Ošiaľ menom Ozempic

pridal NoName 30.4.2024 o 22:22
Ošiaľ menom Ozempic


Možno ste už o tom počuli a možno je tu aj niekto, kto o tomto lieku doteraz ani nevedel. Čo je teda novodobým fenoménom chudnutia (hlavne našich celebritiek)?

Reč je o lieku menom Ozempic, zameranom prioritne na liečbu cukrovky (2.typu). Úrad pre potraviny a liečivá po prvý raz schválil tento injekčný preparát na liečbu cukrovky v roku 2017. Následne agentúra odsúhlasila v roku 2021 liek s vyššou dávkou aktívnej zložky (nazývanej semaglutid) lieku Ozempic s účelom na liečbu obezity pod firemnou značkou “Wegovy“. Hneď v septembri portál Variety informoval, že celebritní herci či producenti medzi sebou „potichu chvália“ tento chudnúci produkt v šifrovanej aplikácii elít “Signal“ (slúži v podstate ako taký messenger na odosielanie si správ medzi sebou).

Ozempic a Wegovy ale nie sú jediné preparáty, ktoré si získavajú veľký záujem pre svoje účinky chudnutia. V novembri 2023 FDA schválil “Zepbound“, teda nový liek na reguláciu hmotnosti, ktorý obsahuje rovnakú zlúčeninu ako liek na cukrovku “Mounjaro“. Nie je už ani tajomstvom, že niektorí z lekárov tieto lieky predpisujú na iné účely, než boli pôvodne svojimi účinkami zamýšľané.

A akým spôsobom účinkuje? Ozempic či Wegovy sú navrhnuté na injekčné podanie raz týždenne aplikovaním do oblasti brucha, stehna alebo ramena. Spomínaný semaglutid znižuje hladinu cukru (čo je pre ľudí s 2. typom cukrovky kľúčové), zároveň napodobňuje hormón glukagón a vďaka tomu následne obmedzuje chuť do jedla (signalizuje nášmu telu, že sa cítime „plní“). Výsledkom je vytúžené chudnutie v podstate bez akejkoľvek námahy.

Je treba poznamenať, že spomínaný liek bol vytvorený za účelom pomôcť ľuďom s cukrovkou (2.typu), ktorej vedľajším častým príznakom je nárast hmotnosti. Nebol testovaný na ľuďoch, ktorí týmto ochorením netrpia (s normálnou hmotnosťou, ktorí chcú byť superštíhli). Dr. Narang poznamenal, že pre popularitu lieku tak nemajú dobrú dostupnosť pacienti, ktorí ho naozaj potrebujú. Zástupca spoločnosti Novo Nordisk sa ale bránil, že spoločnosť nepropaguje, nepodporuje a ani nenavrhuje užívanie spomínaných liekov „mimo určenia“ a že ich predpis „nesprávnym“ pacientom je už v kompetencii a na svedomí lekárov.

Jeho popularita a záujem o užívanie ale rastie a začínajú sa internetom šíriť prvé slová o lieku ako novodobej droge. Na takom tik toku bol hashtag s názvom Ozempic zobrazený viac ako 273 miliónov ráz, pričom ľudia striedavo vyjadrujú šok z údajného chudnutia spôsobeného daným preparátom a vymieňajú si tiež aj príbehy medzi sebou prostredníctvom tvorby vlastných videí o vedľajších účinkoch spomínaného lieku.

Tento kontroverzný preparát má mnoho vedľajších účinkov (hlavne pre ľudí užívajúcich ho mimo označenia ako schválených pacientov FDA). Môžu pociťovať nevoľnosť, únavu, dehydratáciu. Zmeniť naruby sa môže úplne aj spôsob vyprázdňovania (buď kvalitná srač.. alebo silná zápcha), a to až v takej miere, že končia často na pohotovosti, ako varuje aj Dr. Krafston slovami:

Tento liek nie je vtip!

Pacienti by mali počas užívania byť prísne monitorovaní. Opomenutý lekár dodáva, že zriedkavo môže liek zvýšiť aj riziko pankreatitídy či spôsobiť vznik žlčových kameňov. Okrem iného môžu vyvolať stavy silného vracania či podvýživy.

Lekári tvrdia, že nie je dostatok dôkazov, aby vedeli povedať jasne, či tieto lieky môžu byť prospešnými alebo nebezpečnými pre ľudí, ktorí nespĺňajú kritéria FDA. Odborníci varujú pred hlavne voľnopredajne dostupnými produktmi, pretože je nutné byť celú liečbu pod lekárskym dohľadom. Lekári sa jednoznačne zhodujú však v tomto:

Nechceme vidieť ľudí hrať ruletu so svojim zdravím.

Taký Scott Disick (40) dostal nedávno budíček od pobúrenej verejnosti. Bol totiž začiatkom marca zachytený na fotke pri odchode z Catch Steak v Los Angeles. Po vzhliadnutí jeho terajšieho výzoru ostala verejnosť zhrozená. Fanúšikovia si najprv mysleli, že nedávny vzhľad je spôsobený dôsledkom nejakej utajenej choroby alebo z užívania drog. Ale zdroje pre DailyMail.com povedali, že užíval Ozempic v zúfalej snahe stratiť nadbytočné kilogramy. Po prevalení tejto informácie sa rozhodol vyhľadať pomoc u odborníkov zdravej výživy, aby mu s kolísaním jeho váhy pomohli.

K užívaniu Ozempicu sa priznala aj Oprah Winfrey (70). Pre magazín People povedala, že tento liek považovala za vykúpenie či dar. Rozpovedala sa, že odkedy sa stala slávnou a bola neustále na očiach verejnosti či obálkach časopisov, tak počas celej kariéry viedla so sebou a jej váhou osobný boj. Dôvodom boli aj médiá, ktoré si často neodpustili poznámky na jej váhu. Začala sa preto sama obviňovať a hanbiť za svoj výzor. Spomínala aj na jeden veľmi zraňujúci moment na začiatku svojej kariéry, kedy sa dostala na zoznam istého módneho kritika menom Blackwella, kde zvolil slová: „Dumpy, frumpy a downright lumpy“ (niečo v zmysle hlúpej, hnusnej a riadne hrudkovitej...).

Necítila som síce hnev, ale silno ma to poznamenalo a ranilo. Prehltla som hanbu a povedala si, že je to moja chyba. Potom nastali roky cvičení a boja s chudnutím až som uverila, že sila mojej vôle zlyhala.

Zlom v užívaní farmaceutických liekov na chudnutie ale prišiel počas rozhovoru s odborníkmi na chudnutie a lekármi, ktorý bol súčasťou série “Život, ktorý chceš“ od Oprah Daily. Tu si uvedomila, že sa celé roky obviňovala z nadváhy a prijala obezitu ako chorobu a nie silu vôle. Bol to moment, kedy upustila od svojej hanby s nadváhou a rozhodla sa užívať preparát na chudnutie ako prostriedok pred nechceným jojo efektom. Dušovala sa, že napriek jeho užívaniu musí stále drieť a cvičiť a trvala na tom, že ho neberie pravidelne. Na záver dodala:

Je veľkou úľavou, že existuje liek na chudnutie. Teraz to používam tak ako to cítim, že to potrebujem.

Využívanie chudnúcich účinkov lieku priznal aj napríklad (jašter) Elon Musk (52), ktorý za krátky čas v priebehu roku 2022 výrazne schudol a na dotaz tlaku médií, akým spôsobom to dokázal, odpovedal prosto, že pôstom a tiež vďaka Wegovy.

Okrem iného sa v roku 2022 na MET GALA tiež pošuškávalo, že Kim kong aka Kim Kardashian (43), vraj využila účinky opomenutého lieku, aby napchala svoju vytuningovanú prdel do ikonických šiat od Marilyn Monroe (+36). Ako inak, vehementne to poprela (ako aj zvyšok z Kardashian/Jenner vrhu).

Kimike! Ten ritný dofuk z pneuservisu ale pred nami neskryješ! Ak sa sústredíte, započujete ako tam odlietavajú diamantíky len za pár doláčov.

<

 

 

Herečka Amy Schumer (42) uviedla, že počas užívania Ozempicu mala veľké vedľajšie účinky a bola nútená okamžite jeho užívanie ukončiť, keď za veľmi krátky čas príliš schudla. V relácii s Andym Cohenom (55) “Watch what happens Live“ povedala, že zostala taká vychudnutá a zoslabnutá, až nemala síl na bežné aktivity, ako napríklad hrať sa so svojim malým synom Geneom. Údajne nevedela ani poriadne zodvihnúť malú loptičku pri spoločnom hraní. Tvrdila, že bola proste jedna z tých ľudí, ktorým bolo z preparátu neuveriteľne zle.

Toto je len malý zlomok priznaných celebrít. Väčšina sa priznať nechce, alebo len hádže náznaky spôsobu akým zázračne daná osoba schudla.

 

A ako to vyzerá po užití v kuchyni?

Ošiaľ menom Ozempic

Scott Disick (40) a foto pred užívaním preparátu z Agusta 2022

Ošiaľ menom Ozempic

 

A spomínaná nedávna inkriminovaná foto

Ošiaľ menom Ozempic

 

Ošiaľ menom Ozempic

Takto vyzerala Oprah Winfrea (70) ešte v roku 2022

Ošiaľ menom Ozempic

 

Oprah 2023

Ošiaľ menom Ozempic

 

Oprah 2024

Ošiaľ menom Ozempic

Elon Musk (52)

Ošiaľ menom Ozempic

 

Amy Schumer (42)

Ošiaľ menom Ozempic

 

Chelsea Handler (49)

Ošiaľ menom Ozempic

 

Okrem iného, Ozempic spôsobuje (starší) vzhľad v podobe vpadnutých očí, vychudnutých líc a ochabnutej pokožky, tzv. “ozempic face“

Robbie Williems (50) povedal pre The Times, že tento liek je ako Vianočný zázrak.

Ošiaľ menom Ozempic

 

John Goodman (71)

Ošiaľ menom Ozempic

 

Jesse Plemons (36)

Ošiaľ menom Ozempic

Liam Payne (30)

Ošiaľ menom Ozempic

 

Sharon Osbourne (71) priznala, že chcela Ozempic vyskúšať, aby jej dopomohol k vysnívanej váhe. No schudla tak rapídne, že s jeho užívaním okamžite prestala.

Ošiaľ menom Ozempic

 

Jessica Simpson (43)

Ošiaľ menom Ozempic

Tak čo, idete do toho? Leto za dverami a šunky pred vami.

Ošiaľ menom Ozempic

 

Žartujeme, poďte si s nami zacvičiť pre bikini hot fit bitch look! Olé!

<

 

 

Zdroje: Tmz.com, Dailymail.co.uk, Mirror.co.uk, Instagram.com, People.com, Dailymail.co.uk, Imgflip.com, Dailymail.co.uk







Môžete sa prihlásiť cez naše konto, alebo Facebook. Získate ikonku, vlastné meno, súkromné správy, a aj možnosť odpovedania na príspevky.
Meno:
ODOSLAŤ
:)
NOVINKY
A je to tam!!!
30
A JE TO TAM!!!
[19.5 2024]
Zlá správa potvrdená
43
Met Gala After Party 2024
36
Celebritný mixér
29
CELEBRITNÝ MIXÉR
[11.5 2024]
Met Gala 2024
69
MET GALA 2024
[8.5 2024]
Celebritné šokantnosti
30
Ošiaľ menom Ozempic
65
OŠIAĽ MENOM OZEMPIC
[30.4 2024]
Oslava 50tky
36
OSLAVA 50TKY
[28.4 2024]
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
network
Pikosky.sk 2024 redakcia@pikosky.sk