IN MEMORIAM

IN MEMORIAM

Dojmy

Interaktívne filmy, ktoré sa rodili ako huby po daždi počas veľkého boomu CDROM mechaník sú už dávno za nami. Mnohými kritizované, inými zbožňované. Ich kratučký gameplay, vo veľkom počte aj úbohé výkony zdigitalizovaných hercov viedli k ich nízkym hodnoteniam a prakticky k nulovému záujmu. Jedno im však nemožno uprieť, ich prezentácia bola vždy na vysokej úrovni (netýkala sa všetkých), kapacita CDROMu bola využitá k prasknutiu. Za všetky stačí spomenúť, Iron Helix, Orient Express, Dame Was Loaded alebo vynikajúci Under a Killing Moon. Koniec interaktívnych filmov znamenal zánik tohto žánru, občas sa však objaví projekt, ktorý je postavený práve na princípoch interaktívnych filmov, slabej hrateľnosti a výbornej prezentácie. Jedným z posledných je aj produkt Francúzskej Lexis Numérique, nazvaný In Memoriam (IM).

Začiatok IM je veľmi zvláštny, už pri prvom pozretí videa, interface-u hry alebo zvukov sa vám vynorí istá analógia k hororom/thrillerom 8mm alebo Sedem. Audiovizuálna stránka IM je na veľmi vysokej úrovni, výborný strih, použité koláže a efekty majú veľmi blízko k filmu. Poďme sa však pozrieť ako sa IM vôbec hrá.

In Memoriam
In Memoriam
In Memoriam

Spoločnosti SKL produkujúcej dokumentárne filmy sa stratil reportér Jack Lorski a jeho nežná spoločnosť, nezávislá ilustrátorka Karen Gijman. Jack vyšetroval záhadnú vraždu, k prípadu sa dostal cez zabudnutý film v opotrebovanej premietačke, ktorú práve kúpil. Po niekoľko dní sa pravidelne ozýval a podával informácie z pátrania. Keď sa po niekoľkých dňoch neozval, SKL sa rozhodla zmiznutie nahlásiť polícii. Policajtom sa v priebehu niekoľkých dní dostáva do rúk záhadné cdčko obsahujúce informácie o únose a vrahovi. Obsah cdčka je však kryptovaný a keď sa polícii nepodarilo ani po viacerých pokusoch dostať z neho obsah, rodičia unesených sa rozhodli namnožiť toto cd a rozoslať ho širokej verejnosti. V takejto forme sa dostávajú cdčka (hra je na dvoch) do rúk hráčovi a pátranie po vrahovi môže začať.

Pátranie po vrahoch sme tu už mali vo viacerých formách a príchutiach, nikdy sme sa však nemali možnosť ponoriť do vyšetrovania na vlastnú päsť tak hlboko, ako v prípade IM. Nie je tu žiadna hlavná postava, ste tu len vy a iba vy môžete odhaliť identitu vraha a vypátrať miesto kde ukrýva Jacka a Karen. Spustením hry sa dostávate do sveta vraha, nazývaného Phoenix, podľa profilu vypracovaného políciou, veľmi inteligentného muža, kultivovaného a hovoriaceho niekoľkými rečami. Je potrebné zadať emailovú adresu a prihlasovacie meno a potom sa už môžete vydať po stopách sériového vraha. Načo email? IM nie je prvým titulom, ku ktorému potrebujete internetové pripojenie, v našom prípade na hľadanie stôp a prijímanie správ od agentúry a iných pátračov. Práve komunikácia s ostatnými, fiktívnymi ľuďmi, hľadanie hesiel a rôznych nápisov na fiktívnych stránkach s rôznym obsahom je ten element, kedy sa budete cítiť, že ste naozaj súčasťou vyšetrovania! Dodáva to hre iný rozmer a je to práve zvedavosť, ktorá vás bude hnať dopredu. Hra vám predkladá logické hádanky v podobe jednoduchých minihier, účelom ktorých je nájsť nejaké heslo, alebo meno, ktoré potom vložíte do vyhľadávača (autori preferujú Google) a v súvislosti s hľadaným heslom sa dopracujete k potrebnej informácii na ďalší postup. Úspešné dokončenie niektorej časti z 9 levelov je odmeňované videom, ktoré natočil Jack pri svojom vyšetrovaní a ste postavený pred iný puzzle.

In Memoriam
In Memoriam
In Memoriam

 Obsah stránok, rovnako ako aj obsah hry je dielom Erica Viennota, ktorý cez 4roky pracoval na In Memoriam. Hrané videosekvencie sa kvôli Ericovmu puntičkárstvu točili (Praha, Paríž, Instabul, greécko) 2 roky, kvôli autentickosti svetla a poveternostných podmienok.

In Memoriam nemožno v žiadnom prípade považovať za adventúru, aj keď riešenie puzzlov je typickým prvkom práve pre tento žáner. Pri hraní vás neustále svrbí myšlienka či náhodou nepátrate po naozajstnom vrahovi? Všetky informácie, vrátane tých ktoré dostávate emailom majú veľmi blízko realite. Autori sa nebáli odtrhnúť od bežných zaužívaných konceptov a ponúkli originálny interaktívny zážitok.

Určite vám odporúčame stiahnuť demo a vyskúšať si In Memoriam na vlastnej koži, obsahuje iba jeden level z deviatich, súčasťou nie je ani mail manažér a tool manažér, ktorý slúži na analýzu filmu a zvukový nahrávok.

 

In Memoriam
In Memoriam
In Memoriam


napísal spacejunker 21.1.2004
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
IN MEMORIAM


In Memoriam

Vývoj: UBIsoft / Lexis Numerique
Štýl: adventúra
Dátum vydania:  2003
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (12)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19941)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk