E3 OSLAVUJE 10 ROKOV

E3 OSLAVUJE 10 ROKOV

Všetko, čo ste chceli vedieť, ale báli ste sa spýtať o hernej výstave E3.

Článok

V posledných dňoch sa čoraz častejšie začalo objavovať v našom spravodajstve magické slovko E3. Skloňované vo všetkých pádoch bolo súčasťou každej novinky. Čo vlastne znamená a prečo sa všade spomína?

Na svete sa usporadúva množstvo výstav a stretnutí hernej komunity. Lan Parties, rôzne Cony a medzi nimi nesmú chýbať ani výstavy herných titulov a s týmto odvetvím úzko spojený hardvér. Pre fanúšikov malá oslava. Hovorí sa však iba o tých najväčších. Ak by sme ich mali vymenovať začali by sme tuzemským Cofaxom a českým Invexom, treba dodať že posledná menovaná to s hrami myslí vážne. Aj keď ich kvalita je oproti západným susedom úbohá a stánky tu majú výhradne lokálny distribútori, vždy si môžete zahrať nové a pripravované tituly v predstihu pred zahájením predaja. Určite najdôležitejšie stretnutie v Európe patrí londýnskej ECTS, ktorej úroveň posledné roky značne klesá. Kedysi sa dokonca konala dvakrát do roka, na jar a na tituly bohatú jeseň. Na krk jej poriadne dýcha stále populárnejšia nemecká výstava Games Convention. Avšak tá najdôležitejšia a najväčšia spomedzi všetkých výstav je E3.

Čo?

E3 je skratka pre Electronic Entertainment Expo. Táto výstava a oslava herného odvetvia sa rok čo rok usporadúva v Los Angeles v Convention Centre. Nemusíme snáď dodávať, že každým rokom sú jednotlivé expozície väčšie a atraktívnejšie. Takisto sa miesto zapĺňa čoraz rýchlejšie a počet návštevníkov neustále rastie. Tento ročník je pre E3 veľmi dôležitý, oslavuje totižto svoje 10te jubileum! Všetky rekordy o počte návštevníkov, pošte vystavovateľov alebo spotreby kávy drasticky stúpnu. Prvý ročník sa konal v roku 1995, v dobe 16-bitov a prvých 3D akcelerátorov, ktoré boli skôr raritou ako povinnosťou. Každý ďalší ročník rástol na účasti, atraktivite a dôležitosť tejto výstavy si začali uvedomovať všetci vývojári a vydavatelia. Desiaty ročník bude „zatiaľ“ najväčším. Pri jeho príprave sa naťahalo kilometre káblov, postavilo sa stovky stánkov a pripojilo tisíce počítačov a herných konzol. Použilo sa 6km eletrických káblov, ktoré budú napájať obrovské množstvo svetiel, laserov, obrazoviek a počítačov. Samotné svetlá majú váhu 680ton čo je ekvivalent k váhe 500 áut alebo 250 slonov. Samotná sieť pozostáva zo 76km štrukturovanej kábeláže, ktorá vyúsťuje do 4000 zásuviek. V rámci mnohých show sa budú hrať hry, ktoré sú hosťované na serveroch zvonku. Napríklad pri predvádzačke RPG Guild Wars sa budú môcť hráči pripojiť na server, ktorý bude bežať iba počas výstavy. Nechýbajú miesta kde sa je možné pripojiť na internet cez rozhranie WiFi. K dispozícii bude internetové pripojenie o rýchlosti 96Mbps (čo sa mi zdá trocha málo).

E3 oslavuje 10 rokov
E3 oslavuje 10 rokov
E3 oslavuje 10 rokov

Kedy?

Dátum výstavy je vždy stanovený na druhý májový týždeň. Tento ročník štartuje už dnes, kedy sa začnú prvé konferencie, tie potrvajú až do štvrtka 13.5.2004. Samotné expozície a brány výstaviska sa otvoria v utorok 12.5.2004 a zatvoria sa v piatok 14.5.2004. Do výstaviska však nemá prístup laická verejnosť, takže typických zberačov suvenírov (tento fenomén samozrejme bude prítomný) alebo otecka so synom na ploche výstaviska nenájdete. Vstup je od 18 rokov a bez akreditácie sa môžete pozerať iba na plagáty vonku.

Načo?

E3 možno považovať za synonymum úspechu. Ak neuspeješ na E3, nik nebude tvoju krabicu na pulte poznať. Medzi jednotlivými vystavovateľmi nikdy nechýbajú najväčšie firmy, prezentujúc svoje produkty v obrovských stánkoch. Tie sa tradične medzi sebou prehlušujú a pretekajú počtom obrazoviek, hrateľných boxov a silikónových hostesiek. Takisto nechýbajú stánky nádejných tímov, ktoré si hľadajú svojich vydavateľov. Tento rok to nebude iné. Niekoľko mesiacov pred začatím E3, nastáva malé informačné embargo a všetky novinky si šetria vývojári a vydavatelia, práve na tieto dni. Samotná úroda v podobe obrázkov, videí, hrateľných ukážok a reportáži nemá obdobu. Žatva inrofmácií trvá ešte niekoľko týždňov po skončení výstavy samotnej. Jednotlivé firmy čakajú na E3, počas ktorej sa oznámi vývoj zatiaľ neohlásených titulov. Aj keď zo zverejnených lineupov možno kadečo vyčítať, verte, že majú firmy v zálohe zatiaľ neohlásené tituly. E3 je udalosťou, kde každý chce zapôsobiť a ukázať to najlepšie (pokiaľ sa prezentácia nekoná za zatvorenými dverami). Práve E3 je štartom každého dobrého a nádejného titulu. Do ich prezentácie neváhajú vydavatelia investovať astronomické čiastky. Okrem samotných výrobcov herného softvéru sa tohto šialenstva zúčastňujú aj výrobcovia herných konzol, herných periférií a množstvo iných softvérových firiem. Zoznam všetkých vystavovateľov nájdete na stránke E3.

Nás predovšetkým zaujímajú herné tituly, ktorých počet vystúpil na hodnotu 5000 (zaokrúhlene). Z tohto vysokého čísla bude približne tisícka zatiaľ neohlásených titulov. Viac než ¾ (72%) všetkých produktov, bude uvedených na trh do konca tohto roku. Celkovo bude na E3 viac, ako 400 vystavovateľov, z čoho 60 ohlási svoje hry práve na tejto výstave. Na stránke E3 nájdete kompletný výpis vystavovateľov. Pri zozname si môžete všimnúť „First Looks“, čo znamená, že firma bude prezentovať verejnosti niektorý z titulov po prvýkrát.

E3 oslavuje 10 rokov
E3 oslavuje 10 rokov
E3 oslavuje 10 rokov

Kto?

Spoločnosť Entertainment Software Association (ESA), ktorá celú výstavu usporadúva, krátko pred E3 zverejnila čísla ankety, na ktorú odpovedalo 94% z celkového počtu vystavovateľov. Z obrovského množstva titulov bude 40,3% cielených na herné konzoly, zatiaľ čo 1/3 (30,7%) pre osobné počítače. Z ankety jasne vidieť, že herný byznys sa viacej orientuje na bežného hráča a mainstrem, v ktorom drieme neskutočná kúpna sila. 18,4% titulov bude predstavených na PDA a mobilné zariadenie, 6,8% si ukrojili handheldy a 3,8% patrí online titulom a internetovej zábavy. Ak budeme deliť jednotlivé tituly podľa žánrov dostaneme takéto hodnoty:

Action/Adventure games (26.6 percent)
Educational/Edutainment games (15.8 percent)
Sports/Driving/Racing games (12.5 percent)
Role Playing games (7.3 percent)
Child/Family games (7.1 percent)
Strategy games (6.3 percent)
Arcade games (4.9 percent)
Simulation games (3.7 percent)
Other games (15.8 percent)

Kto by si však myslel, že na prvom mieste sa usídlili klasické adventúry, tak je na omyle. Svetom hýbu akčné hry a prímesov adventure prvkov. Ďalšiu priečku si odniesoli vyukové softvéry, tretie miesto patrí športovým hrám a racingom. Všimnite si, že RPG majú skoro rovnaké zastúpenie ako hry pre najmenších a celé rodiny. Stratégiám patrí siedma priečka nasledovaná kategóriou simulátory.

Od 11-13.5. potrvajú prednášky a konferencie, na ktorých dostane slovo 150 prednášajúcich z toho 46% vystúpi po prvýkrát. Nebudú chýbať debaty o najnovšom hardvéry, podpore mobilných zariadení, expandujúcom ázijskom trhu, najnovších trendoch, spájanie filmu a hier a rôznych iných odvetví. Zoznam všetkých prednášajúcich nájdete s podrobným popisom diskusie na tejto stránke.

E3 oslavuje 10 rokov
E3 oslavuje 10 rokov
E3 oslavuje 10 rokov

Pre ľudí, ktorí sa na E3 nedostanú, pripravila ESA na stránke E3 podsekciu E3 Insider. Tá je rozdelená na tri časti: Fan Cam/Floored, Photo Pax a News Room. V sekcii Floored nájdete videá a komentáre herných celebrít, ukážky jednotlivých expozícií a možno nazrieme aj do zákulisia. Vo Photo Pax si nájde miesto fotografický materiál a v News Room tlačové vyhlásenia.

Pri príležitosti 10teho ročníka E3 bude bežať v dňoch 13-14.5. výstava A Digital Game Art Exhibition, ktorú zastrešuje ESA. Umenie v počítačových hrách budú posudzovať významný porotcovia a zo 120tich prác bude vybraných 16, ktoré budú vystavené na v hale Concourse počas E3.

Dnes je považovaná E3 za herný hollywood. Stretajú sa tu nápady s realizáciou a predvádzajú sa ich výsledky. Trh s herným softvérom neskutočne narástol a neustále expanduje. Hry zaznamenávajú čoraz väčšiu popularitu a firmy tento fakt nepodceňujú. Hodnota herných sérii stúpa a neraz sa podľa hier točia aj filmy. Mieša sa tu klasické umenie s interaktívnou zábavou. Na mená populárnych hercov alebo hudobných skladateľov sme si v záverečných titulkoch už zvykli. Ako bude vývoj ďalej napredovať a čo nám herný trh prinesie v budúcom roku sa dozvieme možno už v stredu, keď sa otvoria jednotlivé expozície.

Viacej informácií môžete nájsť na domovskej stránke www.e3expo.com

Na druhej strane tohto článku nájdete čiastočný, ale nie celý zoznam firiem a ich vystavovaných herných titulov.


napísal spacejunker 11.5.2004
Páči sa mi!
E3 OSLAVUJE 10 ROKOV


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Wargame - european assault (3)
zdravím vás. ked to nainštalujem zo steamu,mám pln...
|Prezeranie fotiek na xbox seri... (5)
Chcem sa opýtať. Mám HDD 4TB s fotkami. Keďže je t...
|Humble bundle (a iné) trade (1)
Kto kupuje rôzne herné bundle tak vie, že nie všet...
|Xbox hľadám hračov (5)
Zdravim od včera som hráč Xboxu prešiel som s ps5 ...
|Stropné reproduktory pre dolby... (6)
Zdravím. Je tu niekto, kto sa vyzná do audio techn...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20485)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk