TOTAL CLUB MANAGER 2004

TOTAL CLUB MANAGER 2004

8.0

Recenzia na PC verziu

Za posledné roky sa fanúšikovia futbalových manažérov rozdelili na priaznivcov Championship Manageru(CM) a Total Club manageru(TCM). Preto priaznivci TCM s očakávaním sledovali čo prinesie TCM 2004.

 

Total Club Manager 2004 stavia hlavne na jednoduchosť a grafiku. Spojením enginu z FIFA 2003 a možnosť si zahrať so svojim mužstvom vo FIFE 2004, jednoznačne dominuje po grafickej stránke všetkým manažérom. Lenže grafika nie je všetko. Súpisky mužstiev čerpali z FIFI 2004, takže kluby zo slabších súťaží majú vymyslené súpisky a nám najbližšia česká liga je úplne domotaná. Na druhej strane anglická liga má až po 3. divíziu znaky klubov, čo celkom poteší. Súpisky sa však dajú upravovať v editore a sťahovať z netu hotové súpisky, takže vytvoriť slovenskú ligu vôbec nie je problém. Ale poďme sa nato pozrieť od začiatku.

 

Total Club Manager 2004
Total Club Manager 2004
Total Club Manager 2004
 

Menu hry je veľmi živé. V pozadí sú highlisty z fify, zákroky brankárov, strety hráčov, góly a podobne. Pri vytváraní profilu sa dá hneď na začiatku nastaviť, či chceme robiť aj reprezentačného trénera, čo je len práca navyše, ale aj nejaké peniažky naviac :). Na výber je okolo 25 štátov, v tých lepších je aj na výber viacej divízii alebo líg. Hru môžu hrať 4 hráči na jednom počítači a každý si môže dať klub z inej ligy. Ako v predchádzajúcich rokoch, aj teraz môžeme dať počítaču riadiť financie, podpisovať zmluvy a rôzne veci, ktoré nemusíme sledovať. Prišiel nám už uvítací list a môžeme urobiť mužstvo svojich predstáv. Nie je to zase také jednoduché, mužstvu sa nebude dariť a môžeme čakať na koniec sezóny a zobrať nejakú inú ponuku. Ale nemalujme čerta na stenu :). Pri budovaní kariéry manažéra dostávame tradične úlohy, za ktoré sú potom body, ktoré zvyšujú level a tým môžeme zlepšiť naše motivačné, alebo trénerske, brankárske a vyjednávacie schopnosti. Môžeme sa tiež učiť svetové jazyky, ktoré nám pomáhajú pri komunikácii. Nová vec oproti ostatným dielom je "Private life". Tu nájdeme kopec zaujímavých vecí. Na začiatku hry si môžeme dať stav slobodný a potom si hľadať nejakú slečnu. Sú tu možnosti ako pozývať na rande, kupovať darček, vziať dieťa na prechádzku, alebo sa rozísť. No, ale najzaujímavejšia je tu asi burza akcií, na ktorých sa dá celkom dobre zarobiť a čo s tými zarobenými peniazmi? Tak to je jednoduché, môžeme si kúpiť nový byt, pekné auto, oddychovú chatu, alebo nejakú plachetnicu. Celkom príjemné spestrenie, ale nie celkom dôležité. Viac dôležité sú špeciálne misie, ktoré sa vyskytnú raz za rok, alebo aj menej. Sú to ponuky na krátku dobu. Napríklad 2 mesiace pred koncom ligy vyhrať súťaž z mužstvom, ktoré je práve 2. Alebo odohrať MS za národný tím. Tieto misie sú dobré hlavne z hľadiska skúseností a získaní bodov pre manažéra, ale aj zarobiť nejaké peniaze pre seba :). Počas misie, keď hráme za iný tím, tak sa nedá zasahovať do svojho klubu. Ten riadi počítač.

Celé menu je vylepšené graficky, ale zostáva podobné minulému roku. Zaujímavé sú hlavne pozadia a logo klubu. Do hry si môžeme dať svoje MP3, stačí ich len prekopírovať do adresára MP3. V options je viacero dôležitých nastavení, ktoré si je dobre hneď prestaviť. Napríklad každý týždeň čítať výpisy z tréningu, alebo pozerať všetky zranenia a prestupy v lige, autosave je podľa mňa zbytočný, takže stačí nastaviť len to potrebné.

 

Total Club Manager 2004
Total Club Manager 2004
Total Club Manager 2004

 

Ako po minulé roky, dôležitá je príprava, pretože veľa záleží na fyzičke. Pretože zápasov je veľa a fyzička klesá, niekedy dosť nereálne, treba ju nahnať hneď na začiatku. Tento nedostatok bol aj minulý rok, že v mužstve polovica nemala fyzičku a museli sa stále striedať. Ponuka tréningových kempov vzrástla, takže sa dá ísť do kempu na každom kontinente. Trochu som nepochopil systém dávania prípravných zápasov. Na výber sú len mužstvá zo slabších súťaží, takže prípravné zápasy vôbec nepreveria mužstvo. Zostava zostala taká istá ako minulý rok, jednoduchým posúvaním sa ukáže rating hráča na tej pozícii, takže správne umiestniť hráča nie je problém. Hráčom pribudli niektoré schopnosti, ale aj tak sú to len základné ako rýchlosť, prihrávky, akcelerácia, hlavičkovanie a podobne. Novinkou je obrázok hráča v profile, väčšina známych hráčov sa veľmi podobá. Taktika mužstva sa tiež o moc nerozšírila, takže na výber je zopár druhov, ako dlhé prihrávky, krátke, mixované a priame. Dôležitá vec je porovnanie so súperom, kde je veľmi účinné dať hrať osobku na najlepšieho hráča alebo aj kľudne na viacerých. Účinné je to pri silnejších mužstvách s vysokým ratingom. Veľmi zaujímavé a niekedy to aj naštve je morálka hráčov. Keď hráč dlhodobo nehráva, tak sa to odzrkadlí na jeho morálke a tým aj na jeho hodnotení, najlepším riešením je dobrý psychológ :), alebo dohovor hráčovi, v ktorom mu môžeme povedať, aby si viacej snažil na tréningoch a podobné veci. Ďalšie veci, ktoré sú dôležité pri hráčoch, je únava a fitnes. Keď sú hráči unavení, tak sa môžu ľahko zraniť, lepšie je ich teda vystriedať. Ako aj minulý rok stavanie budov je veľmi dobre spracované, môžeme si vylepšovať tréningové ihrisko, miesto pre novinárov, predajňu dresov a iných vecí. Všetko sa to dá pozrieť cez 3D pohľad, kde si môžeme pozrieť postavené budovy. Stavanie štadióna je značne vynovené, dá sa upgradovať, nastavovať farba sedačiek, pridávať nápisy, svetelné tabule a kopec ďalších vecí. Skutočne sa tu dá postaviť štadión podľa vlastných predstáv, je tu aj možnosť prezerať si svoj výtvor v 3D pohľade, dokonca aj v noci zapnutými reflektormi. Príjmanie rôznych scoutov, assistentov, lekárov a manažérov zostalo skoro nezmenené. Pribudla sieň slávy a miestnosť pre trofeje, takže každý vyhratý pohár sa bude pekne ligotať vo vitrínke klubu. Aj fotka mužstva z každej sezóny celkom poteší. Nákup hráčov a vyhľadávanie nepriniesli nejaké novinky. Môžeme trénovať národné mužstvo, vyberať hráčov, príjmať personál, dávať tréningové kempy a podobné veci. Ponuky na trénovanie prichádzajú počas tréningu, takže čím vyšší rating manažéra, tým lepšie národné mužstvo a tým viacej peňazí, aj keď to nie je len o peniazoch :).

 

Total Club Manager 2004
Total Club Manager 2004
Total Club Manager 2004

 

A teraz to najhlavnejšie, ako sa to hrá. Po spustení zápasu máme na výber final result, ktoré spravili trošku napínavejšie, pretože sa ukáže čiara z časom, ktorá ide celkom rýchlo ku koncu, ale ukazuje priebežný stav, takže môžeme napínavo sledovať výsledok. Ďalšia možnosť je text mód, ktorý nám ponúka toho už viacej. Zobrazia sa dve tabuľky a pod nimi je riadok na text. Tento text ponúka niekedy na výber, či má hráč strieľať, alebo nahrávať, prípadne niečo iné. Dajú sa aj riadiť 11ky. Sú tu tradične rôzne štatistiky počas zápasu a to počet šancí, fitnes, rating, hodnotenie hráčov, priebežná tabuľka, najlepší strelci, alebo štatistiky zápasu. Počas textového módu môžeme striedať a meniť taktiku. Rýchlosť sa dá nastaviť, takže taký match v textovom móde môže trvať od jednej minúty kľudne aj 10 minút. Textový mód je veľmi prehľadný a tí, ktorí chcú priamo ovplyvňovať zápas počas každej minúty budú voliť jednoznačne túto voľbu.  Novinkou je Footbal Fusion, čo je spojenie s hrou FIFA 2004, kde si môžeme zahrať zápas priamo. Je to veľmi zaujímavé a dá sa tak priamo ovplyvniť výsledok zápasu. Poslednou možnosťou je pozrieť si celý zápas. Tu hra využíva engine z FIFA 2003. V zápase sú replaye, pekné štadióny, dobrá kulisa a všetko, čo k tomu patrí. Aj tu sa dá nastaviť rýchlosť hry. Zaujímavé sú hlavne pokriky, ktorými môžeme ovplyvňovať dianie na ihrisku, len jednoducho stlačíme klávesu a tréner zareve na hráča, aby vystrelil, prihral, odcentroval, alebo skosil súpera. Hráči väčšinou poslúchnu, ale stane sa, že si robia podľa svojho. Má to len jednu chybu, teda aspon jednu :). Niektorí hráči sa ani nedotknú lopty a po zápase dostanú hodnotenie 9. Alebo hráč, ktorý je aktívny a hrá dobre, dostane len 6. Neviem naozaj, z čoho vychádzajú tie hodnotenia, možno to robia podľa horoskopu :). Zaujímavá vec, ktorá pribudla, je zobrazenie počtu hosťujúcich divákov,  počet divákov stúpa s postupom mužstva do vyššej ligy, alebo keď sa hrá o prvé priečky. Novinkou sú noviny, ktoré celkom podrobne opisujú priebeh zápasu a mapujú aj dianie vo svete, takže keď Ronaldo prestúpi do Sparty, tak si o tom môžeme prečítať v novinách :). Nechýba ani komunikácia s fanúšikmi. Nie je to priama komunikácia, prebieha prostredníctvom ako keby internetovej stránky, kde sú rôzne ankety typu: obľúbený hráč, alebo koľko %fanúšikov si myslí, že víkendový zápas doma vyhráme, remizujeme a koľko si myslí, že prehráme. Hra mi na Athlon XP 1700, 256 RAM, GeForce 440MX išla dobre, zdĺhavejšie je ukladanie pozícii, ale inak sa dá sezóna dohrať okolo hodiny, dvoch.

 

V Total Club Managerovi 2004 si myslím dominujú svetlé momenty, aj keď neponúka podrobnú simuláciu manažovania klubu. Veľké nedostatky sú v súpiskách mužstiev, v taktike a v atribútoch hráčov. TCM 2004 stavia na grafike a jednoduchosti, čo zaujme veľké množstvo hráčov. Najviac ma asi potešilo tvorenie štadióna, kde som sa naozaj vyhral a pripadalo mi to ako nejaký stadion tycoon :). Takže všetci, čo ešte nehrali TCM 2004 by ho aspoň mali vyskúšať a som si istý, že väčšinu zaujme na toľko, že strávia pri ňom nejaký ten čas.


napísal edoboss 26.1.2004
Páči sa mi!
8.0
Používatelia
8.5
TOTAL CLUB MANAGER 2004
+ grafika
+ jednoduchosť
+ možnosť trénovať národný tím
+ futbal fusion
+ tvorba štadióna
- súpisky
- taktika
- atribúty hráčov


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dragons dogma 2 (1)
Zdravim, mam otazku ohladne DG2 a to ze ako mam pa...
|Metro séria (6)
Chcem sa len opýtať pre zaujímavosť Metro hry sú u...
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20319)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk