GAMETRAK: DARK WIND

GAMETRAK: DARK WIND

7.5

Bojovka z vlastného pohľadu Dark Wind, v ktorej rozdávate úderi vlastnými päsťami, zobrala redakciu útokom.

Recenzia na PS2 verziu

O netradičnom hernom ovládači Gametrak sme si niečo povedali v krátkych letmých dojmoch. Po dôkladnom preverení všetkých záludností tohto hardvéru, zväčšujúcich sa bicepsoch a stúpajúceho pocitu neohrozenosti na ulici je načase dojmy zhrnúť do recenzie a predstaviť tento kríž na hráčov.

Gametrak patrí do rodiny herných zariadení, ku ktorým sa na mieru šiju herné tituly. Alebo naopak? Jednoducho bez jedného alebo druhého si nezahráte. A práve k takýmto hrám sa pristupuje s nechuťou. Koho môže baviť spievať, alebo mávať rukami pred televízorom? Pravda je taká, že pri takýchto hrách, treba hodiť predsudky za hlavu, pozvať partiu známych a roztočiť to. Stačí sa pozrieť na okolité obrázky a usmievaví mladí ľudia vás presvedčia, že sa výborne zabávajú.

Čo však nehovoria obrázky, je to, že ten úsmev je silený. Obrázky nehovoria nič o tom, že pred zapojením Gametraku k PS2, sa treba venovať aj niečomu, čomu sa nadáva strečing. Keď som s beholderom pripojil Gametrak k PS2, okamžite začali lietať päste vzduchom bez nejakého významu. Padali rýchlostné rekordy, telá spaľovali kalórie a odnášal si to pomaly chrbát. Až po niekoľko hodinovom čerení vzduchu pred TV a zistení, že sa poriadne nemôžem zohnúť, zapla kontrolka, že by predsa malá rozcvička nezaškodila. Vtedy však už bolo neskoro.

Pred samotným hraním, odporúčam, zahriať svaly niekoľkými cvikmi a ponaťahovať hlavne horné partie (plecia, predlaktia, chrbát). Rovnako môže dobre poslúžiť samotná hra a cvičné udieranie do figuríny.

Gametrak: Dark Wind
Gametrak: Dark Wind
Gametrak: Dark Wind

Gametrak tak ako ostatné periférie (mikrofóny, kamery) pripája prostredníctvom 2m USB kábla ku konzole. Samotná základňa Gametraku je vyhotovená z plastu a vo vnútri zaťažená závažiami, aby nedochádzalo k nežiaducemu pohybu pri hraní. Ani pri zbesilom boxovaní sa nepohne z miesta. O základňu nehodno zakopnúť, au. Po oboch stranách ovládača sú umiestnené navijaky, ktoré sú zakončené plastovými výliskami podobajúcimi sa na analógové páčky na gamepade. Na navijakoch sú navinuté syntetické vlákna, ktoré sa pripájajú na dodané bezprstové rukavice.

Systém navijakov, rukavíc a čiernej podložky zastupuje tradičný ovládač. Vďaka vernému kopírovaniu čo i len malého pohybu, vzbudzuje Gametrak pri hraní pocit, že ste naozaj v hre. No a keď vidíte vaše digitálne ruky na obrazovke, ilúzia je dokonalá. Pred samotným hraním je nutno Gametrak nakalibrovať, resp. odmerať výšku hráča. S kalibráciou súvisí aj umiestnenie televízora. Dianie na obrazovke núti udierať priamo do obrazu, čo je mylná predstava. Ak je televízor položený na nízkom stolíku, tak ruky prakticky na obrazovke neuvidíte, pretože údery automaticky pôjdu smerom dolu. V takomto prípade je lepšie meranie výšky oklamať, položením rúk nie na temeno hlavy, ako sa odporúča, ale na krk alebo ešte nižšie, na prsia. V bojovom postoji musíte vždy vidieť obe ruky na obrazovke a údery rozdávať v úrovní vašej tváre.

V balení spolu s Gametrakom nájdete aj zatiaľ jedinú hru podporujúcu toto zariadenie, bojovku z vlastného pohľadu Dark Wind, predtým známu pod názvom Black Wind. In2Games vyvíjali Gametrak niečo cez štyri roky, ale hre už nebol venovaný dostatok času. V dobe Tekkenov a Soul Caliburov, vyzerá Dark Wind ako chudobný príbuzný. A to nielen čo sa týka technického spracovanie, ale hlavne v rozmanitosti úderov, bojovníkov a herných módov.

Na hranie Dark Wind nepotrebujete gamepad, postačia päste a na potvrdzovanie volieb čierna podložka (vždy si ju umiestnite na preferovanú stranu, nie pod seba, kde má byť základňa Gametraku). Žiadne zložité ovládanie, len jednoduchosť. V každom súboji rozhoduje sila úderov a dokonalé vykrývanie protivníkových výpadov. Rýchlosť samozrejme závisí od hráčovej kondície a priestoru okolo seba. Pozor na dekorácie, lustre, súrodencov. Pri zápale hry lietajú päste na všetky smery! Môžete sa prikloniť k taktickejšiemu štýlu, kde si jemnými fackami nepriateľa vychutnávate, alebo do úderu zapojíte telo a uštedríte mu poriadny spodný hák. Fantázii sa medze nekladú, pri dokončovačke môžete zapojiť aj výskok. Udierate dovtedy pokiaľ jeden z bojovníkov nepadne, alebo nepriateľa nepochytí Rage (berserk), zväčša pri nezmyselnom a nekontrolovateľnom udieraní z vašej strany.

Gametrak: Dark Wind
Gametrak: Dark Wind
Gametrak: Dark Wind

Vtedy prichádza na radu obrana. V rohoch obrazovky sa objavujú symboly dlaní a vy čo najrýchlejšie musíte na ne umiestniť virtuálne ruky (chránite si tvár). Berserkom hra vyvažuje úroveň medzi útokmi a obranou a hráč je donútený aj k defenzíve. Úspešné odrážanie protivníkových výpadov je odmeňované kombami. Každá postava má vlastnú sadu komb – kúziel, ale ich efekt je prakticky rovnaký. Kombá reprezentujú malé symboly postavičiek s rôznymi pózami rúk. Napr. rozpažením si nabijete päste a údery budú silnejšie. Kombo aktivujete podložkou, ktorú využijete aj pri otáčaní sa okolo vlastnej osi.

Každý oponent má svoj bojový štýl a niekoľko slabých miest (celkovo sú tri). Obtiažnosť Dark Wind priamo úmerne stúpa s počtom odohraných zápasov (v móde story a arcade), protivníci sú čoraz viacej agresívnejší a premyslené údery zmaria jednoduchým úhybným manévrom. Ak sa vám dostane do rúk aktivovanie kúziel a obranu budete mať v malíčku, hra začne strácať na atraktivite.

Dark Wind obsahuje dva story módy, v ktorých akosi príbeh stráca zmysel. Predstavuje zlátaninu cesty bojovníka cez teritóriá obsadené nepriateľskými klanmi. Na výber je ženská bojovníčka s bielymi vyčnievajúcimi nohavičkami Syrah, mužský rod zastupuje Kaden (spodné prádlo neukazuje). Z ďalších módov tu nájdete obligátny Survival, Punchbag, kde boxujete do fackovacieho panáka a Arcade. Ten sa hrá na dve víťazné kolá. Ak sa vám povaľuje okolo druhý Gametrak, s kamarátom si môžete rozbiť držky navzájom v splitscreene (obraz je rozdelený vertikálne). Pri móde One on One je výhodou veľká televízia.

A proti komu sa bude bojovať? Výber protivníkov nie je ohromujúci, okrem spomínaných hlavných postáv tu nájdete ešte ďalších sedem. Áno iba deväť postáv a presne toľko je aj arén, ktoré zodpovedajú výzoru tej ktorej postavy. Clawe má rada veľké mačky (dravé šelmy), snežná princezná Whitewitch zase svoje dlhočižné nechty a Napalm pre istotu nosí zváračské okuliare. Grafika v Dark Wind splnila účel. Postavy sú verne animované a vaše reakcie je okamžite vidieť. Po úderoch zostávajú na protivníkovej tvári odreniny a modriny. Len na prostredie sa akosi pozabudlo, postráda detaily a pôsobí ako päsť na oko.

Gametrak: Dark Wind
Gametrak: Dark Wind
Gametrak: Dark Wind

Každý odohraný zápas je bodovaný. Hodnotí sa kvalita úderov, obrany, meria sa najväčšia rýchlosť úderu a počet spálených kalórií. Táto výsledná tabuľka sa v môže ľahko stať dôvodom na súperenie medzi kamarátmi a dosahovanie vyšších hodnôt. Tu však treba opäť pripomenúť, že udierate do vzduchu a je veľmi ľahké prísť k svalovici.

Gametrak je vítaným doplnkom pre ľudí, ktorí bez raňajšieho strečingu, džogingu alebo prechádzky nemôžu byť. Môže ich kľudne zastúpiť pri nepriaznivom počasí. Vstávať s Gametrakom nie je jednoduché po skúsenostiach s odpísaným chrbátom. Na zahriatie postačia 3-4 zápasy a daľší pol tucet na vytrasenie spánku z tela. Gametrak sa rozhodne uživí aj ako party hra a okamžite si ukradne všetku pozornosť.

Bojovka Dark Wind už dlho nebude jediným titulom pre Gametrak. V priebehu augusta sa začne predávať Real World Golf dokonca aj vo verzii pre PC! Po bojovke sa vrhnete na zelené dvorce a zahráte si golf s drobnou imitáciou golfovej palice. Hra ponúkne šesť osemnásť jamkových ihrísk a niekoľko herných módov vrátane Quick Play, Match Play, Championship a Party Games. Deväť video tutorialov zabezpečí, že sa pred obrazovkou budete cítiť ako naozajstný golfista so správnym držaním tela a palice.

Ak si chcete pozrieť redakciu v gametrak ošiali, tu sú fotky a tu je krátke video s beholderom a s junkerom.


napísal spacejunker 15.6.2005
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
7.5
Ohodnotiť
GAMETRAK: DARK WIND
+ pocit, že ste v hre
+ presné kopírovanie pohybov
+ intuitívne ovládanie
- málo herných módov
- málo postáv
- nízky počet úderov a komb
- hrozba svalovej horúčky


RECENZIE HRÁČOV
PS2

Vývoj: sevenM / sevenM / In2Games
Štýl: bojovka
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  2004
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (2)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19463)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk