE NA VŠETKO
1
hodnotenie 7/10
|KUNG FU PANDA 4
1
hodnotenie 6/10
|SAMOTA
0
hodnotenie 7/10
FILMOVÉ NOVINKY
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.