AGE OF MYTHOLOGY: TITANS

AGE OF MYTHOLOGY: TITANS

Dojmy

   Nebolo to tak dávno, keď ma (a určite nie len mňa) potešila zaujímavá stratégia Age of Mythology. Myslím, že sa jedná o najvydarenejší klon Age of empires a o jeho úspechu svedčí aj vydanie sympatického datadisku s podtitulom „Titans“. Už podľa názvu sa dá usúdiť, že stredobodom novej kampane budú kolosálne stvorenia známe z mýtov a bájí starého sveta. A nejedná sa tu len o čistokrvných Gréckych titánov. Každá zo štyroch civilizácií, ktoré sa vyskytujú v hre, má na vrchole rozvoja možnosť vytvoriť bránu, ktorou vstúpi na zemský povrch príslušný velikán.

  Spomenul som štyri strany a nebol to omyl, ani preklep. V datadisku sa totiž k estetickým Grékom, mystickým Egypťanom a nezlomným severanom pripájajú tajomní Atlanťania. A práve vďaka nim nastane chaos v podobe naštvaných titánov, ktorí sa konečne oslobodili spod jarma bohov. Tak ako ostatní zúčastnení aj deti Atlantídy rúbu drevo, lovia zver a obrábajú farmy kvôli obžive, ťažia zlato a prechádzajú niekoľkými fázami vývoja, vždy s požehnaním vybraného boha. Na počiatku sú na výber Kronos, Gaia a Oranos. Neskôr sú k dispozícii mnohí ďalší bohovia Helios, Oceanus, Atlas, alebo z gréckzch bájí a povestí dobre známy Prometheus. Vybrané mocnosti venujú do daru okrem mnohých vylepšení unikátne kúzlo (niektoré sa dajú použiť viackrát) a mytologické jednotky, vymodlené (a zaplatené) v chrámoch.

 

  K zaujímavým božím darom patrí napríklad brána z podsvetia, odkiaľ vychádzajú temné kreatúry útočiace na všetko okolo seba,  obrovský strom, kde sa rodia Dryády, mäsožravá rastlina pohlcujúca okoloidúcich nepriateľov, dekonštrukcia súperovej budovy alebo ničivá implózia. Z jednotiek zaujmú prométeania-bojovníci, čo sa po porážke rozdelia na dve menšie bytosti, ďalej napríklad automatoni, ktorí sú vlastne predchodcovia robotov. Tí majú schopnosť opravovať a znovu zostaviť poškodených a zničených súkmeňovcov. Nájdete tu aj rohatého Satyra s možnosťou vrhať niekoľko oštepov súčasne a štvornohého Behmoda devastujúceho budovy.

 

  Každý osadník Atlantídy má osla, na ktorého sa nakladajú zozbierané suroviny, takže sa nemusí vracať k mestskému centru alebo skladu. Navyše sa z neho - ako aj z každej humanoidnej jednotky zabudnutej civilizácie môže stať hrdina, s útočným bonusom v boji proti mytologickým kreatúram. Namiesto klasických obydlí budujú Atlanťania takzvané manory, čo sú budovy s kapacitou dvadsať ľudí. Na prieskum krajiny je určený špeciálny pozorovateľ, ktorý keď zastane vo vybranej lokácii, čoskoro odhalí ďaleké okolie.

 

  Všetko si to vychutnáte vo vydarenej trojrozmernej grafike, ktorou sa pýšil už pôvodný titul a to vo veľmi vysokom rozlíšení a s možnosťou nastavenia rôznych detailov, vrátane záznamu samotnej hry. To aby ste sa mohli pochváliť kamarátom, aký ste dobrý, prípadne sa poučili z chýb, alebo si osvojili nepriateľskú taktiku. Tu musím dodať, že inteligencia počítačom riadeného národa sa zlepšila a tak sa už nestáva často, že váš armádou prekypujúci spojenec ignoruje privolávací signál a nechá vás napospas nepriateľským výbojom,

 

  Na hru pre jedného hráča postačí 700 Mhz procesor ,  3D karta a čo najviac ramky, pre multiplayer je vhodný silnejší počítač, podľa počtu hráčov. Odporúčam mašinu  s aspoň 1500 Mhz procesorom a kvalitnou 64 Mb 3D kartou.  Z  hľadiska multiplayeru však pribudol jeden problém. Kameňom úrazu cele sú teraz paradoxne práve Titáni. V kampani je to úplne v pohode, ale pri hre viacerých hráčov sú, ani nie smietkou, ale priam brvnom v oku. Ide o to, že ak sa jednému hráčovi podarí vyvolať titána, ostatní to môžu zabaliť, pretože privolané monštrum je takmer neporaziteľné. Ale ak sa hráči dohodnú, že nebudú využívať túto (skvele vyzerajúcu) vymoženosť, hra zostane vyvážená a prinesie veľa kvalitnej zábavy.

 

 Zostáva mi už len stručne konštatovať, že ak prehliadneme menší problém so samotnými titanmi, datadisk k Age of mythology sa vydaril na jednotku a určite ho odporúčam všetkým kto si Age of Mythology obľúbili.


Age of Mythology: Titans
Age of Mythology: Titans
Age of Mythology: Titans

Age of Mythology: Titans
Age of Mythology: Titans
Age of Mythology: Titans

Age of Mythology: Titans
Age of Mythology: Titans
Age of Mythology: Titans


napísal uni 26.11.2003
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
AGE OF MYTHOLOGY: TITANS


Age of Mythology: Titans

+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Metro séria (6)
Chcem sa len opýtať pre zaujímavosť Metro hry sú u...
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (10)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20159)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk