10 NAJOBĽÚBENEJŠÍCH FILMOVÝCH ADAPTÁCIÍ

10 NAJOBĽÚBENEJŠÍCH FILMOVÝCH ADAPTÁCIÍ

článok



Knižná predloha sa stane námetom pre film, podľa môjho názoru, iba v dvoch prípadoch: Buď tvorca nemá inšpiráciu a narazil na hranice svojej fantázie, alebo mu dej knihy učaroval natoľko, že si svoju predstavu jednoducho musí zhmotniť na filmovom poli. Žiadne dielo z nižšie uvedených nie je vernou kópiou knihy, ale môže byť adaptáciou od prevzatej myšlienky, až po zosúladenie viacerých elementov oboch diel. 

10 najobľúbenejších filmových adaptácií 10 najobľúbenejších filmových adaptácií

Podivný prípad Benjamina Buttona
Film spracovaný na základe poviedky F. S. Fitzgeralda, ktorý sa stal vďaka veľkému diváckemu úspechu hlavným oscarovým adeptom na ostatnom galavečeri, nemá význam bližšie predstavovať. Zo svojich trinástich nominácií, na prekvapenie mnohých, získal ,,iba“ troch Oscarov a to v technických kategóriách - za Najlepšiu výpravu, make-up a vizuálne efekty. Režisérovi  Davidovi  Fincherovi (Sedem, Zodiac) učarovala myšlienka o živote výnimočného Benjamina Buttona, narodeného v stave slabého 80tnika, ktorý mladne až do stavu batoľaťa. Rolu hlavnej postavy si strihol Brad Pitt (svoju nomináciu na Oscara Najlepší herec v hlavnej úlohe nepremenil) a po jeho boku si zahrala  ženská predstaviteľka Cate Blanchett, ako nemenný prvok v jeho živote. V tomto prípade sa David Fincher pridržiaval iba myšlienky z knižnej predlohy, preto sú tieto dve diela neporovnateľné.


Búrlivé výšiny (KÚPIŤ KNIHU SO ZĽAVOU)
Vynikajúca anglická spisovateľka Emily Jane Bronteová vniesla do sveta literatúry bezpochyby majstrovské dielo venované čitateľkám románov. Venuje sa postavám z generačných rodov Earnshovcov, Lintonovcov a Heathcliffovcov, ktorých hlavnými hrdinami sú čierna ovca Heathcliff (zahraný Ralphom Fiennesom) a jeho nevlastná sestra Catherine (Juliette Binoche). Filmovú verziu si na mušku zobral Peter Kosminsky (Biely Oleander), ktorý vytvoril ponurú a mystickú atmosféru. Chýba mi však väčší obsah motívu z detstva, ktorý zachytáva zrod vzťahov medzi spomenutými generáciami. 

10 najobľúbenejších filmových adaptácií 10 najobľúbenejších filmových adaptácií

Zelená míľa (KÚPIŤ KNIHU SO ZĽAVOU)
Svoje miesto si v tomto článku našiel aj knižný kúsok od Stephena Edwina Kinga, autora diel ako Osvietenie, Vykúpenie z väznice Shawshank či Mobil. Opisuje väzenský Blok E vo väznici v Cold Mountain a jeho dozorcov na čele s Paulom Edgecombeom. Popri svojej úlohe rozprávača, v priestoroch domu dôchodcov, súčasne píše denník Zelená míľa. Vo filme si ho zahral Tom Hanks ako svedok 77 hrôzostrašných popráv. Film bol zrežírovaný pod taktovkou Franka Darabonta (Vykúpenie z väznice Shawshank), ktorý obsadil okrem iných aj hercov Michaela Clarka Duncana (John Coffey) ako výnimočného obra, alebo Douga Hutchisona (Percy), nenávideného dozorcu. Film bol nominovaný v štyroch kategóriách na Oscara v roku 2000.


Forrest Gump (KÚPIŤ KNIHU SO ZĽAVOU)
Dojímavý príbeh Forresta Gumpa nás najprv ohúril z knihy Winstona Grooma, ktorá je písaná štýlom osoby s podpriemerným IQ. O ešte väčší úspech tohto príbehu sa postaral režisér Robert Zemeckis (Návrat do budúcnosti) a film získal šesť Oscarov. Winston Groom ho opisoval v rozmanitých situáciách, z ktorých niekoľko vo filme vôbec neodznelo. Napriek tomu dobyl srdcia divákov vďaka unikátnemu výkonu Toma Hanksa a ženskej predstaviteľky Robin Wright Penn ako osudovej lásky Forresta Gumpa. 

10 najobľúbenejších filmových adaptácií 10 najobľúbenejších filmových adaptácií

Prelet nad kukučím hniezdom (KÚPIŤ KNIHU SO ZĽAVOU)
Randle P. McMurphy predstavuje klasického hrdinu, v období medzi ,,beat generation“ a ,,hippies“, ktorý svojím presadzovaním názorov narúša chod psychiatrickej liečebne, kde prichádza, aby sa vyhol väzenskému táboru. Autorom je kontroverzný Ken Kesey, mimochodom svojho času obvinený z prechovávania marihuany a LSD. Námet si na paškál zobral vo svete uznávaný český režisér Miloš Forman a hlavnú úlohu si zahral majster gest a mimiky - Jack Nicholson. Filmový skvost síce dosiahol métu piatich Oscarov, ale nikdy nepresvedčil nespokojného autora o svojom úspechu. Ten totiž nesúhlasil s tým, že náčelník sa vo filme nedostáva do úlohy rozprávača, ako je tomu tak v knihe. Odporúčam pozrieť aj vynikajúce divadelné predstavenie.


Pianista (KÚPIŤ KNIHU SO ZĽAVOU)
Éra druhej svetovej vojny: okupácia beštiálnych Nemcov, deportácia židovských rodín, hlad a bieda. V tejto krutej dobe žil excelentný klavirista Wladyslaw Szpilman, ktorý bol zároveň aj autorom svojho denníka. Ten obsahuje správanie sa Nemcov, bolesť, smútok, ale aj prílohu o záchrancovi, nemeckom dôstojníkovi, Wilhelmovi Hosenfeldovi vrátane jeho fotografie.  Podobný osud postihol aj režiséra Romana Polanskeho, ktorý prišiel o svoju rodinu v koncentračnom tábore. Možno toto bol bod, ktorý spojil tieto dve mená a svetlo sveta uzrela úžasná filmová adaptácia Pianista, ktorá v roku 2003 získala troch Oscarov. Žida Szpilmana si zahral vynikajúci Adrien Brody (držiteľ Oscara v kategórii Najlepší herec v hlavnej úlohe).

                                   

Into the wild
Vzdať sa v 21. storočí hmotného uspokojenia a putovať po Amerike s cieľom spoznať primitívnosť ľudskej existencie, je reálny životný príbeh mladého Chrisa McCandlessa. V tomto prípade sa tak námetom nestala kniha, ale práve tento, mnohými odsudzovaný, životný štýl hrdinu. Novinár John Krakauer dostal ponuku napísať článok o tejto tragickej výprave do zámorského časopisu Outside, ktorý sa stal zároveň inšpiráciou vytvoriť knihu. Dielo je súhrnom všetkých zistených informácií celého Chrisovho denníka a svojich vlastných skúseností z putovania po cestách. Na zrežírovaní námetu sa podujal Sean Penn, ktorý do hlavnej úlohy obsadil novodobého DiCapria - Emila Hirscha. Táto dráma úžasne vystihuje celý príbeh a kniha sa stáva potrebným doplnkom. Odporúčam najprv pozrieť film a potom si prečítať nové prekvapujúce vety, vrátane opisu miest a spisovateľa.


O myšiach a ľuďoch (KÚPIŤ KNIHU SO ZĽAVOU)
Spisovateľ John Steinbeck (Na východ od raja, Ovocie hnevu, Túlavý autobus) bol jednoznačným prínosom do anglickej literatúry 20. storočia. Spomínané dielo je príbehom o putovaní dvoch priateľov: retardovanom, ale zdatnom chlapovi Lenniem (John Malkovich) a jeho ochrancovi Georgeovi Miltonovi (Gary Sinise). Skutočne krátka poviedka je iba rozohriatím pred jej filmovým spracovaním od scenáristu, herca a režiséra v jednej osobe -  Garyho Sinisea. Aj napriek zvučným menám by som toto dielo zaradila do kategórie menej známych ako sú predošlé diela. Do pozornosti opäť dávam aj divadelné spracovanie. 

                                   

Jana Eyrová (KÚPIŤ KNIHU SO ZĽAVOU)
Kniha od spisovateľky Charlotte Bronteovej, sestry Emily Bronteovej (Búrlivé výšiny), je u mňa vysoko hodnotným dielom. Dovolím si povedať, ako aj v prípade Búrlivých výšin, že obe diela od sestier Bronteových nie je možné zachytiť vo filme. Ten silný pocit v čitateľovi sa nedá porovnať s pocitom zažitým pred plátnom. Film, na rozdiel od knihy, je takisto menej známy a hlavných hrdinov si zahrali Charlotte Gainbourg (Jana Eyrová) a William Hurt (Rochester). Mladá sirota Jana sa z desivého detstva dostáva do spoločnosti pána Rochestera ako učiteľka jeho dcéry. Mnohé situácie ich dovedú k láske a aj napriek veľkej tragédii si budú oporou do konca života. Romantické spojenie dvoch duší zachytáva režisér Franco Zeffirelli (Romeo a Júlia, Otello, Hamlet), ktorý prenechal iba malý priestor putovaniu hladujúcej Jany Eyrovej cez polia po tom, čo zrušila svadobný obrad. V tom čase sa spoznala, na rozdiel od filmu, s úplne inými postavami. 


Firma (KÚPIŤ KNIHU SO ZĽAVOU)
John Grisham sa ako autor realizuje v oblasti politiky a práva. Dokáže úžasne priblížiť tieto vzdialené méty obyčajným čitateľom vrátane humoru. Čerstvý absolvent Harvardu Mitch McDeere (Tom Cruise) dostáva ponuku od Memphinskej právnej spoločnosti, ktorá je rozhodnutá mu ponúknuť všetko po čom doteraz túžil. Všetko je rozprávkové, až na jednu skutočnosť. Jemu aj jeho žene, ktorú si zahrala Jeanne Tripplehorn, bolo ukradnuté súkromie. Začalo sa pátranie a Mitch sa nakoniec dostáva do pozície utečenca pred policajnou zložkou a skorumpovanými právnikmi. Tieto udalosti v priemernom filme so skresleným záverom zachytáva režisér Sydney Pollack .


autor Erika Štefanovová 25.2.2009
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6830
02 |
návšt. 5561
03 |
návšt. 5195
04 |
návšt. 3556
05 |
návšt. 1375
06 |
návšt. 1223
07 |
návšt. 882
08 |
návšt. 809
09 |
návšt. 845
10 |
návšt. 589
REBRÍČEK US
01 |
$57,0 mil.
02 |
$14,0 mil.
03 |
$4,7 mil.
04 |
$3,5 mil.
05 |
$2,5 mil.
06 |
$2,3 mil.
07 |
$2,0 mil.
08 |
$1,8 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.