LOTR: BATTLE FOR MIDDLE-EARTH

LOTR: BATTLE FOR MIDDLE-EARTH

9.3

Stredozem sa znovu otvára, tentoraz v realtime strategickom poňatí na engine C&C Generals.

Recenzia na PC verziu

Knihy J.R.R.Tolkiena patria ku klenotom svetovej literatúry. Určite najznámejším dielom veľkolepého autora je Pán Prsteňov. Dlhé roky sa filmový aj herný priemysel vyhýbal pokusom o spracovanie tohto klenotu. Možno s úcty k legende, možno kvôli náročnosti projektu. Doba pokročila a vo filmovom odvetví sa objavili nové, vyspelé technológie, ktoré umožnili zdanlivo nemožné. Na filmovom plátne sa objavili  realisticky pôsobiace prehistorické zvieratá. Možno práve vtedy sa  režisér P.Jackson rozhodol, že sfilmuje najväčšie fantasy dielo všetkých čias. Povedal si, že keď sa dajú oživiť dinosaury, dajú sa stvárniť aj nevšedné Tolkienove príbehy. Tak vznikli tri pôsobivé veľkofilmy a na ich základe aj niekoľko nových počítačových hier. Zatiaľ poslednou z nich je LOTR Battle for Middle-Earth.


Bitka o Stredozem je stratégia v reálnom čase, už prvé obrázky a video z pripravovanej hry našepkávali, že tentoraz to bude jedinečný titul. Príbeh novej RTS v podstate zodpovedá filmovému podkladu, podobne ako návrhy krajiny a postáv. Ale v žiadnom prípade sa striktne nedrží dejovej línie a do istej miery rozhoduje o ďalšom postupe samotný hráč. Autori hry nevynechali žiadne dôležité udalosti a veľkolepé boje, ale ich priebeh nie je pevne stanovený.

 

Kampaň za dobrých sa síce len minimálne vzďaľuje od predlohy, ale aj tu má hráč istú dávku slobody. Nechýbajú prekvapivé udalosti a zvraty. Máte pod palcom Spoločenstvo prsteňa a viac-menej všetkých kladných hrdinov Stredozeme. Objavujú sa v autentických udalostiach a situáciách. Ani ich osud nie je vždy taký, ako v predlohe. Napríklad s trochou šikovnosti, Boromir nemusí zahynúť pri ochrane Smieška a Pipina, môže sa s ďalšími dobrodruhmi dostať až pred čiernu bránu Mordoru...  Hlavný dôraz sa v hre kladie na oslobodzovanie území prostredníctvom početných vojsk. Obvykle sa týchto bojov zúčastňujú aj hrdinovia. Práve tu je voľnejší priestor pre hráča, väčšinou  si samostatne volí krajinu, kde zaútočí na nepriateľa. Milovníci jazdeckých jednotiek si určite obľúbia Rohan a odvážnych bojovníkov na koňoch, ale armády Gondoru nie sú o nič horšie, majú dobrých rytierov aj kvalitných pešiakov a lukostrelcov.

 

LOTR: Battle for Middle-Earth
LOTR: Battle for Middle-Earth
LOTR: Battle for Middle-Earth

 

Kampaň za zlých je podstatne voľnejšia s väčšou možnosťou ľubovoľného postupu. Ani tu nechýbajú povinné kľúčové udalosti, ale ich vývoj prebieha úplne inak ako vo filme, či v Tolkienových knihách. Tentoraz obrancovia v bitke o Helmov žľab podľahnú a osud Spoločenstva je krutý...  V tejto kampani vystupuje minimálne množstvo známych hrdinov, tí sú nahradení za útočiace hordy dosahujúce extrémne počty. V prvých bojoch povediete čarodeja Sarumana a tlupy hrozivých Uruk-hai, k vojskám Isengardu sa čoskoro pridá armáda Temného pána, neskôr Mordor zoskupuje tlupy orkov a jaskynných trolov, na ich strane stoja aj Haradčania s hrozivými Olifantmi.


V hre sa teda stretnete s mnohými známymi postavami aj oblasťami. Ak ste čítali knihy alebo videli filmy, budete s nadšením objavovať lokality a osadenstvo bájneho sveta. Nechýba Roklinka, Rohanské pláne, Hora osudu a mnoho iných miest. Stretnete prastarých Entov, obrovské orly a múdrych elfov. Významnú úlohu v hre predstavuje využívanie špeciálnych síl. Predstavitelia dobra i zla majú k dispozícii stromovito rozčlenené bonusy, sú to pasívne vlastnosti, ale aj masové kúzla, ktoré sa opakovane dajú použiť počas hry. Na vyšších úrovniach je možné privolávať časovo obmedzené posily. Tieto doplnky dokážu výrazne zmeniť vývin udalostí a posúvajú hranice medzi víťazstvom a porážkou. Keď do víru boja zapojíte tri skupiny elfov, znehybníte temné hordy slnečným svetlom alebo vyvoláte démonického Balroga, bitka nadobudne nový rozmer. Body za nadobúdanie síl sa získavajú obsadením niektorých území a za skvelé výkony v boji.

 

Všedné jednotky sa vyrábajú priamo na bojisku. Na určených miestach hráč stavia úžitkové, ale hlavne vojenské budovy. Bojové skupinky sa potom najímajú za požadované množstvo suroviny. Tá sa získava podľa rasy, prostredníctvom fariem, jatiek alebo výrubom dreva. Budovy sa samostatne pri častom používaní vylepšujú. Podľa sortimentu, počtu stavieb a vyspelosti obydlí, hráč získava pasívne bonusy. Napr. rýchlejšiu produkciu jednotiek, lepšie ceny atď. Celkovo, čo sa týka výstavby a produkcie autori využili nové nápady a pritom hra zostáva jednoduchá a zábavná. Počet jednotiek je limitovaný ešte jedným faktorom, takzvanými veliteľskými bodmi. V kampani sa ich počet zvyšuje dobíjaním okupovaných území.

LOTR: Battle for Middle-Earth
LOTR: Battle for Middle-Earth
LOTR: Battle for Middle-Earth

Hrdinovia vám budú do misií prideľovaní a budú môcť počas misií zbierať skúsenosti a môžu dosiahnuť až desiatu úroveň, ich smrť však nie je pohromou, pretože sa dajú znovu oživiť. Platí to až na určité výnimky. Okrem väčšej odolnosti a zvýšeného útoku získavajú počas svojho vývoja špeciálne schopnosti, napríklad Gandalfovi pribúdajú kúzla a na štvrtej úrovni je mu k dispozícii obľúbený kôň Tieňovlas. Niekedy získavajú pasívne zručnosti, napr. vodcovstvo, ktoré zlepšuje vlastnosti mužstva v okolí. Aj bežné jednotky sa vyvíjajú až po desiatu úroveň, málokedy ju však dosiahnu, pretože nie sú odolné ako hrdinovia. V kampani sa všetci, čo prežili, prenášajú do ďalších misií, tým sa zvyšuje pravdepodobnosť na dosiahnutie vysokej úrovne aj u obyčajných vojakov.

 

Okrem kampaní môže jednotlivec hrať aj samostatné mapy. Aj tu nájdete niekoľko zaujímavých doplnkov, počas hry aj pri záverečnej bilancii. Veľkým plusom je nepochybne hra pre viacerých hráčov. Na jednom bojisku sa ich môže stretnúť až osem. K dispozícii je niekoľko desiatok kvalitne navrhnutých máp. Bitky môžete viesť na lokálnej sieti, ale aj na internete. Súčasťou je aj možnosť zapojiť do hry počítačom ovládaných protivníkov. Malou chybičkou krásy je nemožnosť upraviť niektoré parametre mapy.

 

Bitka o Stredozem má dva vážnejšie nedostatky, tie sú zatlačené do úzadia množstvom pozitívnych vecí a nápadov. Takže zábavnosť hry to veľmi neobmedzuje. Napriek tomu ich musím spomenúť. Každá zo štyroch bojujúcich strán má pomerne malý sortiment jednotiek. Plusom je, že všetky majú svoje silné stránky, slabosti a celkovo sú dobre vyvážené. Niektoré sa dajú preskupiť do inej formácie a dokonca je možné vytvoriť zmiešané skupiny strelcov a pešiakov. A to nie je samozrejmosťou každej hry. Vážnejšou vadou je pomerne nízka počítačová inteligencia, na jednej strane AI súpera neraz prekvapí dobrou taktikou, na druhej strane robí primitívne chyby. Napríklad pri bitke o Helmov Žľab sa súperove jednotky pokúšali dostať na hradby a ignorovali otvorenú a nechránenú bránu. Moji pešiaci v hre síce samostatne útočili na najbližšie jednotky, ale stáli ako tupci, keď ich ostreľovali lukostrelci. Nestiahli sa ani sa nepokúsili o protiútok. Pri menších bojoch stíhate zareagovať, ale pri masívnych bitkách nemôžete dozerať na všetko a takto ľahko prídete o celý batalión.

 

LOTR: Battle for Middle-Earth
LOTR: Battle for Middle-Earth
LOTR: Battle for Middle-Earth

 

Grafika a celkové spracovanie je na veľmi vysokej úrovni. Autori použili updatovaný engine z C&C Generals výrazne ho prepracovali, pridali nové možnosti, sústredili sa na detaily postáv a animácie. Slušne navrhnuté lokality tvoria vhodný podklad pre kvalitne stvárnené budovy a sympaticky spracované jednotky. Hráč si môže vzďaľovať a približovať bojisko podľa potreby. Samozrejmosťou je rotácia kamery, ktorá umožňuje dokonalý prehľad o situácii. Oku lahodiace postavy a vierohodne spracovaný príbeh dopĺňajú nenápadné a nevtieravé filmové doplnky. Jedinečné 3D spracovanie vyžaduje CPU 1,3 Ghz procesor, 256 MB RAM a slušnú 3D kartu. Ale pre lepší zážitok z hry a bezproblémový chod odporúčam výkonnejší procesor a hlavne podstatne vyššie množstvo hlavnej pamäte. Aj tak sa môže stať, že pri masívnych bojoch so stovkami jednotiek sa hra spomalí. Celkový dojem zvyšuje kvalitné ozvučenie, hlasy a pokriky známych postáv. Súčasťou je aj prekrásna hudba pôvodne použitá vo filmoch.

 

Tak, ako je novým kráľom akčných hier jedinečný Half-Life 2, na poli real-time stratégií dominuje LOTR The Battle for Middle-Earth. Tento titul určite zaujme každého hráča, ktorý ho ochutná. Či už je to fanúšik Tolkienovej literatúry a filmov alebo nie. Hoci je hra  hardvérovo pomerne náročná a na počítačovej inteligencii mohli autori ešte popracovať, celkový dojem je výborný. Je pravdepodobné, že sa na hernom trhu veľmi dlho neobjaví titul, ktorý by prekonal Bitku o Stredozem.


napísal uni 20.12.2004
Páči sa mi! (+1)
9.3
Ohodnotiť
LOTR: BATTLE FOR MIDDLE-EARTH
+ výborné grafické spracovanie
+ skvelá hrateľnosť a dokonalá atmosféra
+ nové prvky a originálne nápady
+ veľmi dobre spracovaný Tolkienov svet
- dosť nízka počítačová inteligencia
- pomerne malý sortiment jednotiek pre jednotlivé strany
- značné hardvérové nároky


RECENZIE HRÁČOV
LOTR: Battle for Middle-Earth
9.4
PATRIKXY    19.2.2007
V dnešnej dobe, dobe informačných technológií, sa už nenájde človek, ktorí by nepočul o slávnej tril...prečítať celé
LOTR: Battle for Middle-Earth
9.9
DRVO    12.9.2005
Je sychravý večer a ja sa celý natešený púšťam do inštalácie pre mňa vtedy ešte neznámej hry. O nieč...prečítať celé
LOTR: Battle for Middle-Earth
9.5
SI333K    5.9.2005
Vítam všetkých skalných fanúšikov fenoménu LOTR a všetkých strategistov. EA nám všetkým pripravila v...prečítať celé
LOTR: Battle for Middle-Earth
9.5
MAAATOOO    1.9.2005
Po dlhšom čase sa knám dostala RTS, ktorá nesie názov filmovéj trilogie J.R.R. Tolkiéna The Lord of ...prečítať celé
PC

Vývoj: EA / sevenM / EA
Štýl: stratégia / realtime
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  november 2004
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19557)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk