FAR CRY DEMO

FAR CRY DEMO

Dojmy

Far Cry jedna zo štyroch najočakávanejších 3D FPS hier tohto roku sa nám už v podobe dema predviedla, tak si poďme o nej trochu napísať.

Hra vás zavedie do exotických lokácií Mikronézie, kde sa ako kapitán  lode plavíte z ostrova na ostrov a prevážate pasažierov. Jedného dňa sa však dostanete do problémov, a potom ako na jeden ostrov vyložíte vašu pasažierku - novinárku Valeriu Cortez, je vaša loď  zničená a vy sa ocitáte v obkľúčení nájomnými žoldniermi. Tí sa zjavne vašej prítomnosti vôbec nepotešili, a vy z nich tiež nemáte veľkú radosť. Keďže však niet cesty späť, vrháte sa do džungle, aby ste si oprášili svoje staré bojové dovednosti a pokúsili sa prežiť. A mimochodom voláte sa Carver, Jack Carver, na prvý pohľad kapitán lode, na druhý.... no však uvidíte.

Ďalej vás čaká séria rozsiahlych tropických ostrovoch, na ktorých budete od nepriateľov vymetať pláže, džungle, dedinky, vedecké komplexy, staré pevnosti a aj ďalšie podivné zariadenia. Postupne ako budete hrať hru, budete zisťovať čo sa v zákutiach týchto ostrovoch smaží a okrem nájomnej armády, stretnete aj geneticky zmutované monštrá a nebudú chýbať ani šialení vedci, ktorí to tu všetko vedú. Jednoducho exotické ostrovy sú zvnútra riadne červivé.

Far Cry demo
Far Cry demo
Far Cry demo

V nedávno vyjdenom deme máte možnosť zahrať si jeden rozsiahly ostrov, na ktorom sa dala zažiť atmosféra prechodu z pokojne vyzerajúceho ostrova do krvavého džungľového pekla. Na ostrove je hlavným cieľom dostať sa do pevnosti na vrchu ostrova a zneškodniť obrovský radar. Samozrejme nebude to žiadna sranda, od vašich prvých krokov vás budú prenasledovať nepriatelia, na lodiach, helikoptérach a samozrejme aj desiatky pešiakov. Vy si s nimi musíte poradiť, ale nemusíte im vkráčať priamo do náručia, na vrchol ostrova sa dá dostať niekoľkými alternatívnymi cestami, rôzne krvavými a rôzne taktickými. Sú tu tri veľké pláže, na ktorých sa môžete vylodiť (na ostrove je ich viac, tam však nemáte prístup pretože na okrajoch pláží hliadkujú ozbrojené helikoptéry, ktoré vás hneď sundajú) a potom sa cesta na vrchol znovu rozvetvuje na niekoľko rôzne strážených cestičiek. Dokonca môžete využiť aj jeden starý tunel vytvorený pravdepodobne za dôb pirátov a vylepšený za čias druhej svetovej vojny o starý rozheganý výťah (aspoň nemusíte šlapať). Cesta na vrchol je oproti tomu, čo vás čaká hore pomerne jednoduchá. V starej pirátskej pevnosti teraz totiž hniezdi tlupa zabijakov obraňujúca radar, ktorý je vaším cieľom a verte mi, že sa len tak ľahko nedajú. Po ich zlikvidovaní sa však zďaleka nič nekončí a na pomoc im prichádza vzdušný výsadok. Teraz sa však stávate pánom situácie vy, ukoristený raketomet a rotačák už zariadia svoje.

Mimochodom s módom boattrip (spojte si ho aj s godmodom) sa môžete dostať aj na druhú -neprístupnú stranu ostrova. Nie je to však nejaký extra zážitok, totiž táto strana nie je tak prepracovaná, žiadne stromy a len minimálne detaily prostredia. Pravdepodobne autori chceli šetriť systém a pamäť, takže pravdepodobne v nesledujúcom levely sa vám kompletne nahrá táto druhá časť ostrova.  V každom prípade mali čím šetriť, však stromy sa počítajú na stovky a o tisíckach kríkov, ktorými sa budete predierať ani nehovorím. K tomu si domyslite lietajúce motýle, vážky, nájde sa aj papagáj, čajka a rôzne ďalšie vtáky na nebi, všetky môžete kľudne zostreľovať. More je podobne pestré, preháňajú sa tu húfy rýb (aj tie môžete postrieľať), sú tu podmorské riasy a veľmi piesočnaté dno. Je jednoducho hriechom si na plážach nezaplávať, to autori veľmi pekne prepracovali až tak, že vaša postava hýbe rukami a pláva, teda nemôžete vtedy ani strieľať. Nedá mi ešte nespomenúť kvalitné vlnky a super odrazy od hladiny vody, ktoré vám udrú do očí hneď po spustení hry a až tak, že si budete želať, aby ste tam mohli ostať a len tak si plávať s člnkom popri brehu a relaxovať :) Grafika v hre je jednoducho geniálna, no má aj svoju odvrátenú stránku a to náročnosť na hardware takže počítajte s prijateľným optimom niekde na hranici 1.5ghz a Nvidia 5600, alebo Ati 9600. A k požiadavkám samozrejme patrí najmenej 256mb pamäte.

Far Cry demo
Far Cry demo
Far Cry demo

Okrem super grafiky, CryEngine ponúka efektíky ako inverznú animáciu postáv a animation blending, vďaka čomu pohyby postáv a prechody medzi ich jednotlivými animáciami vyzerajú veľmi realisticky. Na kvalite hry ešte pridáva prepracovaný AI systém, dynamický hudobný systém, ktorý reaguje na akcie hráča, enviromentálne audio, pridávajúce priam reálne zvuky prostredia a prírody do hry. Samozrejme grafike nechýbajú shadre, per pixel lighting, bump reflections, refractions, volumetric glow, animované textúry, diery po guľkách atď. Autori sa chvália aj gigantickým zameriavaním na obrovskú vzdialenosť (v reále prepočítané asi až na 2km) kde môžete z vrcholku ostrova prakticky odstreliť muchu dole na pláži :). Engine ešte zveľaďuje ich vlastná funkcia PolyBump, ktorý realtimeovo dolaďuje kvalitu objektov, zvyšuje - znižuje polygóny, upravuje rýchlosť renderovania a zmenšuje aj nároky na pamäť. Nakoniec nesmieme zabudnúť ani na zapracovaný Havok 2.0 fyzikálny engine, momentálne jeden z najkvalitnejších na trhu. Mohli ste si ho vychutnať už v Max Payne 2 a bude zapracovaný aj do Half life 2, z ktorého ste určite videli videá. Len tak pre zaujímavosť Doom 3 bude mat vlastný fyzikálny engine a možno bude aj lepší, uvidíme. V tomto však môžete robiť také srandy ako zhadzovať sudy dole schodmi, posúvať nepriateľov, a predmety kopaním alebo strieľaním do nich. Najkrajšie je ich posúvať streľbou vo vode nech si trochu poplávajú, škoda že sa telá nepotopia do vody ale plávajú na hladine. Pekný je však efekt rozplývania sa krvi vo vode. Nakoniec je dosť škoda, že sa telá po chvíli rozplynú a zakrvavená pláž sa po pár minútach zmení znovu na idilickú zátoku. Jediné čo na nepríjemný incident ostane sú spáleniny na zemi po granátoch a dymiace obhorené člnky.

Vráťme sa trochu do hry, vzhľadom na to, že prostredia sú rozľahlé určite nebudete chcieť chodiť stále pešo. Na to tu máte niekoľko implementovaných vozidiel, ktoré môžete ovládať. Je tu bugyna, Hummer, člnov tu bude niekoľko od gumenného zodiac až po ozbrojené bojové člny a ak by vám to nestačilo môžete si zalietať aj na rogale. Škoda, že helikoptéry sa nebudú dať ovládať ale kto vie možno sa čoskoro dočkáme nejakého módu, ktorý to sprístupní. Ovládanie vozidiel aj lodí je kvalitné a vďaka fyzikálnemu enginu aj celkom reálne. Škoda však že pri nasadnutí stále ostáva FPS mód a neprepne sa do pohľadu s tretej osoby, takto je to totiž trochu neprehľadné a často poriadne nevidíte kam idete.

Far Cry demo
Far Cry demo
Far Cry demo

Zo zbraní máte v základneom vybavení svoju mačetu a pištoľ, potom je už len na vás aké zbrane nájdete a pozbierate. Maximum sú však 4, teda nôž, pištoľ a dve zbrane jedna do ruky a druhá na chrbát. Teda často sa vám bude stávať, že sa s niektorou budete musieť rozlúčiť, čím sa musíte spoľahnúť, že v druhej budete mať dostatok nábojov na vystrieľanie nepriateľov. Nepochybne je pre istotu najlepšie nosiť dve útočné pušky, ale často budete musieť druhú vymeniť za sniperku alebo raketomet, pretože ich zameriavacie schopnosti sú veľmi kvalitné a nikde si tak nevychutnáte ostreľovanie nepriateľov na diaľku. Každá zbraň má nakoniec dva módy, jeden na bežný, kde držíte zbraň v ruke a druhý s presnejším zameraním keď si dáte zbraň k lícu a okom zameriavate ala Medal of Honor alebo Vietcong.  Séria granátov samozrejme nesmie chýbať, a čo je najlepšie nemusíte kvôli nim prehadzovať zbrane ale hádžete ich osobitnou klávesou druhou voľnou rukou. Z pevne pripútaných zbraní  bol v deme len pekný rotačák. 

Z vybavenia máte pri sebe vojenskú baterku, ktorú použijete v temných chodbách, kde je dobrá aj na oslepenie nepriateľov, máte tu rádio, cez ktoré dostávate informácie od Valerie alebo Doyla a odpočúvate ním hlásenia nepriateľov. Dôležitý je aj ďalekohľad s niekoľkými módmi a to normálnym, nočným a termálnym videním, nakoniec dokáže aj odpočúvať nepriateľov na veľké vzdialenosti. Zo špecialít sú tu ešte cryvision okuliare s detekciou živých bytostí, okrem toho sú tu klasické karty na otváranie dverí a nájdete aj nálože. Zdravie si môžete doplniť klasickými lekárničkami a nepriestrelnými vestami.

Hra má aj svoje stealth prvky a napríklad ak nechcete nepriateľov zabíjať môžete sa plížiť, sledovať svoj stealth meter v kompase a snažiť sa prejsť okolo bez povšimnutia. Totiž akonáhle si vás všimnú, ihneď idú po vás, volajú posily, preskupujú sa, kryjú sa, obkľučujú vás a ak sa vám náhodou minie zásobník hneď to rozhlásia ostatným.  AI vyzerá dosť kvalitne, ale plne si ho užijeme asi až v plnej hre, keď ju budeme môcť porovnať v rozmanitejších situáciách.

V každom prípade hra vyzerá na veľmi peknú záležitosť, uvidíme či sa autorom podarí do vydania opraviť niektoré zo spomínaných nedostatkov.  Práve prebieha aj multiplayer beta testing ktoré je podľa testerov veľmi dobrý a ešte lepšie na ňom bude možnosť jednoduchého scriptovania a tvorby módov vďaka, ktorému môžme čakať boom módov pre hru. Však už sme sa o tom presvedčili, za ten týždeň čo sa demo objavilo vyšla už celá série mini módov .

     


napísal saver 28.1.2004
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
FarCry video
| FARCRY VIDEO
[11.3.2003]
Far Cry
| FAR CRY
[14.2.2004]
Far Cry Hammer video
| FAR CRY HAMMER VIDEO
[24.2.2004]
FAR CRY DEMO


Far Cry demo
PC

Vývoj: Ubisoft / Crytek
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (12)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20029)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk