NHL 06

NHL 06

7.0

Pokračovanie fanúšikmi obľúbenej série NHL k nám práve dokorčuľovalo a my vám dnes prinášame jeho kompletný rozbor.

Recenzia na PS2 verziu

Štúdio EA patrí v súčasnosti medzi najväčších svetových herných kolosov a počas jedného roka vyprodukuje nie jeden, ale hneď viacero herných trhákov. Okrem týchto hitov, ale chlapíci z EA každoročne vypľujú na trh aj množstvo pokračovaní, ktoré viac či menej nadväzujú na svojich predchodcov a tak nie je možné, aby by ste sa s ich klasickým „EA Games, Challenge Everything!“ (u športov to je „It´s In The Game!“) počas hernej sezóny ani len raz nestretli. A práve do kolónky „série“ sa radí aj dlhoročne vydávaná simulácia hokeja s názvom NHL, ktorá sa s pribúdajúcimi dielmi pomaly, ale isto mení na telenovelu. Svedčí o tom aj dnešné pokračovanie s radovou číslovkou 06, ktoré aj napriek viacerým zmenám, nemožno považovať za plnohodnotný titul. Prečo? To sa dozviete v nasledujúcich riadkoch.

Ešte predtým, než sa vrhnem do samotného pitvania nového NHL, musím sa vám s niečím priznať. Nikdy som nebol bohvieakým fanúšikom hokeja a tento fakt nezmenili ani doterajšie úspechy nášho „hokejového“ tímu. Isteže nejaké to pravidlo poznám a určite do tohto remesla vidím o trošku viac, než dajme tomu do póla, ale aj tak vás chcem poprosiť o trošku zhovievavosti pri posudzovaní niektorých mojich zákrokov, ktoré sa nemusia zhodovať zo skutočným hokejovým žargónom. Ok, späť k hre samotnej. Ako ste si už iste všetci zvykli, bombovým a efektne akčným intrám u série NHL pravdepodobne naveky odzvonilo a tak vás hra po klasickom logu EA Sports privíta opäť predizajnovaným menu, ktorému ale rozhodne nechýba futuristickosť a z istého pohľadu aj akási elegancia.

Ponuka herných možností je po vzore minulého dielu vskutku bohatá a potrvá vám peknú chvíľku, kým sa tou zmesou okienok a volieb konečne preklikáte. Rýchla hra pre nedočkavcov, Exhibícia pre všedné dni, Sezóna pre pravých trénerov či v posledných rokoch obľúbená dynastia sú v najnovšej NHLke opäť prítomné a navrch sa môžete tešiť aj na svetový pohár, minuloročnú novinku Free For All či elitné ligy, ktoré majú však od slova elita na míle ďaleko (veď posúďte sami: Švédi, Fíni a Nemčúri). Samozrejme, že nechýba možnosť multiplayerovej hry a keďže tohtoročný singleplayer nestojí za veľa (o tom si povieme o chvíľku), určite sa vám kúpa NHL 06 z hľadiska hry viacerých hráčov vyplatí.

NHL 06

Súboj Titanov začína!
NHL 06

Raz si hore, raz dole.. momentálne dole
NHL 06

Jeez, prečo je ten ľad tak klzký?

Iste vás teraz zaujímajú zmeny, ktoré postihli samotné herné mechanizmy. Ešte teraz mám pred očami tie diabolské reflexy brankárov, ktorí v NHL 2005 pochytali väčšinu mojich striel (asi hojne používali bullet time) a ja som sa tak musel spoliehať výlučne na šťastenu. Minulý ročník sa taktiež vyznačoval aj zvýšenou agresivitou AI tímu a hlavne jeho nepriepustnou obranou, vďaka ktorej bolo prenikanie do útočného pásma pre začínajúcich NHL hráčov priam nemožné (samozrejme, že svoje robila aj zvolená obtiažnosť, ale aj tak si musela väčšina z nás odtrpieť niekoľko prehier za sebou, než konečne prišla na solídne riešenie problému). Posledná veta teraz možno vyznela ako negatívum, ale opak je pravdou. Totižto, primerane obtiažny súper ženie hráča dopredu, s cieľom získať ďalšie a ďalšie cenné víťazstvo, zatiaľ čo detinsky jednoduchý protivník dovolí hráčovi robiť úplne všetko, čo vedie k jedinému logickému záveru: prudké vyčerpanie všetkých nápadov a nástup nudy. A to je kameň úrazu nového dielu NHL. Prílišná jednoduchosť a zameranie na ešte konzumnejšiu (konzumnú) spoločnosť.

Predstavte si, že po úspešnom naplánovaní stratégie narazíte pri prechode do útočného pásma na totálne bezbrannú a statickú obranu, ktorá pravdepodobne sleduje okolitých divákov, pretože na váš prienik takmer vôbec nezareaguje. Jedným zo zmysluplných vysvetlení by mohlo byť to, že za hokejistov vybehli na ľad omylom vodní pólisti, čakajúci len na to, kedy sa rozmrazí ich zamrznutý bazén, ale táto teória ma toľko logických dier, že o ďalšiu sa už radšej ani nebudem pokúšať. Kde som to skončil... aha. Okrem ignorantstva dostali obrancovia do vienka aj silnú dávku nezodpovednosti, ktorá sa najčastejšie prejavuje alibistickým odkorčuľovaním na striedačku zvyčajne v tých najnevhodnejších momentoch, akými sú napríklad rýchle prečíslenie či samostatný nájazd (samozrejme že z mojej strany). Ale aby ste neboli v mylnej predstave – rovnaké vlastnosti majú aj vaši obrancovia, takže na udržanie si súpera od tela, budete musieť s vami ovládaným hráčom kmitať sakramentsky rýchlo.

Prechod od taktickej hry k čistej akcii potom už len dokumentuje najslabšia opora tímov, ktorou sú brankári. Ak ste si po minulom ročníku NHL mysleli, že už nikdy nezažijete eufóriu z lacných a náhodných gólov, potom môžete otvárať šampus, pretože tieto góly sú v NHL 06 späť. Na druhú stranu ale musím aj dodať, že ich je až prehnane veľa, čo zvyčajne (najme pri ľahkých obtiažnosťach) vedie k priam basketbalovým výsledkom, kde neraz na výslednej tabuli zazriete hodnoty ako 10:15, 213:245 či 18543:234543 (ok, s tými dvoma poslednými som to trošku prehnal :-)). Z predchádzajúcej vety si teda môžete ľahko vydedukovať, že akonáhle sa dostanete do obrannej tretiny súpera, máte takmer 150% šancu, že váš tím bude skórovať. Táto zbraň je ale opäť dvojsečná a tak ako vy viete opozičnému brankárovi nasekať tony gólov, vedia to jeho útoční kolegovia urobiť aj vám, z čoho plynie jediné – sústavne prerušovaná hra a tým pádom trhanie atmosféry zápasu na márne kusy. Ešte sa trošku vrátim k brankárom. Tí sú po ročnej NHL stávke natoľko vygumovaní, že im robí problém vychytať väčšinu prilietavajúcich pukov a navyše sú až príliš zaťažení na ľad, pretože dobré 2/3 zákrokov končia ich rozčapením sa na spomínanej ploche. Aby som to teda nejak zhrnul, najväčší podiel na slabej obrane a ešte slabších brankároch má nedoladená umelá inteligencia, vďaka ktorej sa hra pre jedného hráča veľmi rýchlo stane stereotypnou a nepomôže tomu ani množstvo herných módov, ani výborné technické spracovanie.

NHL 06

Obranca sleduje kameru
NHL 06

Brankár si natrhol trenky
NHL 06

Baletná póza

Aby som ale len nehanil. Nová NHLka prináša aj viacero noviniek a tak sa na ne teraz pozrieme. Prvou z tých vážnejších je akýsi terčík, ktorý sa vám zobrazí na brankárskej sieti v prípade, že sa chystáte vystreliť zápästím. Konečne sa tak budete môcť tešiť z chirurgicky umiestneného gólu, čo bola doteraz len čistá utópia. Medzi ďalšie, tentokrát menej úžasné novinky sa radí aj zmena držania puku na hokejke, ktorý sa po novom chová o čosi reálnejšie (nie ako po minulé diely, kedy sa puk ako keby prilepil k hráčovej hokejke) a podobne ako v skutočnosti, aj v NHL 06, si ho hráči pri pohybe naprieč ľadovou plochou popostrkujú pred seba. S pukom súvisí aj novinka v podobe jeho účinnosti a fyziky, vďaka čomu s ním môžete hocikoho zraniť a celkovo robiť všakovaké psie kusy, podobne ako v reáli (tým ale nemyslím, že v reálnom svete mlátite pukom ľudí). Drobná zmena nastala aj v pohybe jednotlivých hráčov, kde pri aktivovaní šprintu čiastočne stratíte kontrolu nad vašim zverencom. Taktiež boli pridané informácie o telesných proporciách jednotlivých postáv, vďaka ktorým sa vám už nikdy nestane, žeby útly Martin St.Luis prevalcoval obra v podobe nášho Zdenka Cháru.

Veľmi príjemne na mňa zapôsobil tohtoročný Dynasty mód, ktorý sa konečne dočkal zrozumiteľnej a prehľadnej formy, takže aj totálny začiatočníci do neho vkĺznu bez sebemenších problémov. V súvislosti so spomínaným módom musím vyniesť do nebies čiastkové výsledky simulovaných zápasov, s čím súvisí aj novinka v podobe možnosti vstúpiť do takto simulovaného stretnutia a v prípade vášho neprospechu sa pokúsiť o obrátenie zápasu. Nielenže tak dostávate do rúk väčšiu kontrolu nad sezónou, ale navyše v prípade obrátenia stavu, zinkasujete príjemnú finančnú odmenu. A tomu ja hovorím motivácia! Poslednou zaujímavosťou v tohtoročnej NHLke je EA Creation Zone a ako už názov napovedá, umožní vám vytvoriť si hráča k obrazu svojmu. Toho je potom možné začleniť buď do existujúceho, alebo vami vytvoreného tímu, s ktorým sa môžete následne vrhnúť do Dynasty módu. Paráda!

Technická stránka NHL 06 je opäť na výslní a znova sa tak môžete tešiť na perfektné modely hráčov, ktoré spolu s vynikajúcimi animáciami vyčarujú na vašich telkách nefalšovaný hokejový prenos, do ktorého ale môžete ihneď zasiahnuť. Realistickým dojmom taktiež pôsobí mimika tvárí, ktoré nemajú ďaleko od skutočnosti a či už sa budú hráči radovať z gólu alebo nervózne žuvať žuvačku, ani raz vás nenapadne myšlienka, že toto mohli autori spraviť lepšie a pod. Novými detailami bol obdarený aj ľad, ktorý má hneď niekoľko štádií rozkladu a ku koncu tretiny už skôr pripomína testovací polygón pre tanky (alebo stav, v akom sa nachádzali ľadové plochy rakúskych arén počas tohtoročných majstrovstiev :-)), než dôstojný podklad pre hokejové šarvátky. Spokojný som bol aj s komentárom a hudobného výberu, ktorý pozostáva prevažne zo zmesi adrenalínových skladieb, škoda len, že nie je bohvie ako rozsiahly a tak sa jednotlivé songy začnú veľmi rýchlo opakovať. Celkovo ale pôsobí NHL 06 priam dokonalo a zatiaľ si neviem predstaviť, žeby ďalší ročník mohol vyzerať lepšie. Ale, kto vie?

NHL 06

Góóóóólll!!!
NHL 06

Ufff.. ten puk je ale riadny puk!
NHL 06

Aj hráč si musí občas natiahnúť kosti

Aj napriek pesimisticky ladenej recenzii musím povedať, že tohtoročný diel NHL sa stále hrá veľmi dobre, akurát si nie som istý, či priblíženie sa série smerom k arkádam, je ten správny krok. Je síce pravda, že mladší hráči uprednostňujú jednoduchosť, ale na druhú stranu si myslím, že EA by nemalo zabúdať na početný pelotón starších fanúšikov, ktorí vďaka prílišnej jednoduchosti smutne opúšťajú svoju obľúbenú sériu. Tak či onak, výsledné hodnotenie je čisto subjektívne a záleží len na vás, aký štýl hry uprednostňujete. U mňa je to žiaľ druhý variant, ale vy na to možno budete mať iný názor.


napísal blade 27.9.2005
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
7.0
Ohodnotiť
NHL 06
+ technické spracovanie
+ dynasty mód
+ niektoré zaujímavé novinky
+ zábava (individuálne)
- AI súpera
- slabá odolnosť obrany a brankárov
- prílišná jednoduchosť a arkádovosť


RECENZIE HRÁČOV
NHL 06
6.8
SEPHIRON    27.12.2007
Tohle mi EA Sports asi dělají naschvál. Abych byl přesný- tohle dělají naschvál všem hoke...prečítať celé
NHL 06
8.8
LIAM GALLAGHER    24.8.2006
Zdrawím:-). Tak...každy rok to stale pride v septembri,hraye sa to na počitači a da sa aj v skutočno...prečítať celé
NHL 06
10
STEVEN8    25.3.2006
Takze ahoyte seci hraci playeri NHL iek...;-)tuto game celkowo NHL uz mam od 99 som ju drtil...prisi...prečítať celé
NHL 06
8.1
K@5T@N    24.11.2005
NHL 2006. Nemýlim-li se, jde už o třináctý díl v této slavné sérii od EA SPORTS. Jelikož jsem nedávn...prečítať celé
NHL 06
8.0
RAINBOW    28.10.2005
Myslím, že sériu NHL nemusím nejako zvlášť predstavovať. Veď ročník 2006 je v poradí už trinásty. J...prečítať celé
PC
PS2
Xbox
Gamecube

Vývoj: EA / sevenM / EA Canada
Štýl: šport
Web: domovská stránka hry
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NAJNOVŠIE NOVINKY
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19552)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk