BRAVE: THE SEARCH FOR SPIRIT DANCER

BRAVE: THE SEARCH FOR SPIRIT DANCER

8.3

Vyberte sa na dlhú púť po stopách krutého démona a pomôžte oslobodiť malú indiánsku osadu.

Recenzia na PS2 verziu

Aby som vás donútil prečítať si recenziu na detskú hru, tak som pristúpil k netradičnému riešeniu a zosmolil som intelektuálne ladený text na tému "Indiáni a alkohol", ktorým prekladám popis hry. Začnime však pekne poporiadku.

Nič nie je tak, ako by malo byť. Príroda sa presťahovala na šetriče obrazoviek a zlodusi kašlú na mágiu a kradnú radšej v privatizácii. V dávnych dobách tu však boli aj ľudia, ktorí presne vedeli, čo je správne, čo je zlé, ako bojovať proti bezpráviu a dokonca vedeli, čo sa naozaj nedá destilovať. Kde sú nositelia tradičných hodnôt? Kde sú odborníci na transcendent? Kam sa podeli indiáni? Presne tak, indiáni mi chýbajú asi najviac a zatieňujú tak partizánov a Timura aj s celou jeho družinou a to už je ťažký kaliber. Iste ste z predchádzajúcich riadkov pochopili, že moja duša prahne po duchovne a spravodlivosti, a tí čo ma poznáte viete, že nepotrebujem k tomu nejaké poučky a náboženské dogmy. Chcem iba nadobudnúť rovnováhu, akou oplývali naši červení bratia, chcem bezstarostne fajčiť veci, po ktorých sa bieli muži smejú, piť ohnivú vodu, po ktorej budem červený, postaviť si vigvam trebárs aj uprostred záhrady Prezidentského paláca a bojovať za správnu vec, akou rozhodne je skalpovanie. No a keď už budem starý a legendárny, tak sa pokojne odoberiem do Večných lovíšť za Manitouom a Vinettuom. Tak si predstavujem svoj život. To sú veci, ktoré mi v dnešnom svete naozaj chýbajú. Ak máte podobný pocit aj vy, tak sa vyberte spolu so mnou na dlhú púť po stopách krutého démona a pomôžte mi vyslobodiť malú indiánsku osadu z jeho nechutných spárov.

Brave: The Search for Spirit Dancer

Boj s vlkom
Brave: The Search for Spirit Dancer

Bojovník z večných lovíšť
Brave: The Search for Spirit Dancer

Brave a tomahawk

Príbeh hry Brave: The Search for Spirit Dancer je jednoduchý a zrozumiteľný ako konštrukcia mokasíny. Ste mladý indiánsky chlapec Brave (Statočný) a žijete si svoj kľudný indiánsky život v malej zastrčenej osade niekde v Skalistých horách. Jediným vzrušením je maximálne tak grizly, ktorý ohrozuje vašu malú kamarátku, ale toho hravo zvládnete, lebo ste synom... (to je tajomstvo). Takže je pred vami jasná a skvelá budúcnosť plná skalpov a priazne vašej kamarátky. Veci sa pohnú zlým smerom až keď vašu osadu prepadne zástup démonov vedený diabolským Wendigom, ktorý vyzerá ako keby vypadol z Diabla alebo z Doom 3. Vaši spoluindiáni sa zmenia na bezduché kreatúry, vaša kamarátka je zombie a miestny šaman vám pred smrťou stihne hodiť na plecia zodpovednosť za osadu, svet a vlastne celý vesmír. Podľa jeho posledných slov sa musíte vydať na dlhú a strastiplnú púť plnú nepriateľov a divej zvery a vyhľadať legendárneho šamana menom Spirit Dancer.

Netreba snáď pripomínať, že sa jedná o hru určenú skôr pre mládež, takže Spirit Dancer nemá nič spoločného s alkoholom aj keď... neviem, či ste si to všimli, ale indiáni sa naozaj vytratili z našich životov. Oni sa pravdepodobne vytratili aj z ulíc Ameriky a Kanady a teraz chľastajú niekde v rezerváciách, ale nie tak som to myslel. Na západe sa totiž už nesmie hovoriť indiánom, že "indiáni", ale "pôvodní obyvatelia Ameriky". Rovnako černocha musíte volať "Afroameričan". Zaujímalo by ma, ako sa teraz volajú Eskimáci a poľskí prisťahovalci, ale o nich našťastie nie je dnešná hra, aj keď aj oni chľastajú ako najatí. Keď už spomínam alkohol, skúste si nechať preložiť názov tejto hry prekladovým programom. Pravdepodobne dostanete výsledok "Statočné hľadanie alkoholického tanečníka", lebo mne to takto naozaj preložil. Tomu hovorím vystihnutie podstaty indiánov. Našťastie je hra určená pre menších hráčov a podobné neduhy modernej spoločnosti v nej naozaj nenájdete. Teda pokiaľ sa tu niekde neskrýva bonus, ako v prípade GTA a Hot Coffee. Skončili sme však pri grafike, tak sa k nej radšej rýchlo vráťme.

Brave: The Search for Spirit Dancer

Kamenný troll is dead
Brave: The Search for Spirit Dancer

Let nad sopkami
Brave: The Search for Spirit Dancer

Stretnutie s pánom vlkov

Takže grafické spracovanie je značne prispôsobené cieľovej skupine. Postavy majú veľké hlavy či končatiny a výrazné črty. Okolie a stavba levelov je tiež spočiatku skôr jednoduchá. Všade sú nádherné farby, zvieratká a v pozadí znie naozaj príjemná hudba. Po prejdení prvého levelu, ktorý je v tomto prípade skôr návod, sa dostanete k úvodnej zápletke a situácia sa trochu zmení. Svet potemnie a aj keď postavy a nepriatelia sú stále ako z nejakého kresleného filmu, dizajn úrovní výrazne stúpa na kvalite. Pri tejto hre som sa viac krát stretol s tým, že som zarazene pozeral na nádherné scenérie, ktoré by som pri "detskej" hre nečakal. Je to spôsobené tým, že hra nie je až tak úplne určená len pre deti, ale aj pre starších súrodencov alebo rodičov. Je to podobný prístup ako používali svojho času filmy z dielne Walta Disneya alebo v dnešných dobách ľubovoľná produkcia štúdia Pixar. Jednoducho povedané – kvalitná zábava pre celú rodinu. A treba uznať, že to funguje viac ako dobre, lebo ak vás Brave chytí, tak vás už tak rýchlo nepustí.

Môžete si teraz klopkať na čelo, ale je to tak. Všade narážate na mystické prvky známe z indiánskych knižiek, vykonávate typicky indiánske činnosti a rozmanitosť levelov vás nikdy nepustí do zóny nudy. Činnosti a nepriatelia sa neustále striedajú a vy s úžasom zisťujete, že táto detská zábavka disponuje hrateľnosťou akou sa nemôžu pochváliť ani niektoré špičkové projekty. Brave je vo svojej podstate akčná plošinovka, ale je obohatená o adventúrne prvky. Vašou hlavnou úlohou je, ako som už spomínal, vyhľadanie šamana, ku ktorému vás však dovedie len magický amulet rozlomený na tri časti. Tie sú samozrejme skryté ďaleko od seba a vy sa vydávate na ozajstnú epickú púť, čo v kontexte kreslenej plošinovky síce vyzerá komicky, ale v praxi je to naozaj dosť náročná cesta. Stretnete sa tu s rôznymi typicky indiánskymi činnosťami, ako napríklad so stopovaním, vyvolávaním prírodných duchov rôznych zvierat, budete bojovať s tomahawkom, strieľať z luku, vyskúšate si divokú jazdu v kanoe, zalietate si na orlovi, silou svojej vôle môžete ovládať zvieratá a zažijete aj naháňanie bizónov v prérii. Čo je však pre nás hlavné, neustále budete čeliť húfom rôznych a mnohokrát bizarných nepriateľov.

Wendigo nielen že zaklial vašu osadu, ale prebudil aj bojovníkov z Večných lovíšť a tak sa okrem obrých chrobákov a besných zvierat stretnete aj so zombíkmi, rôznymi bájnymi tvormi, ako je gigantický ľadový medveď, obri, kamenní trolovia, yetti a iné bytosti známe z indiánskej mytológie, po stopách ktorých vždy kráča nejaký ten impozantný boss. Ich zdolanie vyžaduje mnohokrát zaujímavé plošinovkové postupy. Napríklad budete musieť nalákať štyroch kamenných obrov na obrovské bubny a popri tom pomocou kúziel likvidovať nekonečné zástupy kamenných potvor zrodených z lávy alebo prevtelený do (alebo skôr obalený silou) medveďa budete kosiť vlkov, či napríklad pomocou orla budete musieť ničiť v hlbokých priepastiach sopky a skladať totem slúžiaci ako magický portál. Niektoré levely sú prírodné a detsky hravé, iné sú ako vystrihnuté z predpeklia. Prostredie je plné neustálych zmien a vaša cesta povedie cez husté lesy, pusté planiny, zmrznuté pláne, úzke kaňony, územie mimo priestor a čas, vysoké bralá, preletíte sa nad obrovskými priepasťami, preleziete si sopku, zdoláte obrovský ľadovec alebo divokú rieku.

Brave: The Search for Spirit Dancer

Uvolme si rybisku
Brave: The Search for Spirit Dancer

Vojnové bubny
Brave: The Search for Spirit Dancer

Vyvolanie ducha orla

Sem tam sa stretnete s minihrami ako je obľúbený rybolov alebo vábenie malých zvierat, ale aj s netradičnými, ako je vykresanie iskier na oheň alebo stopovanie a vábenie dravej zveri. Za každú splnenú úlohu získate vlastnosť z nejakého zvieraťa a tak rozvíjate schopnosti vašej postavy. Namiesto nápovedy sa budete stretávať s maľbami v jaskyniach, podľa ktorých sa budete musieť riadiť. Za zmienku stojí ešte naozaj kvalitná hudobná stránka, ktorá je mimoriadne vydarená. Od úplného úvodu v hlavnom menu, až po záver hry sa stretnete s výbornou hudbou, ktorú by ste nečakali pri kvázy detskej hre ako je táto. Teraz to tak vyzerá, že je to takmer dokonalá hra. Treba uznať, že je mimoriadne dobrá, ale dokonalá rozhodne nie. K záporom hry počítam nevyváženú obtiažnosť, detský dizajn hrdinov (aj keď mne to naozaj nevadí), rozdielnu dĺžku levelov a niektoré menšie problémy s kamerou.

Čo dodať na záver? Brave je naozaj kvalitná hra pre mladých vekom aj mladých duchom. Samozrejme sa nestretnete v nej so žiadnymi indiánmi pijúcimi ohnivú vodu a ani s rezerváciami. Brave čerpá z tematiky, ktorú dnešné decká bohužiaľ pravdepodobne už nepoznajú a je to škoda. Indiáni boli a budú hrdinami môjho detstva a sám a divím, že nikto sa nesnažil skôr tieto bytosti oživiť pre videopriemysel.


napísal rišo 4.10.2005
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.3
Ohodnotiť
BRAVE: THE SEARCH FOR SPIRIT DANCER
+ výborný a originálny námet
+ mystika, mytológia a nádherné kúzla
+ veľa odmien v podobe zbraní a schopností
+ neobmedzený život
+ nápadité úlohy
+ žiadny alkohol
- nevyvážená obtiažnosť
- problémy s kamerou
- náročné úlohy
- žiadny alkohol


RECENZIE HRÁČOV
PS2

Vývoj: SCEE / SONY Slovakia / VIS Entertainment
Štýl: Akčná Adventúra
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19962)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk