COUNTER STRIKE: CONDITION ZERO

COUNTER STRIKE: CONDITION ZERO

5.5

Nadišiel deň zúčtovania. Ako po tých dlhých rokoch odkladov Condition Zero nakoniec dopadol?

Recenzia na PC verziu

Nadišiel deň zúčtovania. Ako po dlhých rokoch odkladov Condition Zero nakoniec dopadol? Dali si autori na hre záležať a zachádzali s odkazom názvu Counter - Strike s úctou? Odpoveď je veľmi jednoduchá. Nie! Samotný vývoj hry nebol bezproblémový a trval viac ako tri roky. Za tú dobu bol niekoľkokrát zmenený tím, ktorý na hre pracoval. Pôvodne to boli Rogue Entertainment, po nich nastúpili Gearbox Software, nasledovaný Ritual Entertainment a nakoniec sa všetko presunulo do rúk malej kalifornskej firmičky Turtle Rock Studios, kde to nakoniec dokončili a zapili fľašou whisky.


Až do spustenia hry vyzerá všetko v poriadku. Pekná grafika behom inštalácie, zaujímavá hudba podfarbujúca začiatočný výber a zdanlivo nové menu. Ak budete pozorní a nezabudnete si pri inštalácii zafajknúť voľbu „Deleted Scenes“, sprístupníte si klasický singleplayer. Ten si pre nás pripravil rovných 20 misií, ktoré s pôvodným CSkom majú pramálo spoločného. Nejaký úvodný príbeh by ste tu ale hľadali márne. Nejedná sa o klasickú verziu s botmi, ale o úplne niečo iné. Ako člen protiteroristickej jednotky cestujete po celom svete a riešite problémy ako povestný Winston Wulf. Myšlienka nie je úplné zlá, ale prevedenie je úplne tragické a je jasné, prečo si Valve a Sierra netrúfli vydať túto verziu ako plnohodnotné Counter Strike: Condition Zero. Teda ste členom elitného komanda, ktoré pri plnení svojich misií operuje v najrôznejších kútoch sveta, ako je Japonsko, Argentína, Rusko, Filipíny a mnoho ďalších. Kampaň je striktne naskriptovaná a nemáte najmenšiu šancu niekde zablúdiť, či riešiť niečie problémy. Všetko to znie síce pekne, no hrateľnosť zasa taká slávna nie je. Grafickú stránku hry alebo inteligenciu nepriateľov radšej ani nebudem spomínať. Aj tak by nebolo o čom hovoriť. Skrátka Deleted Scenes sú krokom vedľa a preto sa budeme radšej venovať samému CZ.


Counter Strike: Condition Zero
Counter Strike: Condition Zero
Counter Strike: Condition Zero

 

 

Hlavná časť CZ sa začína vytvorením užívateľského profilu, kde si okrem svojej prezývky vyberiete i jednu zo štyroch obtiažností. Potom sa už môžete vrhnúť priamo do víru hry, ktorej hlavnú náplň tvorí Tour of Duty. Tá je zložená zo šiestich skupín, z nich každá obsahuje tri rôzne mapy a na úplnom začiatku máte k dispozícii prvé tri a ostatné si musíte postupne odomknúť. Vašou úlohou bude plniť tzv. „challenges“, čo je niečo na spôsob hry Tony Hawk`s Pro Skater. Aby ste rozumeli, čo mapa, to zadanie nejakej úlohy, ktorú musíte splniť. Moc sa toho vymyslieť nedá, preto vo valnej väčšine prípadov ide o to, že musíte behom danej hry zabiť X teroristov, zbraňami typu Y, zachrániť Q rukojemníkov alebo vyhrať za dobu menšiu ako Z sekúnd, prípadne rôzne kombinácie týchto vecí.  Na začiatku každej vašej akcie behom Tour of Duty prichádza výber vašich kolegov, ktorí s vami budú hájiť záujmy policajných jednotiek. Miera personalizácie je u nich relatívne vysoká, každý má svoje meno, tri atribúty (skill, spolupráca a hrdinstvo), pevne zvolenú zbraň a naviac je zaradený do jednej z piatich bodových skupín a v prípade, že máte dostatok bodov a je vám daná postava sprístupnená, môžete si ju kúpiť k sebe do tímu. Pokiaľ sa nechcete zdržovať výberom, môžete nechať zvoliť vhodných kandidátov počítačom.


V Tour of Duty narazíte na množstvo známych a často hraných máp z pôvodného Counter Strike (Aztec, Dust, Inferno...), takže skalní fanúšikovia hry sa tu budú cítiť úplne ako doma. Zjavne to bolo zámerom autorov a asi aj značne rýchlejšie než vytváranie úplne nových máp (niekoľko nových máp tu našťastie nájdete).  Arzenál je na chlp rovnaký ako v CS 1.6, teda všemožné pištole, brokovnice, ľahké samopaly, pušky automatické i odstreľovacie a nakoniec guľomet. V každej rodine zbraní je ich niekoľko  - líšia sa presnosťou, silou a obsahom zásobníka. Svoju jednotku môžete taktiež ovládať pomocou klasických rádiových príkazov, čo je občas dosť náročné, zvlášť pokiaľ máte v tíme spolubojovníkov, ktorí robia všetko po svojom. Prevratné zmeny sa v tomto ohľade nekonajú a CS:CZ sa tvári ako regulárne CSko vo svojej poslednej verzii.

 

Counter Strike: Condition Zero
Counter Strike: Condition Zero
Counter Strike: Condition Zero

  

CZ obsahuje pochopiteľne i multiplayer, ktorý ponúka notoricky známu a rokmi overenú kvalitu značky Counter Strike. Avšak s dvoma rozdielmi. Prvý z nich je k dobru a ide o pretextúrované mapy, ktoré kupodivu majú menšie tendencie sekať. Druhý z nich je zlý a ide o zlý sieťový kód, vďaka použitiu systému Steam. V zásade tento systém spôsobí hráčovi kvantum  nepochopiteľných problémov. Na čele sú problémy pri pripojovaní sa cez server a identifikáciu CD kľúča. Takže pokým si Valve nespraví poriadok v Steame alebo nemáte super rýchlu linku, pre multiplayer odporúčam používať pôvodnú verziu CSka.


Grafika žiaľ neutrpela žiadne drastické zmeny, u nového titulu teda pôsobí dosť zastaralo. Na grafike sa čitateľne podpísal zub času, pretože zostala v podobe, v akej tu boli hry pred niekoľkými rokmi a v porovnaní s dnešnými titulmi ako trebárs Far Cry alebo Unreal Tournament sa nám dosť stráca. Na druhú stranu má aspoň malé nároky na HW. Záleží, čomu dávate radšej prednosť. Ja osobne by som preferoval grafiku dnešnej doby a nerobil by som kompromisy (veď kto chce hrať staré veci, nech si kúpi budget vydania alebo navštívi výpredaj:beh). Zvuky a hudba sú rozhodne dobré, ale to na dobrú hru bohužiaľ nestačí.  Nepochybným faktom je, že sa CS:CZ  podarilo využiť päť rokov starý engine z hry Half Life ozaj na sto percent, ale obávam sa, že to v dnešnej dobe proste už nestačí. Trojročné prieťahy vo vývoji, neustále odkladanie a prerábanie poslalo CS:CZ celkom k vode.  V každom prípade hra mala vyjsť tak 3 roky dozadu a mohla byť dobrá.

 

Counter Strike: Condition Zero
Counter Strike: Condition Zero
Counter Strike: Condition Zero


Na záver si zhrňme fakty. Condition Zero je vlastne úplne normálny Counter Strike 1.6 doplnený o sériu nových máp, vyladené skripty pre umelú inteligenciu a lepší výber botov.  Stačí to na dobrú hru?  Rozhodnite sa sami. A  aké je teda moje doporučenie? Terajší hráči Counter Strike nemajú najmenší dôvod si Condition Zero kupovať. Jedine, ak doma nemáte sieť, môžete hrať iba singleplayerovo, skúste to, možno vás to zabaví. A pre vás ostatných, ktorých už aj multiplayerový Counter Strike nudí, skúste počkať na Half life 2. Spolu s ním by mal vyjsť aj CS na novom engine a možno to dostane novú šťavu. A ak nie, jestvujú predsa aj iné multiplayerovky.


napísal franco 29.5.2004
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
5.5
Ohodnotiť
COUNTER STRIKE: CONDITION ZERO
+ CS štýl
- grafika, zastaralý engine
- zvuková stránka
- multiplayer cez Steam


RECENZIE HRÁČOV

Vývoj: Cenega
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (12)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19941)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk