CALL OF CTHULHU: DARK CORNERS OF THE EARTH

CALL OF CTHULHU: DARK CORNERS OF THE EARTH

Dojmy

Howard Philips Lovecraft (HPL) označovaný za zakladateľa moderného hororu a jeho mýtus Cthulhu sa stal motívom pre prvú počítačovú hru nesúcu meno, po jeho jednej z mnohých poviedok, Call Of Cthulhu s podtitulom Dark Corners Of the Earth. Prvá hra s tematikou Cthulhu? Nie prvá čo sa týka námetu, ale prvá s použitím licencie od Chaosium, firmy ktorá produkuje stolové hry s touto tematikou. HPL sa ako spisovateľ označoval za amatéra a nikdy nebol spokojný so svojou prácou. Známym sa stal až po svojej smrti a práve mýtus Cthulhu ho katapultoval medzi rešpektovaných autorov.

Dark Corners Of the Earth (DCOE) je v prvom rade FPS, po dôkladnom preskúmaní zistíme, že prívlastok FPS stojí až za simulátorom strachu a reakcie hlavnej postavy. Hráč zatiaľ nemal možnosť vžiť sa do príbehu tak ako práve v DCOE, teda aspoň podľa slov autorov. Ak sa im podarí skombinovať všetky prvky, o ktorých sa o chvíľu dočítate tak máme pred sebou poriadny horor s aktívnou kontrolou spodného prádla.

Call Of Cthulhu: Dark Corners Of the Earth
Call Of Cthulhu: Dark Corners Of the Earth
Call Of Cthulhu: Dark Corners Of the Earth

Rovnako ako HPL nemala šťastné detstvo ani hlavná postava Dark Corners Of the Earth, Jack Walters. Rodina alkoholika bolo peklo, bitky na dennom poriadku, strach, ponižovanie a nedostatok peňazí. Matka sa snažila pracovať tak tvrdo ako sa dalo, až to jej telo nevydržalo a predčasne zomrela. Život s notorikom neprichádzal do úvahy, Jack sfalšoval prihlasovací formulár a stal sa z neho policajt. Svojimi skúsenosťami a svojou zapálenosťou pre prácu sa stal rešpektovaným detektívom, ktorý sa raz dostane pred prípad, ktorý zmení prinajmenšom jeho život. Výstrely v neďalekom sklade sa stali pre Jacka osudnými, po zhruba pol hodine našli jeho kolegovia Jacka na pokraji smrti, bez jediného náboja, vyčerpaného, zraneného s výrazom tváre, ktorý sa ani popísať nedal. Ani pol roku sa nedokázal duševne z toho incidentu spamätať, nedokázal už robiť prácu policajta. Založil si vlastnú detektívnu kanceláriu a vyhľadával iba prípady ktoré nejako súviseli s výstrelmi v sklade. V jeden deň zavolajú rodičia jedného obchodníka, ktorý sa stratil v rybárskom mestečku Innsmouth, aby ho Jack vypátral, neváhal, zbalil veci a vyrazil.

Fanúškovia tohto autora isto zaregistrovali známe mená a bude ich ešte viacej vrátane stvárnenia monštier Great Mother Hydra, Father Dagon a iných. Licencia od Chaosium ponúkla množstvo inšpirácie autorom, ktorý si ako predlohu pre svoj titul vybrali štyri poviedky od HPL a to: Shadow Over Innsmouth, At the mountain of Madness, Shadow out of Time, the Dremlands. Nejedná sa o prepis týchto poviedok do podoby hry, ale o hru zasadenú do kulís týchto poviedok s úplne novým príbehom.

Call Of Cthulhu: Dark Corners Of the Earth
Call Of Cthulhu: Dark Corners Of the Earth
Call Of Cthulhu: Dark Corners Of the Earth

Hra sa odohráva v 20tich rokoch minulého storočia v rybárskom mestečku Innsmouth, ktoré má byť podľa autorov neskutočne rozsiahle. Hráčovi bude trvať 20 minút kým prejde z jedného konca na druhý bez nejakej interakcie a prestávok! Jedným z revolučných prvkov, ktorý bude integrovaný je pohľad na hru bez nejakých ukazovateľov života alebo počtu nábojov. Hráč uvidí presne to čo hlavná postava! Autori chcú hráčovi zjednodušiť stotožnenie s Jackom a napriek tomu priniesť čo najreálnejší zážitok. Staranie sa o Jacka tak bude alfou a omegou, kontrola zásobníka prebehne rýchlo, liečenie rán už zaberie nejaký čas. V hre nenájdete žiadne pohodené lekárničky, žiadne kúzla nezahoja rany. O svoje zranenia sa budete musieť postarať sám, rezné rany obviazať čo najskôr, zlomeniny spevniť dlahou! Budete si dávať pozor kam šlapete, s kým budete bojovať s kým budete viesť rozhovor. Používanie predmetov je spracované podľa reality, takže žiadne postavenie sa pred dvere a stlačenie tlačítka "použi", pohľad budete musieť nasmerovať na kľučku, rukou ju stlačiť a až potom je cesta voľná. Hráčovým motorom bude strach, pred nepriateľmi sa bude môcť zabarikádovať v miestnosti, čím získa trochu času na rozmyslenie. DCOE sa bude môcť hrať niekoľkými štýlmi, stále populárnejším stealth, zameraným na vyhýbanie sa protivníkom a viacej na adventúrne prvky a klasickým, režimom zabijem všetkých. Celkový počet nepriateľov, zbraní ani NPC nie je známy. DCOE ponúka v závislosti na činoch hráča niekoľko alternatívnych koncov.

Call Of Cthulhu: Dark Corners Of the Earth
Call Of Cthulhu: Dark Corners Of the Earth
Call Of Cthulhu: Dark Corners Of the Earth

Tým najzaujímavejším prvkom však isto bude Sanity System, čo by sa dalo nazvať ako duševné zdravie Jacka. Na začiatku hry je úplne kľudný a koná rozvážne, po stretnutí s nejakou príšerou začne pochybovať, triasť sa a obraz sa rozmaže. Po vstupe do miestnosti začujete veľmi divné zvuky, Jackovi sa rozbúcha silno srdce a mierenie pištoľou bude veľmi komplikované vďaka roztraseným rukám. Ak Jack zmokne začne sa triasť a hrozí podchladenie, ak sa otrávi, zhorší sa jeho výdrž. Prvé stretnutie s niektorou príšerou nebude sladké, ale zahmlené, rozmazané a hlavne roztrasené. Nakoniec môže Jack dopadnúť tak, že nebude schopný rozoznať realitu od halucinácie. Z veľkej výšky môžete dostať závrat a spadnúť na tvrdú zem. Všetky tieto pocity sú doprevádzané s patričným grafickým a zvukovým efektom.

DCOE je veľmi sľubný projekt, ktorý môže posunúť hororový žáner opäť ďalej. Ak sa však autorom vymknú kontrole spomínané prvky môže to dopadnúť v neprospech tohto titulu. Interakcia a používanie predmetov sa môže stať veľmi frustrujúce a zbytočné. Call Of Cthulhu: Dark Corners Of the Earth vychádza u tento mesiac.

Najstaršou a najsilnejšou emóciou ľudstva je strach. Najstarším a najsilnejším druhom strachu je strach z neznáma.


napísal spacejunker 19.1.2004
Páči sa mi!
CALL OF CTHULHU: DARK CORNERS OF THE EARTH


PC
Xbox

Vývoj: Ubisoft / Headfirst Productions
Štýl: Akčná Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  marec 2006
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Stropné reproduktory pre dolby... (3)
Zdravím. Je tu niekto, kto sa vyzná do audio techn...
|Ssd sata + hdd + m2 ssd ? (7)
Ahojte, mam uz par rokov zapojene Ssd sata na ktor...
|Zháňam labo variety kit 01 pre... (1)
Mal by niekto na predaj Labo Variety Kit 01 (Toy-c...
|Dragons dogma 2 (2)
Zdravim, mam otazku ohladne DG2 a to ze ako mam pa...
|Metro séria (6)
Chcem sa len opýtať pre zaujímavosť Metro hry sú u...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20406)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk