BLITZKRIEG: ROLLING THUNDER

BLITZKRIEG: ROLLING THUNDER

7.5

Blitzkrieg sa ešte neskončil a po prvom addone tu máme ďalšie pokračovanie.

Recenzia na PC verziu

Blitzkrieg je jednou z najlepších stratégií z obdobia druhej svetovej vojny. Tento atraktívny titul sa objavil v roku 2003. Je samozrejmé, že populárna hra sa dočkala prídavkov vo forme datadiskov, ten posledný má názov Rolling Thunder. Myslím, že sa oplatí pozrieť naň zblízka a posúdiť, či je vhodný na kúpu alebo nie.

 

Dá sa povedať, že Blitzkrieg je vo svojej oblasti herná legenda. Ak patríte k zarytým vojnovým stratégom a nehrali ste tento titul, prišli ste naozaj o veľa. Ale či už je vám hra známa alebo nie, určite nezaškodí pripomenúť si, ako funguje. Veď napokon tento systém zostal prakticky nezmenený aj v prídavkoch.

 

Po potvrdení misie sa zobrazujú bojové úlohy a minimapa so základnými údajmi. V určenej lokalite sa objavia vojská priradené k misii a osobné hráčove jednotky, takzvané "core" jednotky. Jedná sa výlučne o pozemné vojská, ktoré sú v danom sektore plne k dispozícii. Popritom je tu aj možnosť za istých podmienok využívať leteckú podporu. V určitých intervaloch môžete privolať prieskumníka, bombardéry, stíhačky a niekedy výsadkárske lietadlo. Vzdušnú podporu môžete opakovane využívať, kým ju definitívne nevyradí nepriateľ, prípadne kým nevyčerpáte povolený počet letov. Základ vojska tvorí pechota. Je pomerne neefektívna v priamom boji, ale napriek tomu si nájde svoje uplatnenie. Veliteľ každej čaty má ďalekohľad, ktorý umožňuje výhodný prieskum terénu. Muži v jednotke môžu nahradiť zlikvidovanú obsluhu bojovej techniky, obsadiť nepriateľské delá či mínomety. Zvlášť užitočný je ostreľovač. Okrem toho, že slúži ako skaut, spoľahlivo vyčistí nepriateľské pozície.

 

Blitzkrieg: Rolling Thunder
Blitzkrieg: Rolling Thunder
Blitzkrieg: Rolling Thunder

 

Najdôležitejšou zložkou armády sú hlavne tanky a delostrelectvo. To je naozaj na nezaplatenie, predovšetkým kvôli extrémne veľkému dostrelu. Niektoré jednotky majú primárnu a sekundárnu muníciu, napr. bežné delá používajú  výbušné a dymové náboje. Keď už nie je čím strieľať, uplatnia sa zásobovacie vozidlá. Okrem iného dodávajú aj strelcov a posádku k artilérii a ďalšej ukoristenej technike, premiestňujú delá a transportujú pechotu. Výdatne pomáha aj inžinierske podporné vozidlo, opravuje poškodené vozidlá a delá. Navyše posádka môže rozkladať drôtené ploty a protitankové bariéry, robí zákopy, opravuje a stavia mosty. Dokonca kladie a odstraňuje protipechotné a protitankové míny. Zásobovacie vozidlá a inžinieri majú limitované zásoby, dopĺňajú ich v zásobovacích budovách a skladoch, ktoré sa hojne vyskytujú na každej mape. Po ťažko vybojovanom víťazstve hráč upraví zostávajúce "core" jednotky. Zobrazí sa štatistika, kde je zhodnotené aktuálne aj celkové počínanie v hre. Na základe úspešnosti hráč, ako veliaci dôstojník, získava vyššie hodnosti a medaily za statočnosť.

 

Originálny Blitzkrieg obsahoval kampane za spojencov, nacistov a Rusov. Datadisky sa venujú ťaženiam najznámejších veliteľov druhej svetovej vojny. Kým sa predošlý prídavok zaoberal kariérou poľného maršála  Rommela, Rolling Thunder mapuje postup vojsk pod vedením Generála Pattona. Hráč má pod palcom spojenecké vojská v rokoch 1942-1945. So svojimi divíziami postupuje cez celú Európu a na vlastnej koži zažíva povestné boje, ktoré sa zapísali do dejín. V hre vás čaká bezmála dvadsať výborne navrhnutých misíí a nechýba vylodenie spojencov v Normandii či boje v Ardenách.


Mapy sú vynikajúco navrhnuté a vytýčené ciele sa dajú dosiahnuť viacerými spôsobmi a s uplatnením rôznorodej taktiky. Je tu niekoľko odlišných povrchov, púšť, zalesnená krajina, zasnežené pláne. Lesy poskytujú skvelú možnosť úkrytu, obytné domy sú ideálne pre brániacu pechotu, kopce umožňujú lepší rozhľad a väčší dostrel. Niekedy situáciu komplikujú vplyvy počasia. Počas dažďa alebo piesočnej búrky je nemožná letecká podpora. Hráč má stanovené priority, ale nepostupuje podľa presne zadanej schémy. Tomu napomáha aj optimálna poloha kľúčových miest, kam sa dá dostať niekoľkými cestami a z dvoch alebo viacerých strán. Hráč je vedený k tomu, aby sa riadil intuíciou a zvažoval možné alternatívy. Takto skvele navrhnuté mapy nenájdete ani v kvalitnom titule Codename Panzers.

 

Blitzkrieg: Rolling Thunder
Blitzkrieg: Rolling Thunder
Blitzkrieg: Rolling Thunder

 

Pôvodná hra Blitzkrieg bola povestná vysokou obtiažnosťou. Rolling Thinder na normálnej úrovni dá tiež poriadne zabrať, no mám dojem, že podmienky sú znesiteľnejšie. Neviem či je to tým, že už som si na tú záťaž zvykol alebo autori trochu poľavili. V každom prípade, ukladanie pozícií počas misií je viac, ako dobrý nápad, ak sa chcete dopracovať k úspešnému koncu. Veľkým plusom aktuálneho prídavku je, že nevyžaduje pôvodnú hru. Plnohodnotná inštalácia obsahuje okrem spomínanej kampane niekoľko samostatných herných scenárov, k tomu štyri mapy pre viacerých hráčov, s možnosťou hrať po lokálnej sieti aj internete. Komu sa máli, môže si vytvoriť vlastné mapy v priloženom editore.

 

Grafické spracovanie je evidentne zastaralejšie. Autori sa zamerali skôr na hrateľnosť a dizajn misií. Keďže tento cieľ splnili na jednotku, nad statickým 2D spracovaním sa dá prižmúriť oko. Môžeme predpokladať a dúfať, že programátori si nový image a grafiku šetria na plnohodnotné pokračovanie Blitzkrieg 2. V každom prípade, datadisk si pohodlne zahrajú aj majitelia slabších zostáv, postačí CPU 700 MHz, 128MB Ram a 16MB grafická karta.

 

Blitzkrieg: Rolling Thunder je jeden z najlepších datadiskov, aké boli vôbec vytvorené. Dôvodom je, že funguje samostatne bez pôvodnej hry, obsahuje veľmi rozsiahlu a pútavú kampaň a niekoľko menších doplnkov. Projektu by sa dala vyčítať zastaralá grafika, ale výborná atmosféra a skvelé strategické možnosti, zatláčajú tento nedostatok do úzadia. Aj vysoká obtiažnosť môže mnohých hráčov odradiť, pre iných bude naopak výzvou. Keby sa titul prezentoval modernou grafikou, bol by viac, ako rovnocenným súperom  pre Codename Panzers. Ale zdá sa, že autori sa šetria a budú triumfovať až s pokračovaním Blitzkrieg 2. Dúfajme, že sa objaví čoskoro. Zatiaľ tu máme vydarený datadisk Rolling Thunder.

 

Blitzkrieg: Rolling Thunder
Blitzkrieg: Rolling Thunder
Blitzkrieg: Rolling Thunder


napísal uni 13.1.2005
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
7.5
Ohodnotiť
BLITZKRIEG: ROLLING THUNDER
+ výborná atmosféra
+ funguje bez pôvodnej hry
+ rozsiahla a prepracovaná kampaň
- zastaralá grafika
- vysoká obtiažnosť
- problémy s identifikáciou pechoty


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: CDV / CDV
Štýl: stratégia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  2004
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (12)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20028)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk