ARMED & DANGEROUS

ARMED & DANGEROUS

8.5

Recenzia na PC verziu

Žiť v krajine Milola nie je med lízať. Kráľ Forge ma veľmi divné chúťky, jeho syn (nástupca) trpí demenciou a po cestách sa motajú divný ľudia. Občas narazíte na zatykač novodobých Robin hoodov a sem tam budete počuť niečo o legendách. Niečo nie je v poriadku, keď dorazia Lionhearts k bývalému veľkému mágovi, teraz slepému homosexuálovi, Rexusovi, je na nich okamžite vydaný zatykač a Rexus je unesený kráľovými poskokmi. Ako sa neskôr členovia Lionhearts dozvedia, na kráľa je uvrhnutá kliatba a chce prestavať celé kráľovstvo na jeden veľký zábavný park, ako dar pre svojho idiotského syna. Jediná možnosť ako ho zastaviť od tohto neľudského konania je oslobodiť Rexusa a zobrať kráľovi Knihu Vládnutia. Úloha pre Lionhearts ako vyšitá!

Berieme bohatým a dávame chudobným má to vôbec zmysel? Pre chudobných určite!


Armed & Dangerous (AnD) je v podstate prachsprotá 3rd person strieľačka, v ktorej čelíte presile nepriateľov a presekávate sa na jej koniec. Prečo potom také vysoké hodnotenie? Za projektom AnD stojí ostrieľaný tým Planet Moon Studios v čele s Nickom Brutym, ktorí sa prezentovali titulmi ako MDK alebo Giants: Citizen Kabuto. Ich úspech tkvel vo vynikajúcej hrateľnosti, šialených charakteroch a kopcom humoru. V dobe svojho vydania vždy zaujali ako po hrateľnej tak aj po technickej stránke. Ešte dnes spomínam na krásne exteriéry z Giants. Tri dobré dôvody prečo je AnD taká dobrá hra:


Armed & Dangerous
Armed & Dangerous
Armed & Dangerous

1. Hrateľnosť na prvom mieste


Svoje poslanie štartujete krátko po únose Rexusa v koži jedného z členov Lionhearts,
Romana, škótskeho bojovníka a lídra tohto zoskupenia. Vašu partiu ďalej tvoria beštiálny robot Q, so slabosťou pre čaj. Jeho láska k tomuto nápoju prerástla do takej miery, že si ho rovno čapuje z kohútika priamo na svojom tele. Potkan Jonesy pozná Romana ako nikto na svete, jeho uštipačné poznámky vás budú sprevádzať na každom kroku. Nič a nik sa mu nepáči, najprv strieľa a až potom sa pýta. Púť týchto dobrovoľníkov vedie naprieč celým kráľovstvom Milola, od zasnežených plání, kde zúri nonstop búrka, cez husté lesy, nebezpečné a šmykľavé útesy až po samotný hrad kráľa. Design jednotlivých levelov (celkovo ich je 20 ak nerátam bonusové) bol navrhnutý pre ničím nerušenú zábavu a rýchly postup. Nie je miesta kde by ste zablúdili, alebo nevedeli kam isť ďalej, nenarazíte na jedinú logickú hádanku. Sila AnD sa skrýva v eliminácii nepriateľov, ktorí vás prišli zastaviť a ich počet neustále narastá. Hrnú sa na vás v neuveriteľných počtoch a vy ich zásobujete olovom putujúcim rovno do ich tiel. Nábojov je dostatok a tak niet obáv, že by vás došla munícia skôr ako prídete do klasickej krčmy, kde si svoj arzenál môžete doplniť a rozšíriť o nové nástroje skazy.  Klasická puška je presná, má nekonečno projektilov, ale je pomalá, samopal s vysokou kadenciou má mizernú presnosť a zbrane ako granátomet alebo raketomet si treba šetriť na silnejších protivníkov. Najzaujímavejším a najstrelenejším kúskom arzenálu je zbraň, ktorá vystreľuje žralokov a tí potom útočia a žerú protivníkov, úžasné! Okrem primárnych zbraní máte k dispozícii aj niečo z výbavy, ktorá by nemala chýbať žiadnemu bojovníkovi, granáty, lepiace bomby a zo špecialít malá čierna diera, ktorá funguje ako vysávač a saje všetko v okolí a zbíjačka, ktorá otočí obraz o 180 stupňov a nepriatelia popadajú dolu resp. hore do neba:). Kosiť takto protivníkov je zábavné a hra vás núti používať kompletný zbraňový arzenál. Väčšinu levelov prechádzate s pomocou Q a Jonesyho, podporujú vás v paľbe a útočia pri každej príležitosti. Veľa krát vám však zomrú a ste tak nútený level reštartovať, alebo nahrať pozíciu. Svojich pomocníkov môžete nepriamo ovládať jednoduchými príkazmi ako „bráň oblasť“ alebo „útoč na cieľ“. Osobne som používal taktiku vlka samotára, kde som všetko vystrieľal a potom si ich privolal k sebe. Sebecké, ale účinné. Vaše putovanie po krajine nebudú sabotovať len grunti alebo vojaci, objavia sa aj nebezpečné mechy, ultra ničivé veže, zepeliny alebo guľometné hniezda, tie môžete využívať aj vy.

Armed & Dangerous
Armed & Dangerous
Armed & Dangerous

2. výborna prezentácia, príbeh a humor


Putovanie Lionhearts je sprevádzané predrenderovanými FMV sekvenciami pochybnej kvality. Ich sila je však v  predstavovaní charakterov a vykresľovaní humorného príbehu. Narazíte tu na paródiu, drsný humor a hlavne budete sa parádne baviť. AnD beží na modifikovanom engine použitom v Giants, aj keď ubehlo niekoľko rokov od vydania tohto titulov nestratil nič na atraktivite, rozsiahle exteriéri sa vykresľujú rýchlo a svižne. Majitelia slabších strojov isto zaplesajú. Engine dovoľuje deštrukciu prakticky každého väčšieho objektu na scéne, vrátane domov alebo stromov. Občas si môžete pomôcť pri eliminácii nepriateľov odstrelením útesu a tak ich zasypať skalami. Domy efektne vybuchujú stromy krásne horia a nepriatelia lietajú vysoko do vzduchu. Peklo v Milole! Šialenú atmosféru dokresľuje vynikajúca hudba, ktorá hrá aj na homepage AnD.


AnD sa neobišla bez nedostatkov, tým najzávažnejším je jej krátkosť, spôsobená priamočiarosťou. Nezachráni ju ani zbieranie bonusových kartičiek aktivujúcich vyššiu obtiažnosť alebo uletených cheatov. Ďalšou vecou čo by som vytkol autorom je absencia multiplayeru. Kooperatívna hra, alebo zmena hlavného charakteru za iný, by hru isto oživilo, je to však subjektívny názor.


AnD je vynikajúcou strieľačkou s poriadnou dávkou humoru a trochu chorým svetom. Stotožnenie s niektorou postavou nie je vylúčené!

 

Armed & Dangerous
Armed & Dangerous
Armed & Dangerous

3. a kde je tretí dôvod?

Jonesy: Zastrelím ho?


napísal spacejunker 31.12.2003
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.5
Ohodnotiť
ARMED & DANGEROUS
+dynamika
+hudba
+drsný humor
+zbrane
-príliš krátke
-chýbajúci multiplayer
-FMV sekvencie


RECENZIE HRÁČOV
Armed & Dangerous
10
KILLER FROM HELL    9.4.2009
No takže začnem. Táto hra je žánrom akčná strielačka z pohľadu tretej osoby pre tych co nevedia čo ...prečítať celé
Armed & Dangerous

Vývoj: Lucasarts / Planet Moon Studios
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  2003
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20018)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk