EYETOY 2

EYETOY 2

9.0

Rok po vydaní originálnej kamerovej hry EyeToy vychádza nové, vylepšené pokračovanie s množstvom minihier.

Recenzia na PS2 verziu

Nie je tomu ani tak dávno, čo herný priemysel zažil stredne veľkú revolúciu. Asi pred rokom sa nejaký človek v SONY zbláznil a zistil, že pod lampou je naozaj najväčšia tma. Spáril teda web kameru s konzolou a televíziou a herný zázrak bol na svete. Prvá hra, nazvaná jednoducho EyeToy: Play zažiarila takmer okamžite a napriek svojej jednoduchosti a miernej dávke infantilnosti sa stala miláčikom miliónov ľudí na celom svete. Jednoduchý koncept okamžite dostupných minihier nevyžadujúcich ovládač ju predurčil na ďalšie pokračovania. To sa aj onedlho dostavilo, ale nevyužilo ponúkaný potenciál a prinieslo len toľko, čo bežný datadisk. Titul Eye Toy: Groove v podstate rozpracoval tanečný motív a zameral sa len na určitý druh hráčov. Našťastie si to človek s indiánskym menom „Človek zo SONY, ktorý spáril web kameru s konzolou a televíziou“ uvedomil a dnes sa môžeme tešiť z plnohodnotného druhého dielu tejto mimoriadne zaujímavej hry.

 

Eye Toy 2 sa kľudne dá prirovnať k hre SIMS 2. Prináša úplne nové nápady, staré dokonale rozpracováva, má neporovnateľne väčší rozsah a skvele využíva možnosti kamery, o ktorých sme doteraz nemali ani zdania. Tušili ste napríklad, že v Eye Toy kamere je zabudovaný citlivý mikrofón? Ja som dlho o tom len čítal, ale do teraz som sa nestretol s titulom, ktorý by túto funkciu nejako využil. Dnes sa to však zmení.

 

EyeToy 2
EyeToy 2
EyeToy 2

 

Na čo sa teda môžeme tešiť? V prvom rade je to 12! hlavných hier. Prvou je prerobená klasika Kung Foo 2. V nej sa stretnete s fanatickými hordami maniakálnych pidibojovníkov, ktorí sa na vás budú hrnúť zo všetkých strán obrazovky. Takto to možno znie krvavo, ale v podstate sa jedná o veľkú srandu, lebo postavičky parodujú bojové pokriky z hongkongských filmov a po správnej rane sa efektne rozpleštia na skle obrazovky. Okrem nich na vás budú útočiť aj minidelá a bossovia, ktorí mávajú ohnivými mečmi a podobnými hlúposťami. Najlepšou časťou tejto hry je vsuvka, pracovne nazvaná „posilovač sebavedomia“. Jedná sa o chlapácke prerážanie ľadových blokov strašnými karate údermi. Ale pravdu povediac, prerazili by ste ich aj jednoduchým úderom malíčka. Po tejto skúsenosti budete mať sebavedomie veľké a chlpaté ako gorila a ľahko zdoláte aj partu tureckých kamionistov sprevádzaných bulharskými stopárkami... a im sa ubráni len málokto.

Ďalšou hrou je vecička nazvaná Jailbreak a ako názov napovedá, pôjde o veľký útek z väzenia. Vašou úlohou bude kradnúť, vyhýbať sa svetlám strážcov, odomykať zámky, klamať laserové alarmy a predvázať podobná triky, za ktoré by sa nehanbil ani David Copperfield alebo v našom prípade Majster N. Hra vám nič nedaruje a  postupne s pribúdajúcimi pokusmi budete prežívať nervozitu ako ozajstný zločinec na úteku. Berte to samozrejme s nadhľadom, lebo hra je hlavne postavená na sviežej zábave a humore a vy by ste určite nikdy neutiekli z väzenia, lebo nerobíte nič iné, len hráte hry a napchávate sa hranolkami. Ale taký Sean Connery by pomocou EyeToy zdrhol z Alcatrazu kľudne aj druhýkrat. Bubble Pop je inovovaná verzia hry Wishi Washi, čo bolo vlastne umývanie okien na čas. Tentokrát budete praskať bubliny. Nebude to však také ľahké...drahá... Bubliny musíte popraskať v časovom limite, ale tieto bubliny sú usporiadné v tvaroch, ktoré sú ohraničené červenými bublinami, ktorých sa nesmiete za žiadnych okolností dotknúť. Limity sú zdanlivo v pohode, ale dočkáte sa nejedného prekvapenia.

Ďalšou hrou je D.I.Y. (Do it Yourself), čo je vlastne odľahčenou variáciou na seriál Kutil Tim. Maximálne namáhavé domáce práce, ako sú pilovanie, pumpovanie a ostatné likvidovanie domácnosti zvládnete našťastie s úsmevom na tvári, ale so svalovicou za akú by sa nehanbil ani Arnold. Až tu si uvedomíte, aké ťažké je byť robotníkom a už nikdy sa nebudete vyškierať kopáčom kanálov počas letných dní... teda aspoň ja to už nebudem robiť. Utvrdil som sa vo fakte, že fyzická práca je mi naozaj úplne protivná a nezachráni to ani lákavá možnosť poskakovania na pneumatickom kladive. Po jej dohratí však mnohí z vás názov trochu poopravíte na D.I.E. Názov Goal Attack netreba snáď ani komentovať. V prvom EyeToy sa jednalo o naháňanie lenivej lopty a hra moc nezaujala. Tentokrát budete kopať a chytať namakané penalty a jediné, čo zatiaľ nemôžete mať sú spotené nohy do „O“ a mokré dlhé vlasy hodné veľkých futbalistov. Ďalšou loptovou hrou je Home Run. Pod touto tajomnou a ničnehovoriacou šifrou sa nečakane skrýva baseball. Hra pekne imituje televízny prenos zápasu a nebudete musieť len svižne odpalovať loptičky, ale príde rad aj na obiehanie mét. Toto je podľa mňa naozaj vtipne vyriešené, lebo po odpale stačí len bežať na mieste (prípadne sebou mykať) a hra vám ponúkne pohľad na ihrisko, po ktorom sa pohybuje vaša ikona (snímaný obraz kamerou). Pokiaľ stíhate obehnúť ihrisko tak vyhrávate. A keď budete poslúchať, tak si môžete poškrabať aj uši, nos a to, čo si medzi nohami zvyčajne veľkí hráči škrabú pred nadhodením.

EyeToy 2
EyeToy 2
EyeToy 2

Ďalšou športovou hrou je Boxing 2 a môžem vám zasvätene povedať, že sa naozaj jedná o pokračovanie Boxing 1. Tentokrát sa vám pokúsi natrhnúť... ehm.... (slovo zadok môžem použiť v recenzii?)... (áno) ....(diky) .... zadok omnoho viac protivníkov a vy sa môžete otáčať a používať až 360° pohyb. Už nečakajte žiadne plošné boje zľava do prava. Šikovnejší z vás sa nemusia obmezovať len na 360°, ale môžu použiť aj 720° alebo 1440° úskoky. Tyson hadr. Protivníci sú pekné svine a dokážu uvaliť dobrý direkt v tom najnevhodnejšom čase. Zdoláte ich len skvelou prácou nôh. Okrem toho na vás číhajú aj malé tréningové minihry, takže sa pripravte na najhoršie. Poslednou športovou hrou je Table Tennis. Táto hra má naozaj obrovský potenciál a najvernejšie simuluje reálny šport v porovnaní s hrami opísanými vyššie. Budete musiet rukami imitovať údery pingpongovou raketou. Našťastie loptička pekne reaguje na smer a rýchlosť, ktorú jej udáte. Pri smeči dokonca môžete efektne „rozbiť“ sklo obrazovky. Vašimi súpermi nebudú žiadni slabosi, ale ozajstné šikmooké esá. Minihry sú prítomné aj v tomto prípade a budete napríklad triafať fľaše umiestnené na strane súpera.

Keď už sme pri tých minihrách, tak mojim jednoznačným favoritom je hra nazvaná Master Chef. Pokiaľ tento názov vo vás vyvolal dávno skrytú predstavu, že ste majstrom na stavbe a roboši vás volajú „šéf“, prípadne „inžiniersky“, tak si dajte pohov a utrite si sliny. Sranda tohto kalibru sa tentokrát bohužiaľ nekoná, ale aj tak nebudete o nič ochudobnení. Budete totiž v koži maníka, ktorý pracuje v nemenovanej výdajni hamburgerov. Musíte ich robiť načas a to v pekelnom tempe. Okrem skladania hambáčov si budete musieť v mnohých minihrách pripravovať potrebné ingrediencie. Napríklad vám došiel syr, tak ho musíte rýchlo postrúhať. Alebo starnúci kuchár z hry má mindráky z vášho postupu, tak vás neustále vyzýva na súboje v krájaní uhoriek, mlátení do paradajok alebo podobných aktivít, po ktorých sa cíti lepšie a nemusí brať lieky na depresiu. Samozrejme pokiaľ náhodou nevyhráte. Ale nebojte sa, je to jeho problém. Skvelou lahôdkou je zabíjanie múch poletujúcich nad zmrzlinami. Ak ich zabijete tlesknutím, tak po nich zostáva zelená mazlavá gebuzina, ktorá nikoho z vás určite nenechá ľahostajným. Teda aspoň mňa to bavilo. Škoda len, že muchám sa nedajú trhať nožičky. Ale nemôžem mať všetko. Poďme však ďalej.

Hra Monkey Bars je obdobou hry Mirror Time. Musíte sa vcítiť do duševných pochodov štvorca upevneného vždy za jeden roh na stene budovy, ktorú musíte „zliezť“. Je to logická hra zameraná na šikovnosť a štvorec musíte ovládať správnym označením rohu, okolo ktorého sa má pretočiť. Úloha je o to komplikovanejšia, že v ceste sú bomby a štvorec sa neustále točí, takže onedlho netušíte, kde je sever alebo hore alebo koľko je dva a dva, prípadne, kde je sever. Myslím, že som sa zacyklil a tak prejdem radšej na hru Air Guitar, čo je jednoduché a zábavné hranie na gitare. Postavíte sa tak, že dočiahnete na siluetu gitary a už mastíte ako Chris Cornell alebo Paľo Drapák. Ak tak nad tým premýšľam, tak mám dojem, že Cornell neznesie až takú konkurenciu, takže Drapáka radšej vypustíme z hry. Ale taký Hečkovci by možno prichádzali do úvahy. Takže, vcítite sa do kože Petra Hečka a mastíte tie struny, až pocítite ako on, to koncertné vzrušenie aké môžete zažiť len pri hitoch ako ... teraz si nespomeniem ani na jeden hit ... škoda. Mali vôbec nejaký? Bude lepšie, ak prejdeme na poslednú klasickú hru nazvanú jednoducho Drumming, kde musíte v rytme udierať do bubnov. Niečo podobné bolo už v jednotke, kde ste sa striafali do reflektorov alebo v hre Jackie Chan Adventures, kde ste tiež bubnovali. 
 

EyeToy 2
EyeToy 2
EyeToy 2

 

Toľko teda regulérnych 12 hier. Škoda len, že tvorcovia vypustili odpaľovanie ohňostrojov, lebo na túto vec som sa naozaj moc tešil. Našťastie je to jediný nedostatok voči hre. Ale namiesto absentujúceho ohňostroja dostanete obrovskú dávku ďalších prídavkov v podobe minihier a prepracovaného multiplayera. Najprv k hre pre viacerých hráčov. Tentokrát sa môžete striedať až štyria pred obrazovkou. Vašim sprievodcom v celej hre je malý robot, ktorý bude reprezentovať aj vašich avatarov. Stačí sa odfotiť a na jeho helme sa objaví vaša tvár. No a potom už len vyberiete hru alebo zvolíte náhodný výber (pre väčšiu zábavu) a môžete sa baviť. Ale nezabúdajte, že musíte stáť v určitej vzdialenosti od telky, takže v jedno izbovom byte nečakajte žiadnu veľkú EyeToy párty.

 

Úplne novým prídavkom je Play Room, v ktorom sa nachádzajú skôr rôzne aplikácie, ako hry. Prvou a najvtipnejšou je Cameo. Môžete si ju zahrať buď len tak, bez prípravy alebo pristúpite k päťminútovej recesistickej procedúre a zažijete srandu o akej sa vám ani nesnívalo. Cameo je vlastne obyčajný fackovací/boxovací panák. Vďaka prevratnej technológii Digimask, ktorú SONY začali pridávať do svojich nových hier, si budete môcť vytvoriť panáka s tvárou vášho šéfa alebo v prípade, že ste masochisti, tak aj so svojou. Stačí si spustiť program Digimask (je implementovaný v menu) a pozerať sa do kamery spredu a zboku. Potom už len vyberiete dva najlepšie zábery a pomocou kotviacich bodov namapujete tvár na kreslenú šablónu panáka. Ak chcete zmeniť účes alebo doplnky, ako napríklad okuliare, tak nech sa páči. Nakoniec všetko uložíte na kartu a fackovacie orgie môžu začať. Poviem vám úprimne, panák robí také grimasy, že toto kľudne mohli vydať ako samostatnú hru a predávala by sa sama. Skvelé. Ale toto stále nie je všetko.

Ako som už v úvode spomínal, kamera má integrovaný mikrofón. Jedna minihra a jedna grafická aplikácia ho poriadne prevetrajú. Viem, že to je zatiaľ málo, ale určite dostane v pokračovaní väčší priestor. Tou hrou je ovládanie ponorky hlasom. Je to klasická skrolovačka, kde ponorka reaguje podľa výšky vášho hlasu hĺbkou svojho ponoru. Takže, ak sa chcete vyhnúť útesom a podmorským jaskyniam, tak budete vyzerať ako pošukovia, čo neartikulovane hučia a škrečia. Je to stobodový zásah od SONY. Aplikácia, ktorú som spomenul, v podstate len využíva vašu hlasovú moduláciu na deformovanie obrazu, na pozadí ktorého je grafický ekvalizér. Nasledujú ďalšie grafické fóriky, z ktorých by som vyzdvihol hlavne Predator efekt, kde po vzore Solid Snakea alebo Kusanagi z Ghost in the Shell obalí vaše telo optická kamufláž a vy sa môžete vžiť do ich kože. Takýchto blbostičiek je v hre naozaj veľa a ich odhaľovanie nechám na vás. Poslednou veľkou novinkou je bezpečnostný režim kamery nazvaný Spy Toy, kedy vám v prípade vašej neprítomnosti hra dokáže efektívne strážiť domácnosť. Aplikácia má niekoľko režimov a funguje napodiv perfektne. Kľudne jej môžete zveriť aj svoje ratolesti.

 

Úspešne sme sa prepracovali až na koniec recenzie a vám musí byť jasné, že tentokrát to naozaj vyšlo a konečne je pokračovanie lepšie ako prvý diel. Dokonca aj také veci, ako ovládanie hry, nastavovanie citlivosti kamery alebo grafika boli prepracované od základov. Postavy sa pohybujú viditeľne svižnejšie a niekedy máte dojem, že na ne dokonca použili motion capturing. A to hovoríme stále o grafike ako vystrihnutej z klipu skupiny Gorillaz. Čo dodať na úplný záver? Snáď iba číselné ohodnotenie, ktoré je nekompromisne vysoké. Už teraz sa teším na ďalší diel.  


napísal rišo 3.11.2004
Páči sa mi!
9.0
Používatelia
6.9
EYETOY 2
+ svižná grafika
+ neuveriteľný počet viac, ako 70 minihier
+ Digimask
+ grafika
+ totálna párty hra
- chýba odpaľovanie ohňostroja, inak nič


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20042)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk