TOCA RACE DRIVER 2

TOCA RACE DRIVER 2

8.7

Toca Race Driver 2, bezkonkurenčne najobsiahlejšia racingovka aká kedy bola. Cez 15 rôznych kategórií závodov, 40 tratí a 30 rozmanitých áut

Recenzia na PC verziu

V poslednom čase vznikali pretekárske tituly, ktoré boli zamerané na arkádový štýl hrania (napríklad NFS: Underground) a tak fanúšikom realizmu neostávalo nič iné len čakať. Našťastie si to všimli Codemasters a zo svojej závodnej série Toca vyžmýkali totálne maximum. Ich krvopotným výsledkom je Toca 2, bez debaty jeden z najrozmanitejších závodných titulov, ktoré uzreli svetlo sveta.


15 rozdielnych závodných kategórií čaká len a len na vaše ošahanie, pričom si to s protivníkmi rozdáte v pretekoch ako GT Sports Car Racing, Street Racing, Rally, DTM, V8 Supercars, Global GT Lights, Rally Cross, Formula Ford, Open Wheel Grand Prix, Classic Car Racing, Super Truck Racing, Stockcar Oval Racing, Ice-Racing, Covertible Racing a Performance Cars – uff, ak si niekto z tejto ponuky nevyberie, tak už potom naozaj neviem, čo by chcel. V dôsledku tejto ukrutnej rozmanitosti musí hra zákonite ponúkať aj rovnako pestrý výber štvorkolesových tátošov. Ford GT, Jaguar XKR, Land Rover Bowler Wildcat, mega populárny Nissan Skyline GT-R a dokonca Bondov Aston Martin DB5, toto všetko a omnoho viac budete môcť hneď v prvej zákrute roztrieskať na šrot. Celkovo si tak vyberte poriadne dlhú dovolenku, pretože dokončenie 48 tratí v 31 licencovaných či zmýšľaných lokáciách prevetrá vaše šoférske možnosti na maximum.

Toca Race Driver 2
Toca Race Driver 2
Toca Race Driver 2


Idúc v šľapajách svojho predchodcu, ťažiskom celej hry je Carrer Mode, ktorý vás zo začiatku postaví do role začínajúceho závodníka s jedným nenažraným škótskym vedúcim, ktorý bude vašou pomocnou virtuálnou rukou na ceste k dokonalosti. Skrz neho sa budete môcť prihlásiť na jednotlivé závody a bude to práve jeho postava, ktorá vás privíta postupne v novšom a novšom karavane. Vďaka nemu sa vám dostanú pod ruku rôzne misie typu vyhraj určitý finančný obnos v nasledujúcich n-pretekoch, či skonči na prvom mieste v troch po sebe nasledujúcich súťažiach. Skrátka, Carrer Mode je naozaj špicový a na nudu môžete s kľudom Angličana zabudnúť.

Autori poriadne zapracovali na rozdielnosti jednotlivých závodov a tak sa vám nestane, že by sa vás pri jazdení neustále zmocňoval pocit deja-vu. Veľká škoda je, že dej je striktne lineárny a tak si počas kariéry nemôžete vybrať, do ktorého zo závodov sa vrhnete a či vaše výsledky budú mať nejaký vplyv na vašu kariéru. Jednoducho je váš postup v rebríčku kariéry nejakým programátorom resp. designérom predurčený a vy si môžete akurát tak hodiť púpavou. Keď napríklad odfajčíte posledný závod, v pohode si ho zopakujete, bez akýchkoľvek postihov či následkov. Story mód tak vcelku stráca na originalite a nádej fanúšikov na otvorený herný systém tak ostáva stále len snom. Každopádne verím, že to je tá cesta, cesta nelineárnosti, ktorou sa v budúcnosti Codemasters vydajú.

 

Toca Race Driver 2
Toca Race Driver 2
Toca Race Driver 2

Celkovo však všetky pochybnosti s prvým spustením hry vymiznú; Codemasters sú skrátka machri v oblasti závodných hier a nikto im tento titul nemôže vziať. Obrovská rozmanitosť vozidiel v ponuke zaisťuje to, aby sa hráč s každým novým závodom musel učiť aj novým technikám riadenia. Od zbesilej jazdy v monopostoch formule, cez silné mašiny v triede V8 až po moje obľúbené závody cestných Tirákov, ktoré by si rozhodne nemal nechať ujsť žiaden fanúšik extrémnej jazdy. Nemenej dôležitým faktorom hrateľnosti je aj fyzikálny model, ktorý je tu dotiahnutý na jednotku a funguje na jednoduchom princípe: na prenášaní váhy. To znamená, že v prípade ostrej zákruty sa auto chová tak, ako v skutočnosti a bez problémov sa vplyvom fyzikálnych zákonov dostane do často smrteľného šmyku. Takýmto premakaným fyzikálnym modelom oplývajú všetky vozidlá a keď uvážite fakt, že v každom závode si to s vami rozdá 20 nabušených oponentov, o nádherné predbiehačky a hrozivé hromadné zrážky nebude núdza.

Zatiaľčo umelá inteligencia nepriateľov ostáva na vysokej úrovni a núti hráča neustále trénovať a zlepšovať sa, musím na rovinu povedať, že slová Codemasters o zotrení rozdielu medzi AI a ľudskými oponentmi boli prehnané. Stará známa taktika vytlačenia protivníka v zákrute sa dá bez problémov aplikovať aj tu. Protivníci totiž v každej zátačke brzdia ako zmyslov zbavení a tak prichádzate na radu vy so svojím podlým trikom. Jedná sa však len o taký malý kiks a celkovo budí AI skutočný rešpekt a musím skloniť klobúk pred autormi.

Tak ako ste očakávali, systém poškodenia, prítomný v TOCA 2, je jednoducho perfektný a v tomto smere nemajú Codemasters medzi ostatnými firmami konkurenciu. Ak by mal byť tento systém ešte viac realistický, hra by sa musela pravdepodobne distribuovať aj so zdravotným poistením
. Vďaka tejto vymoženosti sa rozbíjajú čelné sklá, dvere lietajú vzduchom sem a tam a obzvlášť drsné zrážky môžu predčasne ukončiť váš rozbehnutý závod – žiadne zázračné reštarty, jednoducho si to budete musieť vyžrať odznova. Poškodenie ovplyvňuje päť hlavných kľúčových oblastí, menovite: motor, riadenie, kolesá, odpruženie a samozrejme kapotu, pričom poškodenie týchto častí má za následok rapídne zníženie jazdných vlastností demolovaného vozidla.

Čerpajúc z toho, že hra bola vyvíjaná prednostne na Xbox a PC, TOCA 2 vyzerá jednoducho nádherne. Rozmanité vozidlá, ktoré vám skrížia cestu, sú prepracované do tých najmenších detailov. Od maličkých odtlačkov až po jedny z najkrajších odleskov, aké sa kedy v závodnej hre objavili. Aby ste si tieto grafické pochutinky mohli do sýtosti užiť, nepotrebujete ani nejaký extra namakaný stroj; v pohode si vystačíte s Pentiom o takte 1500 Mhz, 256 MB pamäťou a nejakou slušnou grafikou. Na druhú stranu však okolie závodov silne zaváňa fušerinou a nechcené výlety končiace na rozpixelovaných zvodidlách vás preberú z tých grafických orgií vcelku rýchlo. Našťastie však väčšinu závodov strávite na trati, ktorá je v poriadku. Popri grafike stojí za zmienku aj spomenúť zvukovú stránku hry, ktorá je výborne namixovaná a často sa dozviete o poškodení auta už z podivných zvukov, vychádzajúcich z jeho útrob.
 

Toca Race Driver 2
Toca Race Driver 2
Toca Race Driver 2

 

Okrem singleplayeru, pozostávajúceho z Practice a Carrer módu, hra obsahuje štandardne aj multiplayer, ktorý aj keď nedosahuje kvalít Rallisport Challenge 2, rozhodne stojí za ten hriech a ponúka výbornú onlineovú zábavu.


Musím povedať, že Toca Race Driver 2 ma príjemne prekvapila a obdarila ma hodinami a hodinami výbornej zábavy. Hra nie je určená pre začiatočníkov kvôli pokročilému fyzikálnemu modelu a celkovému realistickému poňatiu hry, ale tých pár hodín tvrdého tréningu rozhodne stojí za to. A pre tých, ktorí sú zavodnými fanatikmi a nevedia si život predstaviť bez volantu a vône benzínu, nech si pripočítajú k hodnoteniu 10 percent.


napísal blade 13.5.2004
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
TOCA Race Driver 2
| TOCA RACE DRIVER 2
[3.3.2004]
8.7
Ohodnotiť
TOCA RACE DRIVER 2
+ grafika
+ hrateľnosť
+ rozmanitosť vozidiel
+ rozmanitosť závodov
- grafika v okolí závodnej trate
- náročnosť


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Codemasters / KONTIKI / Codemasters
Štýl: racing
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (5)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19932)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk