POLAR EXPRESS

POLAR EXPRESS

6.5

A aké by to bolo zakončenie roka bez poriadnych rozprávok? Tentoraz nám do kín a na obrazovky prichádza Tom Hanks v Polárnom exprese.

Recenzia na PC verziu

Už je to raz tak, ochladilo sa, padá sneh a čo nevidieť je tu koniec roka. A aké by to bolo zakončenie bez poriadnych rozprávok? Pri domácom krbe si už neviem koľkýkrát budeme môcť vychutnať Perinbabu a Popolušku. A určite aj v kinách sa nájde pár nových príbehov, kde nebude chýbať Santa Claus. Medzi takéto tituly patrí aj film z americkej produkcie Polárny Expres. Súčasne s filmom sa objavila aj počítačová hra s rovnomenným názvom. Takže bez ďalšieho naťahovania, poďme si rozbaliť nový titul a posúďme, akú má tento darček hodnotu.


Priznávam, že animovaný film, ktorý poslúžil ako herná predloha, som ešte nevidel. Iba čo som zahliadol upútavku. Ale keďže som úspešne absolvoval celé "vianočné ťaženie“ a dej hry je husto popretkávaný filmovými pasážami, mám ucelenú predstavu a slušný prehľad  o hre, aj o animovanej rozprávke. Je jasné, že cieľovým zákazníkom obidvoch fenoménov sú predovšetkým deti. Tomu zodpovedá priebeh deja a zábava na plátne, aj na počítači.


Hra The Polar Express sleduje skupinku detí, ktoré sa prostredníctvom rýchleho vlaku vydali na severný pól, kde sídli Santa Claus. Ale ani sviatočné dni neprebiehajú ideálne a malých pasažierov čaká mnoho prekážok a dobrodružstiev, kým úspešne dosiahnu cieľ svojej cesty. Hlavným hrdinom je vlastne jedno z detí "osamelý chlapec“, ktorý sa snaží pomôcť všetkým naokolo a vyriešiť ich problémy. Niekedy mu pomáha roztomilá černoška - "dievča, ktoré všetko vie“ a občas sa zapoja aj ostatné deti.

Polar Express
Polar Express
Polar Express


Hráč v úlohe malého hrdinu, v pyžame a župane, prekonáva viac, či menej zložité nástrahy. V prvej kapitole hľadá stratené cestovné lístky, ktoré poschovávala zlá bábka. Nosatý zloduch chce, aby sprievodca vyhodil deti z vlaku ako čiernych pasažierov, preto poschovával lístky a nechal ich strážiť svojimi posluhovačmi, zlomyseľnými hračkami. Osamelý chlapec prehľadáva porozhadzované škatule, obhadzuje protivníkov jedlom alebo triafa loptou. Musí opatrne obísť zlostného kuchára a poradiť si s ľadovými kockami, dokonca si chvíľku zahrá aj tenis. Napriek tomu, jeden lístok chýba a sprievodca odvádza preč chlapcovu malú kamarátku.


Nasleduje beh po zamrznutých strechách vagónov, kde sa treba vyhýbať rôznym stožiarom a semafórom a krčiť sa v tuneloch. Potom zjazd na lyžiach s novým kamarátom, ktorý sa pokúsi predbehnúť vlak. Malý hrdina ochotne pomáha kuričom a podáva im súčiastky na opravu rušňa a vzápätí prikladá uhlie do kotla do rytmu odfukujúcej mašinky. Kým sa s kamarátkou dostane späť do ich kupé, prekoná nové nástrahy protivných hračiek a zahrá sa aj na čašníka. Potom nasleduje neľútostná guľovačka s nosatou bábkou.


Ale to zďaleka nie je koniec. Osamelého chlapca a jeho kamarátov čakajú ďalšie komplikácie. Je treba prejsť cez továreň na prepravu darčekov, dostať sa na vrchol balíčkového kopca, absolvovať jazdu prepravným potrubím a let vianočnou vzducholoďou.
Ako je zrejmé z uvedených popisov, celá hra sa vlastne skladá z mnohých mini-hier.


Zdolanie niektorých pasáží  je závislé na šikovnosti a počte životov. Hráč ich má na začiatku niekoľko a každý z nich tvorí niekoľko menších životov. Dopĺňajú sa zbieraním mincí, ktoré sa nachádzajú v okolí. Dvadsať mincí prinesie hráčovi jeden celý, kompletný život. Ak napriek tomu neuspejete, môžete nahrať automaticky uloženú pozíciu. Iné súčasti hry sú limitované len časom, prípadne kombináciou času a počtu životov. Celkové zloženie mini- hier je veľmi pestré a rozmanité.

 

Polar Express
Polar Express
Polar Express


Ovládanie je veľmi jednoduché. Každá pasáž vyžaduje používanie niekoľkých úkonov, na ktoré vystačí niekoľko kláves. Základom je pohyb na všetky svetové strany.
Väčšinou sa popritom uplatnia klávesy na skok, skrčenie a vykonanie akcie. To znamená hod, uchopenie, tlačenie alebo aktivácia predmetu. Pri jazde na dopravnom prostriedku a na lyžiach sa používa zrýchlenie a brzda. Osvojiť si aktuálne ovládanie je naozaj nenáročné. Horšie je to s obtiažnosťou úloh. Niektoré pasáže hry mi dali celkom slušne zabrať a zanadával som si horšie, ako pri akčnej hre. Aj keď sú juniori v súčasnej dobe nadmieru zruční, myslím, že niektoré situácie budú pre nich mimoriadne náročné. A starší, skúsenejší hráči uprednostnia iné tituly. Chvíľami som bol na pochybách, akej vekovej kategórii je produkt určený.


Okrem tohto diskutabilného problému, k nedostatkom projektu radím aj krátku dobu hrateľnosti. Celú hru som prešiel behom jediného dopoludnia, to znamená tri až štyri hodiny čistého herného času. Aj keď tituly pre najmenších neoplývajú veľkou dĺžkou, v tomto prípade je to naozaj zúfalo málo. A nijako zvlášť nepomôžu ani bonusové doplnky, ktoré je treba najprv pracne aktivovať. Zdá sa, že programátori opäť vypustili do sveta narýchlo vypracovanú komerčnú hru, vyrobenú len preto, aby od milujúcich rodičov maloletých detí zinkasovali, čo najviac peňazí.


Grafické spracovanie je veľmi dobré, prechody z perfektnej filmovej grafiky do primeranej počítačovej sú vydarené. Postavičky, prostredie aj celkový dizajn projektu je naozaj kvalitný a pritom postačí 400Mhz procesor, 3D karta a 128MB Ram. Hoci optimálna zostava má asi dvojnásobné parametre. Celkovo z grafického aj zvukového spracovania dýcha prívetivý duch Vianoc. V tomto autori nechybovali.

 

Polar Express
Polar Express
Polar Express


The Polar Express je sympatická vianočná rozprávka, prenesená z filmového plátna na pevné disky osobných počítačov. Po grafickej stránke nenáročná, ale vydarená vec, pôsobí ako veľkolepá oslava Vianoc a SantaClausa. Produkt je určený najmenším hráčom a ponúka pestrý balíček menších hier, pospájaných do solídneho celku. Problémom je pomerne vysoká obtiažnosť niektorých úloh, keď uvážime, že hlavným konzumentom je maloletý hráč. Druhým nedostatkom je extrémne krátka herná doba, titul sa dá zdolať ani nie za pol dňa. Deti, ktorým je hra určená by to však malo stačiť.


napísal uni 25.12.2004
Páči sa mi!
6.5
Používatelia
6.5
POLAR EXPRESS
+ grafika a dizajn
+ veľa doplnkových ukážok z filmu
+ zbierka rozmanitých minihier
- extrémne krátka herná doba
- niekedy náročné pre cieľovú skupinu hráčov (deti)
- drobné chyby počas hry


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20176)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk