ARENA WARS

ARENA WARS

7.8

Netradičných stratégii nebýva veľa. Dokáže sa Arena Wars presadiť medzi bežnými realtimeovkami?

Recenzia na PC verziu

Zdá sa, že jeseň je k milovníkom stratégii naozaj štedrá. V posledných týždňoch nás výrobcovia a distribútori hier zasypávajú množstvom atraktívnych titulov z danej oblasti. Za všetky spomeniem aspoň skvelý Rome: Total War alebo Codename Panzers. Ani programátori v neďalekom Nemecku nezaháľali a prispeli svojou troškou do mlyna. Vytvorili svojskú, ale určite nie podradnú stratégiu s výstižným pomenovaním Arena Wars.

Jedná sa naozaj o nezvyčajný projekt. Nie je zvlášť originálny a určite nie prevratný, ale napriek tomu jedinečný. Prečo je to tak? Arena Wars využíva základy bežných stratégií a herné modifikácie, aké sa bežne využívajú v akčných hrách. Hlavným vzorom bol nepopierateľne Unreal Tournament. Mód "získaj zástavu“ (capture the flag) už síce bol párkrát použitý aj v stratégiách, ale Bombing Run či Double Domination sú v podobných tituloch určite novinkou, prevzatou z populárnych akčných trhákov. Pripomeniem podstatu uvedených modulov a drobné odlišnosti v stratégii. V CTF musíte ukradnúť nepriateľovu zástavu a priniesť ju do hlavného sídla. Súčasne bránite vlastnú vlajku pred súperovými jednotkami. Zaujímavá je možnosť hrať tento mód vo verzii jeden na jedného a dvaja na dvoch. Bombing Run je beh s bombou, ktorú sa snažíte umiestniť na určené miesto v súperovej základni a tak zabodovať. Kým časovaná bomba nevybuchne, súper má stále možnosť odniesť ju preč a zabrániť vám skórovať. V Double Domination sa musíte zmocniť dvoch strategických bodov a udržať ich pod svojou kontrolou.

Arena Wars
Arena Wars
Arena Wars


V Arena Wars je obsadenie pozícii sťažené a podmienené ziskom kľúčov, ktoré umožnia obsadenie bodov. Pre spestrenie a dokonalé vyžitie sú v hre pre jedného navyše súbory zábavných a šialených misií Fun Tournament a Insane Tournament. Celkovo teda singleplayer obsahuje šesť módov a bezmála šesťdesiat misií! Inteligencia počítačových protivníkov je na vysokej úrovni. Samozrejme, že v prvých misiách rozsiahlych turnajov sú súperi menej zdatní a ich zručnosť sa úmerne zvyšuje s vaším postupom.

 

V Arena Wars sú všetky módy obohatené o drobné doplnky a inovácie. V prvom rade je to strategická zložka. Hra obsahuje pomerne jednoduché, ale nie jednoducho zdolateľné arény. Na začiatku každej misie má hráč k dispozícii určitú sumu, ktorú investuje do výstavby jednotiek. Keď je niektorá jednotka zničená, hráč  získa naspäť investované peniaze a môže ju nahradiť novou posilou. Takto sa zabráni nekontrolovanému najímaniu a premnoženiu bojovníkov v aréne. Napriek tomu je dobré zvážiť, čo nakúpite za pridelenú čiastku. K dispozícii je celkovo šesť mechanických jednotiek s odlišnými prednosťami a slabinami. Navyše každý stroj, či vozidlo má špeciálnu vlastnosť a po úprave v továrni získa ďalšie vylepšenie.

 

Najlacnejším prostriedkom je rýchle športové auto, bugina. Špecialitou je samozničenie. Štvornohý mechanický pavúk je vyzbrojený efektnými raketami, ktoré pri unikátnom móde vypaľuje v ničivých skupinách. Chodec je robustný dvojnohý stroj, ktorý má na ramenách smrtonosné lasery. Má jump-jet, takže sa môže krátkodobo vznášať. Ničiteľ je ťažkotonážny tank s možnosťou teleportu. Zúrivec je unikátny ničiteľský stroj, ktorý má možnosť vyvolať devastačnú energetickú búrku. Artiléria slúži na spoľahlivú likvidáciu vzdialených cieľov. Špecialitou je stabilizovanie vozidla pre zvýšený dostrel. Samozrejme platí, že jednotky majú  v boji proti niektorým protivníkom výhody a iným by sa mali vyhýbať. Napr. chodec je ideálny na eliminovanie ničiteľov, ale je ľahkým cieľom pre pavúka.

Arena Wars
Arena Wars
Arena Wars

 

Pri vojnovom ťažení vám budú pomáhať alebo naopak znepríjemňovať život rôzne podporné predmety. Objavujú sa na určených miestach a vyzdvihnete si ich s ktoroukoľvek jednotkou. Potom ich pri vhodnej príležitosti aktivujete kliknutím na príslušnú ikonu a vybraný cieľ. Niektoré zabezpečia krátkodobú podporu alebo výhody vašim bojovníkom, iné slúžia na likvidáciu alebo potláčanie síl súpera. Celkovo sú tu štyri druhy doplnkových predmetov. Líšia sa farebným označením a využitím.


Zelené sú ochranné a nájdete tu napr. ozdravovanie alebo špeciálne brnenie. Žlté predmety vylepšujú bojové a pohybové vlastnosti, umožnia krátkodobé zrýchlenie, či vyzbroja jednotku toxickými strelami. Červené objekty slúžia na ochromenie nepriateľa, pomocou nich zablokujete protivníkove zbrane alebo vyvoláte šialenstvo, ktoré dočasne ochromí vybranú jednotku. Napokon sú tu modré predmety, ktoré majú masový efekt. Vďaka vírusu si súper okrem iného nebude môcť doplniť stav jednotiek a pozastavenie času spomalí priebeh invázie.

 

Ak sú dôležité miesta obklopené množstvom súperových jednotiek, nemusíte nasadzovať množstvo armády, aby ste prerazili. Stačí keď zlikvidujete súperovu elektráreň a všetky stroje a tanky v okolí súperovej základne explodujú. Samozrejme, podobný kúsok vám môže vyviesť aj protivník. V Arena Wars nepotrebujete stavať žiadne budovy, ale vo vlastnom záujme musíte chrániť pridelené objekty, aby vám súper nepripravil nepríjemné prekvapenie. Aj keď hra pre jedného ponúka široké možnosti vyžitia, prioritou projektu je hra pre viacerých hráčov. Až v súbojoch so živými protivníkmi oceníte možnosti a dynamický priebeh hry. Naozajstnou chuťovkou je komunikácia a dorozumievanie sa prostredníctvom kamery tzv. video-chat. Priebeh zápasu môžete sledovať a analyzovať prostredníctvom záznamu. Ak  vám nebude stačiť bohatá ponuka arén, môžete sa do sýtosti vyblázniť s editorom. Hra  umožňuje bezproblémové prepojenie po lokálnej sieti, ale aj cez internet. Multiplayer podporuje ôsmych hráčov, ktorí môžu hrať proti sebe alebo proti počítačovým protivníkom.

Arena Wars
Arena Wars
Arena Wars

 

Grafické spracovanie je na slušnej úrovni. Bojisko a jednotky si môžete približovať a polohovať podľa potreby. Arény nie sú veľmi rozľahlé, sú však dobre navrhnuté. Explózie a súboje vyzerajú pôsobivo. Počítač so 700Mhz procesorom, 128 MB RAM a 32 MB grafickou kartou nepokladám v súčasnosti za náročné podmienky na bezproblémový chod hry, takže užiť si ju môže prakticky každý.

 

Arena Wars je atypická stratégia, ktorá si osvojila herné módy úspešných akčných hier a vytvorila zaujímavé spojenie dvoch herných žánrov. Samostatní hráči sa môžu schuti vyblázniť na bezmála šesťdesiatke adrenalínových misií, rozdelených do niekoľkých herných módov. Hra po sieti, ktorá je hlavným ťažiskom hry, ponúka množstvo možností, vrátane komunikácie hráčov prostredníctvom kamery. Autori projektu dokázali, že vedia spraviť kvalitnú hru a neboja sa experimentovania. Aj keď nepredpokladám, že sa z Arena Wars stane oslavovaná modla, rozhodne nepatrí do starého železa a určite stojí za vyskúšanie. Najmä hra po sieti zabezpečí nevšedné chvíle plné zábavy.


napísal uni 29.10.2004
Páči sa mi!
7.8
Používatelia
6.1
ARENA WARS
+ niekoľko herných módov a bezmála 60 máp
+ atypická stratégia s prvkami akčných hier
+ skvelé multiplayerové vyžitie
+ komunikácia pomocou kamery
- hra pre jedného hráča čoskoro omrzí
- málo originálnych nápadov
- občas chaotické boje


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20077)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk