GRAND PRIX 3

GRAND PRIX 3

8.7

Recenzia na PC verziu

Kto by tomu uveril, že od čias, keď väčšina z nás drvila Grand Prix 2 ubehli štyri roky. Pre väčšinu je to náramne dlhý čas hlavne, preto že na GP3 čakali každým dňom a stále nič. Niektorí si možno práve kúpili prvý počítač a niekde uvideli GP3 a bez akéhokoľvek očakávania začali hru hrať. Tí prví však rozmýšľali, čo pre nás mág simulátorov F1 Geoff Crammond pripravil.
 Prvé menu sa skladá z dvoch tlačidiel. Quick Race a Main Menu. Myslím, že významy týchto dvoch zložitých slov nemusím vysvetľovať. Po prvom zahliadnutí hlavného menu som sa rozhodol, že vyskúšam Non Championship Race (Single Race), čo znamená že pretek bude obsahovať všetko ako každá veľká cena teda : piatkový voľný tréning, sobotňajší voľný tréning, kvalifikácia, zahrievacie kolo a samotný pretek. Na rad prišiel výber pretekára a tu nastal prvý šok. Microprose nedokázal predbehnúť giganta EA Sports, ktorý získal pre svoju F1 2000 licenciu na rok 2000 a tak sa Microprose musel uspokojiť s licenciou na rok 1998. Druhý šok prišiel, keď sa vo farbách Williams na miesto kanadského „meničafarbyvlasov“ Jacquesa Villeneueva objavil nejaký nesympatický dedo s menom John Newhouse. Samozrejme to bol len problém s licenciou a copyrightom, ktorý bol na meno Jacquesa Villeneueva vystavený. Tento problém s licenciou vyriešili tak, že na internete môžete nájsť rôzne patche napr. aj na rok 2000. Na výber máte ďalej ešte, už spomínaný Quick Race, čo vás bez akéhokoľvek opýtania hodí rovno na trať, ktorú ste si vybrali. Pred samotnou sezónou by som vám odporučil zajazdiť si všetky trate a zistiť, na ktorej zákrute nemusíte vôbec brzdiť a na ktorej práve naopak skoro stojíte. Ak ste si istý, že na to máte vyskúšajte si sezónu na jednej z piatich obtiažností. Pred začiatkom preteku získate informácie o počasí, ktoré sa vám naozaj zídu. Počasie je v GP3 premakané, pretože sa môže meniť počas pretekov, čo vám niekedy dosť prekazí plány.
 Prvé, čo si všimnete už na štarte je, že všetky modely monopostov sú rovnaké a odlišujú sa len farbami. Trochu ma prekvapili ploché stromy, ktoré sa podobajú na všeličo no len ako strom mi to moc nepripadá. Trochu ma mrzí aj to, že traťoví maršali a depo (PIT-STOP) je v 2D a nevyzerá to veľmi esteticky. Veľmi pekne urobený je dážď, ktorý má viacej podôb ako búrka, mrholenie a iné. Na výber máte množstvo pohľadov (zozadu, z kokpitu), ale aj pohľad z hociktorého monopostu, ktorý sa na trati nachádza, čo vám umožní odkukať taktiku a nacvičiť si brzdné manévre. Dosť ťažko mi je hovoriť o pohľade z kokpitu, pretože zatiaľ ma pozvánka od McLaren Mercedes na jazdu v tandeme nejak obchádza, ale z mojej hernej skúsenosti patrí medzi špičku, pretože na volante máte dostatok informácii a pohľad je široký takže problém s jazdením by nemal nastať.
 Takisto mi je ťažko hodnotiť zvuky formúl, pretože som ich zatiaľ počul len z TV a aj to slabo, pretože do toho vždy kecá Rasťo Dutka, alebo Jirko Malchárek. V prípade, že si dáte automatickú prevodovku zvuky vám určite pomôžu pri radení. Čakal som aj nejaké pokyny z depa tie mi tu však chýbajú.
 Hrateľnosť som si nechal na koniec ako perličku, pretože to zaujíma každého najviac. Po prvých metroch zistíte, že je to dosť náročne a prvý váš veľký úspech bude prejsť prvé kolo pod 2 minúty so všetkými spojlermi, kolesami. Pri nárazoch vám odpadávajú rôzne časti monopostu a tak jazdenie štýlu vypiecť na plné gule a brzdiť spojlerom druhého pretekára sa veľmi nevypláca. Trochu nereálne je, že pri havárií vám lietajú formule niekoľko metrov nad hlavou, čo vás môže vyviesť z koncentrácie a ani neviete ako a lietate tiež. Zo začiatku si môžete vybrať rôznych asistentov, ktorý vám pomáhajú udržať formulu na vozovke. Asistentov si časom môžete vypínať a tak zdokonaľovať svoje jazdecké umenie. Samozrejme sú aj ľudia ako ja a asistenti im hrajú na hrdosť a tak ich hneď od začiatku vypnú a jazdia sami. Správanie sa formúl na trati je geniálne aj vďaka tomu, že Geoff Crammond si povolal na pomoc team F1 Arrows. Zo začiatku budete určite nervózny, pretože pri výjazde z trávy s väčšou akceleráciou okamžite chytáte hodiny. Po niekoľkých kolách sa pneumatiky zodierajú a tak nebuďte prekvapený ak v poslednej zákrute pred cieľom taktiež dostanete hodiny. Prepracované sú rozdiely medzi jazdou na suchej a mokrej vozovke. Na mokrej vozovke idete o veľa pomalšie(inak sa to ani nedá) a zo začiatku budete jazdiť tak ako pred pár rokmi japonský „umelec“ Katayama, ktorému robilo problém udržať sa na trati aj pri zahrievacom kole. Ako už v poslednom čase býva zvykom máte možnosť nastaviť si svoju formulu podľa vašich predstáv, od nastavenia výšky spojlera, prítlaku, až po druh povrchu pneumatiky, čo    však neznamená, že keď dáte všetko na maximum formula pôjde 980km/h, práve naopak.           
 Veľmi ma potešilo, keď som zistil, že umelá inteligencia protivníkov je na takej úrovni akej je, veď posúďte sami. Bez môjho pričinenia sa zrazu stala taká kolízia aká sa nepodarila ani mne, kde sa zrazilo niekoľko monopostov a povedľa cesty ste mohli nájsť súčiastky aj na ďalšie tri formule. Pri predbiehacom manévri protivníkov, sa jedna z formúl dostala z ideálnej stopy a okamžite vyletela z trate spolu z tou druhou. Predbehnúť protivníka na rovine je dosť zložité, pretože formule majú jednotný motor a tak môžete vyhrať aj s Marcom Genem.

 Aj keď som spomínal veľa plusov nájde sa aj zopár mínusov. Najväčší z nich je neúčasť multiplayer hry cez internet, čo je v tejto dobe obrovský hriech. Tiež ma mrzí, že pre dokonalosť reality nepridali do hry Safety Car, čo by bolo určite zaujímavé. Takisto ma by ma potešil nejaký stupeň víťazov, kde by ste mohli vidieť skákajúceho Schumiho v bassebalovej čiapke, v ktorej vyzerá ako ....(doplňte si podľa vlastného uváženia). Keď si rozoberieme hru tak zistíme, že hrateľnosť je vynikajúcej úrovni zo všetkým, čo k tomu patri, grafika takisto aj keby som uvítal zmeny hlavne okolia, publika a depa. Zvuky sú tiež na veľmi dobrej úrovni, čo oceníte pri manuálnej prevodovke. Umelá inteligencia je nadupaná, takže Geoffovi Crammondovi neostáva nič iné ako povylepšovať týchto pár vecí, získať licenciu na aktuálnu sezónu (čo je asi najväčší problém) a GP4 nebude mat chybu :-).





napísal keith 9.10.2000
Páči sa mi!
8.7
Používatelia
7.0
GRAND PRIX 3


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Steam deck - emulácia ps2 hier (0)
Čau. Hráva tu niekto PS2 hry na SD? Samozrejme poz...
|Stalker shadow of chernobyl - ... (0)
Čaute, dostal som chuť si prejsť znova trilógiu St...
|Driver updater (4)
Ako najlepšie aktualizovať ovládače vo Windowse ? ...
|Fc24 pc - nejde spustiť, antic... (2)
Dobrý deň, zakúpil som FC 24 na PC, hru mi nejde s...
|Wargame - european assault (3)
zdravím vás. ked to nainštalujem zo steamu,mám pln...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20956)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk