MERCENARIES

MERCENARIES

8.9

Oslavná óda na deštrukciu prekvapivo dobre funguje aj s kompletne okopírovaným konceptom GTA.

Recenzia na PS2 verziu

Aký obnos peňazí vás donúti spraviť niečo, čo je proti vašej srsti? Aký veľký musí byť balík, aby ste napr. zabili teroristu prezlečeného za milého suseda? A čo potom s toľkými prachmi? Ehm, začneme inak. Vraj za peniaze nemožno kúpiť priateľstvo, pravú lásku, šťastie či zdravie. Pche, to sú všetko len taľafatky na dobrú noc a reči, aby ste si aspoň trocha tie farebné papieriky vážili. Dámy a páni, za prachy je možné kúpiť všetko! Pobyt v rakúskej nemocnici? Teplé miestočko vo vláde? Účasť v reality show? Kandidatúra na prezidenta? Podpora armády? A čo takto párik krásnych jadrových hlavíc? Hovoríte útok na palác, ale potrebujete niekoľko laserom navádzaných rakiet? Že platíte na drevo? Okamžite posielame transport. Reč peňazí je silná a v nesprávnych rukách... , ale to už poznáme. A čo keď sa neobmedzené finančné zdroje ocitnú v správnych rukách? Šmahom vyriešia vojnové konflikty, pred prvým výstrelom posilnia humanitárnu pomoc a včas rezervujú prezidentské apartmá v luxusnom hoteli. Tak, čo si dáme dnes?

Severná Kórea je po druhej svetovej vojne a vojne vo Vietname veľmi vďačným námetom pre herný titul. Ghost Recon 2 bol odsúdený predčasne a v tejto krajine je striktne zakázaný, podobne bude na tom aj Splinter Cell: Chaos Theory a na vrch rebríčka zakázaných hier sa zaradí aj Mercenaries. Podtitul Playground of Destruction naznačuje mnohé. Ale zrovnanie so zemou celého bloku mesta a nekompromisné zametanie s vládnymi činiteľmi? Keď bude treba aj komunistické monumenty odpálime! V žiadnom prípade sa nenechajte inšpirovať touto hrou!

Mercenaries sa vezie na úspechu populárnej, dnes už legendárnej série GTA a ponúka prakticky okopírovaný koncept len v bledomodrom. Zmena farby ovplyvnila kulisy, náplň misií a miesto, ostatné je prakticky identické. Hra dokazuje, ako jednoducho sa dá na kozmetických zmenách postaviť veľmi zábavný titul. Aj keď kopíruje, kde sa dá, Mercenaries je v podstate originálnym titulom a dá sa povedať že aj malým návodom na vedenie „skromného“ moderného konfliktu na území cudzieho štátu, samozrejme za cudzie peniaze.

Budúcnosť nie je vôbec ružová, všade samí teroristi, katastrofy a pritom nám vedátori hrozia kataklizmou. V tomto čase je už NATO iba malou figúrkou na šachovnici Zem a množstvo útokov a konfliktov jednoducho nedokážu udržať na uzde. Zlyháva diplomacia a jednotky mariňákov zomierajú. V severnej Kórei to začína vrieť, generál Song si vytvára vlastný štát a obklopuje sa obľúbenými a medzi predstaviteľmi svetových vlád odpornými jadrovými hlavicami. Songova hlava musí padnúť a spolu s ním aj ostatných 51 vysokopostavených vojenských dôstojníkov. Je na čase dať priestor militaristickej súkromnej organizácii Executive Operations (ExOps) a jej nekonvenčnom prístupe k riešeniu kritických situácií. V hre je 100 melónov, kto sa hlási?

Mercenaries
Mercenaries
Mercenaries

ExOps zamestnáva iba prvotriednych žoldnierov ochotných spraviť pre prachy čokoľvek. Trojica hrateľných postáv v Mercenaries sa prakticky od seba nijako neodlišuje, každá však má inú prednosť a svojské hlášky podfarbené suchým humorom. Chris má najväčšiu výdrž, Mattias najlepšiu mušku a Jennifer si rozumie so sniperkou.

Severná Kórea predstavuje v Mercenaries dojnú kravu, na ktorú si nárokujú ďalšie štyri frakcie: južná Kórea, Čína, ruská mafia a spojenecké vojská. Každá z týchto strán navonok spolupracuje s ostatnými, vo vnútri však zvádzajú boje o teritóriá a diplomaticky sa dištancujú od akýchkoľvek nekalých aktivít, na ktoré využívajú služby tretej strany, vás. Na ihrisku je priveľa kohútov, za služby však dobre platia a bez peňazí sa v Mercenaries nedá dýchať. Vzťahy medzi frakciami ovplyvňujete vy a vaše činy. Keď budete zabíjať príliš veľa príslušníkov spriatelenej strany, na cestách vás začnú prenasledovať ich súkmeňovci a nebudú váhať nad streľbou. V neskorších fázach hry dokonca budete operovať vo vlastných radách a plniť záškodnícke úlohy. Priveľa obetí veci komplikuje, ale každá strata sa dá kompenzovať štedrým úplatkom. Za milión dokážete zabudnúť na vyhladenie základne? Žiaden problém.

Frakcie sú nielen zdrojom peňazí, zbraní, úloh, ale dokážu priložiť ruku v boji s nepriateľom (väčšinou však musíte aj za nich strieľať) a pravidelne podávajú informácie o členoch spoločenstva. Ich hierarchia je podľa balíčka kariet odlíšená farbou a hodnotami. Na vrchole každej farby sedí samozrejme eso a k jeho dolapeniu potrebujete informácie od nižších hodností. Ich lokalizovanie môžete prevádzať na vlastnú päsť a prečesávať rozsiahly členitý terén alebo plniť misie pre frakcie a získavať upresnené koordináty. Členovia spoločenstva sa radi obklopujú obrovskou palebnou silou a neraz budete mať problém zajať ich živých (dostávate väčší obnos peňazí). Esá zastupujú v Mercenaries tradičných bossov. Každý z nich má vyhradený jeden ostrov posiaty desiatkami nepriateľov, kde obtiažnosť dosahuje svojho vrcholu.

Hráč má v Mercenaries úžasné pole pôsobnosti. Môže robiť čokoľvek a kdekoľvek. Nemusíte sa spoliehať na nikoho, teda spojencov musíte mať naklonených, inak nebudete môcť dohrať hru do konca. Sloboda rozhodovania sa v plnej sile ukáže pri plnení množstva identických misií. Majú iný brífing, ale vždy spĺňajú tri Z. Zničiť, Zabiť a Zajať. Zničíte ťažkú techniku, aby ste sa mohli pohodlne pohybovať a Zabíjať pechotu ohrozujúcu privolaný transport pre Zajatého člena spoločenstva. Úlohy sú stručné a jasné, nik sa na nič nepýta, dôležitý je výsledok a tučná odmena.

Misie sú výborne navrhnuté, aj keď každá prešla cez ten istý kopírák, tak má, čo povedať. Predovšetkým je to individuálny prístup k splneniu úlohy a istá dávka plánovania a taktiky počas akcie. Svoju úlohu zohrajú aj nerovnosti terénu, zostava nepriateľov a stav konta. Zničíte raketové silá zo vzduchu, plastickou trhavinou či privolaným leteckým náletom? Každý zvolený postup sa vyvinie do iného a predsa rovnakého plnenia úlohy. Prekvapivý útok po vlastných a ukradnutie nepriateľského tanku spôsobuje iný herný zážitok ako pohodlné manévrovanie medzi stingermi vo vrtuľníku a automatické zameriavanie cieľov. Nemyslite si, že vo vzduchu ste vo väčšom bezpečí než na zemi. Letka vrtuľníkov a shilky vás presvedčia o opaku. Ak si chcete vychutnať útok zo vzduchu, je ideálne pred nasadnutím do vrtuľníka z diaľky odstrániť zdraviu nebezpečné protilietadlové zbrane. Tu však musíte obetovať vlastný krk, tankom sa do hôr, kde sú zvyčajne zaparkované protivzdušné batérie, nedostanete.

Mercenaries
Mercenaries
Mercenaries

Podobne ako v GTA aj v Mercenaries sa objavili nepovinné úlohy, za ktoré získavate peniaze, väčšinou ide o rýchle prekonávanie vzdialeností na vybranom vozidle v limitovanom čase. Rovnako sa v hre objavilo aj množstvo skrytých balíčkov, ktoré sú situované na tých najnepravdepodobnejších a ťažko prístupných miestach.

Vozový park je rozdelený na ľahké, ťažké a lietajúce stroje. Zjavne tú chýbajú lode. Vodných plôch je na mapách dostatok, takže by si našli svoje uplatnenie. Autori sa pre istotu poistili, aby ste sa vode vyhli tak, že postavu nenaučili plávať. Každé vozidlo má svoje využitie a všetky môžete skonfiškovať a ich palebnú silu otočiť smerom k ich pôvodným vlastníkom. Alebo využiť maskovanie, ktoré vám ovládané vozidlo poskytuje, kým nevystrelíte alebo vás niekto neodhalí. Pod rúškom kamufláže sa môžete nerušene promenádovať medzi nepriateľmi a nevzbudzovať podozrenie. Takýmto spôsobom sa môžete dostať k cieľu a tam ho rýchlo eliminovať bez zbytočného plytvania munície.

Jeepy a civilné autá veľmi rýchlo vymeníte za športiak na rýchle prekonávanie vzdialeností, ľahké obrnené transportéri nahradia tanky s ničivou silou a po jednoznačne najlepšom dopravnom prostriedku, vrtuľníku budete siahať najčastejšie. Vrtuľníky je možné dokonca ukradnúť, ak sa nepriateľský stroj pohybuje tesne nad zemou! Rýchle a efektívne! Jednotlivé vozidlá sa od seba odlišujú maximálnou rýchlosťou a váhou, na ceste sedí každé inak, má iné zbrane a jednoducho sa ovláda.

Je to práve voľnosť pri plnení misií, ktorá núti hráča často meniť a využívať naplno ponúkaný zbraňový arzenál. Strieľať môžete prakticky z čohokoľvek. Na svojich nohách ste odkázaní na dve zbrane, ktoré môžete niesť naraz, väčšinou to bude samopal a raketomet. Využiť môžete aj statické guľomety, väčšia zábava však začína, ak ukradnete ťažkú techniku priamo u nepriateľov a pokropíte ich víťazoslávnymi salvami z kanónov. A vy ju kradnúť budete musieť! Predsa postaviť sa so samopalom proti trom BVPéčkam a jednému tanku T-55 je samovražda. Ideálne je šlohnúť tank alebo z PDA privolať leteckú podporu.

PDA sa stane vaším asistentom v boji, máte tu uložené podrobné informácie o spoločenstve, mape, úlohách, nájdete tu aj email a hlavne prístup do internetového obchodu. Zakúpený tovar prilieta okamžite na vrtuľníku na miesto, kde môže pristáť (označíte ho dymovým granátom). Letecké útoky spúšťajú svoj ohňostroj po zameraní cieľa a tieto útoky sú najničivejšie v celej hre. Taká zápalná bomba s tlakovou vlnou zloží budovu ako sfúknutie domčeka z karát, Cluster bomb sa postará o neposednú pechotu a môj obľúbený a najdrahší kobercový nálet je čerešničkou na torte deštrukčného divadla, ktorý sa odohráva na obrazovke.

Zničiť ide prakticky čokoľvek, od vojenských strojov, cez budovy, monumenty až po celé ulice mesta. Deštrukčný model je aplikovaný na všetky vozidlá a okolité budovy, záhadou však zostáva prečo nemožno prevaliť nízky plotík alebo si vykosiť čistinku v lesoch. O takéto zdanlivo prekonateľné, ale nezničiteľné objekty sa môžete neraz zaseknúť, čo vyrieši iba reštart. Tento nedostatok pridá vrásky na čelo hlavne, keď je víťazstvo na dosah a vy sa zosuniete z hrebeňa kopca do lesíka, odkiaľ sa už nevymotáte. Nasleduje reštart a ďalšia hodina prelievania vlastnej krvi pri ničení nepriateľov.

Mercenaries
Mercenaries
Mercenaries

Mercenaries šliape presne po ceste vydupanej GTA, čiže v neskorších fázach hry sa niektoré misie stávajú prehnane obtiažne, samozrejme pozíciu nemožno uložiť počas rozohranej misie. Obtiažnosť je na druhú stranu stanovená na takej úrovni, aby ste siahali po čoraz silnejších zbraniach a zarobené peniaze neustále točili. Priestor pre taktiku je dostatočne veľký a po dôkladnom zmapovaní terénu a zbabelom navádzaní rakiet na ciele sa predsa podarí po niekoľkých hodinách misiu dokončiť. Malé zarýpnutie si zaslúži absentujúci prepracovanejší príbeh, stereotypná stavba misií a zvláštne chovajúca sa fyzika. S pažbou zbrane odhodíte hociktorý vojenský stroj!

Ako správna kópia GTA, v Mercenaries sa pohybujete po dvoch obrovských mapách s veľmi členitým terénom. Cesty spájajú jednotlivé sídla frakcií, nájdete tu zbombardované dediny, skromne zaľudnené mestá a sem tam nepriateľský tábor v horách. Všeobecne život v Mercenaries ožíva hlavne na bojisku, kde všetko lieta, vybuchuje a nad hlavou vám tryskáče zhadzujú bomby. Náladu jednotlivých častí vystihuje použitá farebná paleta a dymové clony, ktoré sa hojne vyskytujú v bojových zónach. Neraz budete vďačný za slnečné lúče svietiace priamo do očí. Mercenaries doslova žmýka každý jeden frame z konzoly a ponúka jedny z najlepších particle efektov. Hlavne výbuchy, dymové clony, hmla a ohňový a rádioaktívny efekt sú neskutočne pôsobivé, taký kobercový nálet sa musí vidieť na vlastné oči. Tlaková vlna odhadzuje všetko naokolo, obraz sa roztrasie a nosné múry budov sa zosúvajú s rachotom k zemi. Verný je aj štart vrtuľníka, ktorý pod sebou víri prach a konáre okolitých stromov sa zohýbajú. A potom je tu úžasná rozloha dvoch máp, kde nechýbajú slamené domčeky, ryžové polia, malé mestá, mosty, železnica a vysoko v horách chrámy a dychberúce kaskádové vodopády. Všetko sa hýbe plynule a nič sa dodatočne nemusí nahrávať. Dokonca aj pri rýchlom lete vrtuľníkom nad zemou nezbadáte spomalenie. Modely postáv sú výborne animované a medzi odomkýnateľným obsahom nájdete niekoľko prevlekov, ako aj známe postavy Hana Sola alebo Indiana Jonesa (LucasArts sa nezaprie), hrať ďalej môžete v koži vysokopostavených vodcov jednotlivých frakcií alebo za generála Songa.

Parádnu grafiku sprevádzajú realistické zvuky, výbuchy, pokriky vojakov a všadeprítomná propaganda v mestách. Pritom vojaci každej frakcie používajú vlastný jazyk. Pozornosť si isto zaslúži aj podmanivý orchestrálny soundtrack a niekoľko nezabudnuteľných trackov vrátane úvodnej skladby, ktoré sa vryjú do pamäti.

Merceniaries je učebnicovým príkladom ako sa majú kopírovať herné mechanizmy iného úspešného titulu. Instantná akcia vydestilovaná na výbuchoch a deštrukcii zaručí dlhé hodiny cvičenia taktík a lovenia hlavúňov z balíčka kariet. Mercenaries je oslavou deštrukcie v takej forme, o akej ste dlho snívali. Mercenaries spĺňa deštrukčný sen!


napísal spacejunker 1.2.2005
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.9
Ohodnotiť
MERCENARIES
+ voľná ruka pri plnení misí
+ deštrukcia v ideálnej forme
+ hudba
+ grafika
- absentujúci prepracovanejší príbeh
- variabilita misií
- zbytočné chyby


RECENZIE HRÁČOV
Mercenaries
8.6
ELSI    14.4.2005
Mestská akcia z prostredia vojny? Zaujímavé... Podobná štruktúra ako GTA? Super! A dojem? Nechajme s...prečítať celé
PS2

Vývoj: LucasArts / Pandemic Studios
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 11. január 2005
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19536)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk