TRANSPORT GIANT

TRANSPORT GIANT

7.0

Máte radi autodráhu alebo elektronické vláčiky? Ak áno, zrejme vás poteší nová budovateľská stratégia Transport Giant.

Recenzia na PC verziu

Máte radi autodráhu alebo elektronické vláčiky? Ak áno, zrejme vás poteší nová budovateľská stratégia Transport Giant. Jedná sa o nenásilnú hru, ktorej podstatou je výstavba tratí a ciest pre dopravné prostriedky. Hráč v úlohe podnikateľa sa musí postarať nielen o to, aby mal plné vrecká peňazí, ale aj napĺňať stanovené požiadavky. A tie bývajú neraz poriadne náročné. Preto pred začatím kampane dobre zvážte, či zvolíte tú ľahšiu a budete dobýjať americký kontinent, alebo sa vydáte do Európy. V prípade potreby si ešte zvoľte jednoduchšiu obtiažnosť na jednotlivých mapách.

 

Všetky činnosti a možnosti  sú kedykoľvek počas hry k dispozícii. Stačí kliknúť na niektorú ikonu v ľavom dolnom rohu obrazovky a zvoliť požadovanú stavbu, činnosť alebo menu so základnými nastaveniami. Väčšina spomínaných možností sa samozrejme týka výstavby nových ciest, plánovania tratí a nakupovania nových dopravných prostriedkov. Tieto činnosti sú základom, ktorý si treba osvojiť.

 

Transport Giant
Transport Giant
Transport Giant

Plánovanie a výstavba
 

 

Na mape sú vyznačené mestá, továrne, farmy a ložiská nerastných surovín. Zvyčajne k nim nevedú žiadne alebo len symbolické cesty. To je príležitosť pre vás, pánov podnikateľov. Budujete cesty, trate, mosty, letiská a lodenice, aby ste zabezpečili prepravu ľudí a materiálov. Najlepším riešením je vytvorenie dopravných uzlov, ktoré spájajú na seba viazané a nadväzujúce objekty. Takže napríklad postavíte železnicu, ktorá povedie od miesta, kde sa rúbu stromy, cez drevospracujúci podnik na výrobu dosiek. Odtiaľ postupujete k továrni na výrobu nábytku a napokon do mesta.

Na každom kľúčovom mieste vybudujete stanicu, prípadne sklad. Prepravovať ľudí, nakladať a vykladať tovar môžete len z objektov v okolí stanice. Dostupnosť zistíte jednoducho. V ponuke vyberiete povedzme železničnú stanicu. Myšou pohybujete po území tak, aby bola na vyhovujúcom, zelenou farbou označenom  mieste. Súčasne vidíte zvýraznené aj priľahlé objekty, ktoré majú prístup k stanici. Odporúčam vybaviť stanice praktickými opravovňami, nádržami s vodou, prípadne stánkami a inými dodatkami. Nájdete ich v doplnkovom menu.

 

Ďalej si zvolíte ponuku tratí. Pomocou predvolených roviniek a zákrut vybudujete trasu a potvrdíte jej výstavbu. Tu musím povedať, že budovanie príjazdových komunikácií v iných hrách podobného druhu je jednoduchšie a praktickejšie. Neviem prečo autori neponechali budovanie a intuitívne úpravy tratí (hlavne zákrut) pomocou myši, ako to zvyčajne býva. Ďalším mínusom sú neukončené trasy. Na slepej koľaji nenájdete žiadne koncovky alebo zátarasy. A to nepôsobí veľmi dobre. Keď máte aspoň dve prepojené stanice, môžete kúpiť vlak a pripraviť ho na transport. Podobný proces prebieha aj pri automobilovej, lodnej a leteckej doprave

Transport Giant
Transport Giant
Transport Giant


Kúpa dopravných prostriedkov a transport

 

Keď máte pripravené stanice (letiská, prístavy), je čas zakúpiť a umiestniť dopravu. V ponuke nájdete niekoľko rôznych dopravných prostriedkov z daného odvetvia. Sortiment zodpovedá historickému obdobiu, v ktorom sa práve nachádzate. Prostriedky sa líšia životnosťou, požiadavkami na údržbu, rýchlosťou a prepravnými možnosťami. Lepšie a výkonnejšie samozrejme stoja viac peňazí. Zvolíte si podľa chuti, financií a umiestnite nový prírastok na stanovenú trasu. Súčasne určíte transportné požiadavky. Takže napríklad umiestnite vlak na stanicu A, kde sa naloží 10 ošípaných z neďalekej farmy. Priradíte stanicu B, neďaleko ktorej je mäsokombinát. Tu vyložíte zvieratá a naložíte 5 kusov (vagónov) mäsa. Napokon zvolíte stanicu C, kde vyložíte zásielku z mäsokombinátu. Peniažky sa budú len tak sypať! Tu upozorňujem na ďalší nedostatok, ktorý som už pozoroval aj v iných hrách. Vlakové súpravy môžu jazdiť po tej istej koľaji a pri stretnutí nenasleduje logická kolízia, ale jednoducho prejdú cez seba. Trasy vlakov, druh a množstvo prevážaného tovaru a dopravný prostriedok môžete kedykoľvek upraviť alebo zmeniť. Je dôležité vhodne zvoliť množstvo prevážaných surovín a tovaru. Ťažko naložený vlak sa viac opotrebúva a nedosahuje plnú rýchlosť. A teda do cieľovej stanice dorazí oveľa neskôr (ak vôbec). Spomínané skutočnosti sa opäť týkajú všetkých dopravných prostriedkov.


Všetky procesy môžete uskutočňovať v pokoji, bez stresu. Hra sa dá kedykoľvek zapauzovať alebo znížite/zvýšite jej rýchlosť podľa potreby. Takto bez náhlenia naplánujete trasu a nakúpite. Alebo naopak urýchlite čas, keď nemáte čo robiť (keď ste bez peňazí :)
). Cieľom misií je najčastejšie dosiahnutie určitého zisku v priebehu niekoľkých rokov alebo vysporiadanie sa s konkurenciou. A opäť jeden postreh. Ak nestihnete včas splniť požiadavky misie, hra aj napriek tomu pokračuje. Neskončí sa upozornením typu "mission failed“, ani nie ste upovedomení o tom, že ďalšia snaha je zbytočná a tak by bolo vhodné misiu ukončiť. Ľahko sa vám môže stať, že ak nesledujete čas, budete sa zbytočne namáhať bez akejkoľvek šance na úspech.


Hra je spracovaná v peknom, ale trochu zastaralom 2D prostredí. Objekty a krajinu si môžete približovať a vzďaľovať podľa potreby, ale nenašiel som možnosť rotácie mapy. Ocenil by som ju najmä v nepriehľadných lokáciách. Dajú sa síce vypnúť stromy aj nežiadúce objekty, ale nie je to celkom ono. Ak máte CPU 800 Mhz, 256MB ram a priemernú 3D kartu, mala by vám hra fungovať bez problémov.

Transport Giant
Transport Giant
Transport Giant

Transport Giant je vcelku zábavná budovateľská stratégia. Bohužiaľ neprináša absolútne nič nové. Nedávno sa v istom hernom časopise objavila plná hra Industry Giant II. Nová stratégia je tomuto titulu až priveľmi podobná. Navyše niektoré procesy v Transport Giant (plánovanie tratí, voľba prevážaných surovín) sú riešené zložitejšie, ako v porovnávanej hre. Takže opakujem, Transport Giant je vcelku zábavná vecička, ale ak máte doma Industry Giant II, je zbytočné kupovať si ju.


napísal uni 2.9.2004
Páči sa mi!
7.0
Používatelia
6.8
TRANSPORT GIANT
+ rozmanitosť dopravných prostriedkov
+ slušné kampane
+ dobrá atmosféra
- nič nové pod slnkom
- trochu zastaralá grafika
- zbytočne zložité procesy pri výstavbe tratí a preprave
- nelogické prvky nezodpovedajúce skutočnosti (vlaky prechádzajú cez seba atď.)


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Ssd sata + hdd + m2 ssd ? (6)
Ahojte, mam uz par rokov zapojene Ssd sata na ktor...
|Zháňam labo variety kit 01 pre... (1)
Mal by niekto na predaj Labo Variety Kit 01 (Toy-c...
|Dragons dogma 2 (2)
Zdravim, mam otazku ohladne DG2 a to ze ako mam pa...
|Metro séria (6)
Chcem sa len opýtať pre zaujímavosť Metro hry sú u...
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20333)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk