STAR WARS BATTLEFRONT

STAR WARS BATTLEFRONT

8.5

Nový klon Battlefieldu, tentoraz v jedinečnom Star Wars prevedení. Podarí sa však hre dobehnúť originál?

Recenzia na PC verziu

Hviezdne vojny. Kto by nepoznal túto veľkolepú  filmovú sériu? Určite ste aj vy videli aspoň jeden, či dva diely z nesmrteľnej klasiky. Pravdepodobné je, že poznáte všetky. A možno aj niektoré hry, inšpirované nevšednou filmovou predlohou. Väčšina z nich pochádza priamo z dielne spoločnosti LucasArts, ktorá je práve tak, ako Lucafilm úzko spätá s Georgom Lucasom a Hviezdnymi vojnami. O kvalite ich produktov sa môžeme presviedčať už roky. A tak je zrejmé, že nová hra má predpoklady zaradiť sa medzi elitu podobne, ako nezabudnuteľné filmy.

 

Podtitul Battefront v názve aktuálneho titulu nie je náhodný. Ak ste milovníkmi akčných hier a zvlášť tých, kde sú prioritou veľké multiplayerové súboje, nie sú vám cudzie tituly Battlefield 1942 či Battlefield: Vietnam.  Star Wars: Battlefront v podstate vychádza z uvedených titulov a svoje ambície naznačuje už v samotnom názve - bojová línia. Takže určite už tušíte, že hra mapuje veľkolepé bitky zo sveta legendárnych Hviezdnych Vojen. A nepochybujte o tom, že sa nezabudlo ani na bojovú techniku.


Na rozdiel od iných  hier z legendárneho sveta, v čerstvom titule nevystupujete v úlohe veľkolepého hrdinu. Teda aspoň nie v úlohe mocného rytiera Jedi alebo inej preslávenej postavy. Hrdinom sa môžete stať napriek tomu, že ste len jeden z mnohých vojakov podriadených napr. impériu alebo  oddaných  spravodlivej rebélii. Či už hráte kampaň, samostatnú mapu alebo bojujete na sieti, priebeh akcie a misií je v podstate rovnaký. Na veľkoplošnom bojisku stoja proti sebe dve znepriatelené strany. Vašou úlohou je, ako príslušník jednej z nich, dopomôcť k víťazstvu nad protivníkom. Hoci niekedy máte zadané  priority boja (zničenie ochranného štítu, generátora a pod.), víťazstvo zvyčajne dosiahnete úplnou likvidáciou súperových jednotiek.

 

Star Wars Battlefront
Star Wars Battlefront
Star Wars Battlefront


Podobne ako je to v BF, máte v hornej časti obrazovky uvedené číselné hodnoty, ktoré ukazujú celkový počet vašej a opozičnej armády. Nové posily sa objavujú na niektorom z predurčených bodov (command post), ktoré sú pod dohľadom domovskej armády. Na počiatku boja obidve strany ovládajú niekoľko z nich, ale počas bitky je možné obsadiť nepriateľské pozície a tak získať výhodu v boji. Priamo pred vstupom na bojisko a po úmrtí ovládanej postavy si volíte novú pešiu jednotku. Na výber máte vždy až päť možností. Ich funkcia a význam je podobný pre každú stranu. Výzor a konkrétne použité zbrane zodpovedajú zúčastneným rasám a mocnostiam. Nájdete tu klasického strelca s rýchlopalnou zbraňou (Storm Trooper, Super Battle Droid, Rebel Soldier, Clone Trooper), ostreľovača (Marksman, Scout Trooper, Assasin Droid, Clone Sharpshooter), pilota a ťažkú pechotu (Assault Droid, Vanguard, Shock Trooper). Poslednou možnosťou na  výber je zvyčajne špeciálna jednotka, typická pre bojujúca stranu. Napr. Impérium má  pechotu s jet-packom, dobre známu ako Dark Troopers. V ponuke mechanických droidov nechýba  skvelá Droideka. Je to ťažko vyzbrojený robot, ktorý sa pri rýchlom presune zvinie do klbka a navyše môže použiť ochranný štít. Niektoré jednotky majú osobité vlastnosti a sekundárnu funkciu. Napr. piloti dokážu opraviť poškodené vozidlá a veže. Navyše, keď sedia v lietadlách a raketách, poškodená technika sa regeneruje! Ostreľovači súčasne zásobujú muníciou a zdravotnými balíčkami ostatné jednotky. Tieto predmety inak zbierate po padlých nepriateľoch alebo musíte vyhľadať zásobovacie a regeneračné mechanizmy. Všetky jednotky a pri všetkých zbraniach, nielen pri ostreľovacích puškách, využívajú priblíženie cieľa pomocou zoomovania.


Aké by to boli veľkoplošné bitky bez bojovej techniky! Vlastne som už  prezradil, že o tieto vecičky tu nebude núdza. Nájdete tu prakticky všetko, čo ste uvideli v ktoromkoľvek filme! Tanky, vojenské skútre, vznášadlá, obrie transporty (AT-AT) a mechanické stroje. V letectve nechýba obľúbený X-wing a Tie-Fighter (Fanúšikovia mi dúfam prepáčia, že neovládam všetky názvy). A do každého z týchto vozidiel môžete nastúpiť a ovládať ho! Keď spomínam ovládanie, nesmiem zabudnúť na povely, ktoré zadávate spolubojovníkom. Môžete im prikázať, aby vás nasledovali, držali pozíciu, jednali samostatne alebo sa pustili do útoku. A na rozdiel od Battlefieldu, tu vás spojenci naozaj poslúchajú a jednajú podľa príkazov.

   

Hoci som už naznačil, že prioritou produktu je hra po sieti, nezabudlo sa ani na singleplayer. Keď na úvodnej obrazovke zvolíte hru pre jedného hráča, otvorí sa vám menu so sympatickou ponukou. Clone Wars Campaign predstavuje súbor siedmych scenárov, ktoré mapujú obdobie vojny klonov. Okrem klonovaných jednotiek na strane Republiky a droidov podriadených Obchodnej Federácii (CIS) sa do prebiehajúcich bojov zapájajú gungani a chlpáči známi ako Wookies. Potýčka začína na planéte Naboo a vrcholí na planéte Kashyyk. Jednotlivé misie sú doplnené filmovými ukážkami z prvých dvoch epizód Hviezdnych Vojen.

 

Star Wars Battlefront
Star Wars Battlefront
Star Wars Battlefront

 

Galactic Civil War Campaign sa zaoberá obdobím, keď dominantné Impérium čelí útokom Rebelov. Boje začínajú na planéte Tatooine a záverečný ôsmy boj sa odohráva na planéte Bespin. Celok dopĺňajú ukážky zo štvrtej až šiestej epizódy Hviezdnych Vojen, ktoré sa zaoberajú týmto obdobím. Galactic Conquest je v podstate súbor nelineárnych kampaní. Vyberiete si bojujúcu stranu a podľa uváženia útočíte na vybrané planéty. Odmenou za víťazstvo je nadvláda nad planétou a bonus, použiteľný pri ďalších útokoch. Takže napr. nepriatelia budú mať na počiatku boja poškodené vozidlá alebo vás podporí Jedi. V prípade porážky nastane odvetný úder a vy bránite svoju napadnutú planétu. Kampaň končí ovládnutím alebo stratou všetkých planét. Instant Action predstavuje voľnú hru s ľubovoľným výberom scenára a bojujúcich strán. Má podobný priebeh ako hra po sieti.

 

Multiplayer je podstatou celej hry. K dispozícii je šestnásť vydarených scenárov, s ktorými ste mali možnosť zoznámiť sa už v kampani. Môžete ich hrať podľa predvolených proporcií alebo s vlastnými úpravami a bojovými stranami. Samozrejmosťou je možnosť vytvoriť dedikovaný server. Výrazným plusom najmä v našich končinách, kde sa pri sieťovej hre sotva zíde viac ako osem či desať hráčov, je prítomnosť botov. Malé množstvo hráčov na rozmernej mape je skôr hra na naháňačku, ako akčný boj. Preto poteší možnosť zapojiť do boja až 32 jednotiek s umelou inteligenciou pre každú stranu! Dokonca môžete určiť vyspelosť AI a zapojiť do bojov filmových hrdinov! A verte mi, že keď sa do húfu nepriateľov pustí meč Luke Skywalkera alebo keď sa objaví temný Darth Vaderov plášť, urobí to na vás veľký dojem. Ale je škoda, že hrdinovia sú nezraniteľní. Môžete urobiť čokoľvek, ale nespôsobíte im ani škrabanec. Jedine na seba zbytočne upozorníte a za to zaplatíte stratou života. Postrehol som, že občas, možno zo solidarity alebo z vyčerpanosti, jednoducho sami padnú na zem a neskôr sa znovu objavia. No to je len drobný detail, ktorý nemá podstatný význam.


Grafické spracovanie je na vysokej úrovni. Na skromne pokrytých územiach, ako sú púšte alebo snežná krajina si to možno až tak neuvedomíte. Ale keď sa ocitnete v pralese plnom zelene a domorodých obydlí so zvlnenou vodou jazera, či v kráľovskom paláci, oceníte precíznu prácu grafikov. Aj pohyby, výzor postáv a strojov sú na vysokej úrovni. Určite vás osloví aj známa hudba, ktorá už na plátnach kín sprevádzala všetky vesmírne dobrodružstvá. Keď som počul melódiu "Cisársky pochod" (Imperial March), ktorá vo filme sprevádzala príchod Darth Vadera, bol som vo vytržení. Poviem to asi takto, ak vstúpite na toto bojové pole, ocitnete sa vo filme. Ale dodávam, že ak chcete naplno vychutnať hru a jej atmosféru, potrebujete aspoň 1,5 Ghz procesor, 64 MB grafickú kartu, 512 MB ram pamäte.

 

Star Wars Battlefront
Star Wars Battlefront
Star Wars Battlefront


Star Wars: Battlefront síce neprináša žiadne výrazné inovácie, ale ponúka možnosť vstúpiť do prepracovaného sveta Hviezdnych Vojen a zúčastniť sa veľkolepých bojov. Poteší predovšetkým milovníkov veľkých multiplayerových akcií, ale nesklame ani v hre pre jedného hráča. A skalní priaznivci filmovej série budú slintať blahom. Tým aj odporúčam pripísať si k celkovému hodnoteniu ešte desať bodov. Takže priatelia, nech vás Sila sprevádza!


napísal uni 8.10.2004
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
Star Wars: Battlefront
| STAR WARS: BATTLEFRONT
[31.1.2004]
8.5
Ohodnotiť
STAR WARS BATTLEFRONT
+ kvalitná grafika
+ výborne spracovaný svet Star Wars
+ boti v multiplayeri
+ filmová hudba a ukážky
- pomerne vysoké hardwarové nároky
- málo herných módov
- nie celkom vyvážené bojové strany


RECENZIE HRÁČOV
Star Wars Battlefront
8.1
STARWARS    20.3.2006
V tejto hre precestujete celú galaxiu.Bojové strany:V tejto hre bojujete na rôznych plan...prečítať celé
PC

Vývoj: Lucasarts / CENEGA Slovakia / Pandemic
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 21. september 2004
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19517)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk