PUNISHER

PUNISHER

8.0

Zabili mu rodinu, to nemali robiť. Punisher sa teraz prichádza a pomsta spolu s nim. Bude krvavá, násilná, brutálna.

Recenzia na PC verziu

Kožený plášť má a v rukách  palice,

Kto sa to potáca na rohu ulice?

Kto to tam krváca? Kto to tam zvracia?

To sa len Punisher z akcie vracia.

 

Vo vyše tridsať ročnej comixovej histórii Punishera je toto  prvýkrát, kedy sa táto postava objavuje aj na obrazovkách PC. Predchádzajúce pokusy tu samozrejme boli, ale väčšinou sa týkali len konzol a na nich populárnych bitkových hier. Keďže sa podobné veci na PC nenosia, majitelia týchto „kancelárskych konzol“ zväčša len utreli to zelené, mazľavé a naťahovacie z nosa. Svitlo však nové ráno a spoločnosť Volition (autori sérií  Freespace, Summoner a Red Faction)  sa pod záštitou THQ rozhodli obšťastniť aj nás úbohých PCčkárov.

 

Život Franka Castlea sa zmenil so smrťou jeho najbližších. Časť jeho duše zomrela s nimi. Jediné, čo v ňom ešte zostalo je pomsta. Treba vykonať spravodlivosť tam, kde má polícia krátke ruky. Z Franka Castlea sa stal Punisher. Ak ste videli nedajbože film Punisher, podľa ktorého je akože robená aj hra a film sa vám z neznámych príčin páčil, tak potom všetkým vám piatim odporúčam aj hru. Odporúčam ju aj tým, čo majú radi pôvodný komix, či si lahodili v hre Manhunt a aj tým, ktorí sú nasraní na svojho šéfa v práci a potrebujú sa odreagovať nezvyklým spôsobom. Hlavným faktorom tejto hry je násilie. Brutálne násilie.

  

Punisher je hybridom niekoľkých populárnych hier a z každej sa snažila zobrať to najlepšie. Najviac vykradnutý je Max Payne. Skoky plavmo vpred, vzad a do bokov, alebo možnosť mať v ruke jednu alebo aj dve rovnaké zbrane. Sarkastický humor ala Duke Nukem, špeciálny berserk mód ala Doom alebo popravy a mučenie v štýle Manhunt. Skrátka to všetko sme už 100x videli a vyskúšali. Čo je, ale podstatné, dobre som sa pri všetkom tomto zabíjaní zabával.

 

Punisher
Punisher
Punisher

 

Nie, prosím nezabíjaj ma. Práve som sa oženil.

Medové týždne skončili. (Prásk)

 

Hra ponúka 16 levelov, ako park, zoo (divné zoo, okrem mŕtvych losov som iné zvery nenašiel), bar, mrakodrap, mólo, džungľa alebo autodielňa. Graficky sa však nejedná o žiadny zázrak, čo je podčiarknuté nižšími nárokmi na HW. Jednotlivé misie sú síce zaujímavo navrhnuté, no chýbajú moderné efekty, na ktoré sme si už zvykli ako na štandard. Textúry sú v nízkom rozlíšení a chýbajú tiene postáv a tieňované nie sú ani jednotlivé prostredia. O pixel a vertex shaderoch ani nehovorím. Postavy majú síce dosť polygónov, ale bez tieňovania vyzerajú aj tak zle. Aspoň, že si Volition zapožičali Havok engine a smrt tak vyzerá dosť prirodzene a realisticky. Torzá nepriateľov sa váľajú v prachu v rôznych polohách a nechýbajú ani obligátne ustrelené nohy a hlavy (mňam).

 

Špeciálne vypočúvania a zabitia je to, o čo tu beží. V leveloch sa nachádzajú miesta označené bielou alebo zlatou lebkou alebo bielym a zlatým spotom. Tu sa dajú špeciálne vypočúvať alebo zabiť nepriatelia. Vyzerá to asi tak, že pribehneme k obeti, schmatneme ju pod krk a nasmerujeme ju k tejto featurke. Potom pomocou myši ovládame pohyb Punishera a už môžeme veselo opaľovať let lampou, pridávať plyn v peci, tlačiť tvár postihnutého k ohňu, k rozbehnutej vrtuli, k frézke, cirkuláru, búchať hlavu krídlom z piana, chľadničky alebo povesiť za rozkrok z balkóna. Autori uvádzajú až 100 rozličných mučiacich techník. Markíz de Sade by sa určite potešil. Ak vystrašíme zloducha, aby mal plné pampersky, prezradí nám nejakú užitočnú informáciu alebo sľúbi, že nám pomôže otvoriť dvere alebo odvedie pozornosť kumpánov inde. Nám však nič nebráni, aby sme ho dorazili a vytĺkli mu mozog z hlavy, popr. opiekli do chrumkava. Síce za to stratíme body, ale dobíja sa tým berserkový mód.

Ak je berserk (v hre označený, ako slaughter mód, čiže jatky) nabitý, môže Punisher vypustiť všetok adrenalín z tela. A to sú potom jatky. Obraz sa prepne do čiernobielej farby a Frank je rýchlejší a menej zraniteľný. Pri berserku síce používa len nože a ruky, ale naozaj to stojí zato. Ak je v miestnosti 20 zločincov, môžete si byť istý, že počas berserku ich Punisher potrestá do pol minúty všetkých. Rýchlosť akcie a morbidity dostáva nový rozmer. Najprv si jedného prišpendlí nožom o stenu, ďalšieho chytí okolo krku a zatiaľ čo mu láme väzy, rozdáva kopačky hneď vedľa stojacemu, ktorý odlieta od strely ďalšiemu a padá na zem s prestreleným krkom. Než sa uvedomí, že zabil vlastného, je už pol metra nad zemou a cíti, ako sa mu hlava oddeľuje od tela dvoma 30 centimetrovými nožmi. Dvaja, čo stáli v rohu a nechápali, čo sa deje, to už ani nepochopia. Jeden skončil s nožom v oku a druhý s podrezaným hrdlom a následne pri zvracaní krvi v predklone ešte jedným 30 centimetrovým prekvapením v chrbte. Čo stráca Punisher v grafike, doháňa zbesilou akciou.

 

Punisher
Punisher
Punisher

 

Nie, prosím nie! Mám ženu a dieťa!!!

Pošlem vdove kondolenciu. (Prásk)

 

V hre nechýbajú vtipné vložky, ako keď pri pohrebnej omši na prekvapenie všetkých rozkopne Punisher veko na rakve a začne prekvapených pozostalých kosiť ťažkým guľometom. Inventár zbraní je pestrý a vyberie si každý CSkár aj začiatočník. Nechýba útočná brokovnica s veľkým rozptylom, ťažký guľomet s ešte väčšou nepresnosťou, ľahký samopal s vrhačom granátov, takmer neúčinný, ale efektný plameňomet, sniperka, bazooka, granátomet, bojový samopal s niekoľkým režimami priblíženia alebo rýchlopalné malé samopaly, ako Uzi, Smg kalibru 40 a 4,7mm verne známe z CS. K tomu všetkému sú k dispozícii ešte kolty, deviny a desert eagly, ako sekundárna zbraň. Naraz môže Punisher niesť len dve sekundárne a jednu primárnu zbraň, pričom, ak nájde takú istú primárnu zbraň, tak si ju môže zobrať do druhej ruky a kosiť nepriateľov ako Rambo a frejersky obojruč nabíjať ako Arnie v Terminátorovi. Ak je najhoršie, dá sa pod krkom chytený rukojemník použiť aj ako živý štít.

 

Odvrátenou stranou Punishera oproti veľmi dobrej hrateľnosti je veľká miera násilia. Aj keď sa ju autori snažili zakryť čiernobielym obrazom a akoby odklonením kamery od miesta najväčšieho prietoku krvi zaostrením na Punishera, tak treba podotknúť, že táto hra sa asi bude zakazovať predávať alebo bude mať vysoký rating 18+. V hre zomiera vysoké percento špageťákov a šikmáčov, takže pre tých číňanov, čo vedia po slovensky a čítajú tieto riadky - rýchlo kupujte než to u vás zakážu, ako priestupok a dehonestovanie ľudí v slobodnej Číne.

 

Po skončení misie si Punisher môže za nazhromaždené body kúpiť lepší upgrade brnenia, dlhšieho berserk módu, alebo upgrady na zbrane v podobe zvýšenia presnosti, počtu nábojov v zásobníku, pridaním tlmiča alebo optiky.

  

Dohranie Punishera okrajovo presiahlo 10 hodín, na čo si pomaly začínam zvykať, ako na zlý štandard. Neobsahuje multiplayer, grafika je tak na úrovni roku 2000 a aj veľká miera násilia môže dosť ľudí odradiť od kúpi produktu 12 ročnému synovi. Na druhej strane hru vyťahuje z priemeru veľmi dobrá hrateľnosť, hudba, ovládanie, spracovanie motion capture a použitie Havok Enginu, zaujímavý nápad s vypočúvaním, čierny a sarkastický humor Punishera a pre malú skupinku z klubu Markíza de Sadea rôzne spôsoby mučenia.

 

Punisher
Punisher
Punisher


Nezabíjaj ma, niesom pripravený na hrob.

Pripravme červíkom spoločnosť. (Prásk)

 

Na koniec sa dá povedať, že budú dva tábory ľudí. Jedni budú hru zatracovať kvôli prehnanej brutalite a násiliu. Tí druhí budú hru brať len ako veľmi dobré odreagovanie a oddych od reálneho sveta, kam sa počítam aj ja. A ešte som vlastne zabudol na ľudí, čo hru budú hrať práve kvôli jej násiliu, ale snáď ich nebude veľa. 


napísal fendi 7.2.2005
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.0
Ohodnotiť
PUNISHER
+ nízke HW požiadavky
+ veľké množstvo spôsobov zabití
+ čierny humor Punishera
+ vypočúvanie
-slabšia grafika
-pre niekoho násilie
-chýba multiplayer


RECENZIE HRÁČOV
Punisher
8.5
LUK    21.7.2006
Podľa filmu The Punisher sa objavila i hra. Ako dopadla? Je dobrá alebo nie? Tak sa na ňu spoločne p...prečítať celé
Punisher
7.0
ARTHAS    15.8.2005
No konečne som sa odhodlal napisat svoju prvu recenziu tak dufam ze ma neodpalite ako tenisovu loptu...prečítať celé
Punisher
7.0
RAINBOW    5.5.2005
Frank Castle prišiel o rodinu. Frank Castle je zlý. Jeho terajšie meno je The Punisher (Kat) a urobi...prečítať celé
PS2

Vývoj: THQ / CD Projekt / Volition
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  2004
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19536)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk