CATWOMAN

CATWOMAN

4.9

Batman, Spiderman, Superman - superhrdinovia, ale samí muži. Teraz prichádza čerstvá krv do tohto uzavretého spolku žena - Catwoman.

Recenzia na PC verziu

Batman, Spiderman, Superman - superhrdinovia, ale samí muži. Teraz prichádza čerstvá krv do uzavretého spoločenstva superhrdinov - Catwoman. Mačacia žena sa snaží o svoj vzostup z vedľajšej postavy do vlastnej show. Pôvodne Catwoman mala nasledovať žiarivý príklad Spidermana, ktorý je najlepšie zarábajúcim remakom komixu, ako vo filmovom tak aj v hernom svete. Filmové spracovanie mačacej ženy sa ani napriek sexi Halle Berry nechytilo a distribútori budú radi, ak sa im vráti aspoň polovica stomiliónových nákladov na film. A čo sa týka, pre nás dôležitejšej, hernej konverzie, na tú sa pozrieme v nasledujúcich riadkoch.

 

Musela zomrieť, aby začala žiť. Zabili ju, ale je späť a chce sa pomstiť. Bola obyčajná návrhárka reklám. Volala sa Patience Prince. Keby zomrela, nik by si to nevšimol. Nesmrteľná egyptská mačka si ju našla a ju priviedla späť a podobne, ako stovky podobných pred ňou. Určila jej nový osud, vdýchla nový život - život mačacej ženy. Odteraz bude Catwoman. Rýchlosť, mrštnosť pohybov, nočné videnie, kvalitný čuch, lezenie po stenách, skákanie z veľkých výšok to bude teraz jej život. Keď sa tomu sa pridá aj niekoľko negatívnych vecí, ako strach z vody a túžba po trblietavých veciach, problémy sú na ceste.

 

Catwoman
Catwoman
Catwoman
 

Autori sa v príbehu hry presne držia filmovej línie a misie sú postavené na lokáciách z filmu. Teda v hre si prejdete všetky kľúčové scény z filmu plus niekoľko menších scén okolo. Celkovo to robí 7 misií, rozčlenených vždy na niekoľko častí. Prejdete ich však za 4-5 hodín a to aj s množstvom frustrácie a búchania päsťou do klávesnice pri tom, ako už 50-ty krát spadnete z nejakej strechy, kam ste sa posledných 5 minút škriabali a musíte to zvládať znovu. Popritom všetkom vás hrou bude sprevádzať slabá kamera a nedoriešené ovládanie. Primárne je totiž hra určená pre konzoly a zjavne sa nikto nepozastavil nad optimalizovaním klávesnicového ovládania.

Aby ste pochopili hra je štýlom niečo, ako kombinácia Tomb Raidera a Prince of Persia, teda sa dostatočne naskáčete a miestami si aj zabojujete. Len na rozdiel od Princa je tu skákanie iritujúce a frustrujúce, väčšinou totiž neviete kam skočiť, neviete čo spraviť a ak sa to náhodou po niekoľkých pokusoch prejdenia miestnosti dozviete, musíte skúšať ešte 10 krát pokým sa konečne dostanete ďalej. S bojmi proti nepriateľom je to podobné, nemáte žiadne zbrane a jedine môžete používať svoj bič a svoje drápy. To však na zabitie nepriateľov nestačí a nikdy ani nikoho nezabijete, nepriateľov vždy musíte odkopnúť do nejakých vitrín alebo smetných košov, ktoré sa po nich zavrú a máte pokoj. Takže pokým si ich presne nenastavíte na určité miesto a neodkopnete kam treba, musíte sa s nimi párať. Nájdu sa aj takí, ktorých nemáte kam strčiť a do nich budete musieť udierať až dovtedy pokým to nevzdajú a neodbehnú preč. Energiu nepriateľov vidíte len pri bossoch, ktorých stretete na konci niektorých levelov. S nimi začína naozajstný boj a tu pocítite naplno problémy s kamerou a ovládaním. V každom levely máte prísť vždy len na určité miesto,  kde misia končí. Cestou však môžete využívať špeciálne kopy a efektné triky, za ktoré dostávate body a za ne si na konci levelu môžete kúpiť nové špeciálne chmaty, kombá a efekty.

Catwoman
Catwoman
Catwoman
 

Keď to povieme slušne kamera je na prd. Často sa totiž stane, že nič nevidíte, neviete kam ísť, nevidíte nepriateľov, ktorí na vás útočia. K tomu vás kamera nesleduje, len sa niekde v určených pozíciách na celú scénu pozerá, ide veľmi pomaly za vami alebo čo je ešte horšie, je niekde naboku od vás a nevidíte, čo je pred vami. Jedine klávesou pre FPS pohľad si na chvíľu môžete pozrieť pohľad z vašich očí, ale v ňom sa hrať nedá a teda si tak môžete len obhliadnuť okolie. Pritom tento FPS pohľad je určený na sledovanie stôp. Pri ovládaní treba spomenúť, že celé to ovládate na klávesnici a na myš môžete zabudnúť. Šípkami sa pohybujete do strán a numpadom zase ovládate údery. Nefungujú tu boje tak, ako v Prince of Persia, že sa bije automaticky len jedným tlačidlom, ale tu musíte ovládať minimálne 4 klávesy (aby ste trafili na tú stranu, na ktorú chcete) a to ešte obyčajné kopy kombináciou so shiftom. Najhoršie je, že niekedy neviete presne, na ktorú stranu kopne alebo udrie a nemusíte vôbec trafiť nepriateľa. Podobne problematické je keď musíte niektorý predmet zachytiť bičom a trafiť ho do niečoho. Na druhú stranu, aby sme len nekritizovali, skákanie po rôznych rúrach, saltá a otočky na zachytenom biči sú veľmi pekne spravené, rovnako ako animácie hlavnej postavy, s tou sa autori pekne pohrali. Škoda však, že nespracovali rovnako aj všetko ostatné. Levely sú slabo navrhnuté, a často zbytočne prekomplikované  množstvami skokov a malým počtom nepriateľov. 


Čo sa týka rýchlosti grafiky, je to relatívne v pohode a ani množstvo efektov ju nespomaľujú. Jediná škoda, že sa tie rozmazávania, triky a efekty nedajú vypnúť a časom môžu dosť vadiť. Zvuková stránka hry je rovnako na priemernej úrovni. No človek sa až diví, čo všetko kvôli komercii dokáže EA vyprodukovať a to sa v poslednej dobe veľmi snažili vypľuvať len kvalitné tituly.

 

Catwoman
Catwoman
Catwoman

 

Celkovo je hra len komerčný nedokončený produkt. Je to vlastne maximum, čo sme od menej ako ročnej práce na hre mohli čakať. Kvalitatívnym prirovnaním k ostatným filmovým konverziám mi až príliš pripomína Alias a PC verziu Spider-Mana. Všetko také priemerné  tituly určené len pre skalných fanúšikov. Mimochodom oproti komixu je v hre a filme príbeh odlišný, autori si vybrali novú postavu a novú Catwoman. Týmto ťahom si môžu dovoliť nových nepriateľov, nové prostredia a aj nové možnosti. Čo by bolo zaujímavé keby existovala potenciálna možnosť pokračovaní, totiž film a ani hra nebudú v žiadnom prípadne finančne úspešné a teda nebudú ani pokračovania.


napísal saver 5.8.2004
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
4.9
Ohodnotiť
CATWOMAN
+ grafika
+ animácie postavy
- kamera
- ovládanie
- design levelov


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: EA / EA CZ / EA
Štýl: Akcia
Dátum vydania:  júl 2004
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (5)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19923)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk