KREED

KREED

7.5

Recenzia na PC verziu

Priznám sa, keď sa mi do rúk dostala akčná hra The Kreed, nesľuboval som si od nej priveľa a dlho som váhal, kým som sa rozhodol, že ju nainštalujem a vyskúšam. Je pravda, že produkt je kompletne v češtine vrátane dabingu, ale uznajte názvy firiem ako RUSSOBIT a BURUT neznejú príliš lákavo. Aj keď v podstate nič proti tovariščom z bývalého východného bloku  nemám, ich počítačové produkty väčšinou patria k béčkovým titulom.

Ani pohľad na charaktery, z ktorých som si mal vybrať moju podobu v hre,  vo mne nevzbudil dôveru. Naozaj bolo ťažké zvoliť si medzi akoby nadrogovanými xichtami nejaký prijateľnejší. Nakoniec som sa predsa pre jeden rozhodol a úspešne som sa dopracoval k voľbe obtiažnosti. Z piatich možností som si vybral strednú a potom som už čumel na úvodné intro, po ktorom nasledovala samotná hra.

 

Kreed
Kreed
Kreed


Ocitol som sa v roku 2944, na palube vážne poškodenej vesmírnej lode . Uviazla v anomálnom jave, podivnej bariére, z ktorej sa ešte nikto nikdy nevrátil, známej ako KREED. Okrem toho, že hviezdoplán bol vyradený z prevádzky, do jeho útrob sa dostali ohyzdné kreatúry,  schipiggovia,  vôbec sa netvárili priateľsky. A tak som sa zakrádal pochmúrnymi chodbami a ventilačnými šachtami a hľadal ďalších členov posádky, ktorí našťastie (alebo nanešťastie?) prežili. Popri tom som posielal na večnosť spomínané obludy. 
Konečne sa zdalo, že budem mať spriaznenú dušu, ale nechutní votrelci ma rýchlo presvedčili o opaku. Ďalšie pátranie by bolo stratou času a tak som vyhľadal záchranný modul a opustil "potápajúcu sa“ loď. Ochotne ma prijala iná loď uviaznutá v KREEDe, ale keď som sa ocitol na palube TOKUGAVY zostalo mi konštatovanie, že som sa dostal z blata do kaluže. Väčšinu miestnej posádky napadol mutagénny vírus a zo vzorných mariňákov sa stali psychopatickí zabijáci. Aby bola väčšia sranda, časť zostávajúcich členov krížnika sa vzbúrila a ešte viac skomplikovala situáciu. A hádajte, kto to všetko mal vyriešiť?


S podobnými zápletkami sa budete stretávať až do konca hry. Pri riešení problémov vám poslúži slušný arzenál zbraní. Najprv bojový nôž, potom brokovnica, pribudne útočná puška so sniper módom, trojhlavňová brokovnica, granáty, rotačný guľomet, plameňomet, raketomet a pár špeciálnych vecičiek „požičaných“ od mimozemšťanov. Väčšina uvedených bojových hračiek má trápne malý efekt a tak napriek rozmanitosti, zbrane sú výraznou slabinou hry.


Naopak obrovskou prednosťou Kreedu sú boti. Humanoidní nepriatelia v hre sú nesmierne rýchli a rafinovaní. Počítačovým hrám sa venujem už od čias osembitov a pokladám sa za ostrieľaného hráča, ale s tak vyspelou inteligenciou protivníkov som sa doteraz ešte nestretol. Programátor AI  v hre je naozajstný profesionál a keby spolupracoval napríklad na novom DOOMe III, zrodila by sa  pekelne dobrá vecička, ktorá by hravo zmietla ostatné akčné tituly z povrchu zeme. Boti v Kreede  skvele taktizujú, využívajú terén a prekážky  aby sa vyhli zásahu a aby zmiatli súpera. Vo väčšom počte spolupracujú ako tím, navzájom sa kryjú, neraz vás obkľúčia a pomocou fingovaného ústupu vlákajú do pasce. Keď pred nich hodíte granát nestoja ako tupci, ale zalezú do úkrytu. Podobne jednajú aj keď potrebujú nabiť zbraň! Ak sa niektoré lokácie pokúšate prejsť viac krát, všimnete si, že súperi nepostupujú vždy rovnako a ich jednanie je nepredvídateľné podobne ako u živého človeka! Vrcholom je, keď   pri hlučnej a zdĺhavej likvidácii hliadok vylezú zo susedných miestností posily. Stalo sa mi, že som hodnú chvíľu nevedel doraziť nepriateľského vojaka, z vedľajších chodieb mu pribehla pomoc a bol som KO. Keď som sa po loade ocitol v tej istej situácii, ale borec rýchlo padol k zemi, ďalšie jednotky neprišli a postupne som ich likvidoval v ich stanovených lokáciách.

 

Kreed
Kreed
Kreed

 

Je to skvelé a niekedy neznesiteľné! Súperi sú jednoducho lepší ako vy. Keď stretnete jedného je to vyrovnaný súboj, traja znamenajú pohromu. Utŕžené zranenia vyliečite pomocou ampulí, ktoré  aplikujete pomocou špeciálneho prístroja vpichom do kože. Určite poteší nález energetických článkov, ktorý zvýši hodnotu brnenia. Akčné chvíle v Kreede vám spestrí čítanie zápisov, ktoré nájdete na potulkách. Automaticky sa ukladajú do denníka a hoci nemajú nejaký zásadný význam vhodne dopĺňajú dejovú líniu.

 

Hra sa odohráva v slušne vypracovanom, ale miestami až priveľmi pochmúrnom prostredí. V temných zákutiach, bez možnosti osvetlenia neraz prehliadnete, utajený prechod, alebo dokonca nepriateľa. Našťastie aspoň užitočné predmety sa v tme prezrádzajú jasnou žiarou. Dlhé chodby striedajú veľké priestranstvá, sklady, reaktory, hangáry a počítačové centrá  so svetelnými tabuľami a núdzovým osvetlením, pričom všetky tieto srandičky môžete rozstrieľať. Narazíte aj na originálne priestory s energetickými poliami, ku ktorým sa nie je vhodné približovať. Všetko vnímate z vlastného pohľadu, podobne ako  napríklad v Half-life alebo Unreale.

 

Multiplayer obsahuje tri, v akčných hrách klasické módy-deatchmatch, team deatchmatch a capture the flag. Arény pripomínajú  mapy z Quake a dá sa na nich dobre vyblázniť. Poteší prítomnosť bótov a veľmi priateľské zavádzanie počítačových súperov do hry. Jednoducho stlačíte ESCape a v pravej časti obrazovky sa vám ukáže ponuka, pomocou ktorej pridáte alebo odstránite botov z arény. Potvrdíte reštartom a je to. Jedná sa o veľmi praktické riešenie.

Kreed
Kreed
Kreed

 The Kreed je plne v 3D, vrátane sympatických efektov ako napr. zrkadlenie vody, ale to je v súčasnosti u lepších titulov samozrejmosťou . Grafika, ktorá ide s dobou, vyžaduje slušnú 3D kartu  a procesor aspoň okolo 1000Mhz. A čím viac ramky, tým lepšie. Sprievodná hudba je v pohode, ale zvuky zbraní majú výraznejšie nedostatky (podobne ako ich efekt).

Preklad a dabing je na veľmi slušnej úrovni a rozhodne patrí medzi pozitívne stránky hry.


The Kreed je kvalitná akčná hra s príjemnou grafikou a doteraz najvyspelejšou umelou inteligenciou v PC hrách. Nedostatky sa týkajú predovšetkým zbraní a negatívne vnímam aj priveľkú temnotu a nepriehľadnosť v niektorých častiach hry. Ak máte radi náročné súboje a akčné hry s dobrou atmosférou, potom vás táto vecička určite poteší. Keď k tomu pripočítame vydarený český dabing, produkt sa prezentuje naozaj veľmi dobre.

 

     

 


napísal uni 16.2.2004
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
Kreed trailer
| KREED TRAILER
[29.4.2003]
7.5
Ohodnotiť
KREED
+ nevšedná inteligencia počítačových protivníkov
+ atmosféra
+ dejová línia
+ český dabing
- neefektívne zbrane
- priveľmi temné lokácie
- niekedy problémy s muníciou
- veľmi náročné súboje


RECENZIE HRÁČOV
Kreed
6.0
JAN MARŠÍK    3.9.2013
Klady: - Délka hry - Slu&scaro...prečítať celé
Kreed

+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Remake (0)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19847)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk