CHROME

CHROME

8.5

Recenzia na PC verziu

Svet už nie je to čo býval. Príležitostí na dobrú poctivú prácu, už nie je ako húb po daždi. Ľudia sa boja platiť a zveriť ich problémy do rúk niekomu druhému. Boli časy keď práca si chodila po mňa. Musel som zobrať ten džob, Pointer vravel niečo o ukradnutí databázy a jej vráteniu pôvodnému majiteľovi. To nie je práca pre mňa, ale veľa možností som tiež nemal a každý kredit sa ráta. Ach, ako toto tu nenávidím, aby som už bol preč z tohto systému. Som už unavený  z Pointerových rečí, najradšej by som mu päsťami zmaľoval tvár, nafúkanec jeden.

 

Chrome

 

Poľský tím Techland nás po dobu asi dvoch rokov zásoboval obrázkami a poskytoval info o novej taktickej FPS. Dokonca sa objavili informácie, že by sa mohlo jednať o Flashpoint killera, aké to rúhanie! Teraz, keď sa nám dostal do rúk, môžeme vyhlásiť, že Chrome je viac než úbohá FPS! Sľubovaná voľnosť pohybu a nelineárny postup počas misie spolu s využívaním rôznych vozítok. Ako je to všetko možné?

 

Chrome
Chrome
Chrome

 

 

26.storočie, systém Valkyra

 

Rok po fiasku s kradnutou databázou, do ktorej ma namočil Pointer som sa ocitol na okraji vesmíru, kde by možno služieb žoldniera využili. Spolu s mojou záchrankyňou Carrie sa budem snažiť prežiť. Nie je to zrovna ružové, ale peniaze je cítiť na každom kroku spolu s príležitosťou zarobiť si ich. Terramorfing planét tu začal len pred nedávnom a už sa bijú o toto miesto tri korporácie. Je to neskutočné čo môže spôsobiť hľadanie minerálov. Logan je nájomný žoldnier, ktorý povedzme má pestrú minulosť za sebou, svoju prácu ale zvládne načas a ešte si stihne dať drink. Je však opatrný pri výbere práce, o ktorú sa vždy starala Carrie.

 

Rozľahlé prostredia

 

Kampaň v Chrome je rozdelená do 16misií, odohrávajúcich sa v solárnom systéme Valkyra a jeho priľahlých mesiacoch. Terramorfing urobil svoje a podnebie na jednotlivých planétach pripomína klímu na Zemi. Celkovo sa dostanete na 5 planét (B4, Herbus, Terbon, Loomia, Ice Guard), každá s inými klimatickými podmienkami. Rozsiahle stepi, divoká džungľa, zasnežené pláne alebo zalesnené kopce.  Každá s rozličnou faunou, flórou, nepriateľmi a úlohami. Pri prvom spustení mi pohľad na rozsiahly les evokoval spomienky na geniálny Flashpoint, ten však zostal nedotknutý, ale o tom až neskôr. O výber úloh sa stará Carrie, má na starosť dohadzovanie kontraktov a finančnú stránku, tak ako každá žena. Tu by som uvítal možnosť výberu medzi ponúkanými prácami, tá však bola vypustená kvôli príbehu, ktorý sa rozmotáva počas celého ťaženia. Spočiatku jednoduché úlohy so slabými zbraňami striedajú čoraz ťažšie, so stúpajpcou obtiažnosťou. Chrome je ťažká hra, už na strednej obtiažnosti máte čo robiť aby ste prežili.  

 

Jednotlivé úlohy počas misie je možné splniť niekoľkými cestami, ale mnoho krát sa stane, že v niektorých situáciách vám autori na výber nedajú. Prechod cez niektoré úseky na mape sú nemožné, vyjsť na horu, tam kde vývojári nechceli mať hráča, sa jednoducho nedostanete. Takto sa musíte vydať cestou ktorú vám predpripravili vývojári. Rozsiahle prostredia sú takto na nič, keď sa zrazu objaví pred vami neviditeľná stena, zabraňujúc v ďalšom postupe. Mapy, na ktorých sa misie odohrávajú sú obrovské, tak prečo nevyužiť ich potenciál? Možno v datadisku.

Chrome
Chrome
Chrome

 

Náplne misií sa líšia jedna od druhej, ale v podstate sa jedná o infiltráciu a pozabíjaniu nepriateľov. Krádež dôležitých dát, obrana kolonistov pred nepriateľom, hľadanie stratenej dcéry (nie Loganovej :)), lokalizácia nebezpečných kontajnerov a následné zničenie. Úlohy sa počas misie niekoľko krát zmenia, o týchto zmenách vás vždy včas informuje Carrie, ktorá je v neustálom rádiovom spojení s Loganom. Jej informácie majú cenu zlata, do mapy  vám automaticky zapisuje nové úlohy. Okrem klasických infiltračných misií sa objavia aj stealth, ktoré sú najhoršie zo všetkých. Nielen, že sú obtiažne, pretože nemôžete používať zbrane, ale ich opakovanie vás dovedie k šialenstvu.  Veľkou pomôckou sa stáva Cloaking device, zariadenie ktoré vám umožní byť dočasne neviditeľný pri pomalých pohyboch. Pri akomkoľvek hlasnejšou zvuku alebo rýchlejšej chôdzi je pri vás okamžite nepriateľ a je spustený alarm. Týmto sme sa dostali k Loganovmu vybaveniu, ktoré si vyberáte pred každou misiou. Správny výber je totižto kľúčom k úspechu. Inventár je obmedzený, zostane vám miesto na jednu veľkú a na jednu malú zbraň. Brať viacej zo sebou nemá zmysel, nezostalo by miesto pre lekárničky, ukludňovače nervov alebo nábojov.  Na druhej strane po nepriateľoch vždy niečo zostane, ale vy  nechcete byť zaskočený.  Na výber je široká škála zbraní od noža a základnej pištole, cez tlmené ľahké zbrane a útočné pušky po vysoko výkonné sniperky a ťažké kanóny. Čím väčšia zbraň tým menej miesta v inventári. Čím väčšia zbraň tým je väčší dostrel a účinnosť.

 

Ovládanie zbraní je alfou a omegou, zameriavací kríž neukazuje totižto na veľké vzdialenosti presne. So slabšou sniperkou máte problém trafiť nepriateľa do hlavy! V tomto momente prichádza najväčšia inovácia implantáty. Tie si dokupujete počas hrania, celkovo ich je osem, ovládať počas boja môžete iba 7 z nich. Každý z týchto vylepšovákov má svoju funkciu, jeden posiluje mierenie, ďalší zase zostruje váš zrak alebo zrýchľuje reflexy. Verte, že bez týchto malých pomôcok neprežijete! Nič nie je zadarmo a tak aktivovaním implantátu zaťažujete nervový systém, ktorý sa môže ľahko preťažiť a vy tak na čas zostanete v tme, to môže byť počas boja fatálne. Preto aj správny výber implantátu môže zmeniť prehraný súboj s presilou. Čím viacej ich máte aktívnych tým rýchlejšie sa blíži preťaženie, doprevádzané silným alarmom, podobným ako pri nízkej hladine života.  

 

Chrome
Chrome
Chrome

 

AI je v Chrome trošku kontroverzná, na jednej strane vás prekvapuje konanie protivníka a na druhej sa čudujete. Nepriatelia dokážu využívať nerovností terénu, schovávajú sa počas prestrelky alebo vás dokážu obkľúčiť. Horšie to je keď im hodíte granát, niekedy zostanú nehybne stáť a čakať na smrť. Veľa krát sa mi stalo, že som sniperkou zložil niekoľko lúdi v malej skupinke a ostatní sa len prizerali a patrolovali! Aj napriek týmto nedostatkom vás dokážu neraz zabiť skôr než stihnete niečo urobiť, častokrát strieľajú ako prvý. Na vašom HUDe sa ukazuje poloha vojakov na radare, ale neukazuje polohu nepriateľa nad/pod vami! Tu neplatí: vojdem do miestnosti s ťažkým kanónom a postrieľam ich buzíkov.

 

Design úrovní a technické spracovanie

 

Dostávame sa k bodu, ktorý nebude hrať do karát Chrome. Už som spomínal nechutné stealth misie, to však nič nie je oproti designu úrovní. Systém Valkyra okupujú tri mega korporácie, ale pravdepodobne majú všetci jedného dodávateľa materiálu. Všetky budovy (miestnosti) sú navlas podobné (použité sú identické textúry) a to jak na všetkých planétach tak aj na vesmírnej lodi! Počas hrania sa nevyhnete deja vu.  Oproti interiérom sú exteriéry neskutočne rozličné. Spústa kameňov, nerovností terénu, kopcov, jazier, morí, stromov, tráv a kríkov, balada pre oko. Za všetkou tou okúzľujúcou grafikou treba hľadať silný stroj, a že na Chrome budete potrebovať poriadne železo! Môj obstarožný 1G Celer, 256Ram a GF4Ti4200 dostával na frak pri 800x600 na stredných detailoch. Pri veľkej mele museli ísť detaily ešte dolu. Okrem krvavých hardwarových nárokov sa mapy veľmi dlho nahrávajú aj na oveľa výkonnejších zostavách. Quick save/load zostal quick, takže dlho nečakáte. Výhrady mám ešte k zvuku, ktorý občas vypadával a bol zašumený, keď bol aktivovaný  EAX. Ináč všetko správne vybuchuje a kričí a do toho hrá skoro až filmová muzika. Okrem orchestrálok pripravili autori aj walkmany s trochu tvrdšou muzikou!


 

 

Ovládanie vozidiel

 

V Chrome vám bude ponúknuté riadenie vozítok, vlastne sú k dispozícii štyri ovládateľné, bugina (s ňou si najviac užijete) spedder (letí aj nad vodou) a dva druhy walkerov (príliš pomalé). Na lietanie rovno zabudnite, mapy nie sú až také rozsiahle ako by sa na prvý pohľad zdalo. V multiplayeri som síce narazil na odstavené raketoplány, ale nepodarilo sa mi vzlietnuť (podobne ako mnoho ďalších na oficiálnom fóre). Využitie vozítok je v hre iba doplnkom, kde viacej platí taktika a pomalé odstraňovanie nepriateľov ako bezhlavá akcia. Niektoré z misií sú navrhnuté práve pre špecifické vozidlo, ale jeho služieb si moc neužijete. Osobne som dopravné prostriedky využíval čo najmenej a keď na to prišlo tak som sa len niekam odviezol. V multiplayeri však význam mobilita dostáva iné rozmer, jeden riadi zatiaľ čo druhý páli po nepriateľovi. Zahrať si môžete klasické módy CTF, Team Deathmatch, Assault a Domination. Pre každý mód sú k dispozícii špecifické mapy.

 

Ak by sa vám zdalo málo, čo ponúka Chrome je tu ešte editor, v ktorom môžete ukázať svoj talent. Na oficiálnom webe sa už začali objavovať nové mapy a že ich bude viacej nato môžete vziať jed!

 

Chrome je "klasickou" FPS, ktorá sa vymyká tomuto štandardu použitím implantátov, vozidiel, rozsiahlymi prostrediami a atraktívnou grafikou. V poslednej dobe to najlepšie čo môže tento žáner ponúknuť!

 

 

+rozsiahle misie

+tri konce

+slušný príbeh

+obtiažnosť

 

-in game animácie

-stereotypný design interiérov

-hardwarová náročnosť

 

myslíš si, že si tvrdý, čo? To si myslí každý až kým nepríde deň, keď ťa šťastie opustí a príde niekto kto ti vezme život

   


napísal SpaceJunker 6.10.2003
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.5
Ohodnotiť
CHROME


RECENZIE HRÁČOV
Chrome
8.5
RAINBOW    25.8.2005
Sú to už síce nejaké dva roky čo sa táto hra objavila na hernom trhu, ale mne sa dostala pod ruku až...prečítať celé
Chrome

Vývoj: Gathering / Techland
Štýl: Akcia
Dátum vydania:  október 2003
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
| Chrome SP misia 30.11.2003
| Chrome look 22.9.2003
| Chrome patch 20.9.2003
| Chrome wallpapery 9.9.2003
| Chrome demo look 4.9.2003
| Chrome dokončené 25.8.2003
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20041)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk