BONE: OUT FROM BONEVILLE

BONE: OUT FROM BONEVILLE

5.0

Ako dopadol prvý veľký titul od ľudí, ktorí odišli z LucasArts a založili si vlastné štúdio?

Recenzia na PC verziu

Elektronická distribúcia nie je v našich končinách neznámym pojmom. Do povedomia hráčov ho hlavne dostala služba Steam, málokto však vie, že o podobný systém sa už snažili inžinieri z Control Video Corporation, ktorí ponúkali dodatočný obsah pre staručkú konzolu Atari 2600. V žánri adventúr nie je elektronická distribúcia takisto veľkou neznámou. Je tu štrnásťdielny AGON od Private Moon Studios a o niečo podobné sa snažili Cyan Worlds s projektom URU: Online. A teraz je tu nový hráč - Telltale Games.

Osobne ma nepríjemne zaskočili, keď oznámili spustenie služby Telltale Now na distribúciu ich prvého titulu Bone: Out From Boneville. Na tom by nebolo nič čudné, ale to, že sa hra má postupne uvoľňovať formou epizód za nemalé peniaze (jedna za 20 dolárov), už zaváňalo niečim nekalým. O čo viacej som bol prekvapený, keď som prvú epizódu plný očakávaní nainštaloval a po dvoch hodinách dohral. Toto má byť prvý projekt od herných bohov z LucasArts, ktorí si dali za cieľ znovu oživiť žáner adventúr a dostať ich do povedomia mainstreamu? Skutočne si chcú pohnevať fanúšikov point'n'click adventúr?

Povedzme si to na rovinu, Bone Out From Boneville nenaplnil očakávania, pričom sklamal v prípade dĺžky hry a oslovenia starých harcovníkov. Cesta Telltale je však iná, v očiach majú stále bežných zákazníkov a čoraz väčšie otázniky sa objavujú aj nad ich ďalším titulom Sam & Max, ktorý bude niesť rovnaké črty ako ich prvotina. Ale späť k Bone. Človek by dúfal, že jednotlivé epizódy budú ďaleko hodnotejšie. S prihliadnutím na fakt, že hra je silne inšpirovaná rovnomennou komixovou sériou od Jeffa Smitha, sa museli autori vysporiadať s množstvom problémov ako predlohu previesť do zábavnej formy, čo si zákonite odniesla celková dĺžka.

Bone: Out From Boneville

Tá malá tmavá škvrna pri rieke, je tretia ovládateľná postava Ted
Bone: Out From Boneville

Frfloš Phoney, v lese sú ti prachy k ničomu
Bone: Out From Boneville

Bude dusené alebo chutný koláč? Problém, ktorý trápi potkanie príšery.

Prvá epizóda čerpá a drží sa prvých štyroch zošitov z celej série (celkovo ju tvorí 55 zošitov). V príprave je deväť epizód, ktoré pokryjú celé putovanie troch obyvateľov údolia Boneville, z ktorého boli vyhnaní, kvôli... povedzme neočakávanej udalosti a spupnosti jedného z hrdinov. Trojica Fone Bone, Phoney Bone a Smiley Bone sa ocitá stratená vysoko v horách bez kvapky vody a kúska jedla. Na tomto mieste dochádza k výmene názorov, spoznaniu charakteru jednotlivých postáv a rozdeleniu trojice rozzúreným stádom kobyliek. Každá postavička sa s útekom pred hmyzom vysporiada po svojom a zavedie ju na iné miesta, do situácií, ktoré ich náturu dokonale vystihujú.

Phoney Bone je namyslený boháč, čo myslí iba na peniaze a frfle absolútne na všetko. Jeho namydlený jazyk mu však pomôže dostať sa z rôznych prekérnych situácií a dokáže ho vytiahnuť aj zo šlamastiky, nehovoriac o tom, že jeho huba mu pomôže aj pri riešení jednoduchých hádaniek. Na druhú stranu je Fone Bone dobrosrdečný, bojí sa o svojich kamarátov a rád pomôže. Je to typický ustráchaný suchár, o humorné situácie ani v jeho koži neprídete. Posledným z trojice je Smiley Bone. Pohodára s gitarou v ruke, ktorý nepohrdne dobrým pitím, ale v prvej epizóde ovládať nebudete.

S prvými dvoma hrdinami sa budete túlať po rovnakých lokáciách a riešiť rovnaké hádanky dvojakým spôsobom. Také prekročenie rieky zvládne Fone pomocou dobrého slova, navyše si nájde nového kamaráta, listového chrobáka Teda, ktorého na malý moment bude ovládať aj hráč. Rovnakú situáciu rieši Phoney svojským spôsobom, urážkami. Vyprovokuje strážcu provizórneho mostu (veľkého brata Teda) a zbaví sa jeho prítomnosti ľsťou, aby sa mohol dostať cez rieku. Logické hádanky a celková obtiažnosť hry zodpovedá zameraniu titulu na celé rodiny. Veľkú časť hry zaberajú zábavné minihry, ako slovné prestrelky, útek pred kobylkami, skákanie cez rieku, hranie sa na schovávačku alebo hľadanie východu v temnej jaskyni. Dôjde aj k manipulovaniu s predmetmi, nebude ich veľa a inventár, prístupný v dolnej časti obrazovky, sa nikdy nezaplní. Ak by ste sa náhodou stratili a nevedeli čo ďalej, je neustále k dispozícii niekoľko úrovňový pomocník. Koľkokrát naňho kliknete, toľko vám prezradí z riešenia problému.

Bone: Out From Boneville

Baf, a viem chŕliť aj oheň!
Bone: Out From Boneville

Grafika je verná komixovej kresbe
Bone: Out From Boneville

Tak, ktorá dostane ako prvá výprask?

Jednoduché problémy riešite priamo na obrazovke, kde sa nachádzate, prípadne prechádzate niekoľkými lokáciami a komunikujete s NPC postavami. V Bone je možné viesť rozhovor s viacerými postavami naraz. Dialógy sa objavujú formou komixových bublín v dolnej časti a sú plné ľahkého humoru. Napriek svojej naivite dokážu pobaviť a niektoré sarkazmy prekvapiť, ako monológ Phoney Bonea so svojím škvŕkajúcim žalúdkom.

Telltale Games sa pri vytváraní Bone: Out From Boneville nedržali zubami nechtami komixovej predlohy, ale nechali si miesto pre vlastnú improvizáciu. Niektoré scény boli úplne vynechané (prikrytie prostredia snehom) a iné zase prehodené v časovej postupnosti. Príbeh nie je prepísaný políčko po políčku, ale je verný komixu. Postavičky sú ako vystrihnuté zo statických obrázkov a spolu s jednoduchou roztomilou 3D grafikou vytvárajú v pohybe ilúziu animovaného filmu. Zvuková stránka nevybočuje z priemeru, počas hrania vám vyhráva pohodová hudba, vyčnieva snáď iba dabing. Autori však mohli popracovať na podpore vyšších rozlíšení. Hra beží v pevne danom rozlíšení 800x600, ktoré nemožno zmeniť. Napriek nízkym nárokom na hardvér, sa jednotlivé obrazovky nahrávajú aj na výkonných zostavách pridlho.

Proti Bone: Out From Boneville hovorí jasnou rečou samotná komixová predloha, ktorú u nás mnoho ľudí nepozná. Potencionálnych záujemcov môže odradiť dlhé čakanie na ďalšiu epizódu a uvítali by isto kratšie časové obdobie, alebo kompletne všetky epizódy v krabicovej verzii. Rodiny nepoteší fakt, že sa nepripravuje ani neuvažuje o lokalizovaní hry do rodnej reči. Odporučiť Bone možno zapáleným fanúšikom Jeffa Smitha, adventúristom, ktorý čakali na prvý projekt od odpadlíkov z LucasArts a možno rodinám, ktoré nehľadia na pomer cena/výkon a chcú, aby sa deti učili jednoduchej angličtine zábavnou formou.

Bone: Out From Boneville

Phoney, toto je moja frajer..., ehm Thorn
Bone: Out From Boneville

Skočím, alebo počkám kým dorastiem?
Bone: Out From Boneville

Fone Bone a jeho noví kamaráti

Telltale by mali prehodnotiť systém platieb za epizódy. Dvadsať dolárov za jednu je pri zachovaní dvoch hodín zábavy skutočne veľa. O retail (krabicovej) verzii ešte stále uvažujú. Zatiaľ platí model - dve epizódy do roka. Druhá časť Bone bude vydaná začiatkom budúceho roka.


napísal spacejunker 5.10.2005
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
Bone
| BONE
[18.7.2005]
5.0
Ohodnotiť
BONE: OUT FROM BONEVILLE
+ použitý ľahký humor
+ výborný prepis komixu
+ verné modely postáv
+ grafika je verná kresbe komixu
- podporované rozlíšenie
- za veľa peňazí málo muziky
- citeľne chýba lokalizácia
- cena
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 800 MHz, 128 MB RAM, 32MB VGA
Doporučená konfigurácia: CPU 1,5 GHz, 256 MB RAM, 64 MB VGA


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Telltale Games / Telltale Games
Štýl: adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 15. september 2005
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19566)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk