IMPERIAL GLORY

IMPERIAL GLORY

9.0

Slabý odvar Rome Total War? Alebo nám autori Commandos prinášajú v svojom novom strategickom titule niečo rovnocenné?

Recenzia na PC verziu

Imperial Glory - tento veľkolepý názov  označuje najnovší prírastok do rodiny stratégií. Bude  spomínaný titul rovnako honosný ako jeho pomenovanie, alebo rýchlo upadne do zabudnutia? Odpoveď na túto otázku dostanete na konci recenzie, ale určite neurobíte zle, ak si prečítate aj ostatné riadky.

 

Dej hry sa odohráva v čase Napoleónskych vojen, kde dominantné európske mocnosti bojujú o moc a nové územia. V kampani si hráč zvolí jedno z piatich impérií – Anglicko, Francúzko, Rakúsko, Prusko alebo Rusko. Jednotlivé veľmoci sa líšia svojou rozlohou, ekonomickou vyspelosťou, námorným a vojenským potenciálom a technologickou úrovňou. Každá z nich má určité výhody aj nevýhody. Napríklad Anglicko, umiestnené na ostrovoch, má výhodné obranné postavenie, ale pri ofenzíve musí jednotky transportovať pomocou lodí. Francúzko má veľkú vojenskú silu a lacné elitné jednotky, ale je zo všetkých strán obklopené nepriateľmi, ktorí čoskoro zaútočia. 

 

Herný systém na prvý pohľad pripomína hry zo série Total War. Mapa krajiny je rozčlenená na menšie územia, po ktorých sa presúvajú jednotky. V tejto fáze sa využíva ťahový systém. Pri konflikte sa hráč prenesie na bojisko, kde prebiehajú bitky v reálnom čase. Imperial Glory však nie je žiadny bezduchý klon, ktorý slepo kopíruje vydarenú predlohu. Aktuálna hra upravuje niektoré parametre a prináša aj nové originálne prvky. Takto titul získava svojský a osobitý štýl. Pre porovnanie, Age of Empires a Warcraft sú hry založené na rovnakom systéme a predsa je tam mnoho odlišností, vďaka ktorým majú dané tituly určitú svojbytnosť. Toto je čosi podobné.

Imperial Glory
Imperial Glory
Imperial Glory

Hospodárstvo a produkcia
 

Základom hospodárskeho a vojenského rozvoja je vývoj nových technológií. Prostredníctvom vývojového stromu si hráč vyberá a získava inovácie v ekonomickej a vojenskej oblasti a tiež diplomacie a obchodu. Celý proces je rozdelený na tri éry. Do ďalšej modernejšej epochy sa postupuje po osvojení všetkých predošlých technológií. Samozrejme potom môžete očakávať vyspelejšie budovy a jednotky a širšie možnosti pri jednaní s okolitými veľmocami. Na výskum sa používajú technologické body, ktoré sa kumulujú v hlavnom meste.

 

Hlavné mesto a oblasť, v ktorej sa nachádza je jediným miestom, kde sa dajú vyrábať vojenské sily. Po predošlom výskume tu môžete umiestniť baraky, stajne, armádne dielne a lodenice na výstavbu pešiakov, jazdných jednotiek, diel a lodí. Okrem vojenských budov sa dajú vystavať aj úžitkové objekty, ktoré zabezpečujú prísun surovín a blahobyt obyvateľstva. Civilné budovy je možné realizovať aj na ostatných územiach impéria, ak sú na to vhodné podmienky. To znamená, že pílu na spracovanie dreva je možné umiestniť len tam, kde je dostatok lesov, bane na miesta, kde je dostatok ložísk a podobne.

 

Suroviny z ťažby sa využívajú na výstavbu nových budov a jednotiek. Pri produkcii sa minie množstvo zlata, ktoré sa získava z kolónií a imperiálnych území. Pri verbovaní vojska je potrebné mať aj dostatočné množstvo obyvateľov a v neposlednom rade jedlo. Ak je málo obyvateľov, nemáte z čoho zostaviť formácie. Vyhladované jednotky sú nespokojné. Keď ich necháte pridlho bez potravy, dochádza k rozpusteniu armády. Ak ste práve na nepriateľskom území, je to hotová katastrofa. Nepriateľ neváha a okamžite zaútočí na oslabené vojenské šíky. Skrátka dostatok ťažobných surovín, zlata, obyvateľov a jedla je základom úspechu.

 

Obchod a diplomacia

 

Ak by ste aj napriek veľkej snahe trpeli nedostatkom niektorého z kľúčových zdrojov, uplatnia sa obchodné styky a diplomacia. Mnohé krajiny vám z vlastnej iniciatívy predkladajú obchodné ponuky – najčastejšie núkajú jedlo a žiadajú zlato. Prostredníctvom diplomatického menu však môžete uskutočniť oveľa viac. Možnosti diplomacie závisia od technologického vývoja, postoju voči danému štátu a dôležitá je aj ideológia, ktorú si zvolíte pri prechode do ďalšej éry. Ak v krajine zvolíte autokratický režim, styky s demokratickými krajinami ochladnú a očakávajte menej výhodné obchody alebo úplnú ignoranciu.
 

Medzi základnými voľbami nechýba možnosť navrhnúť výmenu jednej suroviny za druhú, naplánovanie obchodných ciest, návrh mierovej dohody, či vyvolanie vojny. Veľmi zaujímavá je realizácia obranného paktu. Po dohode zo susednými krajinami vznikne zaujímavá vojenská aliancia. Ak vašu alebo spriatelenú krajinu napadne nepriateľ, všetky krajiny, ktoré sa dohodli na obrannom pakte, okamžite vstupujú do vojny s týmto narušiteľom.

 

Ak plánujete zaútočiť na vzdialeného protivníka a nechcete vyvolať konflikt s okolitými štátmi, je vhodné požiadať o povolenie vstupu na ich územie. Obvykle musíte zaplatiť určitú sumu a potom máte garantovaný vstup na limitovaný počet ťahov. To sú len dva z mnohých príkladov, aká prepracovaná je diplomacia v hre. Dovolím si tvrdiť, že úroveň diplomacie v Imperial Glory je úchvatná a nemá obdoby.
 

Imperial Glory
Imperial Glory
Imperial Glory

Vytváranie armád a boj

 

Už som spomenul, že vojenské jednotky sa dajú vytvárať len v hlavných mestách a po výstavbe príslušných budov. Vyrobené jednotky sa sústreďujú vo vojenskej akadémii. Na tomto mieste nevyžadujú jedlo a v podstate sú pripravené k boji. No skôr, ako budú môcť zaútočiť na nepriateľa, je potrebné vyrobiť oficiera, ktorý ich povedie do boja. Len jednotky s veliteľmi môžu prechádzať krajinou a zapojiť sa do vojnového konfliktu. Jeden oficier môže veliť trom vojenským skupinám ľubovoľného zloženia. Neskôr po výstavbe tréningového tábora, keď oficieri získajú vyššiu hodnosť, je tento počet vyšší. Môže to byť pechota s puškami, jazda a delá, alebo kompletná jazdná kavaléria. To skutočne záleží len na hráčovi a samozrejme na dostatku výrobných prostriedkov.

 

Boj sa začína v okamihu, keď s jednotkami vstúpite na nepriateľské územie a stretnete sa so súperovým vojskom, alebo keď ste vystavený útoku. Vtedy sa pohľad prepne na bojové pole, a hra sa zmení z ťahového do reálneho módu. Na jednom bojovom poli sa môžu  stretnúť traja oficieri za každú stranu. Pri plných stavoch v úvodnej fáze hry to značí deväť vojenských zoskupení pre útočníka a práve toľko pre obrancu. Väčšina vojakov je vyzbrojená puškami a schopná útočiť na diaľku, ale aj nablízko a všetky jednotky získavajú skúsenosti.

 

Ak vezmeme do úvahy, že jedno zoskupenie môže tvoriť pol stotiny milície, ale aj tri ťažké delá, celkové počty vojska na bojisku v kampani nie sú veľmi vysoké. Rozhodne nedosahujú početnosť, na akú ste zvyknutý z Total war. Ja osobne to však nepovažujem za chybu. Bojové polia sú menšie a súboje pomerne rýchle a dynamické. Armády sa dajú zlučovať do troch základných formácií – podľa vyspelosti vojakov a väčšie celky do zložitejších maxiformácií. Potešilo ma, že pešiaci môžu zaujať výhodné postavenie vo vnútri budov a obydlí. Pušky nepriateľov sú potom menej efektívne, ale ak sa dostanú až k okupovanému obydliu, môžu si to s obrancami vybaviť ručne stručne – alebo presnejšie povedané na bodáky. Úlohou obrancov je obvykle odrazenie útočníkov. Ofenzívna armáda musí zlikvidovať domobranu, alebo obsadiť a udržať kľúčové posty.

 

Keď som hovoril o nízkych počtoch vojakov,  platilo to len v kampani. Ak si vyskúšate rýchlu bitku alebo historické boje, počty jednotiek sú veľmi vysoké a boje sa nielenže vyrovnajú tým v Total war, ale dokonca ich prevyšujú. Dynamické a prehľadné bitky spojené s výbornou grafikou zatlačujú boje v "Totálnej vojne“ do úzadia. Pohľad na bojisko v Imperial Glory je úchvatný a myslím, že podobne ako ja, ním budú nadšení mnohí iní hráči, ktorí ochutnajú pôvab masívnych bitiek. Veľké a početné boje vás čakajú aj v multiplayeri, ktorý môžete hrať prostredníctvom Lan aj po internete.

 

Stratégia Total War ani v treťom diely nezrealizovala námorné súboje, ale v Imperial Glory sa ich dočkáte. Priebeh je podobný ako v tituloch Pirate Hunter alebo Port Royale 2. Na malom úseku sa objavia lode, ktoré sa ostreľujú niekoľkými druhmi munície a pokúšajú sa eliminovať súpera a jeho posádku. Narozdiel od spomínaných titulov  tu ovládate väčší počet plavidiel súčasne. Mne osobne námorné bitky pripadali trochu neohrabané, takže som uprednostňoval automatické výsledky boja, ale myslím, že mnohí hráči si ich vychutnajú

 

Bonusové úlohy

 

Základným cieľom hry je expanzia a dominantné postavenie vo svete, ale tvorcovia pripravili aj nepovinné bonusové úlohy, ktoré hráčovi prinášajú cenné výhody. Tieto "questy“ sa zvyčajne aktivujú po vynájdení určitej technológie a sú ponúknuté všetkým impériám. Jedná sa o rôzne zaujímavé úlohy za atraktívnu odmenu. Napríklad, ak postavíte tri nemocnice v limitovanom čase, nebude vaša armáda niekoľko mesiacov vyžadovať potravu. Keďže úloha je určená naozaj všetkým a odmenu získava len prvý v poradí, musíte sa poponáhľať, aby vám odmenu nevyfúkla niektorá iná veľmoc. Prítomnosť takýchto úloh v danom type hier je opäť pozoruhodným a spestrujúcim doplnkom.


Imperial Glory
Imperial Glory
Imperial Glory

Po technickej stránke vyzerá hra výborne. Scenéria krajiny s nastúpenou pechotou, rozloženými delami a búrlivou jazdou vyzerá úchvatne. Krajinu si môžete otáčať, približovať a vzďaľovať. Opevnenia na vybraných mapách majú svoje neopakovateľné čaro a keď v nich prepuknú neľútostné boje, je to nádhera. Je zaujímavé pozorovať delá, ktoré majú po výstrele spätný náraz, kúdoly dymu z hlavní pušiek, vojakov, ktorí nabíjajú zbrane alebo tých, ktorí padli a ešte sa z posledných síl dvíhajú zo zeme. K tomu povely a vojenské pokriky... skrátka dokonalá atmosféra Napoleónskych vojen. A pritom hra nemá žiadne prehnané hardvérové nároky.

 

Imperial Glory je hra v štýle Total War, ale namiesto mečov a lukov tu dominujú bodáky a pušky. Nie je to prázdna kópia, ale prepracovaná hra s mnohými inováciami a doplnkami, ktorá v mnohom prekonáva svoj idol. A to nehovorím len o grafickom spracovaní, ktoré je naozaj skvelé. Ak zahraniční recenzenti dali hre nízke hodnotenie, je to len preto, že ju vyskúšali veľmi povrchne. Inak by totiž nemohli povedať o hre nič iné, len to, že je to bomba!


napísal uni 10.6.2005
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
9.0
Ohodnotiť
IMPERIAL GLORY
+ výborná atmosféra Napoleónskych vojen
+ kvalitná grafika a efekty
+ prepracovaná diplomacia
+ masívne historické a rýchle bitky
+ bonusové úlohy a ďalšie inovácie
- málopočetné armády v kampani
- priemerná AI
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 1000MHz, 256MB RAM, 64MB grafická karta (GF 3/Radeon 8500)
Doporučená konfigurácia: CPU 2000MHz, 512MB RAM, 128MB grafická karta


RECENZIE HRÁČOV
Imperial Glory
8.8
TIDUS    2.8.2005
Tu to hru mam doma už aspoň mesiac, ale až teraz po takom dlhom čase som sa rozhodol stlačiť na ploc...prečítať celé
PC

Vývoj: Eidos / KONTIKI / Pyro studios
Štýl: stratégia / realtime
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 29. apríl 2005
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19863)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk