FIRED UP!

FIRED UP!

6.5

Jediný zástupca medzi titulmi zameranými na multiplayer to má v konkurencii iných racingov skutočne ťažké. Kde ukrýva skutočne lákavé zbrane

Recenzia na PSP verziu

Povedzme si to na rovinu. Sony z nás s oficiálnym line-upom násilne spravilo otrokov racingu. Sú tu dynamické drifty, extra rýchle oficiality, diabolsky svižné vznášajúce sa zbrane a Fired Up!. Práve tento titul stojí v tieni všetkých ostatných a to iba z jediného prostého dôvodu. Ako jediný je totiž zameraný na multiplayer, čo mu uberá na atraktivite. Ďalšiu podpásovku zasadilo samotné Sony. Na disku s hrou WipEout: Pure sa nachádza hrateľná ukážka podporujúca multiplayer a dokonca aj game sharing, takže ak si chcete zahrať Fired Up! vo dvojici, založíte disk s WipEoutom a hráte. Existuje skutočne dôvod na kúpu Fired Up!? Samozrejme!

Pokiaľ sa vo vašom okolí združuje skupina militaristov, pred ktorými ľudia poslušne zamkýnajú smetné koše a všetky objekty, ktoré sa dajú rozbiť, sú už dávno z betónu, tak je riešením Fired Up! Ultimátna zbraň na kolesách. Aj keď je hra primárne určená na vedenie vojny v multiplayeri, začneme singleplayer kampaňou, kde sa postupne zoznamujete so všetkými vozidlami, zbraňami a nepriateľskou taktikou.

Predstavte si stredoeurópske mesto, ktorému vládne silnou rukou komunistická Železná Lady. Rady na banány síce neuvidíte, ale prázdne ulice poukazujú na tvrdý režim a vôbec strach vychádzať z domov von. Má to však aj iný dôvod, ulice sa stávajú bojiskom, kde proti republike stojí neohrozená skupina odporu, ochotná za slobodu položiť svoj život. A teraz si predstavte pouličnú vojnu na kolesách, dynamickú, divokú a rýchlu. Ozbrojené vozidlá brázdia ulice, strieľajú po sebe a pri explózii lietajú do výšky okolitých domov. Taký je Fired Up!

Fired Up!
Fired Up!
Fired Up!

Kampaň pre jedného hráča obsahuje tri prostredia, tri hrateľné postavy, ktoré spolu s príbehom uvidíte iba počas loading screenu a opakujúcu sa sadu misií. Prideleným vozidlom jazdíte po uliciach miest, zbierate voľne porozhadzované power-upy, likvidujete protivníkov, ktorí vám stoja v ceste za ďalšou misiou. Tie si vyberať nemôžete, ani ich reštartovať, dokonca ani neviete, do čoho idete, kým samotná misia nezačne. Ak raz vbehnete do zeleného poľa, kde sa úloha spúšťa, musíte ju začať plniť. Rozmanitosť misií nie je nijak závratná. Je tu obrana konvoja, vlaku, dobývanie rádio vysielača, vyhladenie nepriateľov, checkpointová jazda limitovaná časom, strieľanie z pevných zbraní a ďalšie.

Popri hlavných misiách sú tu ešte dve povinne-nepovinné úlohy. Povinné preto, že ak ich nebudete plniť, na mape sa nebudú objavovať silnejšie zbrane, štíty a power-upy dopĺňajúce život. Nepovinné v prípade, ak ste samovrah. Zbieraním žltých hviezd, tzv. Scavenger sa odomykajú nové zbrane. Najprv to budú iba silnejšie rakety, ale pri piatej sade hviezd (jedna obsahuje 7 hviezd), budú ulice preplnené ničivými lasermi alebo neviditeľnosťou. Pri hľadaní hviezd sa zapotíte, hra vás donúti preskúmať každý milimeter mapy.

Druhou zábavnou sadou vedľajších misií je minihra Fired Up! Po odpálení zásobovacieho tiráku sa spúšťa časovač a v stanovenom limite musíte eliminovať predpísaný počet nepriateľov. To, že pri ich naháňaní, budete musieť hľadať tie najlepšie zbrane, nemusím snáď ani dodávať. Vedľajšie misie sa veľmi dobre dopĺňajú, bez nazbieraných hviezd, nesplníte Fired Up!, a bez plnenia Fired Up! nemáte štíty a život, ktoré výdatne pomáhajú pri boji s bossmi. Obtiažnosť hry postupne graduje a dohasuje svojho neskutočného maxima v súboji so záverečným bossom. Tu prestáva všetka sranda. Vzduchom lietajú riadené rakety, ktoré vás zaručene zasiahnu a laser sa zakusne do karosérie skôr, ako sa stihnete schovať.

Fired Up!
Fired Up!
Fired Up!

So správnymi zbraňami je boj s nepriateľmi veľmi rýchly. Celkovo sa v hre nachádzajú štyri typy protivníkov, vrátane bossov! Najčastejšie budete demolovať rýchle jeepy a obrnené tanky. Každé ovládateľné vozidlo je vybavené základným guľometom a vždy môže niesť iba jednu zbraň. Medzi sebou sa líšia iba v chovaní v teréne a odolnosťou. Tank sa ťažkopádne otáča, kamión je pomalý, ale taká bugina bleskovo akceleruje. S autíčkami sa veľmi dobre manévruje a zároveň aj strieľa. Na ovládanie si však treba trocha zvykať. V options nájdete dva režimy ovládania, jeden klasický (tento aj odporúčame), pri ktorom stačí len vyberať zákruty, zbrane pália vždy pred auto, pri samonavádzacích vždy zasiahnu cieľ. Pri druhom režime, môžete nezávisle od smeru jazdy páliť (kameru kontrolujete analogom). Táto voľba je tak chaotická, že sa vrátite k základnému nastaveniu.

Ak by sa mala hodnotiť iba singleplayer kampaň, Fired Up! by prepadol. Nádejnému konceptu sprosto okopírovaného z Twisted Metal a Hardware: Online Arena dochádza veľmi rýchlo šťava. Pritom nápadov bolo tak veľa a stačilo naozaj málo. Všetkými misiami sa pohodlne prehryziete za jedno popoludnie a budete chcieť viac. Viac misií, viac zbraní, viac prostredí, viac vozidiel, viac deštrukcie. Ale na vaše volanie nik nebude reagovať. Jediné, čo môžete spraviť, je založiť multiplayer hru a začať ničiť vo svete Fired Up! svojich kamarátov. Čím viacej ich zoženiete, tým viac narastie zábava. Navyše na skupinové hranie nie je potrebný rovnaký počet UMD diskoch s hrou, ale stačí vybranú mapu posielať cez Game Sharing.

Multiplayer ponúka 12 máp a osem herných módov, vrátane DM, TDM, King of the Hill, Bomb the Base, Race a Assimilition. Mapy sú dostatočne veľké, aby sa na nich dostatočne vybláznilo osem hráčov. Ani vo dvojici sa však hľadať nebudete. Pre dvoch hráčov je skôr určený mód Race, kde bez zbraní jazdíte na vybraných okruhoch, ako strieľanie po sebe v arénach. Multiplayer má veľmi silný potenciál, ktorý rozširuje sťahovateľný obsah v podobe nových máp. Prvá z 20tich sa už dá stiahnuť na stránke yourpsp.

Fired Up!
Fired Up!
Fired Up!

Fired Up je veľmi zábavnou hrou, potenciál však zostal skrytý v množstve doplnkov, ktoré boli jednoducho ignorované. Chýba online podpora, čo pri takomto titule a obľúbenosti Hardware: Online Arena je trestuhodné. Autori sa mohli viacej venovať aj technickej stránke hry. Výbuchy a všetky efekty majú obrovský raster a nízku farebnú paletu. Autám chýba deštrukčný model a prostredie nemožno ničiť. Tieto posledné dve veci sú mojim skromným želaním, ale pri kvalite modelov okolia by to nemal byť až taký veľký problém. Možno sa London Studio vo Fired Up! 2 pochlapí viacej.


napísal spacejunker 6.9.2005
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
6.5
Ohodnotiť
FIRED UP!
+ zábavný multiplayer
+ množstvo máp a módov
+ sťahovateľný obsah
- kvalita efektov
- krátka kampaň
- malá rozmanitosť
- iba pre vyšší počet hráčov


RECENZIE HRÁČOV
PSP

Vývoj: SCEE / SONY Slovakia / London Studio
Štýl: Akcia / Racing
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
| Fired Up! 6.9.2005
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19570)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk