SLY 2: BAND OF THIEVES

SLY 2: BAND OF THIEVES

9.4

Kriminálnik Sly sa spolu s partiou vracia v jedinečnej PS2 skákačke.

Recenzia na PS2 verziu

Úvod

Vianoce sa nezadržateľne blížia a sprievodným javom ich príchodu je definitívne ukončenie obdobia nudných hier sprevádzané masívnym nástupom titulov, ktoré zvykneme značkovať prívlastkami ako "skvelé", "úžasné" alebo "úžasneskvelé". Na pultoch je najnovšie GTA, Pro Evo 4, Tony Hawk Underground 2 a okrem iného aj Sly Racoon 2. Že ho nepoznáte? Chyba! Aj keď nepatrí do kategórie drsných simulácií určite neprehliadnite nasledujúcu recenziu. Mohli by ste tak minúť prvého z kandidátov na plošinovku roka.  

 

Keď sa v bežnom živote nedostaví NNČSČ (Niečo Na Čo Strašne Čakáte), keď „vynechá perióda“, tak to zvyčajne znamená DVP (Dosť Veľký Problém). Väčšinou sa našťastie všetko vráti pri ďalšom PC (prirodzenom cykle) do správnych koľají a my máme o jeden skvelý dôvod naviac na obeť pre HROCHa (môj brat tak volá HROznú Chlastačku). Ak sa to však stane vo videohernom priemysle pri očakávanej hre, tak si človek povie, že asi nestála za ďalšie pokračovanie. V prípade hry Sly Raccoon sa, ale jednalo o nemilé prekvapenie, keď konkurencia nasadila druhé pokračovania a Sly 2 nikde. Málokedy sa totiž vidí titul, ktorý dokázal aj bez masívnej reklamy a v tieni zdanlivo neohroziteľnej konkurencie úspešne ukázať svetu svoje vnady. Našťastie prirodzený cyklus sa vrátil ku KP (kozmickému poriadku) a tentokrát prichádza Sly 2, ako prvá z troch najočakávanejších superplošinoviek videoherného sveta. O čom a hlavne o kom táto hra je? No predsa o zlodejoch a policajtoch.

 

Sly 2: Band of Thieves
Sly 2: Band of Thieves
Sly 2: Band of Thieves

 

Postavy

V prvom rade sa pozrime na postavy. Konkurencia nám ponúka Ušatého tvora, Robota s anglickým humorom, Pošahanú fretku a... Jaka, o ktorom netuším, čím vlastne je.  Sly nie je v tomto prípade skratka mena Silvester Stallone. Sly je medvedík čistotný. Okrem tohto zanedbateľného faktu je aj šarmantným zlodejom, ktorý má iskru, dobré vychovanie (je fakt čistotný) a sexapeal po ktorom ženy... teda líščie samičky, úplne šalejú. Sly popri tom šéfuje trojčlennému gangu nadaných kriminálnikov, ktorí sa špecializujú na tú najfajnovejšiu prácičku. On je odborník na plíženie, ktorý dokáže rovnako rýchlo ukradnúť peňaženku, ako vykradnúť bankový trezor plný briliantov a to všetko behom pár okamihov. Je to proste macher, ale s dobrým srdcom a zmyslom pre spravodlivosť. Bentley nie je meno jeho auta, ale korytnačka, ktorá sa špecializuje na drsné pyrotechnické aktivity a v jeho rukách je aj prskavka vražedným nástrojom. Vďaka týmto znalostiam by ho okamžite zobrali bez pohovoru kľudne do Krvavého Džihádu a ešte by mu aj dovolili jesť bravčové. Je proste mozgom celej party a samozvaným pánom Q. Tretím členom gangu je hroch Murray, ktorý bohužiaľ pozná len zopár slov, ako sú svaly, bitka, wrestlerský trikot a svaly, ale to mu bohate stačí na skvelú kariéru v Slyových službách. Murray je hlavička, ale tak trochu vypatlaná. Je to však dobrák od kosti. Skoro by som zabudol, kosti tiež láme a to moc rád. Ak sa desíte zvieracích hrdinov, tak sa ničoho nebojte. Všetky postavy majú v sebe konskú dávku nadsázky a hlavne protivníci v tomto smere vynikajú. Znovu sa stretnete s komisárkou Carmellitou Fox, ktorej bude asistovať rozporuplná cica Neyla. Rozporuplná a tajomná, ako Tajomná cica. Čierneho Petra vo forme záporákov dostali hneď tri postavy. Prvou je indický tiger Rajan, druhou ruský leguán Dimitri – mimochodom neuznaný umelec, bohém a alkoholik v jednej osobe a treťou je pavučica, ktorej meno mi teraz vyfučalo z hlavy (Rišo, volá sa Comtessa, pozn. SJ). Ale má pekné vlasy a dlhé nohy. Osem dlhých nôh. A žerie svojich manželov. Doslovne. Osoby a obsadenie sú teda rozdané a my sa môžeme pozrieť na hru samotnú.

 

Grafika

Prvé, čo si všimnete je parádne animované intro. Nesie sa v duchu šesťdesiatych rokov, lepšie povedané je to mix pop-artu a úvodných tituliek k hranému Ružovému Panterovi. Naposledy sme mohli niečo podobné vidieť v titulkoch filmu „Chyť ma, keď to dokážeš“ od Stevena Spielberga a ten zvyčajne vie, čo je momentálne „in“. Pre znalcov ešte spomeniem grafický štýl peciek Cow and Chicken, Johnny Bravo alebo I am a Weasel z kanálu Cartoon Network. Ich duch a vplyv je obsiahnutý v každom filmíku počas celej hry. A keď vám ešte poviem, že v pozadí je namixovaný ľahký free jazz... Dúfam, že teraz už mnohí z vás, ktorí sa zaoberajú komiksom, grafikov, animáciou alebo sú len tak postihnutí náklonnosťou k popkultúre prestávajú čítať a bežia do obchodu, lebo táto recenzia im je na prd. Vy ostatní počkajte! Toto je len predkrm. V hre sa nachádza niekoľko ďalších grafických štýlov. Druhým je obdoba už spomenutého, len s tým rozdielom, že sa jedná o umelo rozpohybované statické obrázky, ďalej tu máme klasické videosekvencie imitujúce starý inštruktážny film a nakoniec animácie v engine hry, čo je vlastne technológia cell-shade. Ale nie je taká, ako v prípade hry XIII alebo Jackie Chan Adventures. Táto je vypiplaná do najmenšieho mikrodetailu. Každý level je omnoho väčší, ako by ste čakali a aj keď je štylizovaný do kresleného filmu, je zaplnený po okraj rôznymi objektami, postavami a dekoráciami. Všetko sa hýbe, stírače stírají a houkačka houká. Začnete z toho určite po chvíľke hrania škúliť. Po tejto stránke nemám najmenšiu výhradu. Niekomu sa síce takáto grafika nemusí páčiť, ale každý musí uznať, že je doslovne namakaná. Vďaka SONY Slovakia sa nám podarilo zohnať preloženú verziu komiksu Sly Raccoon, ktorý si budete môcť onedlho na našich stránkach stiahnuť. Rozhodne si nenechajte ujsť tento bonus alebo lepšie povedané predjedlo k hre.

 

Sly 2: Band of Thieves
Sly 2: Band of Thieves
Sly 2: Band of Thieves

 

Jadro

Jadrom každej hry je hrateľnosť. Darmo bude vyzerať niečo super, keď je to blbé ako tágo prípadne aj neovladateľné. Ak ste preskočili na záverečné hodnotenie tak už viete, že táto hra netrpí ani jedným zo spomenutých neduhov. Hrateľnosť je zabezpečená výborným príbehom, ktorý v plošinovkách nie je až tak bežným javom, množstvom subquestov a skvelými neopozeranými nápadmi. Príbeh nie je v tomto prípade to, čo by som mal vykecať, lebo skrýva nejedno prekvapenie, ale aspoň v skratke. Starý známy Clockwerk (robotický vták aka Zloduch – viď prvý diel) bol rozobratý a jeho súčiastky niekto šlohol. Podozrenie automaticky padlo na Sly Cooppera a jeho Partu Hic, ale aj keď inšpektorka Carmelita neverí v jeho nevinu, tak jej pravá ruka Neyla áno. Na kriminálnej scéne sa totiž objavil aj nebezpečný Klaww gang. Sly nemá na výber a tak sa rozhodne, že zlosynom rozobraného Clockwerka ukradne. Od tejto chvíle prichádzate na scénu vy a pomocou troch hrateľných postáv plníte dané misie. Levely sú dosť rozľahlé a okrem mohutných exteriérov ponúkajú vždy aj viacero interiérových úloh. V každej úrovni máte svoju základňu, v ktorej plánujete ďalší postup a v ktorej sa pripájate na Thiefnet :o), kde za pozbierané mince a iné serepetičky na ktoré narazíte, online nakupujete množstvo vylepšení a zbraní. Trochu na škodu je prílišná lineárnosť hry, ktorá je však celkom šikovne zamaskovaná možnosťou výberu misie. Ak sa pri svojom brlohu rozhliadnete pomocou ďalekohľadu, tak nad každým štartovacím bodom svieti ikona a nápis s menom misie. Táto pomôcka zároveň slúži aj, ako nápoveda, keď neviete kam z konope (siateho). Každá z kapitol má úvodnú znelku po vzore starých filmov, kde je nápis ako povedzme "Sly and Amazing Monster" – tento som si vymyslel :o). Je to fakt veľká sranda, lebo to pripomína filmy ako The Munsters alebo o hodne slabší odvar nazvaný Addams Family. Prostredia, v ktorých sa ocitnete sú naozaj rôznorodé. Začnete v Káhire, prejdete do orientálnej Indie, zastavíte sa v Prahe a Kanadských lesoch. Hlavne India a Praha sú úchvatné a aj keď absolútne štylizované, budete krochkať blahom. V Prahe dokonca narazíte na supov ako vystrihnutých z bábkového veľkofilmu The Dark Crystal. Pre každého sa niečo nájde.

 

Na začiatku vždy absolvujete krátky video brífing, kde sa dozviete hlavné úlohy. Levely sú zaľudnené rôznymi nepriateľmi a pokiaľ hráte za Slyho, tak vašou úlohou bude nenápadne sa preplížiť k danému cieľu (dosť obtiažne), ukradnúť predmet potrebný na ďalší postup a vyfotografovať ciele. Koncept ako vystrihnutý z Metal Gearu. Potom nastupuje Bentley so svojimi bombami a ďalšími vynálezmi. Stretnete sa tu napríklad s bombardovaním pomocou helikoptéry riadenej vysielačkou, strieľaním spoza ozajstného protilietadlového guľometu alebo s hackovaním siete pomocou osembitovej hry (mix Asteroidov a nejakých tankov). Je to úplná paráda a nebudete chcieť s tým prestať. Murray prichádza na scénu hlavne pri veľkých súbojoch, ktoré sa v jeho podaní menia na miniTekken. Novinkou je vylepšená inteligencia protivníkov, ktorí vás po vystopovaní začnú všade prenasledovať, privolávajú si pomoc a celkovo sa správajú dosť koordinovane. Predstavte si napríklad takúto úlohu. Máte preniesť vodného chrobáka (Water bug) do miestnosti k zloduchovi. Chrobák vydáva špeciálne bzučanie, pomocou ktorého ho môžete použiť, ako plošticu (biopunk :o)). Problém je v tom, že chrobák môže byť na suchu maximálne len 20 sekúnd (je to predsa len vodný chrobák). Na určitých úsekoch sú rozmiestnené jazierka kam ho môžete šupnúť, lebo inakšie začne bzučať a privolá stráže. Takže najprv si musíte celú trasu najprv prejsť, vyhľadať vhodné jazierka, zmerať si čas, odsledovať stráže a potom sa môžete pokúsiť prenášať chrobáka. Ale stráže sú svine (fakt sú to prasatá) a okrem chrobáka budete mať onedlho na krku aj armádu nájomných žoldnierov. Nemusím vám opisovať ten pocit z víťazstva, ak sa vám to konečne podarí. Vďaka správne vyváženej hrateľnosti však nebudete zúriť, lebo vždy je na čo sa pozerať a nikdy sa nezaseknete naozaj na dlho. Dokonca aj v in-game animáciách sa stretnete s minihrami. Napríklad jedna z ťažkých úloh je ukradnutie Clockwerkovho srdca. Ale nebudete ho musieť otrocky ukradnúť vy. Vašou úlohou bude len príprava cesty. Nakoniec v animácii uvidíte, ako sa Murray spúšťa s lanom zo stropu a vašou úlohou je odvrátiť pozornosť prítomného davu, lebo sa nachádzate v tanečnej sále miestneho rádžu. V prevleku a lá James Bond idete na bál, kde svojim tanečným číslom všetkých zaujmete. Počas animácie sa vám z ničoho nič začnú objavovať ikonky tlačidiel, ktoré musíte stáčať do rytmu tanga. Pikantné je, že tancujete s Carmellitou, ktorá vás nepozná a ktorá je z vás celá preč. Ak neuspejete, tak Murraya odhalia a idete znovu. Veľkým kladom tejto hry sú totiž nekonečné životy odpozerané z Abe Oddysey. Ak áno, tak sladký pocit víťazstva stojí za tú námahu.  Je toho ešte veľa, čo by som mohol hovoriť o tejto hre, ale načo. Okrem GTA San Andreas je toto ďalší dobrý dôvod na kúpu novej PSTwo.  

 

Sly 2: Band of Thieves
Sly 2: Band of Thieves
Sly 2: Band of Thieves

 

Čo si budeme nahovárať. Ostatné videoherné platformy (vrátane PC) majú možno lepší výkon, ale žiadna z nich – a to myslím teraz aj Nintendo – nedokázala priniesť na začiatku 21. storočia tejto planéte toľko dokonalých plošinoviek ako SONY. Nemyslím tým teraz len PS2, ako takú, ale spoločnosť SCE... (a na posledné miesto si doplňte písmeno podľa štátu/kontinentu J – Japan, E – Europe, A – America). Je až k podiveniu ako v jednom vydavateľskom priestore dravo bojujú medzi sebou tvorivé tímy. Čakal by som to medzi Nintendom, SONY a Microsoftom, ale v rámci jednej spoločnosti nie. Ale vďaka im za to. Jedinou slušnou konkurenciou „Svätej trojice“ bola hra Beyond Good and Evil a všetci s napätím očakávame príchod Maria 128. Ale to je ešte moc ďaleko.

 

Záver

Tak a je to tu. Záverečné hodnotenie. Ešte raz sa teda pozrime, čo to tu dnes máme. Rôznorodé levely, skvelé nápady rozhadzované plnými priehršťami, parádna hrateľnosť, štýlová cel-shaded grafika, výborný príbeh a sympatickí hrdinovia. Toto  nemôže zostať bez patričného ocenenia. Sly 2 je superplošinovka, ktorá prišla tento rok, ako prvá a hneď všetkým názorne vysvetlila, čo znamená pojem Trójsky kôň. Všetci videli zasvätené (a zaslepené) debaty o tom, či vyhrá republikán alebo demokrat... ehm, teda v našom prípade JAK3 a Ratchet 3 a nakoniec prišiel malý liberál Sly Racoon a všetkým vypálil rybník. Nepodceňujte preto už nikdy medvedíkov čistotných! Pokiaľ som ešte nedávno verejne vyhlasoval, že JAK3 je jasný favorit tejto kategórie, tak teraz sa rovnako verejne priznávam, že som sa unáhlil a nabudúce si dám pozor. JAK3 síce ešte nevyšiel, ale už teraz viem, že bude mať čo robiť, aby dokázal, že tu nie je len do počtu. Verte mi, tieto zdanlivo nabubralé reči stoja na pevnom základe. Sly 2 vás dostane aj s chlpami. A budete mu za to vďační. A vďaka nemu sa môžeme tak nedočkavo triasť na to, čo predvedie Jak a Daxter v treťom pokračovaní. Daj Bože, nech to nie je len hype. Amen. 


napísal rišo 12.11.2004
Páči sa mi!
9.4
Používatelia
7.7
SLY 2: BAND OF THIEVES
+ krásna grafika
+ super hrateľnosť
+ geniálna štylizácia
+ skvelé úlohy
- mierna lineárnosť
- inak nič


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20022)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk