SHADOW VAULT

SHADOW VAULT

Dojmy

Keď sa povie postapokalyptický svet, každého skúseného hráča okamžite napadne séria Fallout. Hrozba jadrovej vojny nebola nikdy tak blízko, obrovský hríb a spaľujúce svetlo zmietlo z povrchu všetko živé. Tí, čo sa neskryli, našli okamžitú smrť. Ostatní, ktorí sa schovali, prežili. Život v bunkri bol tak poslednou nádejou pre ľudskú rasu. Človek je však tvor zvedavý a tak po nakuknutí von zistil, že na povrchu sa začal život vracať do starých koľají v symbióze so zmutovanými tvormi.

Samotný Fallout som nespomenul náhodou. Bratislavský vývojársky tím Mayhem Studios (majú na konte hru Ríša Mágie) sa už dlhšiu dobu pohráva s postapokalyptickým svetom a ich snaha už čoskoro dostane reálnu podobu v turn-based stratégii s prvkami RPG Shadow Vault. V Mayhem Studios vidia budúcnosť ako mnohí iní autori, veľmi čierne. Ľudstvo je zahnané do rohu a kope okolo seba ako malé decko. Všetky možnosti sú už vyčerpané a zostáva už len stlačiť to známe červené tlačítko. Ale pekne poporiadku.

Príbeh Shadow Vault nás zavedie do sveta, kde je Zem pred svojím koncom, ľudstvo nedokáže čeliť tomuto osudu a nečinne čakať na smrť. Kontingent (celosvetová vláda) sa rozhodne vyslať obrovskú armádu späť v čase do roku 1958, aby bojovali proti svojim predchodcom. Získať planétu za každú cenu! Nadvláda jednotiek je obrovská a víťazstvo na dosah ruky. Situácia sa razom mení po hrozbe nukleárnou vojnou, ktorá sa vzápätí rozpúta. Už niet cesty späť.

Mayhem Studios nám zaslali preview verziu Shadow Vault (SV) a tak sme mali možnosť vyskúšať, ako sa pripravovaná taktická stratégia vôbec hrá. Prvé Saverove dojmy, doplnené o niekoľko obrázkov pochádzajúcich práve z tejto verzie, ste si mohli prečítať už v nedeľu. V dnešnom preview spojenom s prvými dojmami z hrania SV si kompletne rozoberieme preview verziu.

Shadow Vault
Shadow Vault
Shadow Vault

Obsahom preview verzie je jedna singleplayerová mapa, čo sa na začiatok môže zdať málo. Sklamanie však po krátkom oboznámení sa s hrou veľmi rýchlo opadne. Začínate s malou skupinkou piatich ľudí, rozostavených po celej mape. Hlavná úloha spočíva v bránení truhlice s náložami, pokiaľ sa neobjaví generál. Obranu vašich pozícií posilnia niekoľkokrát ďalšie postavy, strata každej z nich je však bolestivá. Na jednej strane prídete o palebnú silu a na druhej o skúsenosti, ktoré postava ovláda. Tieto špeciálne vlastnosti väčšinou spotrebujú všetky akčné body postavy, ale ich používanie je kľúčové. Medik je slabá postava, ale ako jediná dokáže ošetriť zraneného. Scout sa pohybuje veľmi rýchlo po mape, má najviac akčných bodov a môže privolať delostreleckú podporu. Vojak  ako jediný dokáže vrhať granáty, sniper má presnú mušku na veľké vzdialenosti, ale bez aktivovaného Aimingu si nevystrelí. Táto vlastnosť po aktivácii vyčerpá všetky akčné body na jedno kolo, ale potom nepriatelia, ak sú v dohľade, padajú ako hrušky. Okrem týchto štyroch postáv sa v deme objaví Commando, ktorý kombinuje vlastnosti vojaka a snipera, pritom dokáže prinútiť psov poslušnosti. Psi tvoria doplnok k postave, môžu poslúžiť na prieskum, alebo pri súboji s krysami. Pri boji sú najprv zasiahnutí psi a až potom postava.

Okrem akčných bodov si budete musieť strážiť zásoby a počet životov pre každú postavu. Nábojov nie je nazvyš a plytvanie muníciou sa nevypláca. Nie je nič horšie, ako keď vám chýba jediný výstrel na zabitie nepriateľského vojaka. Munícia sa nachádza v malých debnách, ktoré sú šikovne rozmiestnené na krajoch mapy. Než sa k nim dostanete a prídete späť do bitky, už môže byť dávno prehraná. Každá debna, rovnako ako zásoby v buldozéri, sú obmedzené!

Boje prebiehajú na kolá, najprv hýbete všetkými vašimi figúrkami vy a potom ťahá počítač. Používa výhradne útočnú taktiku a pri veľkom počte nepriateľov máte čo robiť, aby ste zostali na žive. Na začiatku je dôležité rozostaviť aspoň tri postavy k debni s náložami, pri veľkom počte útočiacich jednotiek môžete využiť stacionárne guľomety s obrovskou ničivou silou. Aby ste mohli využiť druhý z nich, musíte ho najprv opraviť. To môže iba cudzinec Axapon Vitu, ktorý sa k vám vo víre boja na chvíľu pridá, kufor jeho auta skrýva aj veľmi dôležité nálože.

Shadow Vault
Shadow Vault
Shadow Vault

Samotné ovládanie hry je veľmi intuitívne, na pohodlné hranie stačí myška. Ľavým myšítkom označujete postavy, vyberáte činnosť a pravým ju vykonáte. Pri presune jednotky sa za kurzorom ťahá ideálna stopa s počtom akčných bodov (podobne ako v Ufo:Aftermath), ktorú bude kopírovať postava pri pohybe. Po aktivácii ktorejkoľvek činnosti sa okolo postavy vytvorí zelené pole, ktoré označuje účinnosť vybranej vlastnosti, či je to už streľba alebo psychické schopnosti postáv ako bojový pokrik alebo dočasné vylepšenie viditeľnosti. Pri boji s nepriateľom môžete využívať nerovnosti povrchu alebo sa môžete schovať za prekážky. Z boja si odnášate prestížne body, ktoré môžete premeniť v obchodoch na nákup vybavenia pre vaše postavy. Jednotlivé vlastnosti postáv sa vylepšujú automaticky.

Hlavnú časť obrazovky zaberá mapa, v ľavej dolnej časti sa nachádza mini mapa celého levelu spolu so zvolenou postavou. Pri jej portréte nájdete dve stupnice ukazujúce počet akčných bodov a zásob. Po kliknutí pravým myšítkom na portrét sa objaví tabuľka vlastností a ich kratučký popis. V pravej dolnej časti sú štyri tlačítka reprezentujúce prístup do denníka, kde sa ukladajú všetky úlohy a dôležité hlásenia hry, ďalej je to ukončenie kola, prepnutie sa na ďalšiu postavu a vypnutie hry.

Okrem hlavnej úlohy sa v každom levely nachádzajú aj postranné úlohy, na ktorých si autori veľmi zakladajú. Osobne som reštartoval demo dovtedy, pokiaľ neboli splnené všetky z nich. Sú veľmi motivujúce, ošetríte padlého vojaka, skrotíte divé psy alebo pri úteku vyhodíte do povetria debnu s náložami.

S odohraním Shadow Vault preview dema je už jasná aj informácia, ktorá padla v niekoľkých interview, že boje budú ponúkať viacej obetí ako v ktorejkoľvek inej ťahovej stratégii. Krátko po príjazde generála sa na mape objaví obrovský počet nepriateľských jednotiek, budú sa snažiť o dobytie vašich pozícií a zabitie generála. Jedinou cestou je útek, ale po odobratí sa do dolnej časti mapy sa objavila nemalá skupinka nepriateľov a boj bol na svete. Z jednej strany útočíte a z druhej musíte dávať pozor, aby sa na vás presila nevrhla. Neraz sa stalo, že kvôli chybe alebo zabitiu niektorého z vojakov, som musel hrať odznovu (alebo aspoň od posledného sejvu).

Shadow Vault
Shadow Vault
Shadow Vault

Boje sa však neodohrávajú len v exteriéroch. Stiesnené priestory budov poskytujú ideálnu možnosť na taktiku. Odohranie dema vám zaberie cca 2hodiny času v závislosti od plnenia vedľajších úloh a obtiažnosti. Shadow Vault má tri a už na najľahšej sa zapotíte. Nepriatelia útočia opatrne a v skupinkách, narazíte na klasických mutantov s mačetami, potkanov, vojakov aj silného teminátora.

Technické spracovanie je na dnešnej úrovni, grafika je predrenderovaná v kombinácii s 3D modelmi a D3D efektami pri streľbe a výbuchoch, rozlíšenie hry si môžete upraviť od 800x600 až po 1280x1024. Na mape sa neustále niečo deje, vietor hýbe plachtou, z nádrže vyteká voda, delá, radar a vodné pumpy sa hýbu.

Shadow Vault má stanovený dátum vydania Q1 2004, čo znamená, že už čoskoro sa dostane na pulty obchodov. Mimoriadnu pozornosť by tomuto titulu mali venovať fanúšikovia Fallout Tactics alebo Jagged Alliance, ktorých isto nesklame.

čo bude obsahovať plná verzia:

20 levelov, každý s iným príbehom
30 postáv
40 rôznych akcií na vykonanie
36 vlastností postáv
Podporu multiplayeru


napísal spacejunker 9.3.2004
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
SHADOW VAULT


Shadow Vault
PC

Vývoj: Mayhem studios
Štýl: stratégia / ťahová
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  2005
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Driver updater (1)
Ako najlepšie aktualizovať ovládače vo Windowse ? ...
|Fc24 pc - nejde spustiť, antic... (1)
Dobrý deň, zakúpil som FC 24 na PC, hru mi nejde s...
|Wargame - european assault (3)
zdravím vás. ked to nainštalujem zo steamu,mám pln...
|Prezeranie fotiek na xbox seri... (5)
Chcem sa opýtať. Mám HDD 4TB s fotkami. Keďže je t...
|Humble bundle (a iné) trade (1)
Kto kupuje rôzne herné bundle tak vie, že nie všet...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20497)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk