TOP SPIN

TOP SPIN

9.1

Po dlhšej dobe tu máme nový tenis, dokáže prekonať staré klasiky? Na Xboxe bol tenis veľmi úspešný pozrime sa či zaujme aj na PC.

Recenzia na PC verziu

S určitou dávkou nadhľadu sa dá povedať, že tenis je praotcom všetkých počítačových hier. Veď, čo iné ako tenis je v podstate PONG? Obdĺžnikové ihrisko, dvaja hráči, dve rakety a lopta. Tak ako počítače, aj hry odvtedy urazili dlhú cestu a tak sa poďme pozrieť, ako v recenzii dopadne najnovší prírastok do nie príliš rozvetvenej rodiny PC tenisov.

 

Top Spin prináša na obrazovky monitorov spoločnosť Atari. A práve Atari priniesli v 70tych rokoch automatovú verziu Pong a neskôr ho ponúkli aj v domácom prevedení pripojiteľnom k bežnému televízoru. Môžeme teda smelo prehlásiť, že s počítačovým tenisom majú už vyše 30 ročné skúsenosti.

 

Najväčším lákadlom Top Spinu je bezpochyby mód Kariéra (okrem neho sa v hre nachádza ešte klasická exhibícia), v ktorom je úlohou dostať sa s vygenerovaným hráčom zo stého miesta v rebríčku až na jeho absolútny vrchol. Samotná tvorba hráčov je veľmi dobre prepracovaná. Ak som v recenzii na NBA spomínal, že tvorba hráča sa svojimi možnosťami približuje Sims 2, nebojím sa povedať, že Top Spin ju aj prekonáva. Nielenže sa vyberajú základné parametre (meno, pohlavie, farba pleti, rysy tváre, krajina pôvodu - aj Slovensko :)) a oblečenie (zachádza sa až do takých detailov, ako náušnice či ponožky), navyše je pri vytváraní postavy nutné vybrať štýl backhandu (jednoručný/obojručný) a podávania. Tým, ale tvorba postavy zďaleka nekončí, v hre je totiž zabudovaný decentný RPG vývoj postavy, ktorý sa odzrkadľuje v 4 základných vlastnostiach: podávanie, forehand, backhand a volley. Aby to hráči mali ešte o čosi komplikovanejšie, je potrebné si vybrať jeden z preddefinovaných charakterov hráča - obranný, útočný alebo technicky vyspelý typ.

 

Top Spin
Top Spin
Top Spin

 

Po vygenerovaní postavy sa hráč dostane na mapu sveta, ktorá je rozdelená do 6 sektorov na Európu, Oceániu, Severnú a Južnú Ameriku, Áziu a Afriku. V každom sektore sa okrem turnajov nachádzajú aj obchody so športovými doplnkami, oblečením a v neposlednom rade aj tréneri a sponzori.

Každý hráč je určovaný štyrmi základnými vlastnosťami a tréneri slúžia na ich rozvíjanie. Na začiatku je k dispozícii 14 bodov, ktoré sa dajú po zvládnutí tréningu u konkrétneho trénera (tréner pre podávanie, tréner pre volley...) rozdeliť do jednotlivých vlastností. Maximálny počet bodov v jednej vlastnosti je 5, a tak je aj matematicky nie práve najnadanejším spoluobčanom jasné, že sa nedá docieliť dokonalý stav, čiže si treba dobre rozmyslieť, kam bodíky investovať. Sponzori vám po preukázaní istých schopností (výhra turnaja, splnenie špeciálneho testu) ponúknu zmluvu a následne je v obchodoch dostupné vybavenie tej ktorej značky. Sponzori sú licencovaní, teda si môžete vybrať medzi firmami Adidas, Prince, Wilson, Yonex, Reebok a K-Swiss.


Turnaje sú rozdelené do 4 základných kategórií podľa obtiažnosti (a tým pádom aj dotovanej výhry). Kým turnaje okruhu Minor Pro sú vhodné pre začiatočníkov, najťažšie turnaje - Grand Slamy sú už testom aj pre najtrénovanejších borcov. Hra má licenciu aj na hráčov. Nebudete preto hrať so žiadnymi klonmi známych tenisových osobností, ale priamo so Hewittom, Kuertenom alebo Hantuchovou :)
. Celkovo sa v hre nachádza 7 turnajov v okruhu Minor Pro, 6 Pro turnajov, 7 turnajov Major Pro a 4 Grand Slamy (Melbourne, Paríž, Londýn a New York), samozrejme všetky na zodpovedajúcich povrchoch. Okrem toho je k dispozícii 21 samostatných ihrísk v rôznych prostrediach, od černošského ghetta až po čínsky palác.


S módom kariéra sa bohužiaľ spája aj jedno z málo mínusov tejto hry. Ak sa zapíšete na jeden turnaj, uloženie hry je umožnené až po ukončení celého turnaja. Hrá sa prvé kolo, semifinále a finále. Jedno kolo môže pri trojsetovej bitke trvať kľudne aj hodinu a teda si na prejdenie jedného turnaja treba rezervovať až tri hodiny (dobre, možno trochu preháňam. Ale dve určite :)).

 

Top Spin
Top Spin
Top Spin

 

Už z iných tenisov na PC sme zvyknutí na ovládanie, kde je okrem klasického úderu k dispozícii úder s vrchnou a spodnou rotáciou a lob. Tento tenis však prináša navyše aj tzv. „risk“ údery, ktoré sú efektívnejšie, ale zároveň ťažšie na zahranie. Pri klasickom údere stačí stlačiť tlačidlo v správny čas a už si len vybrať smer, pri risk úderoch sa na obrazovke zobrazí malý ukazovateľ, ktorý treba zastaviť v správnom okamihu. Odmenou je prudký úder na čiaru alebo naopak tzv. kraťas hneď za sieť. Ak sa ukazovateľ nepodarí zastaviť v správnu chvíľu, loptička smeruje do outu alebo do siete. Podanie sa dá tiež zahrať buď obyčajne (rýchlosť okolo 200 km/h) alebo skilled hráči môžu trocha zariskovať. Odmenou je podanie s rýchlosťou až 240 km/h!

 

Top Spin sa nemusí hanbiť ani za svoju audiovizuálnu podobu. Grafika a hlavne animácie sú zvládnuté na jednotku. Hráči sa po ihrisku pohybujú „ako živí“, podávajú, poskakujú, vrhajú sa za loptičkami a smečujú presne ako ich kolegovia z reálu. Akousi čerešničkou na torte je možnosť prejaviť emócie po dobre, resp. zle odohratej loptičke. Zvuky výborne dokresľujú atmosféru. Diváci sa sem tam správajú nedisciplinovane, niekedy sa z hľadiska dokonca ozve „I love you!“. Hudba hrá len na mape sveta, ale presne kopíruje geografickú polohu. V Afrike si môžete vypočuť dunenie tamtamov, v južnej Amerike zas temperamentnú sambu.

 

Multiplayer ponúka klasické možnosti hrania po nete alebo LAN. Veľmi ma však zarazilo, že absentuje možnosť hrania dvoch hráčov na jednom počítači. Je to veľká škoda, lebo či už dvojhra alebo štvorhra hraná s/proti ľudskému protivníkovi sediacemu hneď vedľa vás, okrem väčšej zábavy ponúka aj možnosť slovnej alebo fyzickej inzultácie po obzvlášť dobre zahratej loptičke :).

 

Top Spin
Top Spin
Top Spin

 

Atari opäť raz dokázali, že svoju prácu vedia robiť dobre a že ich hry patria k tým (naj)lepším. O Top Spine sa nebojím povedať, že je to najlepší tenis na platforme PC. Vyniká nielen tým, ako vyzerá, ale hlavne tým, ako sa hrá a čo všetko hráčovi ponúka. Pre fanúšikov tenisu je jednoducho Top Spin jasná voľba.


napísal je2ry 30.11.2004
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
9.1
Ohodnotiť
TOP SPIN
+ animácia a grafika
+ kariéra
+ rôzne prostredia a veľa turnajov
+ vytváranie hráča
- absencia MP na jednom počítači
- nemožnosť ukladania pozície medzi zápasmi


RECENZIE HRÁČOV
Top Spin
9.0
TEDDYPICKER    29.11.2007
Už od dôb staručkej PSOne som hral mnohé športové tituly, napr. NHL,FIFA,ISS(PES), no jeden šport ...prečítať celé
PC

Vývoj: Atari / sevenM / Power And Magic Development
Dátum vydania: 15. október 2004
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19889)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk